Επιστημονικά Νέα

Νεάντερταλ: Κανένας σκελετός δε βρέθηκε ολόκληρος – Τα ανθρώπινα οστά έφεραν ίχνη από δόντια [pic]

Νεάντερταλ: Κανένας σκελετός δε βρέθηκε ολόκληρος – Τα ανθρώπινα οστά έφεραν ίχνη από δόντια [pic]

Νεάντερταλ: Η περιοχή της σημερινής ιταλικής πρωτεύουσας ήταν κάποτε επικίνδυνη όσο η αφρικανική σαβάνα: οστά εννέα ανθρώπων του Νεάντερταλ που βρέθηκαν σε σπηλιά κοντά στη Ρώμη φέρουν χαρακιές που πιθανότατα προέρχονται από δόντια ύαινας, όπως ανακοίνωσαν οι αρχαιολόγοι που υπογράφουν τη σημαντική ανακάλυψη.

Τα ευρήματα στο δίκτυο σπηλαίων του Γκρότα Γκουατάρι, κοντά στην πόλη του Σαν Φελίτσε Τσερτσέο στην περιοχή του Λάτσιο, «θα γίνουν θέμα σε όλο τον κόσμο» υποστήριξε ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού Ντάριο Φραντσεσκίνι ανακοινώνοντας την ανακάλυψη.

 

Μεγάλος αριθμός οστών διακρίνεται στο δάπεδο της σπηλιάς ((Emanuele Antonio Minerva/Italian Culture Ministry)

 

Τα θραύσματα οστών που ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια νέων ανασκαφών στο διάσημο σπήλαιο καλύπτουν μεγάλο χρονικό εύρος: οι οκτώ από τους εννέα Νεάντερταλ χρονολογούνται στα 50 με 68 χιλιάδες χρόνια πριν, ο ένατος στα 90 με 100 χιλιάδες χρόνια πριν, ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Στον ίδιο χώρο βρέθηκαν απολιθωμένα οστά μιας ποικιλίας προϊστορικών ζώων, όπως ελέφαντες, ρινόκεροι και γιγάντια ελάφια, τα οποία προσφέρουν μια ακριβή εικόνα του κλίματος και της πανίδας της περιοχής πριν από περίπου 60 χιλιάδες χρόνια.

Περίπου τότε ήταν που κατέρρευσε η οροφή της σπηλιάς, πιθανώς λόγω σεισμού, και διατήρησε αναλλοίωτα τα ευρήματα μέχρι σήμερα, δήλωσε ο Μάριο Ρόλφο του Πανεπιστημίου Τορ Βεργκάτα της Ρώμης, μέλος της ανασκαφικής ομάδας.

 

Ένα από τα τμήματα κρανίων που έφερε στο φως η νέα ανασκαφή ((Emanuele Antonio Minerva/Italian Culture Ministry)

 

Κανένας σκελετός δε βρέθηκε ολόκληρος και τα περισσότερα ανθρώπινα οστά έφεραν ίχνη από δόντια, διαπίστωση που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι Νεάντερταλ μεταφέρθηκαν νεκροί στη σπηλιά από ύαινες.

«Οι Νεάντερταλ αποτελούσαν θηράματα για αυτά τα ζώα» είπε ο Ράλφο. «Οι ύαινες τους κυνηγούσαν, ειδικά τους πιο ευάλωτους, όπως οι άρρωστοι και οι ηλικιωμένοι» σχολίασε.

Το δίκτυο σπηλαίων του Γκρότα Γκουατάρι έγινε διάσημο μεταξύ των παλαιοντολόγων το 1939, όταν ανακαλύφθηκε εκεί ένα κρανίο Νεάντερταλ.

Στενός συγγενής του σύγχρονου ανθρώπου, ο Homo neanderthalensis έζησε στην Ευρασία από τα 400 μέχρι τα 40 χιλιάδες χρόνια πριν. Η εξαφάνισή τους παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα αινίγματα της παλαιοανθρωπολογίας, θεωρείται όμως πιθανό ότι χάθηκαν λόγω κλιματικών μεταβολών αλλά και του ανταγωνισμού από το σύγχρονο άνθρωπο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ο άνθρωπος του Νεάτερνταλ καθορίζει τα χαρακτηριστικά μας

Ανακαλύφθηκαν 15 νέα γονίδια των χαρακτηριστικών του προσώπου

Δείτε πως έμοιαζαν οι Έλληνες πριν 3.500 χρόνια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χωρίς προηγούμενο ιατρικό ιστορικό σήψη μετά από αισθητική επέμβαση σε 29χρονη γυναίκα

Ο Quirke είπε ότι ενώ η θεραπεία δεν είναι δύσκολη, είναι σημαντικό οι αισθητικοί ασθενείς και οι επαγγελματίες υγείας να γνωρίζουν τις πιθανότητες μόλυνσης καθώς αυξάνεται το ενδιαφέρον για τα πληρωτικά.

Αξιολόγηση των ανοσολογικών αντιδράσεων που δημιουργούνται από εμβόλια COVID-19 σε έγκυες και μετά τον τοκετό γυναίκες.

Οι έγκυες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας από την COVID-19 σε σύγκριση με τις μη έγκυες και σε αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού ή άλλων κακών αποτελεσμάτων εγκυμοσύνης.

Κινέζοι ερευνητές έδωσαν οδηγίες στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ να διαγράψουν τις ακολουθίες γονιδίων των πρώτων περιπτώσεων COVID-19

Η δημοσίευση της εφημερίδας του Δρ. Bloom θα μπορούσε να ενισχύσει τις εκκλήσεις για μεγαλύτερη συνεργασία από την Κίνα στην παγκόσμια προσπάθεια εντοπισμού της πηγής του SARS-CoV-2.

Μπορούν τα αμυλούχα σνακ να βλάψουν την υγεία της καρδιάς;

Διατροφή Καρδιά: Σύμφωνα με νέα έρευνα, η κατανάλωση σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο μετά από οποιοδήποτε γεύμα συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακές παθήσεις κι άλλες αιτίες.

Ο Δρ Anthony Fauci προειδοποίησε την Τρίτη ότι η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή της Delta έχει ανέβει τώρα και αντιπροσωπεύει πάνω από το 20% των δειγμάτων αλληλουχίας.

Ωστόσο, τα εγκεκριμένα εμβόλια φαίνεται να παραμένουν αποτελεσματικά έναντι της παραλλαγής, με το εμβόλιο Pfizer να δείχνει 88% αποτελεσματικότητα κατά της συμπτωματικής νόσου δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση.

Όλα τα παιδιά θα πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο για κίνδυνο καρδιακής ανακοπής, δήλωσε η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής

Εκτός από το οικογενειακό ιστορικό, η ομάδα συνιστά γιατρούς να ρωτήσουν σχετικά με λιποθυμία, εξαφάνιση ή ανεξήγητες επιληπτικές κρίσεις χωρίς προειδοποίηση, ειδικά κατά τη διάρκεια της άσκησης ή σε απάντηση σε δυνατούς θορύβους όπως κουδούνια, ξυπνητήρια και τηλέφωνα ή εάν ένας ασθενής είχε ποτέ άσκηση -σχετιζόμενο πόνο στο στήθος ή δύσπνοια.

Νέα έρευνα συνδέει την κοιλιακή παχυσαρκία με ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη

Καρκίνος Παχυσαρκία: Ο καρκίνος του προστάτη είναι η πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου μεταξύ των Καναδών ανδρών και η τρίτη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο. Η κοιλιακή παχυσαρκία φαίνεται να σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης επιθετικού καρκίνου του προστάτη σύμφωνα με νέα έρευνα από το INRS (Institut National de la Recherche Scientifique).