Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Ο μόλυβδος μας “αφαιρεί” χρόνια ζωής

Ο μόλυβδος μας “αφαιρεί” χρόνια ζωής

Αμερικανοί επιστήμονες συνιστούν την προσοχή μας στην καθημερινή έκθεση στον μόλυβδο και προειδοποιούν πως αυτή ίσως είναι ικανή να μας αφαιρέσει χρόνια ζωής.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins και το Πανεπιστήμιο του Maryland στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέλυσαν τα επίπεδα μολύβδου στο αίμα 4.200 ανθρώπων ηλικίας από 30 έως 74 ετών, με σκοπό να διαπιστώσουν κατά πόσο αυτός μπορεί να ευθύνεται για το θάνατό τους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως σε όσους ανιχνεύθηκαν υψηλά ποσοστά μολύβδου είχαν πολύ υψηλές πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο ή καρδιαγγειακά νοσήματα και να πεθάνουν ή να πεθάνουν από άλλα αίτια.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα στα οποία τα επίπεδα μολύβδου ήταν 20-29 mcg/dl, είχαν 46% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες, 68% περισσότερες πιθανότητες θανάτου από καρκίνο και 39% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Οι ειδικοί εξήγησαν πως στο αίμα μας δεν πρέπει να υπάρχει μόλυβδος, αλλά ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού εκτίθεται στον μόλυβδο όταν εργάζεται και δυστυχώς πολλοί άνθρωποι έχουν από αυτό το τοξικό μέταλλο στο αίμα τους. Μόνο στις ΗΠΑ υπολογίζονται ότι περίπου 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επικίνδυνα ποσοστά μόλυβδου στο αίμα τους, δηλαδή τουλάχιστον 20 mcg/dl.

Το πιο επικίνδυνο, ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς είναι ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες επικίνδυνα θεωρούνται τα επίπεδα άνω των 50 mcg/dl.

Οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι όλα τα κράτη πρέπει να μειώσουν την έκθεση των εργαζομένων στο μόλυβδο και ότι τα επίπεδα μολύβδου αίματος για να είναι ακίνδυνα πρέπει να είναι κάτω των 10 mcg/dl.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς η δρεπανοκυτταρική αναιμία επηρεάζει την έμμηνο ρύση;

Η ενεργοποίηση βασικού μορίου αντιστρέφει τα σημάδια γήρανσης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς πέφτει η γλυκοζυλιωμένη και γιατί είναι επικίνδυνη για το ζάχαρο 

Γλυκοζυλιωμένη: Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι σταθερά υψηλά, όπως συμβαίνει στον μη ελεγχόμενο διαβήτη, περισσότερα μόρια γλυκόζης συνδέονται με την αιμοσφαιρίνη για να σχηματίσουν γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη.

Παγκόσμια Ημέρα Λευκής 25 Ιουνίου - Πρόεδρος της ΕΔΑΕ :Έχουν αναπτυχθεί και εγκριθεί νέες καινοτόμες θεραπείες

Η 25η Ιουνίου είναι μια ημέρα αφιερωμένη στην ενημέρωση για τη λεύκη, στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς, αλλά και στην αποδοχή και αποστιγματοποίησή της. Στην Ευρώπη, ο επιπολασμός της λεύκης εκτιμάται στο 1%1, ενώ στη χώρα μας υπολογίζεται ότι αφορά περίπου 100.000 ασθενείς. H λεύκη είναι μια χρόνια, επίκτητη δερματική […]

Γιατί η διαστολή των ματιών μας μειώνεται με την ηλικία;

Όραση: Ο κακός φωτισμός ή οι έντονες αντιθέσεις μεταξύ φωτός και σκότους μπορεί να περιορίσουν την ικανότητα των ηλικιωμένων να αντιδρούν στην καθημερινή ζωή, με αποτέλεσμα αρνητικό αντίκτυπο στον ρυθμό ύπνου-εγρήγορσης. 

Ανθυγιεινές πρακτικές που πρέπει να σταματήσετε για να διατηρήσετε τα νεφρά σας

Καρκίνος νεφρού: Ο καρκίνος του νεφρού είναι μια σοβαρή κατάσταση υγείας και ορισμένες ανθυγιεινές πρακτικές μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτής της ασθένειας.

Τα υπέρβαρα κορίτσια και οι νεαρές γυναίκες έχουν υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού καθώς μεγαλώνουν

Εγκεφαλικό υπέρβαρες: Στην πραγματικότητα, ο κίνδυνος εγκεφαλικού ήταν 1,41 φορές υψηλότερος για τις υπέρβαρες γυναίκες και 2,2 φορές υψηλότερος για τις παχύσαρκες γυναίκες σε σύγκριση με εκείνες που είχαν υγιές βάρος.

Close Icon