Ογκολογία

Επιστημονικό φως σε πολλαπλό μυέλωμα και λέμφωμα Hodgkin

Επιστημονικό φως σε πολλαπλό μυέλωμα και λέμφωμα Hodgkin

Νέα δεδομένα στην αντιμετώπιση του πολλαπλού μυελώματος (ΠΜ) και του λεμφώματος Hodgkin παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του 29ου Πανελλήνιου Αιματολογικού Συνεδρίου.  Μιλώντας στο δορυφορικό συμπόσιο για τις εξελίξεις στις εν λόγω νόσους η κ. Ειρήνη Κατωδρύτου, Διευθύντρια της Αιματολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ» στη Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε στη σημαντική πρόοδο που διαφαίνεται από τα αποτελέσματα κλινικών μελετών του ΠΜ με νέους παράγοντες. Ωστόσο, όπως επεσήμανε, «πρέπει να ενισχύονται με τα δεδομένα πραγματικού κόσμου που αντικατοπτρίζουν την καθημερινή κλινική πρακτική. Στο πολλαπλό μυέλωμα, η διάρκεια της θεραπείας έχει άμεση συσχέτιση με την παράταση της ολικής επιβίωσης».

Παίρνοντας το λόγο η κ. Κυριακή Κοκοβιάδου, Αιματολόγος, Επιμελήτρια στο Γ.Ν. «Παπαγεωργίου», συμπλήρωσε ότι τα νεότερα φάρμακα «βελτιώνουν τον χρόνο επιβίωσης χωρίς εξέλιξη της νόσου και πρέπει να δοκιμαστούν σε πρώιμες γραμμές θεραπείας στο πλαίσιο κλινικών μελετών».

Το πολλαπλό μυέλωμα είναι μία σπάνια αιματολογική κακοήθεια που αντιπροσωπεύει το 1% του συνόλου των αιματολογικών καρκίνων, και συνήθως προσβάλει άτομα άνω των 65 ετών. Δυστυχώς η νόσος δεν θεραπεύεται με τις καινούργιες θεραπείες, όμως τα νεότερα φάρμακα αυξάνουν σημαντικό το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών.

Νέες επιλογές αντιμετώπισης υπάρχουν και για το λέμφωμα Hodgkin, όπως ανέφερε η κ. Μαρία Αγγελοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αιματολογίας του Ε.Κ.Π.Α. στην Αιματολογική κλινική  Γ. Ν. Λαϊκό. «Στο λέμφωμα Hodgkin’s υπάρχουν νέες θεραπευτικές επιλογές, που συμβάλλουν αποτελεσματικά και με ασφάλεια στη βελτίωση της φυσικής Ιστορίας της νόσου», τόνισε η ίδια.  Το λέμφωμα Hodgkin’s είναι επίσης, μια σπάνια αιματολογική κακοήθεια. Οι περισσότεροι ασθενείς θα ιαθούν, ωστόσο υπάρχει μια μεγάλη ακάλυπτη ιατρική ανάγκη, για ένα μικρό αριθμό ασθενών που θα υποτροπιάσουν. Αυτή η ανάγκη γίνεται ακόμη πιο μεγάλη, λαμβάνοντας υπόψη ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών αυτών είναι ηλικίας 20-30 ετών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Novartis : "Φιλοδοξία είναι να βελτιώσουμε την επιβίωση των ασθενών με καρκίνο"

Η αρχιτεκτονική των ιστών ρυθμίζει την εξέλιξη του όγκου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέος επιστημονικός στόχος για τη θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος

«Δείχνει επίσης ότι η συνδυασμένη αναστολή των δύο κύριων οδών προμήθειας θρεπτικών συστατικών μπορεί να οδηγήσει σε έναν επιτυχημένο αποκλεισμό της παροχής ενέργειας με αποτέλεσμα την πείνα του όγκου και την επακόλουθη συρρίκνωση».

Ανακαλύφθηκε βασικός παράγοντας - υπεύθυνος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο συχνότερος καρκίνος στον άνδρα και ο τρίτος σε συχνότητα στη γυναίκα, αλλά συνολικά ο πρώτος στον γενικό πληθυσμό. Κάθε χρόνο αναδεικνύονται 10.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα στην Ελλάδα

Η Ανοσο-Ογκολογία στην COVID-19 εποχή: Νέες συνθήκες και εξελίξεις στη φροντίδα των ασθενών

Παγκοσμίως, 1 στους 6 θανάτους οφείλεται στον καρκίνο. Όμως, αυτό ενδεχομένως να αλλάξει στο κοντινό μέλλον, χάρη σε μια κατηγορία ογκολογικών θεραπειών που τα τελευταία χρόνια έχει βελτιώσει σημαντικά την πρόγνωση των ασθενών με αρκετές μορφές προχωρημένου ή μεταστατικού καρκίνου: την Ανοσο-Ογκολογία.

Μπορεί, άραγε, η τεχνολογία mRNA να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του καρκίνου

Κορωνοϊός και καρκίνος: Μπορεί η τεχνολογία RNA να βοηθήσει και στις νεοπλασίες; Η τεχνολογία RNA (mRNA) που χρησιμοποιείται στα εμβόλια Moderna και Pfizer COVID- 19 μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση του καρκίνου, σύμφωνα με τους ειδικούς. 

Ερευνητές αναπτύσσουν ένεση για τη θεραπεία του καρκίνου του δέρματος

Οι ερευνητές του Yale αναπτύσσουν μια θεραπεία καρκίνου του δέρματος που περιλαμβάνει την ένεση νανοσωματιδίων στον όγκο, σκοτώνοντας τα καρκινικά κύτταρα με μια διπλή προσέγγιση, ως πιθανή εναλλακτική λύση στη χειρουργική επέμβαση.