Επιστημονικά Νέα

Omicron: Οι επικαιροποιημένες διμερείς ενισχύσεις είναι πιο αποτελεσματικές στην πρόληψη της νοσηλείας και του θανάτου

Omicron: Οι επικαιροποιημένες διμερείς ενισχύσεις είναι πιο αποτελεσματικές στην πρόληψη της νοσηλείας και του θανάτου

"Η αυξημένη αποτελεσματικότητα που διαπιστώθηκε σε αυτή τη μελέτη καταδεικνύει γιατί είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να προστατεύονται με το επικαιροποιημένο αναμνηστικό, ακόμη και αν είχαν ήδη λάβει την αρχική αναμνηστική δόση", λέει ο Δρ Ζακ Μουρ, επιδημιολόγος της Πολιτείας στο Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών της Βόρειας Καρολίνας.

Omicron: Σε μια μελέτη με κριτές σχετικά με την αποτελεσματικότητα στον πραγματικό κόσμο των επικαιροποιημένων δισθενών εμβολίων mRNA, οι ερευνητές της Σχολής Παγκόσμιας Δημόσιας Υγείας Gillings του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας διαπίστωσαν ότι οι δισθενείς ενισχυτές είναι πιο αποτελεσματικοί από τους αρχικούς μονοδύναμους ενισχυτές στην πρόληψη της νοσηλείας και του θανάτου από την COVID-19. Η μελέτη δημοσιεύθηκε σήμερα στο The New England Journal of Medicine. “Ενώ τα αρχικά εμβόλια COVID-19 είχαν αποδειχθεί ασφαλή και αποτελεσματικά πριν από την έγκριση από τον FDA, τα δισθενή εμβόλια της Pfizer και της Moderna που έχουν αναπτυχθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες από το περασμένο φθινόπωρο εγκρίθηκαν από τον FDA για επείγουσα χρήση βάσει μη κλινικών δεδομένων για τα δύο αυτά νέα εμβόλια”, εξηγεί ο Δρ Danyu Lin, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. “Ήμασταν σε θέση να αξιολογήσουμε όχι μόνο την αποτελεσματικότητα των δύο δισθενών ενισχυτών αλλά και να συγκρίνουμε την αποτελεσματικότητά τους με εκείνη των μονοδύναμων ενισχυτών”.

Οι ερευνητές της Σχολής Gillings συνέκριναν τη συχνότητα εμφάνισης σοβαρής λοίμωξης Omicron που οδήγησε σε νοσηλεία ή θάνατο για άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω που έλαβαν μονοδύναμη ή δισθενή αναμνηστική δόση με εκείνους που δεν έλαβαν. Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα εμβολιασμού και μόλυνσης περισσότερων των έξι εκατομμυρίων κατοίκων της Βόρειας Καρολίνας από τον Μάιο έως τον Δεκέμβριο του 2022, κατά τη διάρκεια του οποίου τα στελέχη BA.4.6/BA.5 και BQ.1/BQ.1.1 της παραλλαγής Omicron ήταν κυρίαρχα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν τόσο τα δισθενή εμβόλια της Pfizer όσο και της Moderna, η οποία έλαβε επίσης υπόψη τις διαφορετικές ηλικιακές ομάδες, την προηγούμενη κατάσταση μόλυνσης και τον αριθμό των αναμνηστικών δόσεων που έχουν ήδη ληφθεί. Η αποτελεσματικότητα των αναμνηστικών εμβολίων κορυφώθηκε περίπου τέσσερις εβδομάδες μετά τη λήψη του αναμνηστικού και μειώθηκε στη συνέχεια. Η μέση αποτελεσματικότητα έναντι σοβαρής λοίμωξης που οδήγησε σε νοσηλεία ή θάνατο σε διάστημα τριών μηνών ήταν 25% για μία μονοδύναμη αναμνηστική δόση και 62% για μία διδύναμη αναμνηστική δόση.

“Η αυξημένη αποτελεσματικότητα που διαπιστώθηκε σε αυτή τη μελέτη καταδεικνύει γιατί είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να προστατεύονται με το επικαιροποιημένο αναμνηστικό, ακόμη και αν είχαν ήδη λάβει την αρχική αναμνηστική δόση”, λέει ο Δρ Ζακ Μουρ, επιδημιολόγος της Πολιτείας στο Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών της Βόρειας Καρολίνας. “Το συμπέρασμα είναι ότι το επικαιροποιημένο αναμνηστικό προσφέρει σημαντική προστασία από τη νοσηλεία ή τον θάνατο από την COVID-19. Μόνο ένα μικρό ποσοστό των κατοίκων της Βόρειας Καρολίνας έχει λάβει μέχρι στιγμής επικαιροποιημένο ενισχυτικό. Ελπίζουμε ότι τα ευρήματα της μελέτης μας θα ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να επωφεληθούν από αυτά τα αποτελεσματικά εμβόλια”. Άλλοι ερευνητές που συμμετείχαν στη μελέτη αυτή περιλαμβάνουν τους διδακτορικούς φοιτητές Yangjianchen Xu και Yu Gu, οι οποίοι πραγματοποίησαν την ανάλυση των δεδομένων. Επιπλέον συγγραφείς είναι ο Donglin Zeng, Ph.D., καθηγητής Βιοστατιστικής στη Σχολή Gillings, και οι επιδημιολόγοι από το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών της Νέας Υόρκης: Bradford Wheeler, MPH, Hayley Young, MPH, και Shadia Khan Sunny, MD, Ph.D.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΗΠΑ: Ένας στους τέσσερις ενήλικες έχει βιώσει απώλεια λόγω COVID-19

Συναγερμός για αύξηση των κρουσμάτων μετά την ανακάλυψη παραλλαγών της Omicron

Ο Λευκός Οίκος προτρέπει τους πολίτες να κάνουν την ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά του covid-19

Απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις για τα νέα ενισχυτικά εμβόλια COVID διμερούς mRNA

Ο FDA θέλει ενισχυτές COVID που στοχεύουν τις υποπαραλλαγές Omicron BA.4, BA.5

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς τα γονίδιά σας επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς;

Χοληστερόλη: Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα γονίδια μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου είναι ζωτικής σημασίας για να κατανοήσουμε τι την προκαλεί και ανεβάζει τα επίπεδα χοληστερίνης.

Υπολογιστική μέθοδος μπορεί να παρακολουθεί την εξάπλωση της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά με την πάροδο του χρόνου

Προτείνει μια διαδικασία για τη συνεχή παρακολούθηση των μεταβολών στα βακτηριακά γονιδιώματα με την πάροδο του χρόνου, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει τη μελλοντική έρευνα για την ανάπτυξη αντιβιοτικών ή να επηρεάσει τα θεραπευτικά σχήματα.

Πώς κλιμακώθηκε το κόστος της παχυσαρκίας μέσα σε 10 χρόνια

Παχυσαρκία κόστος: Η παχυσαρκία είναι συχνά πρωταρχικός στόχος του προγραμματισμού ευεξίας των εργοδοτών, καθώς είναι μια από τις πιο ακριβές ασθένειες στις ΗΠΑ και συνδέεται συχνά με ακριβές συννοσηρότητες.

Η ισότητα των φύλων ενισχύει τη μακροζωία και για τα δύο φύλα

Προσδόκιμο ζωής: Ενώ ωφελεί κυρίως τη ζωή και την υγεία των γυναικών αρχικά, η πρόοδος στην ισότητα των φύλων βοηθά τους άνδρες να ζήσουν περισσότερο, μειώνοντας τελικά το χάσμα των φύλων στο προσδόκιμο ζωής.

Διαπιστώθηκε καθυστέρηση της ανάπτυξης του εμβρύου σε εγκυμοσύνες που καταλήγουν σε αποβολή

Αυτή η νέα μελέτη του Carsten Pietersma και των συνεργατών του εξετάζει την ανάπτυξη των εμβρύων στη μήτρα και διαπιστώνει διαφορές στις εγκυμοσύνες που καταλήγουν σε αποβολή σε σύγκριση με εκείνες που καταλήγουν σε ζωντανές γεννήσεις. Τα στάδια της ανάπτυξης υπολογίζονται από την εξέταση ολογραμμάτων που παράγονται από υπερσύγχρονες τρισδιάστατες εικόνες υπερήχων και εικονικής πραγματικότητας. Η χρήση αυτής της τεχνολογίας θα μπορούσε να προετοιμάσει τις ασθενείς για μια πρώιμη δυσμενή έκβαση της εγκυμοσύνης, επιτρέποντάς τους ενδεχομένως να λάβουν υποστηρικτική φροντίδα σε περίπτωση δυσμενούς έκβασης".