Ογκολογία

Ο υπερθυρεοειδισμός και ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού

Ο υπερθυρεοειδισμός και ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού

Ο υπερθυρεοειδισμός στις γυναίκες ενδεχομένως να αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού, όπως υποστηρίζουν Δανοί ερευνητές που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη τους στο επιστημονικό έντυπο European Journal of Endocrinology.

Η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Άαρχους μελέτησε στοιχεία που αφορούσαν κλινικά δεδομένα 36 ετών για σχεδόν 80.000 γυναίκες στη Δανία. Καμία γυναίκα δεν είχε κάποια μορφή καρκίνου ξεκίνησε η μελέτη το 1978 (σ.σ. ολοκληρώθηκε το 2013). Η συχνότητα του καρκίνου καταγραφόταν κάθε πέντε με επτά χρόνια.

Οι γυναίκες με υπερθυρεοειδισμό είχαν 11% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, συγκριτικά με όσες είχαν φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Από την άλλη, οι γυναίκες με υποθυρεοειδισμό είχαν κατά 6% μικρότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού από τις γυναίκες με φυσιολογική θυρεοειδική λειτουργία.

«Παρόμοια σχέση μεταξύ υπερθυρεοειδισμού και κινδύνου καρκίνου του μαστού έχει διαπιστωθεί και σε τρεις άλλες μελέτες. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η υπάρχει σχέση αιτίου – αποτελέσματος καθώς υπάρχουν πολλές άλλες εξηγήσεις για την παρατηρούμενη σχέση» αναφέρουν οι επιστήμονες.

Αυτό που συμβουλεύουν οι γιατροί στις γυναίκες με θυερεοειδική νόσο είναι να υποβάλλονται πιο τακτικά σε εξετάσεις, περιλαμβανομένης και της μαστογραφίας. Όπως έχει γίνει γνωστό οι ορμόνες του θυρεοειδούς συντελούν στην εκδήλωση καρκίνου του μαστού, ενώ και η θεραπεία του υπερθυρεοειδισμού έχει ενοχοποιηθεί για αύξηση του κινδύνου καρκίνου μαστού.

Ο υπερθυρεοειδισμός (hyperthyroidism) είναι μια διαταραχή του θυρεοειδή κατά την οποία ο αδένας υπερλειτουργεί, δηλαδή εργάζεται περισσότερο σε σχέση με τις ανάγκες του οργανισμού. Μορφολογικά, ο θυρεοειδής μπορεί να είναι φυσιολογικός ή διογκωμένος (να παρουσιάζει δηλαδή βρογχοκήλη). Ο υπερθυρεοειδισμός προσβάλλει συχνότερα τις γυναίκες και οι κλινικές του εκδηλώσεις ποικίλουν ανάλογα με τη βαρύτητα και τη διάρκεια της νόσου.

Τα συχνότερα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν: αδυνάτισμα που δεν εξηγείται από τη σωματική άσκηση ή το λιγότερο φαγητό, ταχυπαλμία και άλλες ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού, ιδρώτας και εξάψεις, νευρικότητα, μυϊκή αδυναμία, κούραση, εύκολη κόπωση, τρέμουλο, εξοφθαλμία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εξελίξεις και προοπτικές στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη

Novartis : "Φιλοδοξία είναι να βελτιώσουμε την επιβίωση των ασθενών με καρκίνο"

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέος επιστημονικός στόχος για τη θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος

«Δείχνει επίσης ότι η συνδυασμένη αναστολή των δύο κύριων οδών προμήθειας θρεπτικών συστατικών μπορεί να οδηγήσει σε έναν επιτυχημένο αποκλεισμό της παροχής ενέργειας με αποτέλεσμα την πείνα του όγκου και την επακόλουθη συρρίκνωση».

Ανακαλύφθηκε βασικός παράγοντας - υπεύθυνος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο συχνότερος καρκίνος στον άνδρα και ο τρίτος σε συχνότητα στη γυναίκα, αλλά συνολικά ο πρώτος στον γενικό πληθυσμό. Κάθε χρόνο αναδεικνύονται 10.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα στην Ελλάδα

Η Ανοσο-Ογκολογία στην COVID-19 εποχή: Νέες συνθήκες και εξελίξεις στη φροντίδα των ασθενών

Παγκοσμίως, 1 στους 6 θανάτους οφείλεται στον καρκίνο. Όμως, αυτό ενδεχομένως να αλλάξει στο κοντινό μέλλον, χάρη σε μια κατηγορία ογκολογικών θεραπειών που τα τελευταία χρόνια έχει βελτιώσει σημαντικά την πρόγνωση των ασθενών με αρκετές μορφές προχωρημένου ή μεταστατικού καρκίνου: την Ανοσο-Ογκολογία.

Μπορεί, άραγε, η τεχνολογία mRNA να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του καρκίνου

Κορωνοϊός και καρκίνος: Μπορεί η τεχνολογία RNA να βοηθήσει και στις νεοπλασίες; Η τεχνολογία RNA (mRNA) που χρησιμοποιείται στα εμβόλια Moderna και Pfizer COVID- 19 μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση του καρκίνου, σύμφωνα με τους ειδικούς. 

Ερευνητές αναπτύσσουν ένεση για τη θεραπεία του καρκίνου του δέρματος

Οι ερευνητές του Yale αναπτύσσουν μια θεραπεία καρκίνου του δέρματος που περιλαμβάνει την ένεση νανοσωματιδίων στον όγκο, σκοτώνοντας τα καρκινικά κύτταρα με μια διπλή προσέγγιση, ως πιθανή εναλλακτική λύση στη χειρουργική επέμβαση.