Επιστημονικά Νέα

Νέο σύστημα βελτιώνει την ανάπτυξη εμβολίων κατά της φυματίωσης

Νέο σύστημα βελτιώνει την ανάπτυξη εμβολίων κατά της φυματίωσης

Οι επιστήμονες από το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής του Πανεπιστημίου James Cook έχουν αναπτύξει ένα σύστημα για τη βελτίωση της ανάπτυξης εμβολίων φυματίωσης. Ανώτερος ερευνητής και μικροβιολόγος στο AITHM, Δρ Αντρέας Κούπς, δήλωσε ότι η TB ισχυρίστηκε 1,6 εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως το 2018. “Υπάρχουν 10 εκατομμύρια ενεργά κρούσματα φυματίωσης ετησίως και τα στελέχη που είναι ανθεκτικά στα φάρμακα. Υπάρχει ζωτική ανάγκη να αναπτυχθεί ένα νέο εμβόλιο που να παρέχει μεγαλύτερη ανοσία”, δήλωσε.

Ο κ. Κουπς δήλωσε ότι η ανάπτυξη εμβολίων είναι εξαιρετικά δαπανηρή – με κάθε κλινική δοκιμή Φάσης 3 να κοστίζει τουλάχιστον 500 εκατομμύρια δολάρια. “Είναι λοιπόν σημαντικό να λάβουμε λογικές αποφάσεις, ποιο εμβόλιο θα πρέπει να μετακινηθεί από το ένα στάδιο στο άλλο, είναι σημαντικό να τα κατατάξουμε”, δήλωσε. Ο Δρ Kupz δήλωσε ότι η Ομάδα Immunology της AITHM TB, σε συνεργασία με τον Bioinformatician AITHM, Δρ. Ashley Waardenberg, έχει αναπτύξει ένα μαθηματικό μοντέλο που βοηθά να δοθεί προτεραιότητα σε νέες στρατηγικές εμβολίου κατά της φυματίωσης που αξίζουν περαιτέρω έρευνες. “Είναι ένα εργαλείο που θα μπορούσε να καθοδηγήσει την κρίσιμη κατανομή περιορισμένων παγκόσμιων πόρων για να βρεθεί μια πιο αποτελεσματική εναλλακτική λύση στο σημερινό εμβόλιο BCG, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και σχεδόν 100 χρόνια”, ανέφερε.

Η ανάπτυξη και δοκιμή του Εμβρυϊκού Ολοκληρωμένου Μοντέλου Εμβολίου (VEIM) παρουσιάστηκε αυτή την εβδομάδα στην τελευταία έκδοση του διάσημου διεθνούς περιοδικού Science Advances. Το VEIM δημιουργήθηκε παράλληλα με την πρόσφατη εξέλιξη και αξιολόγηση της ίδιας της ομάδας για ένα ελπιδοφόρο νέο στέλεχος του υπάρχοντος εμβολίου κατά της φυματίωσης. Η ομάδα πιστεύει ότι η ασφάλεια είναι σήμερα η χαμηλότερη προτεραιότητα στην παραδοσιακή προκλινική αξιολόγηση των νέων εμβολίων κατά της φυματίωσης, η οποία είναι υπερβολικά στρεβλωμένη στην εκτίμηση της ανοσογονικότητας (ικανότητας διέγερσης προστατευτικής ανοσολογικής αντίδρασης) ή / και της αποτελεσματικότητας όσον αφορά την εξάλειψη των βακτηρίων που προκαλούν τη φυματίωση. “Ωστόσο, η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα είναι οι κυριότερες εκτιμήσεις για την ανθρώπινη χρήση”, δήλωσε ο Visai Muruganandah, ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης.

“Παρ ‘όλα αυτά, δεν υπάρχει καμία προσέγγιση χρυσού προτύπου για την ενσωμάτωση δεδομένων που να καλύπτει την ασφάλεια, την ανοσογονικότητα και την αποτελεσματικότητα-με βάση τη συνολική απόδοση και ταυτόχρονη σύγκριση και στις τρεις κατηγορίες”, είπε. Η δοκιμή VEIM αξιολόγησε 24 σχήματα εμβολίων σε ένα ζωικό μοντέλο της φυματίωσης, που αποτελείται από τρία στελέχη BCG και οκτώ συνδυασμούς χορήγησης εμβολίου, συμπεριλαμβανομένου του αναμνηστικού εμβολιασμού. Μία επιπλέον ομάδα ελέγχου αξιολογήθηκε επίσης. Η ομάδα ανέπτυξε ένα απλό εμπειρικό μοντέλο για να ταξινομεί συστηματικά τις στρατηγικές εμβολιασμού ενσωματώνοντας πολλαπλές μετρήσεις ασφάλειας, ανοσογονικότητας και αποτελεσματικότητας. “Η ανάπτυξη απλών μοντέλων που μπορούν να ερμηνευθούν εύκολα είναι σημαντική για την κατανόηση του τι κάνει μια αποτελεσματική στρατηγική εμβολιασμού και όπου πρέπει να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας”, δήλωσε ο Δρ Waardenberg.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς ο ρυθμός βαδίσματος βοηθά στη μείωση του κινδύνου του διαβήτη;

Χαμηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου άνθρωποι κινδυνεύουν από πρώιμη έναρξη άνοιας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς συνδέεται η "καλή" χοληστερόλη με τον κίνδυνο άνοιας;

HDL άνοια: Τα πολύ υψηλά επίπεδα HDL-C που συνδέονται με τον κίνδυνο άνοιας σε αυτή τη μελέτη ήταν ασυνήθιστα και δεν σχετίζονται με τη διατροφή, αλλά είναι πιο πιθανό να αντικατοπτρίζουν μια μεταβολική διαταραχή.