Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Νέα υγείας καρδιά: Ζάχαρη ή αλάτι; Τι επηρεάζει περισσότερο την καρδιά;

Νέα υγείας καρδιά: Ζάχαρη ή αλάτι; Τι επηρεάζει περισσότερο την καρδιά;

Νέα υγείας καρδιά: Είτε τρώτε πολύ ζάχαρη είτε πολύ αλάτι, βάζετε την καρδιά σας σε κίνδυνο

Είτε τρώτε πολύ ζάχαρη είτε πολύ αλάτι, βάζετε την καρδιά σας σε κίνδυνο. Ποιο όμως είναι χειρότερο για την υγεία της καρδιάς σας; Σε ποιον δεν αρέσει να καταβροχθίζει ένα πιάτο chatpata που είναι και πικάντικο και αλμυρό; Και ποιος μπορεί να ξεχάσει το νόστιμο γλυκό πιάτο που τρώμε όλοι σε κάθε γεύμα; Λοιπόν, η καρδιά θέλει αυτό που θέλει, αλλά είναι υγιές για την καρδιά σας; Τις τελευταίες δεκαετίες, η έρευνα έχει δείξει όλο και περισσότερο ότι μια διατροφή πλούσια σε αλάτι και ζάχαρη μπορεί να προβληματίσει την καρδιά σας και να σας βάλει σε κίνδυνο για διάφορες καρδιαγγειακές παθήσεις. Για χάρη της καρδιάς σας, αφήστε μας να μάθουμε αν η ζάχαρη και το αλάτι κάνουν καλό στην καρδιά σας ή όχι!

Γιατί η ζάχαρη κάνει κακό στην καρδιά;

Τα φυσικά σάκχαρα μπορεί να μην είναι τόσο κακά για εσάς όσο η επεξεργασμένη ζάχαρη ή ακόμα και τα τεχνητά γλυκαντικά . Έχετε ακούσει ποτέ για πρόσθετα σάκχαρα σε επεξεργασμένα τρόφιμα; Λοιπόν, τα αγαπημένα σας junk food, αναψυκτικά, επεξεργασμένοι χυμοί φρούτων, μπισκότα, καραμέλες, κέικ – περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη που μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα υγείας.

Επικαλούμενος μια μελέτη του 2014 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA International Medicine, ο Δρ Tandon δηλώνει ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν 17-21 τοις εκατό των θερμίδων από πρόσθετα σάκχαρα είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή πάθηση από εκείνους που δεν το έκαναν. «Έτσι, όσο περισσότερα πρόσθετα σάκχαρα καταναλώνετε, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να έχετε καρδιακή νόσο», λέει ο ειδικός.

Η ζάχαρη μπορεί να μην επηρεάζει άμεσα την καρδιά σας, αλλά μπορεί να την επηρεάσει έμμεσα αυξάνοντας τον κίνδυνο των ακόλουθων παραγόντων κινδύνου, προσθέτει ο ειδικός. Τα υπερβολικά σάκχαρα στη διατροφή σας μεταβολίζονται από το συκώτι σας και μετατρέπονται σε λίπη, τα οποία σε μια περίοδο μπορεί να οδηγήσουν σε λιπώδες ήπαρ και παχυσαρκία, τα οποία με τη σειρά τους μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις.

Τα υπερβολικά σάκχαρα στη διατροφή σας είναι ένας εύκολος τρόπος για να αυξήσετε το βάρος σας. Τα προστιθέμενα σάκχαρα είναι απλοί υδατάνθρακες που χωνεύονται εύκολα. Τα ζαχαρούχα ποτά, όπως η σόδα και τα αναψυκτικά, δεν είναι τόσο χορταστικά όσο τα στερεά και επομένως δεν ικανοποιούν ή απενεργοποιούν το σύστημα της όρεξής σας όσο μια δίαιτα πλούσια σε πρωτεΐνες ή λιπαρά ή πλούσια σε φυτικές ίνες. Η υπερβολική πρόσθετη ζάχαρη μπορεί επίσης να προάγει τη χρόνια φλεγμονή και να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση, η οποία μακροπρόθεσμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.


Πώς το αλάτι επηρεάζει την καρδιά σας;

Με τον όρο αλάτι, εννοούμε την πρόσληψη νατρίου σας. Ενώ το νάτριο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο που απαιτείται για τη διατήρηση της συνολικής υγείας, η υπερβολική ποσότητα του μπορεί να είναι προβληματική όχι μόνο για την καρδιά σας αλλά και για το σώμα. Ο Δρ Tandon λέει ότι τα 1500 mg νατρίου την ημέρα είναι υπεραρκετά για έναν ενήλικα για να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες του σε νάτριο. Σύμφωνα με την Αρχή Ασφάλειας και Προτύπων Τροφίμων της Ινδίας, η πρόσληψη νατρίου πρέπει να είναι μικρότερη από 5 γραμμάρια την ημέρα. Επίσης, το αλάτι δεν είναι η μόνη πηγή νατρίου. Το ψωμί, η πίτσα, τα σάντουιτς, τα αλλαντικά, οι σούπες, τα αλμυρά σνακ, τα πουλερικά, το τυρί, οι ομελέτες και άλλα καθημερινά φαγητά περιέχουν πολύ νάτριο.

Το νάτριο ρυθμίζεται από τα νεφρά μας. Η υπερβολική κατανάλωση νατρίου κάνει το σώμα σας να συγκρατεί περισσότερο νερό ενώ διατηρεί τη συγκέντρωσή του φυσιολογική. Αυτό οδηγεί σε αύξηση του συνολικού όγκου του αίματος, κάνοντας την καρδιά να δουλεύει πιο σκληρά, αυξάνοντας έτσι τα επίπεδα της αρτηριακής σας πίεσης και την πίεση στις αρτηρίες σας. Μακροπρόθεσμα, οδηγεί σε υπέρταση, η οποία αυξάνει περαιτέρω τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Έτσι, μπορεί να αισθάνεστε φουσκωμένοι και μπορεί να έχετε πρησμένα πόδια και αστραγάλους, εξηγεί ο Δρ Tandon. Ενώ η υψηλή πρόσληψη αλατιού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, η χαμηλή πρόσληψη νατρίου μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο χαμηλής αρτηριακής πίεσης .

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιες τροφές πρέπει να καταναλώνετε αν πάσχετε από παχυσαρκία;

Δημιουργήστε ένα υπέροχο αλμυρό κέικ καραμέλας

Η προσθήκη επιπλέον αλατιού μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ζωής σας

Σημάδια ότι τρώτε υπερβολικά πολύ αλάτι

Τα τεχνητά γλυκαντικά δεν έχουν όφελος για την απώλεια βάρους, λέει ο ΠΟΥ

Είναι τα τεχνητά γλυκαντικά ασφαλή για την καρδιά;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ανακαλύφθηκαν κύτταρα που ελέγχουν την πείνα στον εγκέφαλο

Αυτή η ανακάλυψη είναι σημαντική διότι επιτρέπει την ανάπτυξη νέων θεραπειών που στοχεύουν άμεσα σε αυτά τα κύτταρα, αντί να χρησιμοποιούν γενικές μεθόδους απώλειας βάρους όπως η διατροφή και η άσκηση, οι οποίες συχνά αποδεικνύονται ανεπαρκείς ή μη βιώσιμες.

Αυτοάνοσα νοσήματα και βιολογικοί παράγοντες 

Τα τελευταία χρόνια, η ανάπτυξη των βιολογικών παραγόντων έχει φέρει μια επανάσταση στη θεραπεία των αυτοάνοσων νοσημάτων. Οι βιολογικοί παράγοντες είναι μονοκλωνικά αντισώματα ή άλλοι πρωτεϊνικοί παράγοντες που στοχεύουν συγκεκριμένα μόρια και κυτταρικούς υποδοχείς που εμπλέκονται στη φλεγμονώδη διαδικασία.

Φυτοστερόλες: ρυθμίζουν την ινσουλίνη και μειώνουν τις φλεγμονές σύμφωνα με μελέτη

Οι μελέτες δείχνουν ότι οι φυτοστερόλες μπορούν να ρυθμίσουν τα επίπεδα ινσουλίνης και να βελτιώσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, γεγονός σημαντικό για την πρόληψη και διαχείριση του διαβήτη τύπου 2.

Υποσχόμενη έρευνα για τον καρκίνο του μαστού για τη βιταμίνη D

Στη μελέτη, ασθενείς με καρκίνο του μαστού που λάμβαναν συμπληρώματα βιταμίνης D σε συνδυασμό με την τυπική χημειοθεραπεία εμφάνισαν διπλάσια ποσοστά ύφεσης σε σύγκριση με αυτούς που έλαβαν μόνο χημειοθεραπεία

Βακτήρια λειτουργούν ως εντομοκτόνα

Σε αντίθεση με τα χημικά εντομοκτόνα, που μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και την ανθρώπινη υγεία, τα βακτήρια αυτά είναι βιολογικά προϊόντα που διασπώνται εύκολα και δεν συσσωρεύονται στο περιβάλλον.

Τι είναι το ανθεκτικό άμυλο;

Ανθεκτικό άμυλο: Το ανθεκτικό άμυλο είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος για όσους επιδιώκουν να ελέγχουν τις θερμίδες και να βελτιώνουν την υγεία του εντέρου τους. Μειώνει την απορρόφηση θερμίδων και ενισχύει τον μεταβολισμό.

Πώς το σκόρδο ενισχύει την υγεία των οστών;

Σκόρδο: Προσθέστε το σκόρδο στη διατροφή σας και ενισχύστε τα οστά σας με φυσικό και νόστιμο τρόπο. Οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, η θετική του επίδραση στα οιστρογόνα και οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του το καθιστούν ιδανική προσθήκη σε μια ισορροπημένη διατροφή.

Close Icon