Ογκολογία

Ο παιδικός καρκίνος εξαντλεί το ανοσοποιητικό σύστημα

Ο παιδικός καρκίνος εξαντλεί το ανοσοποιητικό σύστημα

Ο παιδικός καρκίνος αποδεικνύεται ότι εξαντλεί το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Μελέτη από το Κέντρο Καρκινικών Ερευνών στο Ηνωμένο Βασίλειο παρουσιάζει στοιχεία σχετικά με τη δράση των καρκινικών κυττάρων σε ένα παιδί και τις επιπτώσεις που έχουν στο ανοσοποιητικό σύστημά του οργανισμού του.

Της Μαρίας Χατζηδάκη

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα καρκινικά κύτταρα στο νευροβλάστωμα περιέχουν ένα μόριο, το οποίο διασπά μια βασική πηγή ενέργειας για τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος, αφήνοντας το σώμα αδύναμο για να μπορέσει να καταπολέμηση τη νόσο. Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι τα κύτταρα στο νευροβλάστωμα – ένα σπάνιο είδος καρκίνου της παιδικής ηλικίας που επηρεάζει τα νευρικά κύτταρα – παράγουν ένα μόριο, την αργινάση, που διασπάται και το οποίο δρα σε ένα άλλο μόριο, ονομάζεται αργινίνη και είναι ένα από τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών και αποτελεί σημαντική πηγή ενέργειας για τα κύτταρα του ανοσοποιητικού.

Αυτό το μόριο – η αργινάση – δημιουργεί τεράστια πτώση στο επίπεδο της αργινίνης που βρέθηκε στην περιοχή γύρω από τον όγκο. Από τη στιγμή που τα ανοσοποιητικά κύτταρα του σώματος, που πηγαίνουν κοντά στον καρκίνο, δεν βρίσκουν την αγαπημένη τους πηγή ενέργειας τότε καθίστανται αναποτελεσματικά. Τα νευροβλαστικά κύτταρα έχουν ένα μόριο στην επιφάνειά τους που τα χαρακτηρίζει ως διαφορετικά από τα υγιή κύτταρα. Αυτό είχε οδηγήσει στην ελπίδα ότι το ανοσοποιητικό σύστημα θα μπορούσε να εκπαιδευτεί να τα αναγνωρίζει και να τα καταστρέφει. Αλλά αυτή η νέα έρευνα μπορεί να εξηγήσει γιατί οι πρώτες προσπάθειες να αξιοποιηθεί το ανοσοποιητικό σύστημα με αυτό τον τρόπο ήταν μέχρι τώρα ανεπιτυχείς.

Η Δρ Φράνσις Μουσάι επικεφαλής της μελέτης στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμινχαμ, δήλωσε ότι, «γνωρίζουμε εδώ και καιρό ότι η εκμετάλλευση της δύναμης του ανοσοποιητικού συστήματος θα μπορούσε να βοηθήσει στη θεραπεία του νευροβλαστώματος, όμως δεν ξέραμε γιατί τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος είχαν τέτοια δυσκολία στο να αναγνωρίσουν και να καταστρέψουν τον όγκο. Οπλισμένοι πλέον με αυτή τη νέα γνώση, σχετικά με το ρόλο της αργινίνης, είμαστε σε θέση να ενεργοποιήσουμε το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε να επιτεθεί στα καρκινικά κύτταρα». 

Περίπου 90 περιστατικά νευροβλαστώματος διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο και, ως επί το πλείστον, αφορούν παιδιά κάτω των 5 ετών. Η νέα έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cancer Research.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Η Ανοσο-Ογκολογία στην COVID-19 εποχή: Νέες συνθήκες και εξελίξεις στη φροντίδα των ασθενών

Νανοθεραπευτική προσέγγιση για επιθετικούς όγκους εγκεφάλου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μπορεί, άραγε, η τεχνολογία mRNA να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του καρκίνου

Κορωνοϊός και καρκίνος: Μπορεί η τεχνολογία RNA να βοηθήσει και στις νεοπλασίες; Η τεχνολογία RNA (mRNA) που χρησιμοποιείται στα εμβόλια Moderna και Pfizer COVID- 19 μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση του καρκίνου, σύμφωνα με τους ειδικούς. 

Ερευνητές αναπτύσσουν ένεση για τη θεραπεία του καρκίνου του δέρματος

Οι ερευνητές του Yale αναπτύσσουν μια θεραπεία καρκίνου του δέρματος που περιλαμβάνει την ένεση νανοσωματιδίων στον όγκο, σκοτώνοντας τα καρκινικά κύτταρα με μια διπλή προσέγγιση, ως πιθανή εναλλακτική λύση στη χειρουργική επέμβαση.

Έρευνες διαπιστώνουν τα οφέλη της κατανάλωσης στους άντρες

Διαπιστώθηκε ότι όσοι έπιναν τους περισσότερους καφέδες μέσα στην ημέρα είχαν μειωμένο κατά 9% κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, σε σχέση με εκείνους που έπιναν ελάχιστους καφέδες έως καθόλου.

Μελέτη σε βάθος Τ κυττάρων για τη βελτίωση της ανοσοθεραπείας

Ανοσοκύτταρα μπορούν ταυτόχρονα να προσβάλλουν διαφορετικά παθογόνα, τα Τ κύτταρα είναι πιο στοχευμένα - κάθε μεμονωμένο Τ κύτταρο έχει ένα ξεχωριστό σύνολο υποδοχέων Τ κυττάρων (TCRs) στην επιφάνειά του

Νέα μελέτη για τη δράση της ανοσοθεραπείας στον καρκίνο του μαστού

Τα κύτταρα CAR Τ, τα οποία χρησιμοποιούνται ήδη για τη θεραπεία ορισμένων καρκίνων αίματος σε ανθρώπους, μπορεί επίσης να είναι επιτυχημένα κατά των συμπαγών όγκων εάν συνδυάζονται με άλλες ανοσοθεραπευτικές προσεγγίσεις.