Επιστημονικά Νέα

Mpox: Μείωση των εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι του ιού τον 1ο μήνα μετά τον εμβολιασμό – Σουηδική μελέτη

Mpox: Μείωση των εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι του ιού τον 1ο μήνα μετά τον εμβολιασμό – Σουηδική μελέτη

«Αυτή τη στιγμή θα επικεντρωθούμε στην εύρεση μη εμβολιασμένων ατόμων που κινδυνεύουν να πάρουν mpox, θα τους προσφέρουμε εμβολιασμό και πιστεύουμε ότι αυτός όπως και οι προηγουμένως χορηγημένοι εμβολιασμοί θα συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου για νέα κρούσματα του mpox στη Σουηδία στο μέλλον».

Mpox: Νέα έρευνα που θα παρουσιαστεί στο φετινό Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (ECCMID 2024) στη Βαρκελώνη της Ισπανίας (27-30 Απριλίου) δείχνει ότι ακόμη και σε άνδρες που λαμβάνουν δύο δόσεις εμβολίου mpox ενδοδερμικά, το επίπεδο αντισωμάτων τους στον ιό πέφτει στο χαμηλότερο επίπεδο ή στο μηδέν μέσα στους πρώτους μήνες εάν δεν έχουν λάβει προηγούμενο εμβόλιο κατά της ευλογιάς.

Ο προηγούμενος εμβολιασμός κατά της ευλογιάς συμβάλλει σημαντικά σε υψηλότερα εξουδετερωτικά αντισώματα μετά την πρώτη δόση MVA-BN. Οι συγγραφείς, μεταξύ των οποίων η Δρ. Klara Sonden, αναπληρώτρια κρατική επιδημιολόγος της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Σουηδίας και συνδεδεμένη με το Ινστιτούτο Karolinska, Στοκχόλμη, Σουηδία, λένε ότι η μελέτη τους δείχνει ότι ο αναμνηστικός εμβολιασμός μπορεί να χρειάζεται μακροπρόθεσμα για τέτοια άτομα και ότι χρειάζονται επιστημονικά στοιχεία για το υπόβαθρο οποιωνδήποτε αποφάσεων. Από τον Μάιο του 2022, ένα ξέσπασμα mpox έχει εμφανιστεί παγκοσμίως, που εξαπλώνεται κυρίως στους άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες (MSM). Ταξινομήθηκε ως Έκτακτης Ανάγκης Δημόσιας Υγείας Διεθνούς Προβληματισμού (PHEIC). Στη Σουηδία, ένα εμβόλιο κατά της ευλογιάς με βάση τον ζωντανό Τροποποιημένο Ιό της Δαμαλίτιδας Ankara (MVA-BN), έχει προσφερθεί ενδοδερμικά σε ομάδες κινδύνου. Ενδοδερμική χορήγηση σημαίνει 0,1 ml στο δέρμα, το ένα πέμπτο της δόσης που απαιτείται για υποδόρια χορήγηση. Αυτό χρησιμοποιήθηκε ως στρατηγική εξοικονόμησης δόσης καθώς οι προμήθειες ήταν αρχικά περιορισμένες. Το εμβόλιο έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό σε μελέτες που χρησιμοποιούν δεδομένα από τον πραγματικό κόσμο από το 2022 και μετά το ξέσπασμα μεταξύ των ανδρών που κάνουν σεξ με άνδρες MSM, με περιορισμένο αριθμό πρωτοφανών λοιμώξεων και ηπιότερες ασθένειες που έχουν αναφερθεί όταν εμφανίζονται μέχρι στιγμής πρωτοφανείς λοιμώξεις.

Ο στόχος αυτής της μελέτης κοόρτης ήταν να αξιολογήσει τη δυναμική και τους παράγοντες που επηρεάζουν τα εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι του ιού mpox (MPXV) μετά τον εμβολιασμό MVA-BN. Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν συνολικά 100 άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες MSM που παρακολουθούσαν την κλινική σεξουαλικής υγείας “Venhälsan, στη Στοκχόλμη, Σουηδία” και ήταν επιλέξιμοι για να λάβουν το εμβόλιο MVA-BN. Μετά το αρχικό δείγμα ορού που λήφθηκε πριν από τη δόση 1, τα δείγματα ορού συλλέχθηκαν περαιτέρω πριν από τη δόση 2 και 28 ημέρες και τρεις μήνες μετά τη δεύτερη δόση. Αυτά τα δείγματα δοκιμάστηκαν για να καθοριστούν τίτλοι (επίπεδα) αντισωμάτων εξουδετέρωσης MPXV. Οι τίτλοι συγκρίθηκαν σε άτομα με ή χωρίς προηγούμενο εμβολιασμό κατά της ευλογιάς και ασθενείς με προηγούμενη φυσική λοίμωξη συμπεριλήφθηκαν ως θετικοί μάρτυρες. Δέκα άτομα ήταν σε αβέβαιη κατάσταση σχετικά με τον εμβολιασμό κατά της ευλογιάς (λόγω της γέννησής τους σε πολλές διαφορετικές χώρες την περίοδο 1977-1980 όταν ο εμβολιασμός αποκλιμακώθηκε παγκοσμίως) και 23 άτομα είχαν προηγουμένως εμβολιαστεί κατά της ευλογιάς.

Τα άλλα 67 άτομα δεν είχαν ιστορικό εμβολιασμού κατά της ευλογιάς. Αναλύθηκαν συνολικά 312 δείγματα από τέσσερα χρονικά σημεία από τα 100 άτομα που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη. Εκτός από τον πληθυσμό της μελέτης, ως αρνητικοί μάρτυρες (n=20) συμπεριλήφθηκαν ανώνυμα μάρτυρες ταιριάσματος ηλικίας και φύλου από αιμοδότες και άτομα που είχαν μολυνθεί προηγουμένως με MPXV ως θετικοί μάρτυρες (n=20). Οι μάρτυρες έδωσαν ένα δείγμα αίματος ο καθένας. Στην ομάδα μελέτης, ο προηγούμενος εμβολιασμός κατά της ευλογιάς συσχετίστηκε με σημαντικά υψηλότερους τίτλους αντισωμάτων και τα 15/23 αυτών των ατόμων είχαν προϋπάρχοντα εξουδετερωτικά αντισώματα (δηλαδή, η μνήμη των Β-κυττάρων εξακολουθούσε να υπάρχει χάρη στον προηγούμενο εμβολιασμό κατά της ευλογιάς). Μεταξύ αυτών που δεν είχαν προηγουμένως εμβολιαστεί κατά της ευλογιάς, λιγότερα από τα μισά της ομάδας εμφάνισαν ανιχνεύσιμα εξουδετερωτικά αντισώματα 28 ημέρες μετά τον δεύτερο εμβολιασμό, με εκείνους που εμφάνισαν ανταποκρίσεις να είχαν διάμεσο τίτλο (τυπική μονάδα μέτρησης αντισωμάτων) 20. Αντίθετα , για άτομα που είχαν εμβολιαστεί προηγουμένως, ο διάμεσος τίτλος 28 ημέρες μετά από μια εφάπαξ δόση του εμβολίου MVA-BN ήταν 40. Οι συγγραφείς λένε: «Τα ευρήματά μας επιβεβαιώνουν άλλες μελέτες που δείχνουν ότι ο εμβολιασμός mpox έχει ως αποτέλεσμα την εξουδετέρωση αντισωμάτων μόνο σε ένα ποσοστό των εμβολιασμένων και ότι μια σημαντική μείωση εμφανίζεται ήδη κατά τον πρώτο μήνα μετά τον εμβολιασμό.

Συμπερασματικά, τα ευρήματα αξίζουν τη μελέτη των αναμνηστικών δόσεων.” Συνεχίζουν: “Τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν ταχεία μείωση των εξουδετερωτικών αντισωμάτων μετά από δύο δόσεις και είναι σύμφωνα με άλλες πρόσφατες μελέτες. Αυτά τα αποτελέσματα, μαζί με τη συνεχιζόμενη εξάπλωση του mpox σε πληθυσμούς ανδρών που κάνουν σεξ με άνδρες MSM στην Ευρώπη, ώθησαν την εξέταση μιας αναμνηστικής δόσης καθώς μια σύσταση πρέπει να βασίζεται σε επιστημονικά στοιχεία. “Ωστόσο, από όσο γνωρίζουμε, καμία κλινική δοκιμή δεν έχει μελετήσει ούτε μελετά μια 3η δόση MVA-BN (από μια ανάλυση του κλινικού trials.gov Μαρτίου 2024), αλλά μια αναμνηστική δόση είναι κοινή πρακτική για αδρανοποιημένα εμβόλια. Το MVA-BN είναι ένα ζωντανό, μη αντιγραφόμενο εμβόλιο και επομένως πιθανότατα ισοδύναμο με ένα αδρανοποιημένο εμβόλιο. «Οι μελέτες είναι απαραίτητες για την ενημέρωση της πολιτικής για τη δημόσια υγεία και η μεγαλύτερη κλινική ΣΜΝ στη Σουηδία σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή αναμνηστικής δόσης με ανοσολογικές παραμέτρους ως πρωταρχικό αποτέλεσμα σε σύγκριση με εκείνους που είχαν λάβει τις δύο δόσεις της κανονικής πλήρους 0,5 υποδόριας δόσης (sc) (0,5 ml), δύο δόσεις της ενδοδερμικής δόσης εξοικονόμησης δόσης (id) (0,1 ml) ή μία δόση υποδορίως/μία id δόσης και εκείνες χωρίς αναμνηστική δόση.”

Προσθέτουν ότι παρόλα αυτά, τα κρούσματα mpox στη Σουηδία ήταν λίγα και ως επί το πλείστον εισήχθησαν το 2023 (12 περιπτώσεις) και το 2024 (5 περιπτώσεις) και η συντριπτική πλειονότητα ήταν μεταξύ μη εμβολιασμένων ατόμων. Η συλλογή δεδομένων βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικά με την εμφάνιση πρωτοφανών λοιμώξεων στη Σουηδία. Στην επιστημονική βιβλιογραφία έχουν αναφερθεί καινοφανείς περιπτώσεις μεταξύ ατόμων που έχουν λάβει διαφορετικές στρατηγικές εμβολιασμού (δηλαδή sc/sc, id/sc, id/id). Ο Δρ Sonden καταλήγει, “Τα αποτελέσματα που παρουσιάζονται εδώ υποδεικνύουν ότι η μακροπρόθεσμη προστατευτική ανοσία μπορεί να χρειάζεται μια ενισχυτική δόση για τη διατήρησή της. Δεδομένου ότι η τρέχουσα κατάσταση σχετικά με το mpox στη Σουηδία είναι σταθερή με ελάχιστη μετάδοση, οποιαδήποτε αλλαγή στην πολιτική θα πρέπει να υποστηρίζεται από αποτελέσματα κλινικών δοκιμών. «Αυτή τη στιγμή θα επικεντρωθούμε στην εύρεση μη εμβολιασμένων ατόμων που κινδυνεύουν να πάρουν mpox, θα τους προσφέρουμε εμβολιασμό και πιστεύουμε ότι αυτός όπως και οι προηγουμένως χορηγημένοι εμβολιασμοί θα συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου για νέα κρούσματα του mpox στη Σουηδία στο μέλλον».

Παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ερευνητές διερευνούν πώς ο ιός mpox διεισδύει στα εγκεφαλικά κύτταρα

Τι είναι το mpox και πώς μπορείτε να προστατευθείτε

Μελέτη διαπιστώνει ότι το DNA του mpox μπορεί να παραμείνει στο σώμα για έως και τέσσερις εβδομάδες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το τεστ ομιλίας ενός λεπτού θα μπορούσε να βοηθήσει στην αξιολόγηση του κινδύνου άνοιας

«Οι αξιολογήσεις που βασίζονται στην ομιλία είναι μια άλλη ευκαιρία για να εξοικονομήσουμε χρόνο ως γιατροί για να κάνουμε αξιολογήσεις πριν έρθει κάποιος στην κλινική μνήμης», είπε.

Σταδιακή γνωστική εξασθένηση σε ενήλικες με τρέμουλο στα χέρια

Ιδιοπαθής τρόμος: Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει λεπτομέρειες σχετικά με τον αυξημένο κίνδυνο ήπιας γνωστικής εξασθένησης και άνοιας που μπορεί να αντιμετωπίσουν τα άτομα με ιδιοπαθή τρόμο.

Τι είναι η σκωληκοειδίτιδα και πότε πρέπει να αφαιρείται;

Σκωληκοειδίτιδα χειρουργείο: Η σκωληκοειδίτιδα είναι μια ιατρική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από τη φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης, ενός μικρού θύλακα που βρίσκεται στο κάτω δεξιό μέρος της κοιλιάς.

Τι είναι η νόσος του Addison και πώς αντιμετωπίζεται;

Νόσος Addison: Η νόσος του Addison, γνωστή και ως πρωτοπαθής επινεφριδιακή ανεπάρκεια, είναι μια σπάνια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ανεπαρκή παραγωγή κορτιζόλης και συχνά ορμονών αλδοστερόνης από τα επινεφρίδια.

Τι είναι η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και πώς αντιμετωπίζεται;

Aγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα: Η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα (AS) είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος που επηρεάζει κυρίως τη σπονδυλική στήλη, προκαλώντας πόνο, δυσκαμψία και τελικά σύντηξη των σπονδύλων.