Ογκολογία

Με διαμάντια ανιχνεύεται καρκίνος σε πρώιμο στάδιο

Με διαμάντια ανιχνεύεται καρκίνος σε πρώιμο στάδιο

Έναν αρκετά ανορθόδοξο τρόπο διερευνούν οι επιστήμονες, για την ανεύρεση καρκινικών όγκων σε πρώιμο στάδιο, χρησιμοποιώντας διαμάντια.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ, δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της εν λόγω μελέτης, στο επιστημονικό αυστραλιανό περιοδικό Nature Communications. Αυτά, αποκαλύπτουν πως αποκαλύπτει πώς μια συνθετική μορφή του πολύτιμου λίθου σε νανοκλίμακα, μπορεί να υποδεικνύει στην ύπαρξη καρκίνου σε πρώιμα στάδια σε απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (MRI), δηλαδή τη γνωστή σε όλους μας μαγνητική τομογραφία.

Με επικεφαλής τον καθηγητή David Reilly από το Τμήμα Φυσικής, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο διερευνούν πώς τα διαμάντια νανοκλίμακας θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον εντοπισμό των καρκίνων στα πρώιμα στάδια του. Ο εντοπισμός καρκίνου με τη βοήθεια προσαρμοσμένων χημικών ουσιών δεν αποτελεί κάτι καινούργιο, οι επιστήμονες ωστόσο πασχίζουν να ανιχνεύσουν που μπορούν να φτάσουν αυτές οι χημικές ουσίες, εφόσον υπάρχουν μερικοί τρόποι για να δούμε αν η θεραπεία έχει εντοπίσει τα σημεία ενός σώματος που χτυπά ο καρκίνος.

«Ξέραμε ότι τα νανο – διαμάντια είναι χρήσιμα για τη χορήγηση φαρμάκων κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας, επειδή είναι σε μεγάλο βαθμό μη-τοξικά δεν προκαλούν παρενέργειες», υποστηρίζει ο καθηγητής Reilly.

«Σκεφτήκαμε ότι θα μπορούσαμε να οικοδομήσουμε περισσότερα πάνω στο γεγονός πως τα διαμάντια διαθέτουν σ τα μη-τοξικές ιδιότητες, όταν συνειδητοποιήσαμε ότι τα διαμάντια έχουν μαγνητικές ιδιότητες που τους επιτρέπουν να ενεργούν ως «φάροι» κατά τη μαγνητική τομογραφία. Κάπως έτσι μετατρέψαμε προοδευτικά ένα φαρμακευτικό πρόβλημα σε πρόβλημα της φυσικής».

Αυτό, επιτεύχθη, σύμφωνα με τους επιστήμονες του πανεπιστημίου του Σίδνεϋ, μέσα από μια διαδικασία διάταξης των ατόμων των διαμαντιών, σε πορεία ευθυγράμμησης, ώστε να δημιουργήσουν ένα σήμα ανιχνεύσιμο από μαγνητικό τομογράφο.

«Με την ένωση αυτή, η τεχνική μπορεί να επιτρέψει την παρακολούθηση της κίνησης των μορίων στο σώμα », λέει η Ewa Rej, επικεφαλής συγγραφέας της γραπτής εργασίας.

«Αυτό είναι ένα τρανταχτό παράδειγμα για το πώς η κβαντική φυσική έρευνα αντιμετωπίζει προβλήματα του πραγματικού κόσμου, στην περίπτωση αυτή, ανοίγοντας το δρόμο για εμάς στην αντιμετώπιση του καρκίνου πολύ πριν γίνει απειλητικός για τη ζωή», λέει ο καθηγητής Reilly.

Το επόμενο στάδιο των εργασιών της ομάδας περιλαμβάνει συνεργασία με τους ιατρικούς ερευνητές, με στόχο να δοκιμάσουν τη νέα αυτή τεχνολογία σε ζώα. Επίσης, στον ορίζοντα είναι η έρευνα χρησιμοποιώντας δηλητήριο του σκορπιού, ώστε να στοχεύσουν σε όγκοι του εγκεφάλου με τη μαγνητική τομογραφία σάρωσης.

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εξελίξεις και προοπτικές στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη

Novartis : "Φιλοδοξία είναι να βελτιώσουμε την επιβίωση των ασθενών με καρκίνο"

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέος επιστημονικός στόχος για τη θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος

«Δείχνει επίσης ότι η συνδυασμένη αναστολή των δύο κύριων οδών προμήθειας θρεπτικών συστατικών μπορεί να οδηγήσει σε έναν επιτυχημένο αποκλεισμό της παροχής ενέργειας με αποτέλεσμα την πείνα του όγκου και την επακόλουθη συρρίκνωση».

Ανακαλύφθηκε βασικός παράγοντας - υπεύθυνος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο συχνότερος καρκίνος στον άνδρα και ο τρίτος σε συχνότητα στη γυναίκα, αλλά συνολικά ο πρώτος στον γενικό πληθυσμό. Κάθε χρόνο αναδεικνύονται 10.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα στην Ελλάδα

Η Ανοσο-Ογκολογία στην COVID-19 εποχή: Νέες συνθήκες και εξελίξεις στη φροντίδα των ασθενών

Παγκοσμίως, 1 στους 6 θανάτους οφείλεται στον καρκίνο. Όμως, αυτό ενδεχομένως να αλλάξει στο κοντινό μέλλον, χάρη σε μια κατηγορία ογκολογικών θεραπειών που τα τελευταία χρόνια έχει βελτιώσει σημαντικά την πρόγνωση των ασθενών με αρκετές μορφές προχωρημένου ή μεταστατικού καρκίνου: την Ανοσο-Ογκολογία.

Μπορεί, άραγε, η τεχνολογία mRNA να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του καρκίνου

Κορωνοϊός και καρκίνος: Μπορεί η τεχνολογία RNA να βοηθήσει και στις νεοπλασίες; Η τεχνολογία RNA (mRNA) που χρησιμοποιείται στα εμβόλια Moderna και Pfizer COVID- 19 μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση του καρκίνου, σύμφωνα με τους ειδικούς. 

Ερευνητές αναπτύσσουν ένεση για τη θεραπεία του καρκίνου του δέρματος

Οι ερευνητές του Yale αναπτύσσουν μια θεραπεία καρκίνου του δέρματος που περιλαμβάνει την ένεση νανοσωματιδίων στον όγκο, σκοτώνοντας τα καρκινικά κύτταρα με μια διπλή προσέγγιση, ως πιθανή εναλλακτική λύση στη χειρουργική επέμβαση.