Επιστημονικά Νέα

Μετάλλαξη Όμικρον: Μελέτη αναφέρει ότι εξαπλώνεται με διπλάσιο ρυθμό από τη Δέλτα έως τώρα

Μετάλλαξη Όμικρον: Μελέτη αναφέρει ότι εξαπλώνεται με διπλάσιο ρυθμό από τη Δέλτα έως τώρα

Μετάλλαξη Όμικρον: Η παραλλαγή αυτή δείχνει να ξαπλώνεται με διπλάσιο ρυθμό από ό,τι η παραλλαγή Delta, κυρίως λόγω ενός συνδυασμού μεταδοτικότητας και της ικανότητας να αποφεύγει την ανοσολογική άμυνα του σώματος, αναφέρουν οι επιστήμονες.

Η παραλλαγή Omicron από την Μποτσουάνα φαίνεται να εξαπλώνεται με διπλάσιο ρυθμό από ό,τι η παραλλαγή Delta, κυρίως λόγω ενός συνδυασμού μεταδοτικότητας και της ικανότητας να αποφεύγει την ανοσολογική άμυνα του σώματος, αναφέρουν οι επιστήμονες. Ο βαθμός στον οποίο κάθε παράγοντας συμβάλλει στη διάδοση της Omicron είναι ακόμα ασαφής, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας ανάλυσης που δημοσιεύτηκε στο Twitter την Κυριακή. “Δεν είμαστε σίγουροι ποιο είναι αυτό το μείγμα”, είπε στους New York Times ο επικεφαλής της μελέτης Carl Pearson, μαθηματικός μοντελιστής στο London School of Hygiene and Tropical Medicine. Ωστόσο, ο Δρ Άντονι Φάουτσι είπε την Κυριακή ότι η παραλλαγή Omicron δεν φαίνεται πιο πιθανό να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια. “Αν και είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε πραγματικά οριστικές δηλώσεις σχετικά με αυτό, μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να υπάρχει μεγάλος βαθμός σοβαρότητας”, είπε ο Φάουτσι.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Μια προκαταρκτική μελέτη από μια εταιρεία της Μασαχουσέτης ανακάλυψε ότι η παραλλαγή Omicron φαίνεται να μοιράζεται γενετικό κώδικα με το κοινό κρυολόγημα, γεγονός που υποδηλώνει ότι η παραλλαγή θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτική αλλά να προκαλεί λιγότερο σοβαρή ασθένεια. Αυτή η μελέτη δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους και ο συν-συγγραφέας της μελέτης Venky Soundararajan, βιολογικός μηχανικός, είπε στην Post ότι χρειάζεται περισσότερη ανάλυση της παραλλαγής. Στη μελέτη της Νότιας Αφρικής, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια μαθηματική ανάλυση της εξάπλωσης του Omicron στη χώρα αυτή μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου και διαπίστωσαν ότι το Rt της παραλλαγής — ένα μέτρο για το πόσο γρήγορα εξαπλώνεται ένας ιός — είναι σχεδόν 2,5 φορές υψηλότερο από αυτό της Delta. Το Rt καθορίζεται τόσο από το πόσο μεταδοτικός είναι ένας ιός όσο και από την ικανότητά του να αποφεύγει το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, οι ερευνητές είπαν ότι το Omicron μπορεί να αποφύγει εν μέρει την ανοσία που αποκτήθηκε από μια προηγούμενη λοίμωξη COVID-19, αλλά δεν είναι ακόμα σαφές πόσο μπορεί να παρακάμψει την προστασία που παρέχεται από τα εμβόλια. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η ικανότητα της Omicron να αποφεύγει την ανοσία από προηγούμενες λοιμώξεις και από εμβόλια μπορεί να είναι παρόμοια. “Είναι τρομακτικό να συμβαίνουν τόσες πολλές επαναμολύνσεις, πράγμα που σημαίνει ότι η ανοσία που προκαλείται από το εμβόλιο μπορεί επίσης να επηρεαστεί με παρόμοιο τρόπο“, δήλωσε ο Akiko Iwasaki, ανοσολόγος στο Yale. Άλλωστε, η μετάλλαξη Omicron έχει ήδη αναφερθεί σε δεκάδες  χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα πρώτα στοιχεία υποδηλώνουν την omicron λιγότερο επικίνδυνη από την παραλλαγή delta

Πώς μπορώ να προστατευτώ από τη νέα παραλλαγή Omicron;

Μαρία Θεοδωρίδου: Η Όμικρον μπορεί να προκαλέσει 3 έως 6 φορές περισσότερες λοιμώξεις από τη Δέλτα

Επιβεβαιώθηκαν τα 2 πρώτα κρούσματα της Όμικρον στη Ρωσία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έρευνα αποδεικνύει την αναγνώριση των εκφράσεων των συναισθημάτων του προσώπου και τη συμβολή στην κατανόηση του αυτισμού

Αυτισμός: Οι κοινωνικές δυσκολίες που σχετίζονται με τον αυτισμό μπορεί να αντικατοπτρίζουν διαφορές που γίνονται εμφανείς μόνο σε σενάρια υψηλής πίεσης και ορισμένες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Τα ευρήματα αμφισβητούν την πεποίθηση ότι τα άτομα με αυτισμό δεν μπορούν να διαβάσουν επαρκώς τις συναισθηματικές εκφράσεις του προσώπου.

Νέος ρόλος για τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό στη λειτουργία και τη βλάβη των νευρώνων

Νευροεπιστήμη: Η κατάρρευση του αιματοεγκεφαλικού φραγμού συνοδεύει πολλές νευρολογικές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της επιληψίας και της σκλήρυνσης κατά πλάκας, και νευροεκφυλιστικών ασθενειών της γήρανσης, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον.

Το να κάθεσαι δίπλα σε έναν υπολογιστή βελτιώνει σωστά την ισορροπία και αποτρέπει τις επισκέψεις στα επείγοντα

Αυτή η βάση για αυτό είναι ότι στοχεύοντας την ταχύτητα και την ακρίβεια οπτικής επεξεργασίας, οι ασκήσεις βελτιώνουν την πιθανότητα ο εγκέφαλος να προσαρμόσει γρήγορα την κίνηση του σώματος για να αποτρέψει τις πτώσεις.

Περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να ελέγχονται για πιθανή έκθεση σε παντοτινά χημικά

Παντοτινά χημικά: Η έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου των νεφρών σε ενήλικες, μειωμένη ανταπόκριση αντισωμάτων σε λοίμωξη ή εμβολιασμό σε παιδιά και ενήλικες, μειωμένη εμβρυϊκή ανάπτυξη και δυσλιπιδαιμία σε παιδιά και ενήλικες.

Τι είναι η ομοιοπαθητική και πόσο βοηθάει στην καλή λειτουργία της υγείας;

Εναλλακτική ιατρική: Έχουν γίνει αρκετές ανασκοπήσεις των επιστημονικών στοιχείων σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής. Η ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται για ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα παθήσεων υγείας.

Πώς βοηθούν οι νευροφυσιολογικές τεχνικές στη θεραπεία της νόσου Alzheimer;

Alzheimer: Μια νέα συλλογή άρθρων διερευνά τη χαρτογράφηση της υπερδιέγερσης του εγκεφάλου που στηρίζει τη δυσρύθμιση της επαγρύπνησης, τους κύκλους ύπνου-αφύπνισης και την επικύρωση αποτελεσματικών βιοδεικτών για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.