Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Μπορεί η μεσογειακή διατροφή να μειώσει τον κίνδυνο λοίμωξης COVID-19;

Μπορεί η μεσογειακή διατροφή να μειώσει τον κίνδυνο λοίμωξης COVID-19;

Η μεσογειακή διατροφή έχει αποδειχθεί σωτήρια για πολλές παθήσεις στο παρελθόν.

Η μεσογειακή διατροφή έχει αποδειχθεί σωτήρια για πολλές παθήσεις στο παρελθόν. Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει τη Μεσογειακή διατροφή με μείωση της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, καθώς και με μειωμένο κίνδυνο για διάφορες ασθένειες, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η παχυσαρκία, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος.


Επίσης, η μεσογειακή διατροφή έχει συσχετιστεί με μείωση του κινδύνου για ιώσεις, όπως το κοινό κρυολόγημα. Τώρα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Universitas Sumatera Utara της Ινδονησίας αναφέρουν ότι όσοι ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή ενδέχεται να μειώνουν και τον κίνδυνο μόλυνσης από COVID-19, η οποία προκαλείται από τον ιό SARS-CoV-2.

«Η Μεσογειακή διατροφή είναι γνωστή για τα οφέλη της, ιδίως σε χρόνιες παθήσεις όπως οι καρδιαγγειακές ασθένειες και ο διαβήτης», δήλωσε ο Dr. Andre Marolop Pangihutan Siahaan, μέλος του Τμήματος Νευροχειρουργικής του Universitas Sumatera Utara και κύριος συγγραφέας της μελέτης. «Συνδέεται με την ανοσορρύθμιση και αντιφλεγμονώδεις παράγοντες, ενώ η φλεγμονή αποτελεί κρίσιμο παράγοντα στην COVID-19». Η μελέτη αυτή δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό PLoS ONE. Για τη μελέτη, η ομάδα του Dr. Siahaan ανέλυσε δεδομένα από έξι προηγούμενες παρατηρητικές μελέτες που αναφέρουν συσχέτιση μεταξύ της Μεσογειακής διατροφής και του κινδύνου μόλυνσης από COVID-19, των συμπτωμάτων ή της σοβαρότητας της νόσου, με συνολικό αριθμό συμμετεχόντων άνω των 55.000.

«Παρά τον παγκόσμιο εμβολιασμό, τα προηγμένα φάρμακα και τα προληπτικά μέτρα, πολλαπλά κύματα μόλυνσης COVID-19 συνεχίζουν να αναφέρονται παγκοσμίως», ανέφερε ο Siahaan. Στην ανάλυση των μελετών, παρατηρήθηκε με συνέπεια χαμηλότερη τάση αναλογίας πιθανοτήτων για όσους ακολουθούσαν τη Μεσογειακή διατροφή, υποδεικνύοντας ότι η αυξημένη προσήλωση σε αυτήν μπορεί να προσφέρει προστασία έναντι της μόλυνσης από COVID-19. «Η προσήλωση στη Μεσογειακή διατροφή θα μειώσει τις πιθανότητες μόλυνσης από COVID-19», πρόσθεσε ο Siahaan.

«Ωστόσο, η παρούσα μελέτη, που διεξήχθη ποιοτικά, δεν ήταν σε θέση να καθορίσει την ακριβή έκταση της μείωσης». Επιπλέον, οι ερευνητές ανέφεραν ότι τα ευρήματα τους δεν ήταν σαφή ως προς το αν η Μεσογειακή διατροφή είχε θετική επίδραση στα συμπτώματα και τη σοβαρότητα της COVID-19. «Η συσχέτιση μεταξύ διατροφής και ανοσίας είναι πολύπλοκη», τόνισε ο Siahaan. «Τα οφέλη της Μεσογειακής διατροφής στην προστασία από την COVID-19 προκύπτουν από τον συνεργιστικό συνδυασμό των συστατικών της, όπως το ελαιόλαδο που είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες και ακόρεστα λιπαρά οξέα με ανοσορρυθμιστικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μείωσε τον κίνδυνο για άνοια κατά 20% με αυτή την διατροφική αλλαγή

Ψωρίαση: Πώς θα πετύχετε ύφεση της φλεγμονής αλλάζοντας τις συνήθειές σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι εκπληκτικές επιδράσεις της καφεΐνης στον ύπνο 

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε σε επιστημονικό περιοδικό κορυφαίας αξιολόγησης, χρησιμοποίησε μεγάλη δείγματος πληθυσμού και προηγμένη τεχνολογία παρακολούθησης του ύπνου. Διαπιστώθηκε ότι η καφεΐνη, ακόμη και όταν καταναλώνεται αρκετές ώρες πριν τον ύπνο, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητά του.

Ανακαλύφθηκε ο πρώτος εγκεφαλικός βιοδείκτης για την αγχώδη διαταραχή 

Η νέα αυτή ανακάλυψη αφορά την ταυτοποίηση ενός βιοδείκτη στον εγκέφαλο, ο οποίος μπορεί να διακρίνει άτομα με αγχώδη διαταραχή από υγιή άτομα. Χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνικές απεικόνισης, όπως η λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI), ερευνητές ανέλυσαν τη δραστηριότητα συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου, όπως η αμυγδαλή και ο προμετωπιαίος φλοιός.

Εμβολιασμός ή φυσική ανοσία;

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε σε επιστημονικό περιοδικό συγκρίνοντας την προστασία από εμβολιασμό και φυσική λοίμωξη διαπίστωσε ότι η ανοσία μετά τον εμβολιασμό παρέχει σταθερή και αξιόπιστη προστασία, η οποία συχνά υπερβαίνει αυτήν που αποκτάται μέσω φυσικής λοίμωξης.

Οι σοβαρότερες μορφές Covid-19 συνδέονται με γενετική προδιάθεση;

Οι ερευνητές τονίζουν ότι η γενετική προδιάθεση δεν αποτελεί τον μοναδικό παράγοντα κινδύνου. Περιβαλλοντικοί παράγοντες, η ηλικία, η ύπαρξη υποκείμενων νοσημάτων και ο τρόπος ζωής επίσης παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της νόσου.

Ανοσοθεραπεία μειώνει 40% τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο πνεύμονα 

Καρκίνος πνεύμονα:Ο τρόπος λειτουργίας της ανοσοθεραπείας βασίζεται στην χρήση ειδικών φαρμάκων, όπως οι αναστολείς των σημείων ελέγχου (checkpoint inhibitors), που εμποδίζουν τα καρκινικά κύτταρα από το να καταστρέψουν τα ανοσοκύτταρα του οργανισμού.

Έντερο - Γιατί ονομάζεται δεύτερος εγκέφαλος;

Έντερο: Είναι ένας πολύπλοκος, ανεξάρτητος εγκέφαλος που επηρεάζει τη διάθεσή μας, την ψυχική μας υγεία, ακόμη και τις αποφάσεις μας. Η κατανόηση της σχέσης μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου υπογραμμίζει τη σημασία της σωστής διατροφής και της υγείας του εντέρου για τη συνολική υγεία.

Η σχέση μεταξύ βιταμίνης D και υγείας του παχέος εντέρου

Παχύ έντερο: Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας, είτε μέσω της διατροφής, της έκθεσης στον ήλιο είτε μέσω συμπληρωμάτων, συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη φλεγμονωδών και καρκινικών παθήσεων του εντέρου.

Close Icon