Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Νέα θεωρία για το συσχετισμό κολικών με το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου στα βρέφη

Νέα θεωρία για το συσχετισμό κολικών με το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου στα βρέφη

 

Πολλοί γονείς βιώνουν τη στεναχώρια του να υποφέρει το βρέφος τους από κολικούς και κάνουν τα πάντα προκειμένου να υφεθούν οι πόνοι τους και να ανακουφιστούν.  Αν και οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν την αιτία των κολικών, μια ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση είναι ότι προέρχονται από το πεπτικό ζήτημα. Μια ερευνητική ομάδα εκτίμησε ότι οι κολικοί έχουν τις ρίζες τους στην ανάπτυξη του συστήματος ελέγχου του αναπνευστικού του μωρού. Η ομάδα πρότεινε επίσης ότι αυτό που προκαλεί ευπάθεια σε βρέφη με κολικούς μπορεί να είναι το ίδιο με αυτό που θέτει ένα βρέφος σε κίνδυνο για το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS).

΄κολικοί

 Σε ένα έγγραφο που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Family Relations, ο επικεφαλής ερευνητής James McKenna, διευθυντής του Behavioral Sleep Lab, ο Rev. Edmund P. Joyce, CSC, καθηγητής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Notre Dame, και οι συνεργάτες του δείχνουν ότι η προέλευση των κολικών και του SIDS μπορεί να σχετίζεται με τη σταδιακή ανάδυση της ικανότητας ενός βρέφους να ελέγχει οικειοθελώς την απελευθέρωση του αέρα μέσω της φωνητικής οδού,  χρησιμοποιώντας τις δεξιότητες που απαιτούνται για την ανάπτυξη του λόγου. Ο McKenna επισημαίνει ότι τα βρέφη είναι ευαίσθητα τόσο σε κολικούς, όσο και στο SIDS – κατά την ίδια περίοδο ανάπτυξης – μεταξύ περίπου έξι έως 14 εβδομάδων, το χρονικό διάστημα κατά το οποίο το αναπνευστικό σύστημα μαθαίνει πώς να μετατοπιστεί μεταξύ εκούσιου και ακούσιου  ελέγχου της αναπνοής που περιλαμβάνει τόσο το φλοιό του εγκεφάλου όσο και το εγκεφαλικό στέλεχος.


Για τον πρώτο μήνα της ζωής, ο McKenna εξηγεί ότι η διαδικασία της αναπνοής ελέγχεται αποκλειστικά από το εγκεφαλικό στέλεχος, με το βρέφος να μην έχει κανένα απολύτως έλεγχο. Αλλά μετά από περίπου επτά μήνες ζωής, το στέλεχος του εγκεφάλου ενσωματώνεται ολοένα και περισσότερο λειτουργικά με το φλοιό, μοιράζοντας ουσιαστικά τον έλεγχο της αναπνοής ανάμεσα σε δύο υπο-συστήματα. Κατά τη διάρκεια αυτής της λιγότερο σταθερής περιόδου της αναπνοής ελέγχου, τα βρέφη είναι πιο ευαίσθητα είτε σε κολικούς ή είτε σε SIDS. Οι ερευνητές παρατηρούν τέλος, ότι τα σήματα που διακινούνται από το ένα σύστημα ελέγχου στο άλλο απλά δεν είναι αρκετά ισχυρά, εμποδίζοντας το βρέφος από το να είναι σε θέση να τα διεγείρει το ίδιο σκόπιμα για να πάρει μια ανάσα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ανακαλύφθηκαν κύτταρα που ελέγχουν την πείνα στον εγκέφαλο

Αυτοάνοσα νοσήματα και βιολογικοί παράγοντες 

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Φυτοστερόλες: ρυθμίζουν την ινσουλίνη και μειώνουν τις φλεγμονές σύμφωνα με μελέτη

Οι μελέτες δείχνουν ότι οι φυτοστερόλες μπορούν να ρυθμίσουν τα επίπεδα ινσουλίνης και να βελτιώσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, γεγονός σημαντικό για την πρόληψη και διαχείριση του διαβήτη τύπου 2.

Υποσχόμενη έρευνα για τον καρκίνο του μαστού για τη βιταμίνη D

Στη μελέτη, ασθενείς με καρκίνο του μαστού που λάμβαναν συμπληρώματα βιταμίνης D σε συνδυασμό με την τυπική χημειοθεραπεία εμφάνισαν διπλάσια ποσοστά ύφεσης σε σύγκριση με αυτούς που έλαβαν μόνο χημειοθεραπεία

Βακτήρια λειτουργούν ως εντομοκτόνα

Σε αντίθεση με τα χημικά εντομοκτόνα, που μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και την ανθρώπινη υγεία, τα βακτήρια αυτά είναι βιολογικά προϊόντα που διασπώνται εύκολα και δεν συσσωρεύονται στο περιβάλλον.

Τι είναι το ανθεκτικό άμυλο;

Ανθεκτικό άμυλο: Το ανθεκτικό άμυλο είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος για όσους επιδιώκουν να ελέγχουν τις θερμίδες και να βελτιώνουν την υγεία του εντέρου τους. Μειώνει την απορρόφηση θερμίδων και ενισχύει τον μεταβολισμό.

Πώς το σκόρδο ενισχύει την υγεία των οστών;

Σκόρδο: Προσθέστε το σκόρδο στη διατροφή σας και ενισχύστε τα οστά σας με φυσικό και νόστιμο τρόπο. Οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, η θετική του επίδραση στα οιστρογόνα και οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του το καθιστούν ιδανική προσθήκη σε μια ισορροπημένη διατροφή.

Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και υψηλότερος κίνδυνος χρόνιων παθήσεων

Τα ζαχαρούχα ποτά παραμένουν η κύρια διαιτητική πηγή προστιθέμενων σακχάρων σε πολλούς πληθυσμούς, συμβάλλοντας στην αύξηση βάρους, στις καρδιαγγειακές παθήσεις και στον κίνδυνο διαβήτη.

Αμοιβάδα που κατατρώγει τον εγκέφαλο

Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και η αυξημένη χρήση θερμών πηγών και πισίνων ανεβάζουν τη θερμοκρασία του νερού και ευνοούν την ανάπτυξη της Naegleria fowleri. Επιπλέον, η αδυναμία ή η ελλιπής συντήρηση και χημική επεξεργασία του νερού σε πισίνες και άλλους χώρους αναψυχής αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης.

Close Icon