Επιστημονικά Νέα

Νευροπάθεια: Έχετε μυρμήγκιασμα και πόνο στα πόδια; Μπορεί να οφείλεται σε νευροπάθεια των μικρών ινών

Νευροπάθεια: Έχετε μυρμήγκιασμα και πόνο στα πόδια; Μπορεί να οφείλεται σε νευροπάθεια των μικρών ινών

Νευροπάθεια: Σύμφωνα με τον συγγραφέα της μελέτης Christopher J. Klein, MD, από την Mayo Clinic και μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, μια πιθανή αιτία είναι τα αυξανόμενα επίπεδα παχυσαρκίας στην περιοχή που θα μπορούσαν να αποτελέσουν παράγοντα για υψηλότερα ποσοστά νευροπάθειας των μικρών ινών. Ο υψηλότερος δείκτης μάζας σώματος ή ΔΜΣ είναι ένας παράγοντας κινδύνου για διαβήτη και υψηλά τριγλυκερίδια, τα οποία μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε νευροπάθεια, εξήγησε.

Ο αριθμός των ανθρώπων που εμφανίζουν μούδιασμα, μυρμήγκιασμα και πόνο στα πόδια τους χωρίς γνωστή αιτία έχει αυξηθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό τεύχος της 27ης Οκτωβρίου 2021, του Neurology®, του ιατρικού περιοδικού της American Academy of Neurology. Ονομάζεται νευροπάθεια των μικρών νευρικών ινών, η πάθηση έχει διαφορετικά συμπτώματα από τη νευροπάθεια των μεγάλων ινών, η οποία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ισορροπίας και αδυναμία. Αλλά σε πολλές περιπτώσεις οι άνθρωποι έχουν και τους δύο τύπους νευροπάθειας.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν αρχεία για όλους όσους είχαν διαγνωστεί με νευροπάθεια των μικρών ινών στην Olmsted της Μιννεσότα, και στις γειτονικές κομητείες κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 20 ετών. Στη συνέχεια συνέκριναν αυτά τα 94 άτομα με 282 άτομα παρόμοιας ηλικίας και φύλου που δεν είχαν νευροπάθεια. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για έξι χρόνια. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η πάθηση εμφανίστηκε σε 13,3 ανά 100.000 άτομα, με το ποσοστό να αυξάνεται κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα της μελέτης Christopher J. Klein, MD, από την Mayo Clinic και μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, μια πιθανή αιτία είναι τα αυξανόμενα επίπεδα παχυσαρκίας στην περιοχή που θα μπορούσαν να αποτελέσουν παράγοντα για υψηλότερα ποσοστά νευροπάθειας των μικρών ινών. Ο υψηλότερος δείκτης μάζας σώματος ή ΔΜΣ είναι ένας παράγοντας κινδύνου για διαβήτη και υψηλά τριγλυκερίδια, τα οποία μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε νευροπάθεια, εξήγησε.

  • Ειδικότερα, τα άτομα με νευροπάθεια στη μελέτη είχαν μέσο ΔΜΣ 30,4, σε σύγκριση με ΔΜΣ 28,5 για τα άτομα που δεν είχαν νευροπάθεια. Ο ΔΜΣ από 18,5 έως 24,9 θεωρείται υγιής. Με ΔΜΣ από 25,0 έως 29,9, το άτομο θεωρείται υπέρβαρο, και με ΔΜΣ 30,0 και άνω θεωρείται παχύσαρκο.
  • Περίπου το 50% των ατόμων με νευροπάθεια είχαν διαβήτη, σε σύγκριση με το 22% των ατόμων χωρίς νευροπάθεια.
  • Τα άτομα με νευροπάθεια ήταν επίσης πιο πιθανό να έχουν αϋπνία, σε ποσοστό 86% σε σύγκριση με 54% για εκείνους χωρίς νευροπάθεια.
  • Είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακές προσβολές, σε ποσοστό 46% έναντι 27%.

 

«Με βάση αυτά τα ευρήματα, τα άτομα με νευροπάθεια των μικρών ινών θα πρέπει να ελέγχονται για καρδιακά προβλήματα και η γλυκόζη στο αίμα τους θα πρέπει να παρακολουθείται για διαβήτη», είπε ο Klein. Τα άτομα με νευροπάθεια ήταν επίσης πιο πιθανό να παίρνουν οπιοειδή για τον πόνο. Επιπλέον, για 67 από τα άτομα με νευροπάθεια, δεν μπόρεσε να προσδιοριστεί η αιτία της ιδιοπαθούς νευροπάθειας. Για 14 άτομα, η νευροπάθεια προκλήθηκε από διαβήτη. Άλλες αιτίες περιελάμβαναν το σύνδρομο Sjögren και τον λύκο. «Τα καλά νέα είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι με ιδιοπαθή νευροπάθεια δεν αναπτύσσουν σημαντικές βλάβες ή αναπηρία, αλλά είχαν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, επομένως η ανάπτυξη θεραπειών και μεθόδων πρόληψης είναι ζωτικής σημασίας», προσέθεσε ο Klein.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Δείτε ποιες ασθένειες προκαλούν μούδιασμα στα άκρα

Πώς θα ανακουφιστείτε από το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών

Τα κυριότερα συμπτώματα της διαβητικής νευροπάθειας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα μελέτη ανατρέπει τα δεδομένα για τη θεραπεία της ALS

Αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση ALS: Μια νέα μελέτη του Northwestern δείχνει ότι ο εκφυλισμός των κινητικών νευρώνων του εγκεφάλου (τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο που ελέγχουν την κίνηση των άκρων) δεν είναι απλώς ένα υποπροϊόν της εκφύλισης του κινητικού νευρώνα της σπονδυλικής στήλης.

Η ομάδα αίματος επηρεάζει τελικά τον κορωνοϊό;

Κορωνοϊός ομάδα αίματος: Υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες ανθρώπων που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να προσβληθούν από τη μόλυνση σε σύγκριση με άλλες, με βάση και την ομάδα αίματός τους.

Η ελαφριά γνωστική έκπτωση συχνά εξαφανίζεται στους ηλικιωμένους

Άνοια γνωστική εξασθένηση: "Θέλαμε να αποκτήσουμε περισσότερες γνώσεις σχετικά με τα πρώιμα στάδια της άνοιας ως πιθανό χρονικό πλαίσιο για την πρόληψη ή τις στρατηγικές παρέμβασης της άνοιας", ανέφερε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Jennifer Manly.

Περίσφιξη κήλης: Γιατί δεν πρέπει να αναβάλλεται το χειρουργείο

Κήλη ονομάζεται το μη φυσιολογικό εξόγκωμα που εμφανίζεται κάτω από το δέρμα της κοιλιακής χώρας (ομφαλοκήλη, επιγαστρική κήλη, μετεγχειρητική κήλη) ή της μηροβουβωνικής περιοχής (βουβωνοκήλη, μηροκήλη).

1 στα 44 παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες με αυτισμό

ΗΠΑ αυτισμός: Tα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διαπίστωσαν ότι μεταξύ των 8χρονων, 1 στους 44 είχε διαγνωστεί με αυτισμό, σε σύγκριση με 1 στους 54 που ταυτοποιήθηκαν με αυτισμό το 2016.

Διαβήτης τύπου 2-Έρευνα θέλει να εξετάσει τη συμβολή του ανθεκτικού αμύλου στη διαχείριση της γλυκαιμίας

Ανθεκτικό άμυλο διαβήτης: Εάν η υπόθεση αποδειχθεί, θα μπορούσε να προσφέρει έναν νέο τρόπο διαχείρισης του διαβήτη τύπου 2 με επίκεντρο τη διατροφή και θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει τις διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές στο Ηνωμένο Βασίλειο.