Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ογκολογία

Το εμβόλιο της πολιομυελίτιδας έχει αντικαρκινική δράση

Το εμβόλιο της πολιομυελίτιδας έχει αντικαρκινική δράση

Μια πειραματική θεραπεία που χρησιμοποιεί τροποποιημένο ιό πολιομυελίτιδας για την επίθεση κατά όγκων φαίνεται να αποδεσμεύει την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμά τις κακοήθειες ενεργοποιώντας μια διαδικασία φλεγμονής ενάντια στην ικανότητα των καρκινικών κυττάρων να αποφεύγουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Περιγράφοντας αυτή τη διαδικασία σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Translational Medicine , οι ερευνητές του Duke Cancer Institute παρέχουν την πρώτη δημοσιευμένη εικόνα για τη λειτουργία μιας πολλά υποσχόμενης θεραπείας στις πρώτες κλινικές δοκιμές σε ασθενείς με υποτροπιάζον γλοιοβλάστωμα του εγκεφάλου. Η θεραπεία έχει εγκριθεί από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, επιταχύνοντας την έρευνα.

“Είχαμε μια γενική κατανόηση για το πώς λειτουργεί ο τροποποιημένος ιός πολιομυελίτιδας, αλλά όχι για τις μηχανιστικές λεπτομέρειες σε αυτό το επίπεδο”, δήλωσε ο Matthias Gromeier, MD, καθηγητής στο Τμήμα Νευροχειρουργικής του Duke Cancer Institute που ανέπτυξε τη θεραπεία. “Αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Η γνώση των βημάτων που συμβαίνουν για να δημιουργήσουμε μια ανοσοαπόκριση θα μας επιτρέψει να αποφασίσουμε ορθά αν και ποιες άλλες θεραπείες έχουν νόημα να συνδυαστούν με τον ιό της πολιομυελίτιδας για να βελτιώσουμε την επιβίωση των ασθενών”.

Ο Gromeier, με εξειδίκευση στη βιολογία του καρκίνου, συνεργάστηκε με την ερευνήτρια στο Duke και έτερη συγγραφέα του άρθρου Smita Nair, Ph.D., ανοσολόγο και καθηγήτρια στο Τμήμα Χειρουργικής. Η ερευνητική ομάδα διασαφήνισε πώς ο ιός πολιομυελίτιδας λειτουργεί όχι μόνο για την άμεση επίθεση κατά των καρκινικών κυττάρων αλλά και για να προκαλέσει μια μακροχρόνια ανοσοαπόκριση που φαίνεται να εμποδίζει την επανεμφάνιση του όγκου . Χρησιμοποιώντας ανθρώπινες κυτταρικές σειρές μελανώματος και καρκίνου του μαστού και στη συνέχεια επικυρώνοντας τα ευρήματα σε μοντέλα ποντικών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η τροποποιημένη θεραπεία με πολιομυελίτιδα αρχίζει με προσκόλληση σε κακοήθη κύτταρα, τα οποία έχουν αφθονία πρωτεΐνης CD155. Η πρωτεΐνη CD155 είναι αλλιώς γνωστή ως υποδοχέας ιού πολιομυελίτιδας.

Ο τροποποιημένος ιός αρχίζει τότε να προσβάλλει τα κύτταρα όγκου , σκοτώνοντας άμεσα πολλά άλλα όχι όλα τα καρκινικά κύτταρα, απελευθερώνοντας αντιγόνα όγκου. Η δεύτερη φάση της επίθεσης είναι πιο περίπλοκη. Με το θάνατο των καρκινικών κυττάρων, ο τροποποιημένος ιός πολιομυελίτιδας προκαλεί συναγερμό στο ανοσοποιητικό σύστημα, προειδοποιώντας τις άμυνες του οργανισμού για να προχωρήσουν στην επίθεση. Αυτό φαίνεται να συμβαίνει όταν ο τροποποιημένος ιός πολιομυελίτιδας μολύνει δενδριτικά κύτταρα και μακροφάγα. Μόλις ενεργοποιηθεί το ανοσοποιητικό σύστημα κατά του μολυσμένου από πολιομυελίτιδα όγκου, τα καρκινικά κύτταρα δεν μπορούν πλέον να κρύβονται και παραμένουν ευάλωτα στην συνεχιζόμενη ανοσολογική επίθεση.

“Δεν είναι μόνο ο ιός πολιομυελίτιδας που θανατώνει κύτταρα όγκου, αλλά μολύνει επίσης τα κύτταρα που παρουσιάζουν αντιγόνα του όγκου, γεγονός που επιτρέπει μια απόκριση των Τ-κυττάρων που μπορούν να αναγνωρίσουν και να διεισδύσουν σε έναν όγκο”, ανέφερε η Nair.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εξελίξεις και προοπτικές στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη

Novartis : "Φιλοδοξία είναι να βελτιώσουμε την επιβίωση των ασθενών με καρκίνο"

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέος επιστημονικός στόχος για τη θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος

«Δείχνει επίσης ότι η συνδυασμένη αναστολή των δύο κύριων οδών προμήθειας θρεπτικών συστατικών μπορεί να οδηγήσει σε έναν επιτυχημένο αποκλεισμό της παροχής ενέργειας με αποτέλεσμα την πείνα του όγκου και την επακόλουθη συρρίκνωση».

Ανακαλύφθηκε βασικός παράγοντας - υπεύθυνος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο συχνότερος καρκίνος στον άνδρα και ο τρίτος σε συχνότητα στη γυναίκα, αλλά συνολικά ο πρώτος στον γενικό πληθυσμό. Κάθε χρόνο αναδεικνύονται 10.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα στην Ελλάδα

Η Ανοσο-Ογκολογία στην COVID-19 εποχή: Νέες συνθήκες και εξελίξεις στη φροντίδα των ασθενών

Παγκοσμίως, 1 στους 6 θανάτους οφείλεται στον καρκίνο. Όμως, αυτό ενδεχομένως να αλλάξει στο κοντινό μέλλον, χάρη σε μια κατηγορία ογκολογικών θεραπειών που τα τελευταία χρόνια έχει βελτιώσει σημαντικά την πρόγνωση των ασθενών με αρκετές μορφές προχωρημένου ή μεταστατικού καρκίνου: την Ανοσο-Ογκολογία.

Μπορεί, άραγε, η τεχνολογία mRNA να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του καρκίνου

Κορωνοϊός και καρκίνος: Μπορεί η τεχνολογία RNA να βοηθήσει και στις νεοπλασίες; Η τεχνολογία RNA (mRNA) που χρησιμοποιείται στα εμβόλια Moderna και Pfizer COVID- 19 μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση του καρκίνου, σύμφωνα με τους ειδικούς. 

Ερευνητές αναπτύσσουν ένεση για τη θεραπεία του καρκίνου του δέρματος

Οι ερευνητές του Yale αναπτύσσουν μια θεραπεία καρκίνου του δέρματος που περιλαμβάνει την ένεση νανοσωματιδίων στον όγκο, σκοτώνοντας τα καρκινικά κύτταρα με μια διπλή προσέγγιση, ως πιθανή εναλλακτική λύση στη χειρουργική επέμβαση.

Close Icon