Επιστημονικά Νέα

Μυϊκή ατροφία: Πώς αντιμετωπίζεται η μυϊκή ατροφία;

Μυϊκή ατροφία: Πώς αντιμετωπίζεται η μυϊκή ατροφία;

Μυϊκή ατροφία: Η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής πλούσιας σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα υποστηρίζει την υγεία των μυών.

Οι ατροφικοί μύες, γνωστοί και ως μυϊκή ατροφία, αναφέρονται στη σπατάλη ή την απώλεια μυϊκής μάζας. Συμβαίνει όταν το μέγεθος ή ο αριθμός των μυϊκών ινών μειώνεται, οδηγώντας σε μείωση της μυϊκής δύναμης και λειτουργίας. Η ατροφία μπορεί να επηρεάσει διάφορους μύες του σώματος και μπορεί να εμφανιστεί λόγω ποικίλων παραγόντων. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι μυϊκής ατροφίας: η ατροφία λόγω αχρησίας και η νευρογενής ατροφία.

Ατροφία κατάχρησης

Αυτός ο τύπος ατροφίας εμφανίζεται όταν οι μύες δεν χρησιμοποιούνται τακτικά ή δεν διεγείρονται μέσω της σωματικής δραστηριότητας. Παρατεταμένες περίοδοι ακινησίας, όπως η ανάπαυση στο κρεβάτι ή ο καθιστικός τρόπος ζωής, μπορεί να οδηγήσουν σε ατροφία λόγω αχρησίας. Η αδράνεια μειώνει τη σύνθεση των μυϊκών πρωτεϊνών και επιταχύνει τη διάσπαση των μυϊκών πρωτεϊνών, με αποτέλεσμα τη μυϊκή φθορά.

Νευρογενής ατροφία

Η νευρογενής ατροφία προκαλείται από νευρική βλάβη ή δυσλειτουργία που επηρεάζει την επικοινωνία μεταξύ των νεύρων και των μυών. Όταν τα νεύρα αδυνατούν να διεγείρουν σωστά τους μυς, αυτοί αρχίζουν να συρρικνώνονται και να αποδυναμώνονται. Καταστάσεις όπως τραυματισμοί του νωτιαίου μυελού, συμπίεση νεύρων ή νευρολογικές διαταραχές όπως η ALS (αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση) μπορούν να οδηγήσουν σε νευρογενή ατροφία.

Διάφοροι παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη ατροφικών μυών:

  • Έλλειψη σωματικής δραστηριότητας: Ο καθιστικός τρόπος ζωής ή η παρατεταμένη ακινησία μπορεί να προκαλέσει αποδυνάμωση και ατροφία των μυών. Η τακτική άσκηση και η σωματική δραστηριότητα είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της μυϊκής δύναμης και την πρόληψη της ατροφίας.
  • Γήρανση: Η μυϊκή μάζα μειώνεται φυσιολογικά με την ηλικία και οι ηλικιωμένοι ενήλικες μπορεί να εμφανίσουν μυϊκή ατροφία που σχετίζεται με την ηλικία, γνωστή ως σαρκοπενία. Η απώλεια μυϊκής μάζας και δύναμης μπορεί να επιβραδυνθεί ή να ελαχιστοποιηθεί μέσω της τακτικής άσκησης, συμπεριλαμβανομένης της προπόνησης με αντιστάσεις.
  • Τραυματισμός ή ακινητοποίηση: Όταν ένα άκρο ακινητοποιείται λόγω τραυματισμού, όπως κάταγμα ή γύψος, η έλλειψη κίνησης μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκή ατροφία στην πληγείσα περιοχή.
  • Χρόνιες ασθένειες: Ορισμένες ιατρικές παθήσεις, όπως ο καρκίνος, η καρδιακή ανεπάρκεια, η νεφρική νόσος και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), μπορούν να συμβάλουν στη μυϊκή σπατάλη και ατροφία.
  • Υποσιτισμός: Η ανεπαρκής διατροφή, ιδίως η ανεπαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών, μπορεί να βλάψει την υγεία των μυών και να συμβάλει στη μυϊκή ατροφία.

Η διαχείριση και η πρόληψη της μυϊκής ατροφίας περιλαμβάνει διάφορες στρατηγικές:

  • Άσκηση και σωματική δραστηριότητα: Η τακτική άσκηση, συμπεριλαμβανομένης της προπόνησης με αντιστάσεις και των αερόβιων δραστηριοτήτων, συμβάλλει στην τόνωση της μυϊκής ανάπτυξης και στην αντιμετώπιση της μυϊκής φθοράς. Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας ή έναν εξειδικευμένο ειδικό σε θέματα άσκησης για να αναπτύξετε ένα κατάλληλο πρόγραμμα άσκησης.

  • Ισορροπημένη διατροφή: Η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής πλούσιας σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα υποστηρίζει την υγεία των μυών. Η επαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη διατήρηση και την αποκατάσταση των μυών.
  • Αποκατάσταση και φυσικοθεραπεία: Σε περιπτώσεις νευρογενούς ατροφίας ή μυϊκής αδυναμίας λόγω τραυματισμού ή ασθένειας, τα προγράμματα αποκατάστασης και η φυσικοθεραπεία μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της μυϊκής λειτουργίας και στην πρόληψη της περαιτέρω ατροφίας.
  • Φάρμακα και παρεμβάσεις: Σε ορισμένες περιπτώσεις, φάρμακα ή ιατρικές παρεμβάσεις μπορεί να είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας της μυϊκής ατροφίας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, τεχνικές νευρικής διέγερσης ή χειρουργικές επεμβάσεις.
  • Πρόληψη πτώσεων: Η μυϊκή αδυναμία λόγω ατροφίας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πτώσεων και τραυματισμών. Η λήψη μέτρων για την πρόληψη των πτώσεων, όπως η απομάκρυνση των κινδύνων από το σπίτι και η βελτίωση της ισορροπίας και του συντονισμού μέσω της άσκησης, είναι ζωτικής σημασίας.

Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας για σωστή διάγνωση και εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας, εάν υποψιάζεστε μυϊκή ατροφία. Μπορεί να αξιολογήσει την υποκείμενη αιτία, να παράσχει τις κατάλληλες παρεμβάσεις και να σας καθοδηγήσει μέσω της αποκατάστασης και των τροποποιήσεων του τρόπου ζωής για τη βελτίωση της μυϊκής δύναμης και της λειτουργίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο πλακούντας παίζει σημαντικό ρόλο στον γενετικό κίνδυνο σχιζοφρένειας

Η επιστήμη βοηθά στην αποκάλυψη των μυστικών της κλειτορίδας

Ποια είναι τα οφέλη του doodling σε παιδιά και μεγάλους;

Γιατί μερικοί άνθρωποι γαργαλιούνται περισσότερο;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Δωρεά κυττάρων σε βιοτράπεζες

Ιατρικές ανακαλύψεις: Αυτή τη στιγμή είναι πολύ πιθανό τα κύτταρα από το σώμα σας να αναπτύσσονται κάπου σε ένα εργαστήριο και να χρησιμοποιούνται για τη δοκιμή νέων αντικαρκινικών φαρμάκων. 

Η έρευνα της Kūmara προσφέρει ελπίδα για τους γονείς που στερούνται ύπνου

Η επικεφαλής της δοκιμής, Dr. Robyn Lawrence, λέει ότι η ελπίδα είναι πως οι διαιτολόγοι θα είναι σε θέση να παρέχουν καλές, βασισμένες στην έρευνα συμβουλές στους γονείς σχετικά με το ποιες στερεές τροφές πρέπει να εισάγουν τα μωρά για να βοηθήσουν καλύτερα τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξή τους.

Το σαμποτάζ και η συμπαιγνία θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν το ταξίδι απώλειας βάρους σας διαπιστώνει μελέτη

Η υποστήριξη από τους φίλους και την οικογένεια μπορεί να είναι ένα ανεκτίμητο εργαλείο για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να επιτύχουν τους στόχους τους, ωστόσο, μερικές φορές οι πιο κοντινοί τους άνθρωποι ματαιώνουν τις προσπάθειές τους, δελεάζοντάς τους με ανθυγιεινά τρόφιμα ή λειτουργώντας ως εμπόδιο στο να τους βοηθήσουν να υιοθετήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής".

O xυμός παντζαριού καθημερινά μειώνει το ποσοστό επαναληπτικών επεμβάσεων με stent ή καρδιακών προσβολών σε ασθενείς με στηθάγχη

Η ομάδα επιδιώκει τώρα να ξεκινήσει σύντομα μια μεγαλύτερη δοκιμή. Ελπίζουν ότι, εάν είναι επιτυχής, ο χυμός παντζαριού θα μπορεί να συνταγογραφηθεί ως θεραπεία που θα λαμβάνεται μετά την εμφύτευση στεντ. Αυτό μπορεί στη συνέχεια να επεκταθεί πέραν των ασθενών με στηθάγχη και σε εκείνους που έχουν υποβληθεί σε στεντ για διαφορετικό λόγο, όπως μετά από καρδιακή προσβολή.

Τα παιδιά με ΔΕΠΥ έχουν περισσότερα προβλήματα ως ενήλικες

ΔΕΠΥ: Η μελέτη αυτή υπογραμμίζει τις επιπτώσεις του κακού ελέγχου των παρορμήσεων στην παιδική ηλικία, τονίζοντας την ανάγκη για στοχευμένες παρεμβάσεις για την υποστήριξη των παιδιών με προβλήματα προσοχής και συμπεριφοράς.