Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Τεχνολογία

Μικρορομπότ όγκοι: Μικρορομπότ με βάση τα φύκια στοχεύουν όγκους του πνεύμονα

Μικρορομπότ όγκοι: Μικρορομπότ με βάση τα φύκια στοχεύουν όγκους του πνεύμονα

Μικρορομπότ όγκοι: Το εργαστήριο Wang και η ερευνητική ομάδα Zhang στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, έχουν αναπτύξει βιοϋβριδικά μικρορομπότ, μικρές ιατρικές συσκευές κατασκευασμένες από φυσικά και συνθετικά υλικά.

Το εργαστήριο Wang και η ερευνητική ομάδα Zhang στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, έχουν αναπτύξει βιοϋβριδικά μικρορομπότ, μικρές ιατρικές συσκευές κατασκευασμένες από φυσικά και συνθετικά υλικά. Σύμφωνα με μια αναφορά από το The Conversation, η τρέχουσα μελέτη του ερευνητή προσφέρει ένα βιοϋβριδικό μικρορομπότ με βάση τα πράσινα μικροφύκια που μπορεί να χορηγήσει άμεσα χημειοθεραπεία σε περιοχές των πνευμόνων που επηρεάζονται από μετάσταση. Οι πνευμονικές μεταστάσεις, ή όγκοι του πνεύμονα, περιπλέκουν τη θεραπεία του καρκίνου. Η παραδοσιακή χημειοθεραπεία αποτυγχάνει επειδή δεν στοχεύει τους πνεύμονες ή δεν συσσωρεύεται αρκετά για να σκοτώσει κακοήθειες.

Για να αντιμετωπίσουν την πρόκληση, τα μικροφύκη κινούνται αυτόνομα χρησιμοποιώντας μαστίγια, εξαρτήματα που μοιάζουν με τρίχες που τα οδηγούν μέσα από όργανα όπως οι πνεύμονες. Μπορούν να φτάσουν σε συγκεκριμένους ιστούς καλύτερα από τα συνθετικά μικρορομπότ, τα οποία είναι άκαμπτα, δηλητηριώδη ή είναι δύσκολο να κατασκευαστούν.

Το βιοϋβριδικό μικρορομπότ algae-NP (DOX)-ρομπότ περιλαμβάνει νανοσωματίδια επικαλυμμένα με μεμβράνη ερυθρών αιμοσφαιρίων και Chlamydomonas reinhardtii, ένα μικρό πράσινο φύκι που χρησιμοποιείται στην ιατρική. Αυτές οι μεμβράνες παρέχουν φυσικό καμουφλάζ και προστατεύουν το μικρορομπότ από επιθέσεις του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα νανοσωματίδια περιλαμβάνουν το χημειοθεραπευτικό φάρμακο δοξορουβικίνη.
Τι κάνει αυτά τα μικρορομπότ μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία για τον καρκίνο του πνεύμονα;

Σε ποντίκια με μεταστάσεις στους πνεύμονες, τα μικρορομπότ με βάση τα φύκια χορηγήθηκαν μέσω της τραχείας για να μεταφέρουν το φάρμακο απευθείας στους πνεύμονες, ενώ μειώνουν τις ανεπιθύμητες ενέργειες.

Τα μικρορομπότ κολύμπησαν μέσα στους ιστούς των πνευμόνων, αποφεύγοντας την καταστροφή των κυττάρων του ανοσοποιητικού και απελευθερώνοντας δοξορουβικίνη από νανοσωματίδια. Τα βιοϋβριδικά μικρορομπότ συνέλεξαν περισσότερα και παρέμειναν στους πνεύμονες περισσότερο από τα ελεύθερα ή στατικά νανοσωματίδια φορτωμένα με φάρμακα. Καθώς οι όγκοι του πνεύμονα συρρικνώθηκαν και οι διάμεσοι περίοδοι επιβίωσης αυξήθηκαν κατά 40% από 27 σε 37 ημέρες, αυτή η εξατομικευμένη μέθοδος χορήγησης βελτιώνει τα αποτελέσματα θεραπείας σε ποντίκια. Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού διασπούν τα μικρορομπότ σε αβλαβή συστατικά και τα αφαιρούν.

Οι ερευνητές υπογράμμισαν ότι τα βιοϋβριδικά μικρορομπότ είναι πολλά υποσχόμενα για τη χορήγηση φαρμάκων για την πνευμονική νόσο. Η έκθεση ανέφερε ότι έχουν αντιμετωπίσει με επιτυχία την οξεία πνευμονική πνευμονία χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα μικροφυκών τους και διερευνούν λύσεις για την κυστική και ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση.

Οι ερευνητές είπαν ότι το μείγμα φυκιών που μεταφέρει νανοσωματίδια είναι αβλαβές. Σημείωσαν ότι τα υλικά νανοσωματιδίων είναι βιοσυμβατά. Το Chlamydomonas reinhardtii που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη είναι ένα αβλαβές πράσινο φύκι εγκεκριμένο από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, σύμφωνα με την Science Daily.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Θεραπεία του καρκίνου του ήπατος με μικρορομπότ μαγνητικού πεδίου 

GTIbot: Μικρό ρομπότ desktop για ηλικιωμένους

Εγκεφαλικό-Μicrorobot καθαρίζει την ενδοκοιλιακή αιμορραγία

Δημιουργήθηκε μικρο-ρομπότ για τοπική μεταφορά φαρμάκων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελέτη αξιοποιεί την ΑΙ για την πρόβλεψη δολοφονικών κυμάτων με σημαντική ακρίβεια

ΑΙ κύματα: Το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ φέρεται να χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη (AI) για να βοηθήσει τους ναυτικούς να ανιχνεύουν εκ των προτέρων δολοφονικά αδίστακτα κύματα της θάλασσας, τα οποία συνεχίζουν να απειλούν τις ζωές ανθρώπων και πλοίων.

Νέα εφαρμογή ανιχνεύει καρδιακή ανεπάρκεια με ενσωματωμένους αισθητήρες στο smartphone σας

Καρδιακή ανεπάρκεια: Μια νέα τεχνολογία που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο του Turku και το CardioSignal χρησιμοποιεί τους ενσωματωμένους αισθητήρες ενός smartphone για να αναλύσει την κίνηση της καρδιάς και να ανιχνεύσει πιθανή καρδιακή ανεπάρκεια

Η πρώιμη δοκιμή στην επεξεργασία γονιδίων CRISPR μπορεί να βελτιώσει την όραση σε τυφλά παιδιά

Γονίδια CRISPR: Ένα κλινικό πείραμα πρώιμου σταδίου που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine διαπίστωσε ότι η γονιδιακή θεραπεία μπορεί να βελτιώσει την κληρονομική τύφλωση.

Mη επεμβατική διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή επιτρέπει τη χειραγώγηση αντικειμένων ελεγχόμενη από τη σκέψη

Brain-Computer: Μαζί με διάφορες άλλες εταιρείες στην τεχνολογία διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή (BCI), η Neuralink του Elon Musk και η Synchron που υποστηρίζεται από τον Bill Gates πρωτοστατούν στην ανάπτυξη τσιπ εγκεφάλου.

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προβλέψει τα επίπεδα άγχους χρησιμοποιώντας είδη εικόνων

ΑΙ εικόνες: Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι ανέπτυξαν ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης (AI) που χρησιμοποιεί είδη εικόνας για να προβλέψει τα επίπεδα άγχους.

Υιοθέτηση της αναδυόμενης τεχνολογίας AI στην υγειονομική περίθαλψη

Αναδυόμενη τεχνολογία: Η υιοθέτηση των αναδυόμενων τεχνολογιών AI στην υγειονομική περίθαλψη προσφέρει σημαντικές δυνατότητες για τη βελτίωση της διαγνωστικής διαδικασίας.

CrowdStrike: Ο πάροχος κυβερνοασφάλειας που ευθύνεται για την άνευ προηγουμένου κατάρρευση των Windows παγκοσμίως

«Καθώς τα τελικά σημεία των δικτύων έχουν καταρρεύσει εμφανίζοντας την μπλε οθόνη του θανάτου, δεν μπορούν να ενημερωθούν εξ αποστάσεως και αυτό το πρόβλημα πρέπει να λυθεί με μη αυτόματο τρόπο. Αυτή θα είναι μια διαδικασία που θα πάρει μέρες. Η επιστροφή στο Διαδίκτυο είναι απίθανο να είναι εύκολη», κατέληξε ο Γκρόσμαν.

Close Icon