Επιστημονικά Νέα

Μυέλωμα: Σημαντική θεραπεία για το μυέλωμα

Μυέλωμα: Σημαντική θεραπεία για το μυέλωμα

Μυέλωμα: Σε ασθενείς που έλαβαν μεταμόσχευση αυτόλογων βλαστοκυττάρων, το 57,6 τοις εκατό προχώρησε σε θεραπεία δεύτερης γραμμής, το 32,6 τοις εκατό σε θεραπεία τρίτης γραμμής.

Υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό φθοράς της θεραπείας στο νεοδιαγνωσθέν πολλαπλό μυέλωμα (NDMM), σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Νοεμβρίου του Leukemia & Lymphoma.

Mυέλωμα

Ο Victor H. Jimenez-Zepeda, M.D., από τις Υπηρεσίες Υγείας Alberta στο Κάλγκαρι του Καναδά, και οι συνεργάτες του περιγράφουν τον πραγματικό πληθυσμό ΜΜ στην Αλμπέρτα σε μια αναδρομική μελέτη παρατήρησης χρησιμοποιώντας διοικητικά δεδομένα για περιπτώσεις NDMM.

Οι ερευνητές εντόπισαν 1.377 περιπτώσεις NDMM που υποβλήθηκαν σε θεραπεία μεταξύ της 1ης Απριλίου 2011 και της 31ης Μαρτίου 2017. Μέσα στο πρώτο έτος της διάγνωσης, το 23,8 τοις εκατό αυτών των περιπτώσεων έλαβαν μεταμόσχευση αυτόλογων βλαστοκυττάρων (ASCT). Στην ομάδα ASCT, 57,6, 32,6 και 29,5 τοις εκατό των ασθενών προχώρησαν σε θεραπεία δεύτερης γραμμής, προχώρησαν σε θεραπεία τρίτης γραμμής και είχαν τέσσερις ή περισσότερες γραμμές θεραπείας, αντίστοιχα. Σε ασθενείς χωρίς ASCT, το 52,7, το 22,7 και το 14,7 τοις εκατό προχώρησαν σε θεραπεία δεύτερης γραμμής, προχώρησαν σε θεραπεία τρίτης γραμμής και είχαν τέσσερις ή περισσότερες γραμμές θεραπείας, αντίστοιχα.

“Παρατηρήσαμε ένα σημαντικό ποσοστό φθοράς, ιδιαίτερα για ασθενείς με ΜΜ χωρίς ASCT. [Αυτά τα δεδομένα παρέχουν] πληροφορίες που υποστηρίζουν τη χρήση της πιο αποτελεσματικής θεραπείας εκ των προτέρων”, γράφουν οι συγγραφείς. «Αυτά τα στοιχεία ενθαρρύνουν επίσης την εφαρμογή μέτρων που στοχεύουν στην αύξηση της ανεκτικότητας της χημειοθεραπείας, πιθανώς με βάση τις εκτιμήσεις αδυναμίας, διατηρώντας και εξισορροπώντας τον έλεγχο της νόσου του μυελώματος». Αρκετοί συγγραφείς αποκάλυψαν δεσμούς με την Celgene Canada, η οποία χρηματοδότησε τη μελέτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ανακάλυψη ενισχύει τις δυνατότητες νέων φαρμάκων κατά του καρκίνου

Οστεοπόρωση: Η σιωπηλή επιδημία

Απολογισμός της Διαδικτυακής Ημερίδας που διοργάνωσε ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών

ΚΕΦΙ : Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Κακοήθη Αιματολογικά Νοσήματα»

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η καταπολέμηση του καρκίνου είναι πιο αποτελεσματική την αυγή, διαπιστώνει μελέτη

Οι ερευνητές θέλουν τώρα να επιβεβαιώσουν και να βελτιώσουν αυτά τα πρώτα ευρήματα μέσω κλινικών μελετών. Ωστόσο, η ίδια η ιδέα ότι μια θεραπεία μπορεί να γίνει πιο ισχυρή ανάλογα με την ώρα της ημέρας ανοίγει κάποιες εκπληκτικές δυνατότητες.

Πώς επηρεάζεται ο σίδηρος από την ηλικία;

Σίδηρος: Η κατανόηση του τοπίου της γονιδιακής έκφρασης κατά τη διάρκεια της συσσώρευσης σιδήρου που σχετίζεται με την ηλικία μπορεί να μας βοηθήσει να αποσαφηνίσουμε τις μοριακές οδούς και τις πιθανές προληπτικές στρατηγικές κατά των νευροεκφυλιστικών ασθενειών.

Πώς σχετίζεται το αλκοόλ με την άνοια;

Άνοια: Τις τελευταίες δεκαετίες, ο εκτιμώμενος παγκόσμιος επιπολασμός της άνοιας έχει σχεδόν τριπλασιαστεί, από 20,2 εκατομμύρια το 1990 σε 57,4 εκατομμύρια το 2019.

Η σοβαρή COVID-19 σχετίζεται με μοριακές υπογραφές γήρανσης στον ανθρώπινο εγκέφαλο

Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν τα δείγματα εγκεφάλου από τους ασθενείς με COVID-19 που ελήφθησαν για μια άλλη ομάδα ανθρώπων που είχαν πεθάνει από άλλες αιτίες, μερικοί από τους οποίους ήταν σχετικά νέοι και μερικοί από τους οποίους ήταν άνω των 71 ετών.

Πώς διατηρήθηκε η πρόληψη του HIV κατά τη διάρκεια της πανδημίας

HIV: Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πραγματοποιήθηκαν συνολικά 2.471.614 τεστ HIV, σε 190.955 άτομα συνταγογραφήθηκε προφύλαξη από την προέκθεση (PrEP) και 8.438 άτομα έλαβαν διάγνωση μόλυνσης από τον ιό HIV κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020.