Επιστημονικά Νέα

Νέα θεωρία για το συσχετισμό κολικών με το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου στα βρέφη

Νέα θεωρία για το συσχετισμό κολικών με το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου στα βρέφη

 

Πολλοί γονείς βιώνουν τη στεναχώρια του να υποφέρει το βρέφος τους από κολικούς και κάνουν τα πάντα προκειμένου να υφεθούν οι πόνοι τους και να ανακουφιστούν.  Αν και οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν την αιτία των κολικών, μια ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση είναι ότι προέρχονται από το πεπτικό ζήτημα. Μια ερευνητική ομάδα εκτίμησε ότι οι κολικοί έχουν τις ρίζες τους στην ανάπτυξη του συστήματος ελέγχου του αναπνευστικού του μωρού. Η ομάδα πρότεινε επίσης ότι αυτό που προκαλεί ευπάθεια σε βρέφη με κολικούς μπορεί να είναι το ίδιο με αυτό που θέτει ένα βρέφος σε κίνδυνο για το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS).

΄κολικοί

 Σε ένα έγγραφο που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Family Relations, ο επικεφαλής ερευνητής James McKenna, διευθυντής του Behavioral Sleep Lab, ο Rev. Edmund P. Joyce, CSC, καθηγητής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Notre Dame, και οι συνεργάτες του δείχνουν ότι η προέλευση των κολικών και του SIDS μπορεί να σχετίζεται με τη σταδιακή ανάδυση της ικανότητας ενός βρέφους να ελέγχει οικειοθελώς την απελευθέρωση του αέρα μέσω της φωνητικής οδού,  χρησιμοποιώντας τις δεξιότητες που απαιτούνται για την ανάπτυξη του λόγου. Ο McKenna επισημαίνει ότι τα βρέφη είναι ευαίσθητα τόσο σε κολικούς, όσο και στο SIDS – κατά την ίδια περίοδο ανάπτυξης – μεταξύ περίπου έξι έως 14 εβδομάδων, το χρονικό διάστημα κατά το οποίο το αναπνευστικό σύστημα μαθαίνει πώς να μετατοπιστεί μεταξύ εκούσιου και ακούσιου  ελέγχου της αναπνοής που περιλαμβάνει τόσο το φλοιό του εγκεφάλου όσο και το εγκεφαλικό στέλεχος.

Για τον πρώτο μήνα της ζωής, ο McKenna εξηγεί ότι η διαδικασία της αναπνοής ελέγχεται αποκλειστικά από το εγκεφαλικό στέλεχος, με το βρέφος να μην έχει κανένα απολύτως έλεγχο. Αλλά μετά από περίπου επτά μήνες ζωής, το στέλεχος του εγκεφάλου ενσωματώνεται ολοένα και περισσότερο λειτουργικά με το φλοιό, μοιράζοντας ουσιαστικά τον έλεγχο της αναπνοής ανάμεσα σε δύο υπο-συστήματα. Κατά τη διάρκεια αυτής της λιγότερο σταθερής περιόδου της αναπνοής ελέγχου, τα βρέφη είναι πιο ευαίσθητα είτε σε κολικούς ή είτε σε SIDS. Οι ερευνητές παρατηρούν τέλος, ότι τα σήματα που διακινούνται από το ένα σύστημα ελέγχου στο άλλο απλά δεν είναι αρκετά ισχυρά, εμποδίζοντας το βρέφος από το να είναι σε θέση να τα διεγείρει το ίδιο σκόπιμα για να πάρει μια ανάσα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα άσχημα όνειρα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι για τη νόσο Πάρκινσον

Νέα δεδομένα για τον καρκίνο ήπατος που σχετίζεται με το NASH

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι πολιτικοί ζουν περισσότερα χρόνια από τον γενικό πληθυσμό

Νέα μελέτη: Μεγάλο το χάσμα στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ ομάδων ελίτ και γενικού πληθυσμού. Νέα μελέτη, διαπιστώνει ότι από τον 20ο αιώνα, οι πολιτικοί έχουν αυξανόμενο πλεονέκτημα επιβίωσης συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό. Για παράδειγμα, στη γειτονική Ιταλία ο μέσος πολίτης είχε 2,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει μέσα στον επόμενο χρόνο από ό,τι ένας πολιτικός της ίδιας ηλικίας και φύλου.

Η μέτρηση γλυκόζης συμβάλλει στην ανίχνευση των αντισωμάτων του κορωνοϊού

Covid-19: Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο προσδιορισμός πρωτεΐνης αντισώματος-ινβερτάσης που βασίζεται σε μετρητή γλυκόζης θα μπορούσε να ανιχνεύσει με ακρίβεια τα αντισώματα IgG κατά του SARS-CoV-2 και η απόδοσή του ήταν συγκρίσιμη με τα εμπορικά διαθέσιμα ELISA.

Ουσιαστικός ο ρόλος του λίπους στην ανάπτυξη καρκινικού όγκου

Καρκίνος: Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και του MIT αποκαλύπτουν γιατί τα καρκινικά κύτταρα συχνά αναγκάζονται να εισαγάγουν λίπος για να αναπτυχθούν. Το εύρημά τους θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης του όγκου.

Ποιες είναι οι αιτίες της υπομελάγχρωσης;

Υπομελάγχρωση: . Η υπομελάγχρωση μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα όλων των φυλών, αλλά μπορεί να είναι πιο αισθητή σε άτομα με πιο σκούρο δέρμα λόγω της αντίθεσης μεταξύ του φυσικού χρώματος του δέρματος και των λευκών κηλίδων.

Εξέταση αίματος θα μπορούσε να διαγνώσει το Πάρκινσον

Νόσος του Πάρκινσον: Μια ερευνητική ομάδα από την Ιατρική Σχολής του Πανεπιστημίου του Κιέλου ανέπτυξε μια μέθοδο που εντοπίζει αξιόπιστα τις πρωτεϊνικές αλλαγές στο αίμα που είναι χαρακτηριστικές της νόσου του Πάρκινσον.

Ένα τεστ αίματος προβλέπει τον κίνδυνο καρκίνου στο ήπαρ

Μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος: Υπολογίζεται ότι το ένα τέταρτο των ενηλίκων στις ΗΠΑ πάσχει από μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (NAFLD), μια περίσσεια λίπους στα ηπατικά κύτταρα που μπορεί να προκαλέσει χρόνια φλεγμονή και ηπατική βλάβη, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος. Eρευνητές από το UT Southwestern έχουν αναπτύξει μια απλή εξέταση αίματος για να προβλέψουν ποιοι ασθενείς με NAFLD είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του ήπατος.

Νέο εύρημα βελτιώνει τα αποτελέσματα της ανοσοθεραπείας

Καρκίνος ανοσοθεραπεία: Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας και το Ερευνητικό Ινστιτούτο Καρκίνου Olivia Newton-John βρήκαν έναν νέο τρόπο για να βελτιώσουν τη θεραπεία όγκων που προηγουμένως δεν ανταποκρίνονταν σε ανοσοθεραπείες.