Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Οπτική κίνηση: Νευροεπιστήμονες εντοπίζουν τον εγκεφαλικό μηχανισμό που οδηγεί την εστίαση

Οπτική κίνηση: Νευροεπιστήμονες εντοπίζουν τον εγκεφαλικό μηχανισμό που οδηγεί την εστίαση

Οπτική κίνηση: Οι νευρώνες «οπτικής κίνησης» στο μπροστινό μέρος του εγκεφάλου σας μπορούν να σας βοηθήσουν να παραμείνετε συγκεντρωμένοι.

Προσπαθείτε να ολοκληρώσετε την εργασία σας ενώ το μεγάλο παιχνίδι παίζει στην τηλεόραση; Οι νευρώνες «οπτικής κίνησης» στο μπροστινό μέρος του εγκεφάλου σας μπορούν να σας βοηθήσουν να παραμείνετε συγκεντρωμένοι, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από νευροεπιστήμονες της Ιατρικής Σχολής Perelman στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Neuron, οι επιστήμονες προσπάθησαν να φωτίσουν τον νευρικό μηχανισμό που βοηθά τον εγκέφαλο να αποφασίσει αν θα εστιάσει την οπτική προσοχή σε μια εργασία που ανταμείβει ή σε μια δελεαστική απόσπαση της προσοχής.

Οπτική κίνηση: Τι συμβαίνει στους νευρώνες;

Αναλύοντας τη δραστηριότητα των νευρώνων σε ζωικά μοντέλα καθώς αντιμετώπιζαν αυτό το είδος σύγκρουσης προσοχής, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένα μοτίβο συντονισμένης δραστηριότητας που ονομάζεται «βήτα εκρήξεις» σε ένα σύνολο νευρώνων στον πλευρικό προμετωπιαίο φλοιό (LPFC) – ένα τμήμα στο μπροστινό μέρος του ο εγκέφαλος που είναι υπεύθυνος για τα κίνητρα και τις ανταμοιβές—φαίνεται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της προσοχής στην εργασία, ουσιαστικά με την καταστολή της επιρροής του ερεθίσματος που αποσπά την προσοχή.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι ενώ όλοι οι εγκέφαλοι έχουν την ικανότητα να επικεντρώνονται σε μια εργασία που ανταμείβει και να φιλτράρει τους περισπασμούς, ορισμένοι είναι καλύτεροι σε αυτήν από άλλους», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας Bijan Pesaran Ph.D., καθηγητής Νευροχειρουργικής Robert A Groff II στο Penn Medicine. «Κατανοώντας πώς ο εγκέφαλός μας επεξεργάζεται τα ανταποδοτικά ερεθίσματα, ελπίζουμε να καταλάβουμε και τις αποτυχίες σε μια ποικιλία γνωστικών και ψυχιατρικών διαταραχών, όπως η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής, η σχιζοφρένεια και η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή».

Οι άνθρωποι και άλλα μεγάλα θηλαστικά μπορούν να ρυθμίσουν τους περισπασμούς για να κρατήσουν την προσοχή τους εστιασμένη σε ενέργειες που προάγουν τους στόχους. Αυτό ονομάζεται έλεγχος «από πάνω προς τα κάτω», στον οποίο η προσοχή κατευθύνεται προς μια εργασία με σκοπό την επίτευξη ενός ανταποδοτικού στόχου. Τα μεγάλα θηλαστικά όπως τα πρωτεύοντα έχουν επίσης εγκεφαλικό κύκλωμα που ανακατευθύνει αυτόματα την προσοχή τους με βάση τις εισερχόμενες όψεις και ήχους και άλλα «εξέχοντα» αισθητικά ερεθίσματα, αλλιώς γνωστό ως έλεγχος «από κάτω προς τα πάνω». Ο τρόπος με τον οποίο ο εγκέφαλος καταστέλλει τέτοιους περισπασμούς για να κρατήσει την προσοχή εστιασμένη σε μια εργασία που σχετίζεται με το στόχο, δεν ήταν ποτέ πλήρως σαφής, μέχρι τώρα.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές προσπάθησαν να κατανοήσουν τι κατευθύνει την προσοχή σε ορισμένα ερεθίσματα, αλλά καταστέλλει άλλα με περισσότερες λεπτομέρειες. Χρησιμοποιώντας ζωικά μοντέλα, οι ερευνητές κατέγραψαν τον τρόπο με τον οποίο η δραστηριότητα στο LPFC μετατοπίζεται κατά την ολοκλήρωση μιας εργασίας και την παρουσίαση οπτικών περισπασμών. Οι νευροεπιστήμονες βρήκαν ισχυρές ενδείξεις ότι ένας συγκεκριμένος τύπος νευρώνων LPFC, που ονομάζονται νευρώνες οπτικής κίνησης, κατευθύνει την προσοχή είτε προς το σχήμα που ανταμείβει είτε προς αυτό που αποσπά την προσοχή.

Τι έδειξε η μελέτη;

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι οι νευρώνες οπτικής κίνησης στο LPFC εκτοξεύονταν μαζί με την ίδια συχνότητα, που ονομάζονται «εκρήξεις βήτα», κατά τη διάρκεια περιόδων εστίασης (όταν αγνοούνται οι οπτικοί περισπασμοί και ολοκληρώνονται εργασίες). Όταν αυτές οι εκρήξεις βήτα συνέβησαν τις στιγμές πριν από την παρουσίαση των οπτικών ερεθισμάτων, τα άτομα ήταν πολύ πιο πιθανό να αγνοήσουν τα οπτικά ερεθίσματα και να ολοκληρώσουν την εργασία. Αντίθετα, όταν οι εκρήξεις βήτα ήταν αδύναμες ή απουσίαζαν πριν από την παρουσίαση οπτικών ερεθισμάτων, τα υποκείμενα ήταν πιο πιθανό να στρέψουν την προσοχή τους στα φωτεινά αλλά χωρίς ανταμοιβή σχήματα.

«Αυτό μας υποδηλώνει ότι οι εκρήξεις βήτα προέρχονται από ένα δίκτυο νευρώνων οπτικής κίνησης και λειτουργούν ως «διευθυντές κυκλοφορίας» για τους νευρώνες που επεξεργάζονται διαφορετικά οπτικά ερεθίσματα», δήλωσε η πρώτη συγγραφέας Agrita Dubey, Ph.D., μεταδιδακτορική. ερευνητής στο εργαστήριο Pesaran. «Υποδηλώνει επίσης ότι η εστίαση σε μια εργασία που ανταμείβει απαιτεί πολλή ενέργεια και ότι μπορεί να είναι κάτι που μπορεί να βελτιωθεί, ειδικά σε άτομα με ελλείμματα προσοχής».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να μετρηθεί ο πόνος;

Διερεύνηση του τι συμβαίνει στον εγκέφαλο υπό την επίδραση ψυχεδελικών ουσιών & κατά τη διάρκεια του διαλογισμού και της ύπνωσης

Τα αρώματα κατά τον ύπνο ενισχύουν τη γνωστική ικανότητα

Ορισμένοι ήχοι μπορούν να θεραπεύσουν;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Άτομα με υψηλό εισόδημα διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό

Εγκεφαλικό: Η κοινωνικοοικονομική κατάσταση ενός ατόμου μπορεί να είναι θέμα ζωής και θανάτου στο πλαίσιο του εγκεφαλικού επεισοδίου, ειδικά όταν παίζουν αρκετοί δυσμενείς παράγοντες

Εγκεφαλική φλεγμονή και βλάβη στο DNA

Μακροπρόθεσμη μνήμη: Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Irvine, ανακάλυψαν ότι η φλεγμονή στον εγκέφαλο που προκαλείται από την ανοσολογική απόκριση σε τραυματισμό ή μόλυνση μπορεί να πυροδοτήσει έναν καταρράκτη γεγονότων που οδηγεί στο σχηματισμό μακροπρόθεσμων αναμνήσεων.

Μια σπάνια μορφή βρεφικής επιληψίας

Σύνδρομο Dravet: Οι υπηρεσίες έγκαιρης παρέμβασης και υποστήριξης, όπως η φυσικοθεραπεία, η εργοθεραπεία και η λογοθεραπεία, μπορούν επίσης να είναι ωφέλιμες για παιδιά με σύνδρομο Dravet.

Έχετε αντικαταστήσει μια άρθρωση; Μελέτη δείχνει ότι ο κίνδυνος μόλυνσης μπορεί να αυξηθεί μετά από χημειοθεραπεία

Η Κόνγουεϊ πιστεύει ότι χρειάζεται περισσότερη μελέτη μεταξύ των ατόμων που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, για να βοηθηθεί να βρεθεί τρόπος προστασίας των ανθρώπων με αντικαταστάσεις αρθρώσεων από περιττές λοιμώξεις. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο τεύχος Μαΐου του Αρχείου Ορθοπεδικής και Τραυματικής Χειρουργικής (Archives of Orthopedic and Trauma Surgery).

Close Icon