Επιστημονικά Νέα

NHS Βρετανία: Ανίχνευση περισσότερων από 50 τύπους καρκίνου προτού εμφανιστούν συμπτώματα με τεστ αίματος

NHS Βρετανία: Ανίχνευση περισσότερων από 50 τύπους καρκίνου προτού εμφανιστούν συμπτώματα με τεστ αίματος

Προηγούμενη έρευνα σε όγκους σε στάδιο 1 έως 3 διαπίστωσε ότι η εξέταση Galleri εντόπισε το 67% μιας δωδεκάδας προκαθορισμένων καρκίνων που ευθύνονται για περίπου τα δύο τρίτα των θανάτων από καρκίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ και περίπου το 41% όλων των καρκίνων.

NHS Βρετανία: Το NHS (Εθνική Υπηρεσία Υγείας) ξεκίνησε τη μεγαλύτερη δοκιμή στον κόσμο για ένα τεστ αίματος που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα και το οποίο στοχεύει στην ανίχνευση περισσότερων από 50 τύπους καρκίνου προτού εμφανιστούν συμπτώματα. Περισσότεροι από 100.000 εθελοντές αναζητούνται για να δώσουν δείγματα αίματος σε κινητές μονάδες εξέτασης σε περιοχές της Αγγλίας από τη Δευτέρα, προκειμένου να αξιολογηθεί πόσο καλά λειτουργεί το τεστ στο σύστημα υγείας.

Το τεστ Galleri, το οποίο είναι ήδη διαθέσιμο στις ΗΠΑ, μπορεί να εντοπίσει καρκίνους που είναι δύσκολο να εντοπιστούν νωρίς, ανιχνεύοντας θραύσματα DNA που αποβάλλονται από τους όγκους στην κυκλοφορία του αίματος. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται καρκίνοι του πνεύμονα, του εντέρου, του παγκρέατος και του λαιμού.

Όταν ένας όγκος εντοπίζεται στο αρχικό στάδιο, οι ασθενείς έχουν συνήθως περισσότερες θεραπευτικές επιλογές και 5 έως 10 φορές περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης σε σύγκριση με εκείνους που εντοπίζονται στο τέταρτο στάδιο, το οποίο είναι το πιο προχωρημένο.

Η διευθύνουσα σύμβουλος του NHS England, Amanda Pritchard, δήλωσε ότι το γρήγορο και απλό τεστ «θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την αρχή μιας επανάστασης στην ανίχνευση και τη θεραπεία του καρκίνου» και να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη φιλοδοξία του συστήματος υγείας να εντοπίζει τα τρία τέταρτα των καρκίνων σε πρώιμο στάδιο, όταν είναι ευκολότερο να αντιμετωπιστούν.

Το NHS αναζητά 140.000 άτομα ηλικίας 50 έως 77 ετών από διαφορετικές εθνικότητες και τους καλεί να συμμετάσχουν στη δοκιμή. Οι συμμετέχοντες, οι οποίοι δεν πρέπει να έχουν διαγνωστεί με καρκίνο τα τελευταία τρία χρόνια, θα κληθούν να δώσουν ένα πρώτο δείγμα αίματος σε μια κινητή μονάδα δοκιμών και περαιτέρω δείγματα ένα και δύο χρόνια αργότερα.

Για να διαπιστωθεί αν η εξέταση βοηθά τους γιατρούς να εντοπίζουν έγκαιρα τον καρκίνο, τα μισά δείγματα θα εξεταστούν άμεσα με το τεστ Galleri, ενώ τα άλλα μισά θα αποθηκευτούν για πιθανή εξέταση στο μέλλον.

Οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν να συνεχίσουν τα συνήθη ραντεβού τους με το NHS για προληπτικό έλεγχο και να εξακολουθούν να επικοινωνούν με τον ιατρό τους εάν παρατηρήσουν νέα ή ασυνήθιστα συμπτώματα. Η μικρή μειοψηφία που θα βρεθεί να έχει πιθανά σημάδια καρκίνου στο αίμα της θα παραπεμφθεί σε νοσοκομείο NHS για περαιτέρω εξετάσεις.

Η δοκιμή διεξάγεται μέσω οκτώ νοσοκομειακών και εργαστηριακών ιδρυμάτων για τον καρκίνο που καλύπτουν το Cheshire και το Merseyside, την Cumbria, το Greater Manchester, το βορειοανατολικό τμήμα, τα West Midlands, τα East Midlands, την ανατολική Αγγλία, το Kent και το Medway και το νοτιοανατολικό Λονδίνο. Εάν τα πρώτα αποτελέσματα, που αναμένονται έως το 2023, είναι επιτυχή, το NHS στοχεύει να ανοίξει τη δοκιμή σε ένα εκατομμύριο περισσότερους ανθρώπους το 2024 και το 2025.

Προηγούμενη έρευνα σε όγκους σε στάδιο 1 έως 3 διαπίστωσε ότι η εξέταση Galleri εντόπισε το 67% μιας δωδεκάδας προκαθορισμένων καρκίνων που ευθύνονται για περίπου τα δύο τρίτα των θανάτων από καρκίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ και περίπου το 41% όλων των καρκίνων.

«Πρέπει να μελετήσουμε προσεκτικά το τεστ Galleri για να διαπιστώσουμε αν μπορεί να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των καρκίνων που διαγιγνώσκονται σε προχωρημένο στάδιο», δήλωσε ο καθηγητής Peter Sasieni, διευθυντής της μονάδας δοκιμών πρόληψης του καρκίνου του Cancer Research UK και του King’s College του Λονδίνου.

«Το τεστ θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα στην έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου και είμαστε ενθουσιασμένοι που ηγούμαστε αυτής της σημαντικής έρευνας. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος του καρκίνου μπορεί να εντοπίσει τον καρκίνο νωρίτερα, όταν είναι πιο πιθανό να αντιμετωπιστεί με επιτυχία, αλλά δεν λειτουργούν όλοι οι τύποι καρκίνου στον προσυμπτωματικό έλεγχο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σίσσυ Χρηστίδου: Αποκαλύπτει πως η μητέρα της πάσχει από χρόνια μυελοδυσπλαστική λευχαιμία

Πιλοτική χρήση του τεστ αίματος που ανιχνεύει 50 τύπους καρκίνου

Το νέο test για τον καρκίνο του προστάτη θα μπορούσε να αποτρέψει τις περιττές βιοψίες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η άσκηση προστατεύει την καρδιά μέσω μίας διαδικασίας γνωστής ως ισχαιμικής προετοιμασίας

Αθλητισμός: Μελέτες σε ζώα υποδεικνύουν ότι η ισχαιμική προετοιμασία φαίνεται να προστατεύει την καρδιά εάν συμβεί έμφραγμα αργότερα, μειώνοντας τη βλάβη έως και 50%.

Νέα έρευνα εντοπίζει την πιθανή αιτία της νόσου Αλτσχάιμερ, παρέχοντας δυνατότητες για νέα θεραπεία

Αλτσχάιμερ: "Ενώ τώρα χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, το αποτέλεσμα της μελέτης δείχνει ότι η αφθονία των τοξικών πρωτεϊνικών εναποθέσεων στο αίμα θα μπορούσε δυνητικά να αντιμετωπιστεί μέσω της διατροφής ενός ατόμου και ορισμένων φαρμάκων που θα μπορούσαν να στοχεύσουν συγκεκριμένατα τα επίπεδα λιποπρωτεΐνης-αμυλοειδούς, μειώνοντας τον κίνδυνο ή επιβραδύνοντας την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ", είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής John Mamo από το Πανεπιστημίο Curtin.

Τι είναι η ειδική μάσκα που φοράει η Ιωάννα Παλιοσπύρου

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Τι προσφέρει η χρήση της μάσκας στους ασθενείς με εγκαύματα στο πρόσωπο. Επί πόσες ώρες την ημέρα και πόσο καιρό συνήθως χρησιμοποιείται. Τι λένε οι ειδικοί στην αποκατάσταση εγκαυμάτων. Με το πρόσωπό της καλυμμένο με μια ειδική, λευκή, πλαστική μάσκα εμφανίστηκε σήμερα το πρωί στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών η 35χρονη Ιωάννα Παλιοσπύρου, […]

H απεικόνιση αμφιβληστροειδούς ως βιοδείκτης για την ανίχνευση πρώιμου σταδίου κινδύνου Αλτσχάιμερ

Αλτσχάιμερ: Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η παρουσία κηλίδων αμφιβληστροειδούς στα μάτια συσχετίζεται με σαρώσεις εγκεφάλου που δείχνουν υψηλότερα επίπεδα εγκεφαλικού αμυλοειδούς. Το εύρημα υποδηλώνει ότι η μη επεμβατική απεικόνιση αμφιβληστροειδούς μπορεί να είναι χρήσιμη ως βιοδείκτης για την ανίχνευση πρώιμου σταδίου κινδύνου Αλτσχάιμερ.

Μηδενικός ο κίνδυνος αυτόματων αποβολών από τα mRNA εμβόλια λένε ερευνητές

Τα δεδομένα αυτά συνηγορούν υπέρ του ότι ο εμβολιασμός των εγκύων πριν την σύλληψη ή κατά την κύηση δεν αυξάνει τον κίνδυνο των αυτόματων αποβολών πέρα από το αναμενόμενο και υποστηρίζουν την ασφάλεια των mRNA εμβολίων.

Οι συνήθειες άσκησης της μητέρας επηρεάζουν την πνευμονική λειτουργία του βρέφους

Εγκυμοσύνη: "Στη μελέτη μας, διαπιστώσαμε ότι τα μωρά που γεννήθηκαν από αδρανείς μητέρες ήταν πιο πιθανό να ανήκουν στην ομάδα με τη χαμηλότερη πνευμονική λειτουργία σε σύγκριση με τα μωρά που γεννήθηκαν από ενεργές σωματικά μητέρες", σημειώνει η παιδίατρος, Δρ Hrefna Katrin Gudmundsdottir.

Επιστήμονες ισχυρίζονται ότι η υπερφαγία δεν είναι η κύρια αιτία παχυσαρκίας

Απώλεια βάρους: Η πρόταση τους που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition υποστηρίζει ότι οι βασικές αιτίες της επιδημίας της παχυσαρκίας σχετίζονται περισσότερο με το τι τρώμε παρά με το πόσο τρώμε.