Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Μινιγγίωμα ακτινοθεραπεία: Μπορεί το μηνιγγίωμα να αντιμετωπιστεί με ακτινοθεραπεία;

Μινιγγίωμα ακτινοθεραπεία: Μπορεί το μηνιγγίωμα να αντιμετωπιστεί με ακτινοθεραπεία;

Μινιγγίωμα ακτινοθεραπεία: Τα μηνιγγιώματα είναι γενικά βραδέως αναπτυσσόμενοι όγκοι που προέρχονται από τις μήνιγγες, τα προστατευτικά στρώματα που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό.

Τα μηνιγγιώματα είναι γενικά βραδέως αναπτυσσόμενοι όγκοι που προέρχονται από τις μήνιγγες, τα προστατευτικά στρώματα που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Οι θεραπευτικές επιλογές για τα μηνιγγιώματα ποικίλλουν ανάλογα με διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του μεγέθους του όγκου, της θέσης και της συνολικής υγείας του ασθενούς. Η ακτινοθεραπεία είναι πράγματι μία από τις βασικές θεραπείες για τα μηνιγγίωμα, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου η χειρουργική αφαίρεση μπορεί να μην είναι εφικτή ή όταν ο όγκος υποτροπιάζει μετά την επέμβαση.

Η ακτινοθεραπεία για μηνιγγιώματα μπορεί να χορηγηθεί με διάφορες μορφές:

Θεραπεία εξωτερικής ακτινοβολίας (EBRT): Περιλαμβάνει την κατεύθυνση ακτίνων Χ υψηλής ενέργειας από έξω από το σώμα προς τον όγκο. Το EBRT συνήθως παραδίδεται σε αρκετές εβδομάδες, με κάθε συνεδρία να διαρκεί λίγα λεπτά. Είναι αποτελεσματικό στον έλεγχο της ανάπτυξης του όγκου καταστρέφοντας το DNA των καρκινικών κυττάρων, αποτρέποντας έτσι τον πολλαπλασιασμό τους.

Στερεοτακτική Ακτινοχειρουργική (SRS): Παρά το όνομά του, το SRS δεν είναι μια χειρουργική επέμβαση αλλά μια εξαιρετικά ακριβής μορφή ακτινοθεραπείας. Παρέχει μια συγκεντρωμένη δόση ακτινοβολίας στον όγκο, ενώ ελαχιστοποιεί την έκθεση στον περιβάλλοντα υγιή ιστό. Το SRS μπορεί να ολοκληρωθεί σε μία μόνο συνεδρία ή σε λίγες συνεδρίες, καθιστώντας το ιδιαίτερα κατάλληλο για μικρού έως μεσαίου μεγέθους μηνιγγίωμα ή εκείνα που βρίσκονται σε κρίσιμες περιοχές του εγκεφάλου όπου η παραδοσιακή χειρουργική εγκυμονεί υψηλότερους κινδύνους.

Θεραπεία με δέσμη πρωτονίων: Αυτός ο τύπος ακτινοθεραπείας χρησιμοποιεί πρωτόνια αντί για ακτίνες Χ για να στοχεύσει τον όγκο. Η θεραπεία με πρωτόνια είναι πλεονεκτική επειδή παρέχει ακτινοβολία με μεγαλύτερη ακρίβεια στην περιοχή του όγκου, ενώ προφυλάσσει τους κοντινούς υγιείς ιστούς από περιττή έκθεση. Μπορεί να συνιστάται για μεγαλύτερα ή πιο σύνθετα μηνιγγιώματα.

Ο στόχος της ακτινοθεραπείας για τα μηνιγγιώματα είναι να σταματήσει την ανάπτυξη του όγκου, να μειώσει τα συμπτώματα που προκαλούνται από την πίεση του όγκου σε κοντινές δομές και ενδεχομένως να συρρικνωθεί ο όγκος με την πάροδο του χρόνου. Συχνά χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα στη χειρουργική επέμβαση, είτε πριν από τη χειρουργική επέμβαση για τη συρρίκνωση του όγκου είτε μετά τη χειρουργική επέμβαση για την εξάλειψη τυχόν εναπομεινάντων κυττάρων όγκου.

Ωστόσο, όπως κάθε θεραπεία, η ακτινοθεραπεία για τα μηνιγγιώματα έχει πιθανές παρενέργειες, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν κόπωση, απώλεια μαλλιών στο σημείο της ακτινοβολίας, δερματικές αλλαγές και σε ορισμένες περιπτώσεις, νευρολογικά συμπτώματα ανάλογα με τη θέση του όγκου.

Συμπερασματικά, η ακτινοθεραπεία παίζει καθοριστικό ρόλο στη θεραπεία των μηνιγγιωμάτων, προσφέροντας μια αποτελεσματική μη χειρουργική επιλογή για ασθενείς που μπορεί να μην είναι υποψήφιοι για χειρουργική επέμβαση ή όταν η χειρουργική επέμβαση από μόνη της είναι ανεπαρκής. Η απόφαση για τη συνέχιση της ακτινοθεραπείας λαμβάνεται βάσει ενδελεχούς αξιολόγησης από μια διεπιστημονική ομάδα νευροχειρουργών, ακτινοογκολόγων και άλλων ειδικών, λαμβάνοντας υπόψη τα ατομικά χαρακτηριστικά του όγκου και τη συνολική υγεία του ασθενούς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Οι νεότερες εξελίξεις της νευροχειρουργικής εγκεφάλου και σπονδυλικής στήλης

Τεχνητή νοημοσύνη ανιχνεύει εγκαίρως όγκο στον εγκέφαλο

Σύγχρονες μέθοδοι αντιμετώπισης καρκίνου του ορθού

Καρκίνος στομάχου: Στοματική έκπλυση βοηθάει στην ανίχνευσή του σε πρώιμα στάδια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μπορεί η ηλιοφάνεια να είναι η ασπίδα σας κατά του διαβήτη τύπου 2;

Βιταμίνη D διαβήτης:Η βιταμίνη D είναι ένα κρίσιμο θρεπτικό συστατικό με ποικίλα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του πιθανού ρόλου της στη μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2.

Μπορεί να υποφέρετε από παλινδρόμηση οξέος επειδή είστε αγχωμένοι;

Άγχος παλινδρόμηση: Το άγχος και η παλινδρόμηση οξέος συχνά συνδέονται, δημιουργώντας έναν δύσκολο κύκλο όπου η μία κατάσταση μπορεί να επιδεινώσει την άλλη. Η παλινδρόμηση οξέος, γνωστή και ως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Σε αναζήτηση θεραπείας της long covid η επιστημονική κοινότητα - Διαπιστώσεις της λοιμωξιολόγου Γαρυφαλλιάς Πουλάκου

«Το επικαιροποιημένο εμβόλιο, δεν ξέρω κατά πόσο θα είναι πάρα πολύ διαφορετικό από το προηγούμενο», σχολιάζει η κυρία Πουλάκου και συμπληρώνει: «Ο ΠΟΥ έχει ανακοινώσει ότι οι τρέχουσες παραλλαγές καλύπτονται σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό από το υπάρχον εμβόλιο

10 Βασικές συμβουλές για να διατηρήσετε την όρασή σας σε πολύ καλό επίπεδο

Όραση συμβουλές: Η διατήρηση της βέλτιστης όρασης είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική ευημερία και την ποιότητα ζωής. Ακολουθούν ορισμένες πρακτικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε και να βελτιώσετε την όρασή σας

Πώς η έλλειψη της Β12 συνδέεται με τον διαβήτη;

Βιταμίνη Β12: Η βιταμίνη Β12, γνωστή και ως κοβαλαμίνη, παίζει αρκετούς ρόλους στο σώμα που μπορεί να επηρεάσει τον διαβήτη, τόσο τύπου 1 όσο και τύπου 2, αν και οι ακριβείς μηχανισμοί βρίσκονται ακόμη υπό έρευνα.

Πώς μπορώ να αποτρέψω την αρθρίτιδα;

Αρθρίτιδα αντιμετώπιση: Η αρθρίτιδα περιλαμβάνει μια σειρά καταστάσεων που επηρεάζουν τις αρθρώσεις, προκαλώντας πόνο, δυσκαμψία, πρήξιμο και μειωμένο εύρος κίνησης. Ενώ ορισμένες μορφές αρθρίτιδας,

Close Icon