Νευρολογία

Η υποχονδρίαση συγχέεται με την μικροφοβία;

Η υποχονδρίαση συγχέεται με την μικροφοβία;

Ο «υποχόνδριος» άνθρωπος λαμβάνει παράλογα μέτρα, για να μην κινδυνέψει από κάποια ασθένεια. Η υποχονδρίαση, συγχέεται με την μικροφοβία;

Πολλές φορές ο όρος υποχονδρίαση, συγχέεται με την μικροφοβία. Η αλήθεια όμως είναι ότι η ιδεοψυχαναγκαστική νεύρωση της μικροφοβίας , δεν αντιπροσωπεύεται από την σωματόμορφη διαταραχή της υποχονδρίασης.

Αυτό σημαίνει ότι ο χαρακτηρισμός «υποχόνδριος», δεν περιγράφει την συμπτωματολογία της μικροφοβικής νεύρωσης, απλά γιατί στη μία περίπτωση ο ασθενής είναι σίγουρος ότι πάσχει από κάποια ασθένεια, ενώ στην άλλη, το άτομο λαμβάνει παράλογα μέτρα, για να μην κινδυνέψει από κάποια ασθένεια.

Η υποχονδρίαση χαρακτηρίζεται από την μεγιστοποίηση συνηθισμένων σωματικών ενοχλημάτων και την δημιουργία αδικαιολόγητου φόβου ότι το άτομο πάσχει από κάποια σοβαρή ασθένεια, όπως για παράδειγμα, καρκίνο, AIDS, ή κάποια καρδιακή νόσο. Ουσιαστικά το άτομο με υποχονδρίαση, πιστεύει ότι είναι πολύ πιθανό να πάσχει ή να εμφανίσει κάποια σοβαρή νόσο, σε τέτοιο βαθμό, που η ιδεοψυχαναγκαστική εμμονή του σταδιακά τον πείθει ότι είναι άρρωστος, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι. Με το παραμικρό σύμπτωμα ο υποχόνδριος είναι πεπεισμένος ότι είναι άρρωστος. Η συνεχείς ενασχόλησή του με τη συλλογή πληροφοριών που αφορούν σοβαρές ασθένειες, τον εξειδικεύει στην συμπτωματολογία τους, οδηγώντας τον σε σθεναρή αντίσταση όταν πάνε να τον καθησυχάσουν, όπως για παράδειγμα όταν λαμβάνει αρνητικές ιατρικές εξετάσεις και νομίζει ότι τα αποτελέσματα είναι λανθασμένα ή καθησυχάζεται για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα και στην συνέχεια πιστεύει και πάλι ότι είναι άρρωστος. Το άτομο αποκτά εμμονή με την υγεία του, αναπτύσσει μη ρεαλιστικούς φόβους μόλυνσης και έντονο ενδιαφέρον για τις ιατρικές πληροφορίες, ενώ συχνά αποκτά έντονο φόβο για τα φάρμακα.

Η υποχονδρίαση οφείλεται σε ένα μεγάλο ποσοστό σε ψυχοκοινωνικούς παράγοντες, καθώς πολλά άτομα που πάσχουν από την συγκεκριμένη διαταραχή, έχουν υποστεί σε συνέχεια ή κάποια στιγμή στη ζωή τους, σωματική και σεξουαλική κακοποίηση. Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι άτομα που πέρασαν από διάφορες ασθένειες κατά την διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας ή άτομα που δέχονταν πίεση από υπερπροστατευτικούς γονείς, περνώντας τα χρόνια παρουσίασαν υποχονδρισμό. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα συμπτώματα υποχονδρίασης εμφανίζονται μετά από τραυματικές εμπειρίες, με προβλήματα υγείας σε πρόσωπα του οικείου περιβάλλοντος του ατόμου, που προκάλεσαν στον ίδιο άγχος και φόβο για τη νόσο, καθώς και το ενδεχόμενο της πιθανότητας του θανάτου.

Η υποχονδρίαση μετατρέπεται σε απειλή για το ίδιο το άτομο , τόσο σωματικά όσο και ψυχικά, καθώς συχνά παρατηρούνται οργανικές αλλαγές που οφείλονται στο άγχος που αισθάνεται το άτομο, όπως για παράδειγμα αλλαγές στη λειτουργία του εντέρου, κοιλιακοί πόνοι, ναυτία, ζαλάδες, διαταραχές στον ύπνο κλπ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την επιβεβαίωση του ατόμου ότι πάσχει από κάποιο είδος σοβαρής ασθένειας. Επίσης παρατηρούνται αλλαγές στην συμπεριφορά, γίνεται πιο εσωστρεφής και φοβικός τύπος, ενώ επίσης στο επίπεδο του οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντος, όπως είναι λογικό εμφανίζονται προβλήματα λόγο της έντονης ενασχόλησης του ατόμου με την υγεία του. Ένα ακόμη σοβαρό εμπόδιο στη ζωή ενός υποχόνδριου είναι ότι επηρεάζεται η αποδοτικότητα και η λειτουργικότητα του στις καθημερινές του υποχρεώσεις, αφού πολλές φορές ζητάει άδεια από την δουλειά για να πραγματοποιήσει εξετάσεις ή για να επισκεφτεί κάποιο γιατρό.

Η θεραπεία της υποχονδρίασης, εφαρμόζεται με την φαρμακευτική και την γνωσιακή αντιμετώπιση της διαταραχής. Για να σταματήσουν όμως, οριστικά τα συμπτώματα, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και το ψυχοπιεστικό υπόβαθρο που δημιούργησε την όλη διαταραχή, καθώς εάν δεν αντιμετωπιστεί η ρίζα της όλης ασθένειας, τίποτα δεν θα έχει ξεπεραστεί πλήρως και ο φαύλος κύκλος θα συνεχίζεται.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

30 Μαΐου - Παγκόσμια Ημέρα Πολλαπλής Σκλήρυνσης

Η τεχνητή νοημοσύνη ως «εργαλείο» για την πολλαπλή σκλήρυνση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Περίεργες νευρολογικές διαταραχές

Νευρολογικές διαταραχές: Κάποιες από τις πιο ενδιαφέρουσες. Ο εγκέφαλος είναι μια σύνθετη οργανική δομή που διέπει σε μεγάλο βαθμό τη συμπεριφορά μας, αλλά και τον τόπο όπου “ζουν” οι σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Η διερεύνηση του βιολογικού υποστρώματος είναι απαραίτητη για την κατανόηση της λειτουργίας της γνώσης. Ωστόσο, η πολυπλοκότητά του, μαζί με τις […]

Πώς μπορούμε να αυξήσουμε τα επίπεδα των ενδορφινών

Βιολογικά, αποτελούν μια ομάδα πεπτιδίων που παράγεται από την υπόφυση και το κεντρικό νευρικό σύστημα και δρουν στους υποδοχείς οπιοειδών στον εγκέφαλο. Αυτοί οι νευροδιαβιβαστές πυροδοτούν συναισθήματα απόλαυσης και ευεξίας και παράλληλα μειώνουν τον πόνο και τη δυσφορία.