Νευρολογία

Η απεικόνιση εγκεφάλου μπορεί να προβλέψει την απώλεια μνήμης

Η απεικόνιση εγκεφάλου μπορεί να προβλέψει την απώλεια μνήμης

Ερευνητές στο Karolinska Institutet έχουν απεικονίσει πρωτεΐνη tau στους εγκεφάλους των ζωντανών ασθενών με νόσο του Alzheimer. Η ποσότητα και η εξάπλωση του tau αποδείχτηκαν πρόβλεψη μελλοντικής απώλειας μνήμης. Η απεικόνιση του εγκεφάλου για τη μέτρηση του tau μπορεί να είναι χρήσιμη τόσο για τη βελτίωση της διάγνωσης όσο και για την ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών θεραπειών, λένε οι ερευνητές. Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Molecular Psychiatry .

Η νόσος του Alzheimer, η οποία είναι η πιο κοινή ασθένεια άνοιας, μπορεί να προκληθεί από συσσώρευση πρωτεϊνών στον εγκέφαλο που βλάπτουν τους νευρώνες και προκαλούν απώλεια μνήμης. Ωστόσο, η ασθένεια τείνει να ακολουθεί ατομική πορεία, γεγονός που καθιστά δύσκολο να προβλέψουμε ποια συμπτώματα θα αναπτύξει ένας ασθενής. Για περίπου 30 έως 50 % των ασθενών, η κατάστασή τους μπορεί να παραμείνει σταθερή για πολλά χρόνια, ειδικά στα αρχικά στάδια της νόσου. για άλλους, η επιδείνωση είναι γρήγορη.

“Οι σύγχρονες τεχνικές απεικόνισης του εγκεφάλου προσφέρουν νέες δυνατότητες για την πρόβλεψη του πώς θα αναπτυχθεί η ασθένεια”, λέει ο επικεφαλής συγγραφέας Κωνσταντίνος Χιώτης, γιατρός και ερευνητής στο Τμήμα Νευροβιολογίας, Επιστημών Φροντίδας και Κοινωνίας, Karolinska Institutet. “Αυτό είναι σημαντικό τόσο ως βοήθημα στη διάγνωση όσο και ως μέσο βελτιστοποίησης της παρέμβασης για τον κάθε ασθενή, καθώς και για την ανάπτυξη φαρμάκων.”

Οι ερευνητές του KI έχουν δείξει στο παρελθόν υπό την επίβλεψη του καθηγητή Agneta Nordberg ότι οι σαρώσεις PET ( τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων ) μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την απεικόνιση της κατανομής της πρωτεΐνης tau στους εγκεφάλους των ζωντανών ατόμων. Η συσσώρευση του tau συνδέεται με τη νόσο του Alzheimer.

Παρακολούθησε για πάνω από τέσσερα χρόνια

Στην παρούσα μελέτη, 20 ασθενείς υποβλήθηκαν σε διεξοδική εξέταση χρησιμοποιώντας όλους τους υπάρχοντες δείκτες για τη νόσο του Αλτσχάιμερ στη γνωστική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Karolinska. Τους δόθηκε επίσης σάρωση ΡΕΤ για να απεικονίσουν πρωτεΐνη tau στον εγκέφαλό τους. Στη συνέχεια, οι ερευνητές τους παρακολούθησαν για πάνω από τέσσερα χρόνια, έτσι ώστε η γνωστική τους εξασθένηση να μπορεί να εκτιμηθεί με την πάροδο του χρόνου για να διαπιστωθεί εάν η ποσότητα του tau θα μπορούσε να προβλέψει την ταχύτητα της επιδείνωσης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που είχαν χαμηλές ποσότητες πρωτεΐνης tau παρουσίασαν αρχικά σταθερή λειτουργία κατά την παρακολούθηση, ενώ οι ασθενείς με υψηλές ποσότητες πρωτεΐνης tau παρουσίασαν ταχεία επιδείνωση της γνωστικής λειτουργίας. Η ποσότητα και η κατανομή της πρωτεΐνης tau στον εγκέφαλο θα μπορούσε να διαφοροποιήσει τις ομάδες ασθενών με ακρίβεια άνω του 95%, ενώ η ακρίβεια των υπαρχόντων κλινικών δεικτών ήταν το πολύ 77%. Η ακριβής ποσότητα tau ταυτίζεται επίσης με τον ακριβή βαθμό επιδείνωσης στην κλινική κλίμακα που χρησιμοποιείται συνήθως στις περισσότερες κλινικές ως μέτρο της γνωστικής λειτουργίας των ασθενών με απώλεια μνήμης.

“Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι η πρωτεΐνη tau επηρεάζει σημαντικά τη γνώση”, λέει ο καθηγητής Nordberg, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης. “Αυτό σημαίνει ότι τα φάρμακα που στοχεύουν συσσωρεύσεις tau μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να αλλάξουν την πορεία της νόσου από τις θεραπείες που μέχρι στιγμής έχουν δοκιμαστεί και βρεθεί ότι θέλουν.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Περισσότερα χρόνια χόκεϊ αυξάνουν τον κίδυνο χρόνιας τραυματικής εγκεφαλοπάθειας

30 Μαΐου - Παγκόσμια Ημέρα Πολλαπλής Σκλήρυνσης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Περίεργες νευρολογικές διαταραχές

Νευρολογικές διαταραχές: Κάποιες από τις πιο ενδιαφέρουσες. Ο εγκέφαλος είναι μια σύνθετη οργανική δομή που διέπει σε μεγάλο βαθμό τη συμπεριφορά μας, αλλά και τον τόπο όπου “ζουν” οι σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Η διερεύνηση του βιολογικού υποστρώματος είναι απαραίτητη για την κατανόηση της λειτουργίας της γνώσης. Ωστόσο, η πολυπλοκότητά του, μαζί με τις […]