Νευρολογία

Τα τεστ ακοής αποκαλύπτουν επιδράσεις του HIV στον εγκέφαλο

Τα τεστ ακοής αποκαλύπτουν επιδράσεις του HIV στον εγκέφαλο

Ακόμη και με αποτελεσματική αντιρετροϊκή θεραπεία, οι ασθενείς που έχουν μολυνθεί με τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV) παρουσιάζουν βλάβη στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Το κατά πόσον αυτά τα προβλήματα μπορούν να αποδοθούν κυρίως στην ασθένεια, στις θεραπείες της ή στις ανοσολογικές αντιδράσεις του σώματος συζητείται, αλλά η ανίχνευση αυτών των αλλαγών εγκαίρως και με αξιοπιστία είναι δύσκολη.

Τα ευρήματα από μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Κλινική Νευροφυσιολογία, που περιλαμβάνει μια συνεργατική προσπάθεια μεταξύ της Ιατρικής Σχολής Geisel του Ντάρτμουθ και του Εργαστηρίου Ακουστικής Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο Northwestern, ρίχνουν περαιτέρω φως στο πώς το ακουστικό σύστημα του εγκεφάλου μπορεί να παρέχει ένα παράθυρο για το πώς επηρεάζεται ο εγκέφαλος από HIV.

“Έχουμε πραγματοποιήσει μια ποικιλία τεστ ακοής σε μια καθιερωμένη ομάδα θετικών ασθενών με HIV στο Dar es Salaam της Τανζανίας”, λέει ο Jay Buckey, Jr., MD, καθηγητής ιατρικής στη Geisel, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης. “Αρχικά, πιστεύαμε ότι θα διαπιστώναμε ότι ο ιός HIV επηρεάζει το αυτί, αλλά αυτό που φαίνεται να επηρεάζεται είναι η ικανότητα του εγκεφάλου να επεξεργάζεται ήχο.”

Για να δοκιμάσουν αυτήν την υπόθεση, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αυτό που λέγεται απόκριση επακόλουθης συχνότητας (FFR). Σε αυτό το τεστ, τα εγκεφαλικά κύματα καταγράφονται από τα ηλεκτρόδια του τριχωτού της κεφαλής (όπως σε ένα ηλεκτροεγκεφαλογράφημα) ενώ ακούγονται συνηθισμένοι στην καθημερινή ομιλία, όπως “ba,” “da,” ή “ga,” παίζονται στο αυτί. Αυτό προσφέρει έναν αντικειμενικό, μη επεμβατικό τρόπο για την καταγραφή των εγκεφαλικών κυμάτων και την αξιολόγηση των ακουστικών λειτουργιών του εγκεφάλου.

“Υπάρχουν πολλά ακουστικά συστατικά στην ομιλία, όπως βήμα, χρονοδιάγραμμα, αρμονικές και φράσεις”, λέει η Nina Kraus, Ph.D., Καθηγήτρια Επιστημών Επικοινωνίας και Νευροβιολογίας του Hugh Knowles στο Northwestern, η οποία ηγήθηκε της μελέτης με τον Buckey. “Το FFR μας επιτρέπει να παίζουμε ήχους ομιλίας στο αυτί των συμμετεχόντων της μελέτης και να καταλάβουμε πόσο καλή δουλειά κάνει ο εγκέφαλος επεξεργάζοντας αυτά τα διαφορετικά ακουστικά συστατικά.”

Κατά τη σύγκριση των αποτελεσμάτων του FFR 68 ενηλίκων θετικών στον HIV με 59 ενήλικες αρνητικούς στον HIV, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ακουστικές-νευροφυσιολογικές αποκρίσεις σε ορισμένα στοιχεία ομιλίας διαταράχτηκαν σε θετικούς για τον HIV ενήλικες, παρόλο που έκαναν φυσιολογικές εξετάσεις ακρόασης – επιβεβαιώνοντας ότι αυτές οι δυσκολίες ακοής στηρίζονται στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα ανακάλυψη για τη σύνδεση πρωτεΐνης με τη νόσο Αλτσχάιμερ

Ανακαλύφθηκε η νέα θεραπευτική αγωγή της νόσου του Πάρκινσον

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Περίεργες νευρολογικές διαταραχές

Νευρολογικές διαταραχές: Κάποιες από τις πιο ενδιαφέρουσες. Ο εγκέφαλος είναι μια σύνθετη οργανική δομή που διέπει σε μεγάλο βαθμό τη συμπεριφορά μας, αλλά και τον τόπο όπου “ζουν” οι σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Η διερεύνηση του βιολογικού υποστρώματος είναι απαραίτητη για την κατανόηση της λειτουργίας της γνώσης. Ωστόσο, η πολυπλοκότητά του, μαζί με τις […]

Πώς μπορούμε να αυξήσουμε τα επίπεδα των ενδορφινών

Βιολογικά, αποτελούν μια ομάδα πεπτιδίων που παράγεται από την υπόφυση και το κεντρικό νευρικό σύστημα και δρουν στους υποδοχείς οπιοειδών στον εγκέφαλο. Αυτοί οι νευροδιαβιβαστές πυροδοτούν συναισθήματα απόλαυσης και ευεξίας και παράλληλα μειώνουν τον πόνο και τη δυσφορία.

Πρωτοποριακή μελέτη αναλύει την κινητική συμπεριφορά

Μια νέα μελέτη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο διαπίστωσε ότι η δυναμική του νευρωνικού πληθυσμού στον κινητικό φλοιό είναι πολύ διαφορετική κατά τη διάρκεια της συμπεριφοράς προσέγγισης και σύλληψης