Επιστημονικά Νέα

Νέο Φάρμακο Διαβήτης: Οδηγεί σε σημαντική απώλεια βάρους σε άτομα με παχυσαρκία, σύμφωνα με μελέτη

Νέο Φάρμακο Διαβήτης: Οδηγεί σε σημαντική απώλεια βάρους σε άτομα με παχυσαρκία, σύμφωνα με μελέτη

«Η παχυσαρκία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται όπως κάθε άλλη χρόνια ασθένεια – με αποτελεσματικές και ασφαλείς προσεγγίσεις που στοχεύουν τους μηχανισμούς της υποκείμενης νόσου, και αυτά τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν ότι η τιρζεπατίδη μπορεί να κάνει ακριβώς αυτό», είπε σε ένα μέσο ενημέρωσης η επικεφαλής ερευνήτρια Ania Jastreboff

Νέο Φάρμακο Διαβήτης: Το φάρμακο για τον διαβήτη οδηγεί σε σημαντική απώλεια βάρους σε άτομα με παχυσαρκία, σύμφωνα με  μελέτη Το νέο φάρμακο για τον διαβήτη εγκρίθηκε πρόσφατα από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ και φαίνεται να βοηθά στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας Μελέτη δείχνει υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη μετά τη μόλυνση από COVID Ένα φάρμακο για τον διαβήτη που λαμβάνεται μία φορά την εβδομάδα οδηγεί σε δραματική απώλεια βάρους σε άτομα που έχουν παχυσαρκία, σύμφωνα με μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη στο The New England Journal of Medicine.

Οι συγγραφείς της μελέτης είπαν ότι οι συμμετέχοντες στη δοκιμή 72 εβδομάδων έχασαν έως και 20% του σωματικού τους βάρους.

«Τα ευρήματα δείχνουν ότι η τιρζεπατίδη μπορεί να είναι μια πιθανή θεραπευτική επιλογή για άτομα που ζουν με παχυσαρκία, με τους συμμετέχοντες να χάνουν μεταξύ 16% και 22,5% του αρχικού τους βάρους», ανέφεραν οι συγγραφείς στη μελέτη.

Το φάρμακο, η τιρζεπατίδη, είναι ένα νέο φάρμακο που εγκρίθηκε πρόσφατα από τον Οργανισμό Τροφίμων & Φαρμάκων για να βοηθήσει στη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 μέσω μιας ένεσης μία φορά την εβδομάδα.

Το φάρμακο, λειτουργεί σε δύο ορμόνες που βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και στέλνουν σήματα πληρότητας στον εγκέφαλο, εξήγησαν οι συγγραφείς στη μελέτη.

Οι ερευνητές αποφάσισαν να εξετάσουν την επίδραση του φαρμάκου για τον διαβήτη στην παχυσαρκία και παρουσίασαν τα ευρήματα της δοκιμής φάσης 3 σε ένα συμπόσιο στις 82 επιστημονικές συνεδρίες της Αμερικανικής Ένωσης Διαβήτη® (ADA) στη Νέα Ορλεάνη, Λος Άντζελες.

Στη διπλή-τυφλή, τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη δοκιμή φάσης 3, διάρκειας 72 εβδομάδων, συμμετείχαν πάνω από 2500 συμμετέχοντες που θεωρήθηκαν παχύσαρκοι και δεν είχαν διαβήτη.

Η ομάδα των ερευνητών χώρισε τους συμμετέχοντες σε τέσσερις ομάδες. Σε τρεις από τις ομάδες χορηγήθηκαν 5 mg, 10 mg ή 15 mg τιρζεπατίδης για αυτοχορήγηση μία φορά την εβδομάδα για 72 εβδομάδες, ενώ στην τέταρτη ομάδα χορηγήθηκε αυτοχορηγούμενη ένεση εικονικού φαρμάκου.

Και στις τέσσερις ομάδες δόθηκαν συμβουλευτικές συνεδρίες σχετικά με τις συνήθειες του τρόπου ζωής και τα γεύματα με λίγες θερμίδες.

Έκαναν επίσης τουλάχιστον 150 λεπτά σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 89% των συμμετεχόντων, που έλαβαν τη δόση των 5 mg του φαρμάκου και το 96% εκείνων που έλαβαν εβδομαδιαίες δόσεις 10 mg και 15 mg του φαρμάκου, πέτυχαν τουλάχιστον 5% μειώσεις σωματικού βάρους σε σύγκριση με το 28% αυτών. στην ομάδα εικονικού φαρμάκου.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι συμμετέχοντες που έλαβαν τη δόση των 5 mg τιρζεπατίδης έχασαν κατά μέσο όρο 35 κιλά και η ομάδα των 10 mg πέτυχε μέση απώλεια 49 κιλών. Οι συμμετέχοντες που έλαβαν την ένεση των 15 mg είδαν μια μέση απώλεια βάρους 52 κιλών κατά τη διάρκεια των 72 εβδομάδων της μελέτης.

Όσοι στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου πέτυχαν κατά μέσο όρο 5 λίβρες απώλεια βάρους, σύμφωνα με τη μελέτη.

«Η παχυσαρκία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται όπως κάθε άλλη χρόνια ασθένεια – με αποτελεσματικές και ασφαλείς προσεγγίσεις που στοχεύουν τους μηχανισμούς της υποκείμενης νόσου, και αυτά τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν ότι η τιρζεπατίδη μπορεί να κάνει ακριβώς αυτό», είπε σε ένα μέσο ενημέρωσης η επικεφαλής ερευνήτρια Ania Jastreboff, MD, PhD, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Yale University School Ιατρικής και διευθύντρια Διαχείρισης Βάρους και Πρόληψης Παχυσαρκίας στο Κέντρο Άγχους του Γέιλ.

“Αυτά τα αποτελέσματα είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στην πιθανή επέκταση των αποτελεσματικών θεραπευτικών επιλογών για τα άτομα με παχυσαρκία. Συγκεκριμένα, περίπου 9 στα 10 άτομα με παχυσαρκία έχασαν βάρος ενώ έπαιρναν τιρζεπατίδη”, είπε στην έκθεση των μέσων ενημέρωσης ο Jastreboff, ο οποίος είναι επίσης συνδιευθυντής του Κέντρου Yale, στη Διαχείριση Βάρους Weight Management στο Κονέκτικατ. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), ο επιπολασμός της παχυσαρκίας στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν σχεδόν 42% το 2017 έως τον Μάρτιο του 2020.

Το CDC δήλωσε ότι οι παθήσεις που σχετίζονται με την παχυσαρκία περιλαμβάνουν καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο, διαβήτη τύπου 2 και ορισμένες τύπους καρκίνου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσο καλά λειτουργεί το λίπος σας;

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη-Δαραμήλας : Το clawback απειλεί την διαθεσιμότητα των θεραπειών για διαβήτη

Τα προβιοτικά ωφελούν τα επίπεδα σακχάρου σε εγκύους

Νέος τρόπος για τη θεραπεία της σοβαρής παχυσαρκίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα άσχημα όνειρα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι για τη νόσο Πάρκινσον

Νόσος Πάρκινσον: Μελέτες δείχνουν ότι μεταξύ 17% και 78% των ατόμων με Πάρκινσον έχουν εφιάλτες κάθε εβδομάδα. ενώ η εμφάνιση συχνών άσχημων ονείρων σε μεγαλύτερη ηλικία θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι επικείμενης νόσου του Πάρκινσον σε κατά τα άλλα υγιή άτομα.

Νέα δεδομένα για τον καρκίνο ήπατος που σχετίζεται με το NASH

Μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα: Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά αποδυναμώνουν τη λειτουργία του εντερικού φραγμού, με αποτέλεσμα τη μετανάστευση και τη συσσώρευση λιποτεϊχοϊκού οξέος στο ήπαρ. Το συσσωρευμένο λιποτεϊχοϊκό οξύ διεγείρει τη διάσπαση της πρωτεΐνης γαδερμίνης D, σχηματίζοντας πόρους της κυτταρικής μεμβράνης, όπου οι παράγοντες SASP IL-1β και IL-33 απελευθερώνονται από τα ηπατικά αστερικά κύτταρα. Η IL-33 ενεργοποιεί τα ρυθμιστικά Τ κύτταρα που καταστέλλουν την ανοσολογική απόκριση, επιταχύνοντας την ανάπτυξη καρκίνου.

Οι πολιτικοί ζουν περισσότερα χρόνια από τον γενικό πληθυσμό

Νέα μελέτη: Μεγάλο το χάσμα στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ ομάδων ελίτ και γενικού πληθυσμού. Νέα μελέτη, διαπιστώνει ότι από τον 20ο αιώνα, οι πολιτικοί έχουν αυξανόμενο πλεονέκτημα επιβίωσης συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό. Για παράδειγμα, στη γειτονική Ιταλία ο μέσος πολίτης είχε 2,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει μέσα στον επόμενο χρόνο από ό,τι ένας πολιτικός της ίδιας ηλικίας και φύλου.

Η μέτρηση γλυκόζης συμβάλλει στην ανίχνευση των αντισωμάτων του κορωνοϊού

Covid-19: Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο προσδιορισμός πρωτεΐνης αντισώματος-ινβερτάσης που βασίζεται σε μετρητή γλυκόζης θα μπορούσε να ανιχνεύσει με ακρίβεια τα αντισώματα IgG κατά του SARS-CoV-2 και η απόδοσή του ήταν συγκρίσιμη με τα εμπορικά διαθέσιμα ELISA.

Ουσιαστικός ο ρόλος του λίπους στην ανάπτυξη καρκινικού όγκου

Καρκίνος: Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και του MIT αποκαλύπτουν γιατί τα καρκινικά κύτταρα συχνά αναγκάζονται να εισαγάγουν λίπος για να αναπτυχθούν. Το εύρημά τους θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης του όγκου.

Ποιες είναι οι αιτίες της υπομελάγχρωσης;

Υπομελάγχρωση: . Η υπομελάγχρωση μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα όλων των φυλών, αλλά μπορεί να είναι πιο αισθητή σε άτομα με πιο σκούρο δέρμα λόγω της αντίθεσης μεταξύ του φυσικού χρώματος του δέρματος και των λευκών κηλίδων.

Εξέταση αίματος θα μπορούσε να διαγνώσει το Πάρκινσον

Νόσος του Πάρκινσον: Μια ερευνητική ομάδα από την Ιατρική Σχολής του Πανεπιστημίου του Κιέλου ανέπτυξε μια μέθοδο που εντοπίζει αξιόπιστα τις πρωτεϊνικές αλλαγές στο αίμα που είναι χαρακτηριστικές της νόσου του Πάρκινσον.