Νευρολογία

Νέα ανακάλυψη για τη σταθεροποίηση της μνήμης στον ύπνο

Νέα ανακάλυψη για τη σταθεροποίηση της μνήμης στον ύπνο

Οι επιστήμονες του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας Βιολογίας (CNRS / Collège de France / INSERM) έχουν δείξει ότι τα κύματα δέλτα που εκπέμπονται ενώ κοιμόμαστε δεν είναι γενικευμένες περίοδοι σιωπής κατά τη διάρκεια των οποίων βρίσκεται ο φλοιός, όπως περιγράφεται εδώ και δεκαετίες στην επιστημονική βιβλιογραφία. Αντιθέτως, απομονώνουν συναρμολογήσεις νευρώνων που παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση μακροχρόνιας μνήμης.

Ενώ κοιμόμαστε, ο ιππόκαμπος επανενεργοποιείται αυθόρμητα δημιουργώντας δραστηριότητα παρόμοια με αυτή όταν είμαστε ξύπνιοι. Στέλνει πληροφορίες στον φλοιό , ο οποίος αντιδρά με τη σειρά του. Αυτή η ανταλλαγή ακολουθείται συχνά από μια περίοδο σιωπής που ονομάζεται « κύμα δέλτα » και στη συνέχεια από ρυθμική δραστηριότητα που ονομάζεται «άτρακτο ύπνου». Αυτό συμβαίνει όταν τα κυκλώματα των φλοιών αναδιοργανωθούν για να σχηματίσουν σταθερές μνήμες. Ωστόσο, ο ρόλος των κυμάτων δέλτα στο σχηματισμό νέων μνημών εξακολουθεί να είναι ένα παζλ: γιατί μια περίοδος σιωπής διακόπτει την αλληλουχία των ανταλλαγών πληροφοριών μεταξύ του ιππόκαμπου και του φλοιού και τη λειτουργική αναδιοργάνωση του φλοιού;

Οι συντάκτες εδώ εξέτασαν περισσότερο το τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια των κυμάτων του δέλτα. Ανακάλυψαν, με έκπληξη, ότι ο φλοιός δεν είναι εντελώς αθόρυβος αλλά ότι μερικοί νευρώνες παραμένουν ενεργοί και σχηματίζουν συναρμολογήσεις, δηλ. Μικρές, συναφείς ομάδες που κωδικοποιούν πληροφορίες. Αυτή η απροσδόκητη παρατήρηση δείχνει ότι ο μικρός αριθμός νευρώνων που ενεργοποιούνται όταν οι υπόλοιποι παραμένουν ήσυχοι μπορούν να πραγματοποιήσουν σημαντικούς υπολογισμούς ενώ προστατεύονται από πιθανές διαταραχές.

Και οι ανακαλύψεις από αυτό το έργο πηγαίνουν ακόμα περισσότερο. Αυθόρμητες επανενεργοποιήσεις του ιππόκαμπου καθορίζουν ποιοι φλοιώδεις νευρώνες παραμένουν ενεργοί κατά τη διάρκεια των κυμάτων δέλτα και αποκαλύπτουν τη μετάδοση πληροφοριών μεταξύ των δύο εγκεφαλικών δομών. Επιπλέον, τα συγκροτήματα που ενεργοποιούνται κατά τη διάρκεια των κυμάτων δέλτα σχηματίζονται από νευρώνες που έχουν συμμετάσχει στην εκμάθηση μιας εργασίας χωρικής μνήμης κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μαζί αυτά τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι αυτές οι διαδικασίες εμπλέκονται στην ενοποίηση της μνήμης.

Για να το επιδείξουμε σε αρουραίους, οι επιστήμονες προκάλεσαν τεχνητά κύματα δέλτα για να απομονώσουν είτε νευρώνες που συνδέονται με επαναδραστηριοποιήσεις στον ιππόκαμπο είτε τυχαίoυς νευρώνες. Αποτέλεσμα: όταν απομονώθηκαν οι κατάλληλοι νευρώνες, οι αρουραίοι κατόρθωσαν να σταθεροποιήσουν τις αναμνήσεις τους και να επιτύχουν στη χωρική εξέταση την επόμενη μέρα.

Αυτά τα αποτελέσματα αλλάζουν ουσιαστικά το πώς κατανοούμε τον φλοιό. Ως εκ τούτου, τα κύματα του Delta είναι ένας τρόπος για την επιλεκτική απομόνωση συγκροτημάτων επιλεγμένων νευρώνων, τα οποία στέλνουν κρίσιμη πληροφορία μεταξύ των περιόδων του διαλόγου του ιππόκαμπο-φλοιού και της αναδιοργάνωσης των φλοιωδών κυκλωμάτων, για να σχηματίσουν μακροχρόνιες μνήμες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

30 Μαΐου - Παγκόσμια Ημέρα Πολλαπλής Σκλήρυνσης

Η τεχνητή νοημοσύνη ως «εργαλείο» για την πολλαπλή σκλήρυνση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Περίεργες νευρολογικές διαταραχές

Νευρολογικές διαταραχές: Κάποιες από τις πιο ενδιαφέρουσες. Ο εγκέφαλος είναι μια σύνθετη οργανική δομή που διέπει σε μεγάλο βαθμό τη συμπεριφορά μας, αλλά και τον τόπο όπου “ζουν” οι σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Η διερεύνηση του βιολογικού υποστρώματος είναι απαραίτητη για την κατανόηση της λειτουργίας της γνώσης. Ωστόσο, η πολυπλοκότητά του, μαζί με τις […]

Πώς μπορούμε να αυξήσουμε τα επίπεδα των ενδορφινών

Βιολογικά, αποτελούν μια ομάδα πεπτιδίων που παράγεται από την υπόφυση και το κεντρικό νευρικό σύστημα και δρουν στους υποδοχείς οπιοειδών στον εγκέφαλο. Αυτοί οι νευροδιαβιβαστές πυροδοτούν συναισθήματα απόλαυσης και ευεξίας και παράλληλα μειώνουν τον πόνο και τη δυσφορία.