Επιστημονικά Νέα

Νέα έρευνα: Πίνοντας περισσότερο νερό θα μπορούσατε ενδεχομένως να προλάβετε την καρδιακή ανεπάρκεια

Νέα έρευνα: Πίνοντας περισσότερο νερό θα μπορούσατε ενδεχομένως να προλάβετε την καρδιακή ανεπάρκεια

Νέα έρευνα: Τα ευρήματα δείχνουν ότι πρέπει να δώσουμε προσοχή στην ποσότητα υγρών που καταναλώνουμε καθημερινά και να αναλάβουμε δράση εάν διαπιστώσουμε ότι πίνουμε πολύ λίγο.

Η καλή ενυδάτωση καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακής ανεπάρκειας, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο ESC Congress 2021.

«Η μελέτη μας υποδεικνύει ότι η διατήρηση της καλής ενυδάτωσης μπορεί να αποτρέψει ή τουλάχιστον να επιβραδύνει τις αλλαγές στην καρδιά που οδηγούν σε καρδιακή ανεπάρκεια», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Δρ. Natalia Dmitrieva από το National Heart, Lung, and Blood Institute, μέρος των National Institutes of Health, Bethes στις ΗΠΑ

Τα ευρήματα δείχνουν ότι πρέπει να δώσουμε προσοχή στην ποσότητα υγρών που καταναλώνουμε καθημερινά και να αναλάβουμε δράση εάν διαπιστώσουμε ότι πίνουμε πολύ λίγο.

Οι συστάσεις για την ημερήσια πρόσληψη υγρών κυμαίνονται από 1,6 έως 2,1 λίτρα για τις γυναίκες και 2 έως 3 λίτρα για τους άνδρες. Ωστόσο, παγκόσμιες έρευνες έχουν δείξει ότι πολλοί άνθρωποι δεν ανταποκρίνονται ούτε στις κατώτερες τιμές των συστάσεων. Ως αποτέλεσμα, το σώμα προκειμένου να διατηρήσει την υγρασία του, ενεργοποιεί διαδικασίες που είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στην ανάπτυξη καρδιακής ανεπάρκειας.

Οι ερευνητές εξέτασαν τη σύνδεση μεταξύ της ενυδάτωσης και της υπερτροφίας αριστερής κοιλίας – η οποία αποτελεί πρόδρομο για τη διάγνωση καρδιακής ανεπάρκειας. Επιπλέον διερεύνησαν, εάν η συγκέντρωση νατρίου στο αίμα στη μέση ηλικία, ως αποτέλεσμα των συνηθειών ενυδάτωσης, προβλέπει την ανάπτυξη καρδιακής ανεπάρκειας 25 χρόνια αργότερα.

Η ανάλυση πραγματοποιήθηκε σε 15.792 ενήλικες που συμμετείχαν στη μελέτη Atherosclerosis Risk in Communities (ARIC). Οι συμμετέχοντες ήταν 44 έως 66 ετών κατά την έναρξη της μελέτης και αξιολογήθηκαν σε πέντε επισκέψεις μέχρι την ηλικία των 70 έως 90 ετών.

Η υψηλότερη συγκέντρωση νατρίου στο αίμα στη μέση ηλικία συνδέθηκε τόσο με καρδιακή ανεπάρκεια όσο και με υπερτροφία της αριστερής κοιλίας 25 χρόνια αργότερα. Το νάτριο παρέμεινε σημαντικά συνδεδεμένο με την καρδιακή ανεπάρκεια και την υπερτροφία της αριστερής κοιλίας μετά την προσαρμογή άλλων παραγόντων που σχετίζονται με την ανάπτυξη καρδιακής ανεπάρκειας: ηλικία, αρτηριακή πίεση, νεφρική λειτουργία, χοληστερόλη αίματος, δείκτης μάζας σώματος, φύλο και συνήθειες καπνίσματος. Κάθε 1 mmol/l αύξηση της συγκέντρωσης νατρίου στο αίμα στη μέση ηλικία συνδέθηκε με 1,20 και 1,11 αυξημένες πιθανότητες ανάπτυξης υπερτροφίας της αριστερής κοιλίας και καρδιακής ανεπάρκειας, αντίστοιχα, 25 χρόνια αργότερα.

Ο Δρ Dmitrieva δήλωσε: «Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η καλή ενυδάτωση καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης υπερτροφίας της αριστερής κοιλίας και καρδιακής ανεπάρκειας. Επιπλέον, διαπιστώσαμε ότι οι υψηλές τιμές νατρίου στο αίμα αυξάνουν τον κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών στην καρδιά γεγονός».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Προβλήματα που προκαλεί στο σώμα σου η αφυδάτωση

Ο αντίκτυπος του εμφιαλωμένου νερού στα οικοσυστήματα βρέθηκε ότι είναι 1.400 φορές υψηλότερος από τον αντίκτυπο του νερού της βρύσης.

Τροφές για να παραμείνετε ενυδατωμένοι παρά τον καύσωνα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το νοσηλευτικό προσωπικό σκέφτεται την αυτοκτονία περισσότερο από άλλες ομάδες εργαζομένων

Mayo Clinic: Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η έρευνα διεξήχθη, αρχής γενομένης στα τέλη του 2017, με τη συλλογή δεδομένων να πραγματοποιείται το 2018, προτού οποιοσδήποτε από συμμετέχοντες νοσηλευτές και νοσηλεύτριες έρθει αντιμέτωπος/η με τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19. 

Ένας ανεμβολίαστος έχει κίνδυνο 50% να μολυνθεί για δεύτερη φορά κατά μέσο όρο 16 έως 17 μήνες μετά την πρώτη λοίμωξη λένε Αμερικανοί επιστήμονες

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ ορίζει ως επαναλοίμωξη μια επιβεβαιωμένη με τεστ λοίμωξη Covid-19 που συμβαίνει στον ίδιο άνθρωπο 90 μέρες ή περισσότερες μετά από μια προηγούμενη μόλυνση επιβεβαιωμένη επίσης με τεστ.

Το πόσες ώρες κοιμάστε σχετίζεται με τη γνωστική παρακμή

Άνοια Ύπνος: "Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη μελέτη είναι το γεγονός ότι όχι μόνον ο ανεπαρκής χρόνος ύπνου, αλλά και οι μεγάλες ποσότητες ύπνου σχετίζονται με μεγαλύτερη γνωστική παρακμή", δήλωσε ο συγγραφέας David Holtzman, MD, καθηγητής νευρολογίας.