Ογκολογία

Η Thrive κοντά σε ανακάλυψη τεστ αίματος που ανιχνεύει τον καρκίνο

Η Thrive κοντά σε ανακάλυψη τεστ αίματος που ανιχνεύει τον καρκίνο

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζη 

Σημαντική πρόοδο για μια πειραματική εξέταση αίματος, που προορίζεται να ανιχνεύσει τον καρκίνο εγκαίρως δείχνουν τα αποτελέσματα της μελέτης που παρουσιάστηκαν σε μια μεγάλη ιατρική συνάντηση.

Η ιδιωτική εταιρεία δοκιμών Thrive Early Detection, παρουσίασε τα αποτελέσματα αυτά τα οποίαπροέρχονται από μια διερευνητική μελέτη, που σημαίνει ότι δεν επαρκούν για την υποστήριξη της κανονιστικής έγκρισης. Αλλά είναι αξιοσημείωτη, επειδή στη δοκιμή συμμετείχαν περίπου 10.000 ασθενείς και έδειξε τη δυνατότητα εντοπισμού καρκίνων προτού εξαπλωθούν σε φαινομενικά υγιείς ανθρώπους.

“Πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά για να βεβαιωθούμε ότι συμβαίνει αυτό”, δήλωσε η Ravi Salgia, ιατρική ογκολόγος στο Εθνικό Ιατρικό Κέντρο City of Hope στην Καλιφόρνια. Αλλά η Salgia, ενώ δεν έχει δεσμούς με τη Thrive, εντυπωσιάστηκε από τα αποτελέσματα. «Αυτό ήταν αρκετά καινοτόμο», είπε σε συνέντευξή της.

Τα δεδομένα, μαζί με μια ενημέρωση από μια μαζική μελέτη ανίχνευσης καρκίνου, που διεξήχθη από την αντίπαλο της Grail, τη Thrive, κοινοποιούνται στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Καρκίνου. Το συνέδριο πραγματοποιείται ουσιαστικά λόγω της πανδημίας του κοροναϊού.

Η Thrive και η Grail βρίσκονται στην πρώτη γραμμή μιας προσπάθειας να αποδείξουν εάν οι υγρές βιοψίες, οι οποίες αναζητούν σημάδια καρκίνου στο αίμα, μπορούν να διαγνώσουν τον καρκίνο στα αρχικά στάδια, προτού εξαπλωθούν οι όγκοι και είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν.

Και οι δύο εταιρείες έχουν συγκεντρώσει σημαντικά χρηματικά ποσά – στην περίπτωση της Grail, πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια – ως μέρος ενός σχεδίου αλλαγής της φροντίδας του καρκίνου, προσθέτοντας εξετάσεις αίματος σε τυπικές διαδικασίες διαλογής, όπως μαστογραφίες και κολονοσκοπήσεις. Ο στόχος τους είναι να δείξουν ότι η πρώιμη πρόληψη του καρκίνου με εξέταση αίματος, που συμπληρώνει τις υπάρχουσες μεθόδους διαλογής, μπορεί να σώσει ζωές.

“Η πρώιμη ανίχνευση καρκίνου μας δίνει την ευκαιρία να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου οι παρεμβάσεις έχουν πρόθεση να θεραπεύσουν”, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Thrive, David Daly. “Αυτή κάνει μια πολύ μεγάλη διαφορά από αυτό που βιώνουμε σήμερα.”

Ωστόσο, η προσπάθεια είναι γεμάτη παγίδες. Τα πρώτα ίχνη καρκίνου μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα ή και όχι . Μια εσφαλμένη διάγνωση, επομένως, θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιττές χειρουργικές επεμβάσεις ή φάρμακα για άτομα των οποίων ο καρκίνος μπορεί να μην έχει προχωρήσει – και έτσι να επιταχύνει άλλα θέματα υγείας. Τα ανακριβή αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι καταστροφικά και με άλλους τρόπους, δίνοντας στους ασθενείς, για παράδειγμα, μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας. Τόσο η Thrive όσο και η Grail διεξάγουν τεράστιες δοκιμές, με σκοπό να δείξουν ότι οι δοκιμές τους μπορούν να ανιχνεύσουν όγκους και τελικά να συνδέσουν τα ευρήματά τους με θετικά αποτελέσματα για την υγεία. Απαιτούνται πολύ περισσότερες πληροφορίες για να δείξουν τις δοκιμές, καθώς και αν είναι οικονομικά αποδοτικές και πώς πρέπει να ενσωματωθούν στην κλινική περίθαλψη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Novartis : "Φιλοδοξία είναι να βελτιώσουμε την επιβίωση των ασθενών με καρκίνο"

Η αρχιτεκτονική των ιστών ρυθμίζει την εξέλιξη του όγκου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέος επιστημονικός στόχος για τη θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος

«Δείχνει επίσης ότι η συνδυασμένη αναστολή των δύο κύριων οδών προμήθειας θρεπτικών συστατικών μπορεί να οδηγήσει σε έναν επιτυχημένο αποκλεισμό της παροχής ενέργειας με αποτέλεσμα την πείνα του όγκου και την επακόλουθη συρρίκνωση».

Ανακαλύφθηκε βασικός παράγοντας - υπεύθυνος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο συχνότερος καρκίνος στον άνδρα και ο τρίτος σε συχνότητα στη γυναίκα, αλλά συνολικά ο πρώτος στον γενικό πληθυσμό. Κάθε χρόνο αναδεικνύονται 10.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα στην Ελλάδα

Η Ανοσο-Ογκολογία στην COVID-19 εποχή: Νέες συνθήκες και εξελίξεις στη φροντίδα των ασθενών

Παγκοσμίως, 1 στους 6 θανάτους οφείλεται στον καρκίνο. Όμως, αυτό ενδεχομένως να αλλάξει στο κοντινό μέλλον, χάρη σε μια κατηγορία ογκολογικών θεραπειών που τα τελευταία χρόνια έχει βελτιώσει σημαντικά την πρόγνωση των ασθενών με αρκετές μορφές προχωρημένου ή μεταστατικού καρκίνου: την Ανοσο-Ογκολογία.

Μπορεί, άραγε, η τεχνολογία mRNA να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του καρκίνου

Κορωνοϊός και καρκίνος: Μπορεί η τεχνολογία RNA να βοηθήσει και στις νεοπλασίες; Η τεχνολογία RNA (mRNA) που χρησιμοποιείται στα εμβόλια Moderna και Pfizer COVID- 19 μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση του καρκίνου, σύμφωνα με τους ειδικούς. 

Ερευνητές αναπτύσσουν ένεση για τη θεραπεία του καρκίνου του δέρματος

Οι ερευνητές του Yale αναπτύσσουν μια θεραπεία καρκίνου του δέρματος που περιλαμβάνει την ένεση νανοσωματιδίων στον όγκο, σκοτώνοντας τα καρκινικά κύτταρα με μια διπλή προσέγγιση, ως πιθανή εναλλακτική λύση στη χειρουργική επέμβαση.