Επιστημονικά Νέα

Νέα θεωρία για το συσχετισμό κολικών με το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου στα βρέφη

Νέα θεωρία για το συσχετισμό κολικών με το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου στα βρέφη

 

Πολλοί γονείς βιώνουν τη στεναχώρια του να υποφέρει το βρέφος τους από κολικούς και κάνουν τα πάντα προκειμένου να υφεθούν οι πόνοι τους και να ανακουφιστούν.  Αν και οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν την αιτία των κολικών, μια ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση είναι ότι προέρχονται από το πεπτικό ζήτημα. Μια ερευνητική ομάδα εκτίμησε ότι οι κολικοί έχουν τις ρίζες τους στην ανάπτυξη του συστήματος ελέγχου του αναπνευστικού του μωρού. Η ομάδα πρότεινε επίσης ότι αυτό που προκαλεί ευπάθεια σε βρέφη με κολικούς μπορεί να είναι το ίδιο με αυτό που θέτει ένα βρέφος σε κίνδυνο για το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS).

΄κολικοί

 Σε ένα έγγραφο που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Family Relations, ο επικεφαλής ερευνητής James McKenna, διευθυντής του Behavioral Sleep Lab, ο Rev. Edmund P. Joyce, CSC, καθηγητής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Notre Dame, και οι συνεργάτες του δείχνουν ότι η προέλευση των κολικών και του SIDS μπορεί να σχετίζεται με τη σταδιακή ανάδυση της ικανότητας ενός βρέφους να ελέγχει οικειοθελώς την απελευθέρωση του αέρα μέσω της φωνητικής οδού,  χρησιμοποιώντας τις δεξιότητες που απαιτούνται για την ανάπτυξη του λόγου. Ο McKenna επισημαίνει ότι τα βρέφη είναι ευαίσθητα τόσο σε κολικούς, όσο και στο SIDS – κατά την ίδια περίοδο ανάπτυξης – μεταξύ περίπου έξι έως 14 εβδομάδων, το χρονικό διάστημα κατά το οποίο το αναπνευστικό σύστημα μαθαίνει πώς να μετατοπιστεί μεταξύ εκούσιου και ακούσιου  ελέγχου της αναπνοής που περιλαμβάνει τόσο το φλοιό του εγκεφάλου όσο και το εγκεφαλικό στέλεχος.

Για τον πρώτο μήνα της ζωής, ο McKenna εξηγεί ότι η διαδικασία της αναπνοής ελέγχεται αποκλειστικά από το εγκεφαλικό στέλεχος, με το βρέφος να μην έχει κανένα απολύτως έλεγχο. Αλλά μετά από περίπου επτά μήνες ζωής, το στέλεχος του εγκεφάλου ενσωματώνεται ολοένα και περισσότερο λειτουργικά με το φλοιό, μοιράζοντας ουσιαστικά τον έλεγχο της αναπνοής ανάμεσα σε δύο υπο-συστήματα. Κατά τη διάρκεια αυτής της λιγότερο σταθερής περιόδου της αναπνοής ελέγχου, τα βρέφη είναι πιο ευαίσθητα είτε σε κολικούς ή είτε σε SIDS. Οι ερευνητές παρατηρούν τέλος, ότι τα σήματα που διακινούνται από το ένα σύστημα ελέγχου στο άλλο απλά δεν είναι αρκετά ισχυρά, εμποδίζοντας το βρέφος από το να είναι σε θέση να τα διεγείρει το ίδιο σκόπιμα για να πάρει μια ανάσα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατίνα ενθαρρύνετε το παιδί σας να γράφει με το χέρι

Επιστήμονες χαρτογραφούν το ανθρώπινο πρωτέωμα

Ανακαλύφθηκε ένζυμο - "κλειδί" για τις αυτοάνοσες ασθένειες

Για να εξουδετερωθούν συγκεκριμένα διαφορετικά παθογόνα, τα ανοσοκύτταρα που ονομάζονται Τ λεμφοκύτταρα διαφοροποιούνται σε μια σειρά υποτύπων, συμπεριλαμβανομένων των Τ βοηθητικών κυττάρων τύπου 17

Ο κορωνοϊός επιβιώνει στο δέρμα πέντε φορές περισσότερο από τη γρίπη

Γρίπη και κορωνοϊός: Ερχόμαστε στην εποχή, όπου πέρα από τον κορωνοϊό, καλπάζει και η γρίπη. Ποια είναι η βασική τους διαφορά και πως μπορούμε να αποφύγουμε να νοσήσουμε; Ο κορωνοϊός επιβιώνει στο δέρμα πέντε φορές περισσότερο από τη γρίπη, σύμφωνα με μελέτη. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με Ιάπωνες ερευνητές, ο κορωνοϊός παραμένει ενεργός στο ανθρώπινο δέρμα […]