Οφθαλμολογία

Σε χαμηλά επίπεδα η ενημέρωση για την ψηφιακή καταπόνηση των ματιών 

Σε χαμηλά επίπεδα η ενημέρωση για την ψηφιακή καταπόνηση των ματιών 

Η ενημέρωση σε παγκόσμιο επίπεδο σχετικά με την ψηφιακή καταπόνηση των ματιών βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, σύμφωνα με μια νέα έρευνα της Novartis , παρόλο που η χρήση των ψηφιακών συσκευών έχει αυξηθεί δραματικά.

 

• Μια έρευνα με 6.000 συμμετέχοντες που διεξήχθη σε 6 χώρες κατέδειξε ότι ενώ η πλειοψηφία (64%) γνωρίζει για την ξηροφθαλμία, λιγότερο από το ένα τρίτο (30%) γνωρίζει για την ψηφιακή καταπόνηση των ματιών.
• Σχεδόν 50% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν σε τακτική βάση πολλαπλές ψηφιακές συσκευές ταυτόχρονα που αυτό συνεπάγεται αυξημένο χρόνο έκθεσης.
• Πάνω από 30% των συμμετεχόντων ανέφεραν οπτική κούραση, πονοκεφάλους, ξηροφθαλμία και θολή όραση μετά από δύο ώρες χρήσης ψηφιακών συσκευών.

Με σκοπό να προσδιοριστούν τα κενά γνώσης που υπάρχουν ανάμεσα στο τι γνωρίζουν οι καταναλωτές σχετικά με την παρατεταμένη χρήση ψηφιακών συσκευών και τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η χρήση αυτών τόσο στην υγεία των ματιών, όσο και στην όραση μακροπρόθεσμα, η Novartis συνεργάστηκε με τον Δρ. Esen Akpek, Καθηγητή Οφθαλμολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, και με το Ινστιτούτο IFTF που αποτελεί έναν φορέα παραγωγής σκέψης και προβληματισμού (think tank) στις ΗΠΑ, προκειμένου να διενεργήσει μια παγκόσμια έρευνα καταναλωτών για την καταπόνηση των ματιών λόγω χρήσης ψηφιακών συσκευών.

Η ψηφιακή καταπόνηση των ματιών περιγράφει ένα σύνολο προβλημάτων τα οποία προκύπτουν από την παρατεταμένη χρήση υπολογιστών, tablet, ηλεκτρονικών βιβλίων και κινητών τηλεφώνων2. Συνήθως, η ψηφιακή καταπόνηση των ματιών εκδηλώνεται με προσωρινή φυσική ενόχληση, η οποία μπορεί να γίνει αισθητή μετά από πολύωρη έκθεση σε ψηφιακή οθόνη. Άλλα συμπτώματα της ψηφιακής καταπόνησης των ματιών είναι τα εξής: ερυθρότητα, ερεθισμός, ξηροφθαλμία, θολή όραση, οφθαλμική κόπωση, πόνος στη μέση και τον αυχένα, καθώς και πονοκέφαλοι3.Το επίπεδο δυσφορίας φαίνεται ότι αυξάνεται ανάλογα με τον βαθμό χρήσης των ψηφιακών οθονών2.

Η ψηφιακή καταπόνηση των ματιών μπορεί να προκληθεί από διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές, ειδικά όταν αυτές χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα ή εναλλάσσονται επανειλημμένα μεταξύ τους4. Μελέτες έχουν δείξει ότι η εκτεταμένη χρήση ψηφιακών συσκευών μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στον τρόπο του βλεφαρισμού, οδηγώντας στη μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης της ξηροφθαλμίας. Ο ρυθμός βλεφαρισμού κατά τη χρήση ψηφιακών οθονών για μεγάλα χρονικά διαστήματα μειώνεται σχεδόν κατά 40-60%. Ως φυσιολογικός ρυθμός βλεφαρισμού θεωρείται 10 έως 16 βλεφαρίσματα ανά λεπτό, ωστόσο, κατά τη χρήση ψηφιακών συσκευών, ο ρυθμός μειώνεται στους 5 με 9 βλεφαρισμούς ανά λεπτό5.
Στην έρευνά μας, οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι εμφάνισαν συμπτώματα όπως ξηρά και ερεθισμένα μάτια, θολή όραση, οφθαλμική κόπωση και πονοκεφάλους έπειτα από μόλις δύο ώρες χρήσης μίας ή περισσοτέρων συσκευών1. Παρά τα στοιχεία αυτά, η νέα παγκόσμια έρευνα αποκαλύπτει ότι στην πλειονότητά τους, οι ερωτηθέντες (64%) της έρευνας δεν γνώριζαν τα συμπτώματα καταπόνησης των ματιών, που οφείλονται στη χρήση ψηφιακών συσκευών και δεν τους απασχολούσαν οι επιπτώσεις της παρατεταμένης χρήσης ψηφιακών συσκευών1.

«Με την αύξηση της χρήσης ψηφιακών συσκευών τόσο στο σπίτι όσο και στον χώρο εργασίας, καθίσταται όλο και περισσότερο αναγκαία η ενημέρωση σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που επιφέρει η αυξανόμενη χρήση των ψηφιακών συσκευών στα μάτια», δήλωσε ο κος Γρηγόρης Ρομπόπουλος, Ιατρός-Ενδοκρινολόγος, Ιατρικός Διευθυντής της Novartis Hellas. «Ως ηγέτιδα εταιρεία και αξιόπιστος εταίρος στον τομέα της οφθαλμικής φροντίδας, παρέχουμε καινοτόμες θεραπείες για οφθαλμολογικές παθήσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις εξελισσόμενες ανάγκες των ασθενών σε παγκόσμιο επίπεδο». Υπάρχουν διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές που συμβάλλουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων6, όπως ιατροτεχνολογικά προϊόντα (λιπαντικές οφθαλμικές σταγόνες, λιπαντική οφθαλμική γέλη) που αποδεδειγμένα ανακουφίζουν από τα συμπτώματα της ξηροφθαλμίας7-10. Η διαθεσιμότητα των προϊόντων μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη χώρα.

Τα κύρια ευρήματα της έρευνας περιλαμβάνουν τα εξής:

• Στη Βραζιλία, 54% των συμμετεχόντων είναι ενήμεροι για την ψηφιακή καταπόνηση των ματιών, σε σύγκριση με το 22% των συμμετεχόντων στις ΗΠΑ.
• Οι χώρες με τη μεγαλύτερη χρήση πολλαπλών ψηφιακών συσκευών είναι η Βραζιλία (64%), η Κίνα (54%) και η Πολωνία (46%). Στην Αυστραλία αναφέρθηκε τη χαμηλότερη χρήση πολλαπλών ψηφιακών συσκευών με ποσοστό 33%.
• Στις ΗΠΑ, 53% των συμμετεχόντων εργάζονται σε θέσεις που απαιτούν πάνω από τέσσερις ώρες εργασίας μπροστά σε οθόνη, σε σύγκριση με το 73% στην Κίνα και τη Βραζιλία.
• 51% των καταναλωτών παγκοσμίως ανέφεραν ότι η χρήση ψηφιακών συσκευών έχει αυξηθεί σε σχέση με το προηγούμενο έτος, και το 32% αναμένει ότι η χρήση τους θα αυξηθεί στον επόμενο χρόνο.
• Ο πονοκέφαλος υπήρξε το πιο σύνηθες σύμπτωμα, με πάνω από το ήμισυ (55%) των συμμετεχόντων να τον αναφέρουν ως σύμπτωμα ύστερα από παρατεταμένη χρήση ψηφιακών συσκευών.
• το 64% των καταναλωτών παγκοσμίως υποχρεούνται να χρησιμοποιούν ψηφιακές συσκευές για πάνω από τέσσερις ώρες ημερησίως, ωστόσο, 43% των εργαζομένων δηλώνουν ότι η παραγωγικότητα τους μειώνεται μετά από τέσσερις ώρες εργασίας μπροστά σε μια οθόνη.
• Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων (74%) αναφέρει ότι οι εργοδότες τους δεν παρέχουν κανένα είδος εκπαίδευσης προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η ψηφιακή καταπόνηση των ματιών. Παρόλα αυτά, σε ποσοστό 78% δηλώνουν ότι θα συμμετείχαν σε μια εκπαίδευση σχετικά με την αποφυγή καταπόνησης των ματιών μετά από πολύωρη χρήση ψηφιακών συσκευών, εφόσον αυτή παρεχόταν από τους εργοδότες.
• Οι «υπερχρήστες» (super users) καταναλώνουν τον περισσότερο χρόνο σε ψηφιακές συσκευές, πάνω από 23 ώρες συνδυαστικά με άλλες συσκευές την ημέρα (βάσει των συνδυαστικών απαντήσεων που έδωσαν οι ερωτηθέντες σχετικά με το πόσο χρόνο δαπανούν σε κάθε ψηφιακή συσκευή: smartphone, tablet, τηλεόραση κ.λπ.), ενώ παράλληλα αποτελούν το 10% του πληθυσμού κατά μέσο όρο στις χώρες όπου διεξήχθη η έρευνα. Το ποσοστό των υπερχρηστών είναι υψηλότερο στις ΗΠΑ (14%) σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι νευροεπιστήμονες ερευνούν τις αιτίες μιας διαδεδομένης οφθαλμικής νόσου

Κορωνοϊός γυαλιά προστασία: Κινεζική μελέτη δίνει νέα διάσταση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ξηροφθαλμία σταγόνες: Προσφέρουν ενυδάτωση μακράς διάρκειας

Ξηροφθαλμία σταγόνες: Σύμφωνα με δημοσίευση της Αμερικάνικης Ακαδημίας Οφθαλμολογίας (1), οι ειδικοί στην οφθαλμολογία αναφέρουν ότι η προστασία και η φύλαξη των ματιών, όπως και του στόματος και των χεριών, μπορούν να επιβραδύνουν την εξάπλωση του κορωνοϊού. Η Αμερικάνικη Ακαδημία Οφθαλμολογίας δημοσίευσε κατευθυντήριες γραμμές, σχετικά με την ασθένεια Covid-19 και το πόσο σημαντική είναι η προστασία των ματιών, όπως […]

Νέα τεχνική με νανοσωλήνες για αποκατάσταση αμφιβληστροειδούς

Ένας νέος μηχανισμός ανακατανομής του αίματος που είναι απαραίτητος για την ορθή λειτουργία του αμφιβληστροειδούς μόλις ανακαλύφθηκε in vivo από ερευνητές του ερευνητικού κέντρου του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ (CRCHUM). Η μελέτη τους δημοσιεύθηκε σήμερα στο Nature . «Για πρώτη φορά, εντοπίσαμε μια δομή επικοινωνίας μεταξύ των κυττάρων που απαιτείται για τον συντονισμό της παροχής αίματος […]

Αποκατάσταση της όρασης με γονιδιακή θεραπεία

Οι άνθρωποι βασίζονται κυρίως στην όρασή τους. Η απώλεια όρασης σημαίνει αδυναμία ανάγνωσης, αναγνώρισης προσώπων ή εύρεσης αντικειμένων. Ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας είναι μια από τις κύριες αιτίες των προβλημάτων της όρασης σε όλο τον κόσμο, καθώς επηρεάζονται περίπου 200 εκατομμύρια άνθρωποι. Οι φωτοϋποδοχείς στον αμφιβληστροειδή είναι υπεύθυνοι για τη λήψη του φωτός που […]

Καινοτόμος μηχανισμός αυτο-ενυδατώνει το σύστημα των ματιών

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Tohoku ανέπτυξαν ένα νέο είδος «έξυπνων» φακών επαφής που μπορούν να αποτρέψουν την ξηρότητα των ματιών. Το αυτο-ενυδατώμενο σύστημα, το οποίο περιγράφεται στη σχετική δημοσίευση στο Advanced Materials Technologies, διατηρεί ένα στρώμα υγρού ανάμεσα στους φακούς επαφής και τα μάτια μέσω ενός καινοτόμου μηχανισμού. Οι «έξυπνοι» φακοί επαφής είναι wearable συσκευές […]

Καινοτόμος εξέταση κερατοειδούς σε σύνδεση με το νευρικό μας σύστημα

Ο νευροπαθητικός πόνος προκαλείται από βλάβη ή ασθένεια που επηρεάζει το νευρικό σύστημα. Ο κατάλογος των συμπτωμάτων είναι μεγάλος. Πρώτα εκδηλώνονται στα δάκτυλα των ποδιών και των δακτύλων, και συνοδεύουν τον εκφυλισμό των νευρικών ινών. Μόλις επηρεαστεί ολόκληρο το πόδι, οι διαταραχές στο βάδισμα εμφανίζονται γρήγορα. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν περιγραφικές μέθοδοι για […]

Δραματική αύξηση των ποσοστών της εκφύλισης ωχράς κηλίδας

Η πιο συνήθης αιτία της μη αναστρέψιμης τύφλωσης είναι η εκφύλιση ωχράς κηλίδας, η οποία θα προσβάλει 77 εκατομμύρια Ευρωπαίους μέχρι το 2050, σύμφωνα με τελευταίους υπολογισμούς που αναφέρονται σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Ophthalmology. Η εκφύλιση ωχράς κηλίδας συμβαίνει όταν ένα μικρό κομμάτι του αμφιβληστροειδούς χιτώνα και ο φωτοευαίσθητος ιστός γύρω από […]

Η μεγέθυνση στις βλεφαρίδες ρίχνει φως σε τυφλές ασθένειες

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε από ερευνητές του Κολλεγίου Ιατρικής του Baylor και της Ιατρικής Σχολής McGovern της UT Health στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών αποκαλύπτει μια άνευ προηγουμένου προσέγγιση για τις βασικές αιτίες που συνδέονται με την τύφλωση. Οι κροκάλες είναι σύντομες δομές που μοιάζουν με τρίχες και βρίσκονται στην επιφάνεια ορισμένων κυττάρων. […]

Πρωτοποριακό όργανο υψηλής ακρίβειας για τους οφθαλμίατρους

Οι επιστήμονες της EPFL βοήθησαν στην ανάπτυξη μιας μικροσκοπικής γυάλινης συσκευής που οι γιατροί θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για την ένεση του φαρμάκου σε φλέβες του αμφιβληστροειδούς με πρωτοφανή ακρίβεια. Το όργανο τους συναντά μια σημαντική ανάγκη στην χειρουργική επέμβαση των ματιών, παρέχοντας εξαιρετική σταθερότητα και ακρίβεια. Μια ομάδα ερευνητών παρουσίασε μια πρωτοποριακή συσκευή για […]