Ογκολογία

Επιστημονικό φως σε πολλαπλό μυέλωμα και λέμφωμα Hodgkin

Επιστημονικό φως σε πολλαπλό μυέλωμα και λέμφωμα Hodgkin

Νέα δεδομένα στην αντιμετώπιση του πολλαπλού μυελώματος (ΠΜ) και του λεμφώματος Hodgkin παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του 29ου Πανελλήνιου Αιματολογικού Συνεδρίου.  Μιλώντας στο δορυφορικό συμπόσιο για τις εξελίξεις στις εν λόγω νόσους η κ. Ειρήνη Κατωδρύτου, Διευθύντρια της Αιματολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ» στη Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε στη σημαντική πρόοδο που διαφαίνεται από τα αποτελέσματα κλινικών μελετών του ΠΜ με νέους παράγοντες. Ωστόσο, όπως επεσήμανε, «πρέπει να ενισχύονται με τα δεδομένα πραγματικού κόσμου που αντικατοπτρίζουν την καθημερινή κλινική πρακτική. Στο πολλαπλό μυέλωμα, η διάρκεια της θεραπείας έχει άμεση συσχέτιση με την παράταση της ολικής επιβίωσης».

Παίρνοντας το λόγο η κ. Κυριακή Κοκοβιάδου, Αιματολόγος, Επιμελήτρια στο Γ.Ν. «Παπαγεωργίου», συμπλήρωσε ότι τα νεότερα φάρμακα «βελτιώνουν τον χρόνο επιβίωσης χωρίς εξέλιξη της νόσου και πρέπει να δοκιμαστούν σε πρώιμες γραμμές θεραπείας στο πλαίσιο κλινικών μελετών».

Το πολλαπλό μυέλωμα είναι μία σπάνια αιματολογική κακοήθεια που αντιπροσωπεύει το 1% του συνόλου των αιματολογικών καρκίνων, και συνήθως προσβάλει άτομα άνω των 65 ετών. Δυστυχώς η νόσος δεν θεραπεύεται με τις καινούργιες θεραπείες, όμως τα νεότερα φάρμακα αυξάνουν σημαντικό το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών.

Νέες επιλογές αντιμετώπισης υπάρχουν και για το λέμφωμα Hodgkin, όπως ανέφερε η κ. Μαρία Αγγελοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αιματολογίας του Ε.Κ.Π.Α. στην Αιματολογική κλινική  Γ. Ν. Λαϊκό. «Στο λέμφωμα Hodgkin’s υπάρχουν νέες θεραπευτικές επιλογές, που συμβάλλουν αποτελεσματικά και με ασφάλεια στη βελτίωση της φυσικής Ιστορίας της νόσου», τόνισε η ίδια.  Το λέμφωμα Hodgkin’s είναι επίσης, μια σπάνια αιματολογική κακοήθεια. Οι περισσότεροι ασθενείς θα ιαθούν, ωστόσο υπάρχει μια μεγάλη ακάλυπτη ιατρική ανάγκη, για ένα μικρό αριθμό ασθενών που θα υποτροπιάσουν. Αυτή η ανάγκη γίνεται ακόμη πιο μεγάλη, λαμβάνοντας υπόψη ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών αυτών είναι ηλικίας 20-30 ετών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Έρευνες διαπιστώνουν τα οφέλη της κατανάλωσης στους άντρες

Μελέτη σε βάθος Τ κυττάρων για τη βελτίωση της ανοσοθεραπείας

Νέα μελέτη για τη δράση της ανοσοθεραπείας στον καρκίνο του μαστού

Τα κύτταρα CAR Τ, τα οποία χρησιμοποιούνται ήδη για τη θεραπεία ορισμένων καρκίνων αίματος σε ανθρώπους, μπορεί επίσης να είναι επιτυχημένα κατά των συμπαγών όγκων εάν συνδυάζονται με άλλες ανοσοθεραπευτικές προσεγγίσεις.

Νέα ανοσοθεραπεία δίνει υπόσχεση κατά του σπάνιου παιδικού καρκίνου

Μια νέα θεραπεία CAR Τ-κυττάρων που αναπτύχθηκε από ερευνητές στο UCL και σχεδιάστηκε για να στοχεύει καρκινικούς όγκους, έδειξε πολλά υποσχόμενα πρώτα αποτελέσματα σε παιδιά με νευροβλάστωμα, μια σπάνια μορφή καρκίνου της παιδικής ηλικίας.

Προσδιορίστηκαν νέοι προγνωστικοί δείκτες για καρκίνο του παχέος εντέρου

Βασικές πληροφορίες που πρέπει να ληφθούν υπόψη για την κατανόηση των ELS σε συμπαγείς όγκους είναι ότι υπάρχουν τύποι ιστών όπου τέτοιες λεμφοειδείς δομές φαίνεται φυσιολογικά να πληρούν μια σημαντική ισορροπία μεταξύ αποτελεσματικής και προστατευτικής ανοσοαπόκρισης και αυτο-ανοχής. "Αυτό ισχύει για όργανα με εξειδικευμένη ανοσία στα επιθηλιακά εμπόδια.