Επιστημονικά Νέα

Μετάλλαξη Όμικρον: Μελέτη αναφέρει ότι εξαπλώνεται με διπλάσιο ρυθμό από τη Δέλτα έως τώρα

Μετάλλαξη Όμικρον: Μελέτη αναφέρει ότι εξαπλώνεται με διπλάσιο ρυθμό από τη Δέλτα έως τώρα

Μετάλλαξη Όμικρον: Η παραλλαγή αυτή δείχνει να ξαπλώνεται με διπλάσιο ρυθμό από ό,τι η παραλλαγή Delta, κυρίως λόγω ενός συνδυασμού μεταδοτικότητας και της ικανότητας να αποφεύγει την ανοσολογική άμυνα του σώματος, αναφέρουν οι επιστήμονες.

Η παραλλαγή Omicron από την Μποτσουάνα φαίνεται να εξαπλώνεται με διπλάσιο ρυθμό από ό,τι η παραλλαγή Delta, κυρίως λόγω ενός συνδυασμού μεταδοτικότητας και της ικανότητας να αποφεύγει την ανοσολογική άμυνα του σώματος, αναφέρουν οι επιστήμονες. Ο βαθμός στον οποίο κάθε παράγοντας συμβάλλει στη διάδοση της Omicron είναι ακόμα ασαφής, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας ανάλυσης που δημοσιεύτηκε στο Twitter την Κυριακή. “Δεν είμαστε σίγουροι ποιο είναι αυτό το μείγμα”, είπε στους New York Times ο επικεφαλής της μελέτης Carl Pearson, μαθηματικός μοντελιστής στο London School of Hygiene and Tropical Medicine. Ωστόσο, ο Δρ Άντονι Φάουτσι είπε την Κυριακή ότι η παραλλαγή Omicron δεν φαίνεται πιο πιθανό να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια. “Αν και είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε πραγματικά οριστικές δηλώσεις σχετικά με αυτό, μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να υπάρχει μεγάλος βαθμός σοβαρότητας”, είπε ο Φάουτσι.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Μια προκαταρκτική μελέτη από μια εταιρεία της Μασαχουσέτης ανακάλυψε ότι η παραλλαγή Omicron φαίνεται να μοιράζεται γενετικό κώδικα με το κοινό κρυολόγημα, γεγονός που υποδηλώνει ότι η παραλλαγή θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτική αλλά να προκαλεί λιγότερο σοβαρή ασθένεια. Αυτή η μελέτη δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους και ο συν-συγγραφέας της μελέτης Venky Soundararajan, βιολογικός μηχανικός, είπε στην Post ότι χρειάζεται περισσότερη ανάλυση της παραλλαγής. Στη μελέτη της Νότιας Αφρικής, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια μαθηματική ανάλυση της εξάπλωσης του Omicron στη χώρα αυτή μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου και διαπίστωσαν ότι το Rt της παραλλαγής — ένα μέτρο για το πόσο γρήγορα εξαπλώνεται ένας ιός — είναι σχεδόν 2,5 φορές υψηλότερο από αυτό της Delta. Το Rt καθορίζεται τόσο από το πόσο μεταδοτικός είναι ένας ιός όσο και από την ικανότητά του να αποφεύγει το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, οι ερευνητές είπαν ότι το Omicron μπορεί να αποφύγει εν μέρει την ανοσία που αποκτήθηκε από μια προηγούμενη λοίμωξη COVID-19, αλλά δεν είναι ακόμα σαφές πόσο μπορεί να παρακάμψει την προστασία που παρέχεται από τα εμβόλια. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η ικανότητα της Omicron να αποφεύγει την ανοσία από προηγούμενες λοιμώξεις και από εμβόλια μπορεί να είναι παρόμοια. “Είναι τρομακτικό να συμβαίνουν τόσες πολλές επαναμολύνσεις, πράγμα που σημαίνει ότι η ανοσία που προκαλείται από το εμβόλιο μπορεί επίσης να επηρεαστεί με παρόμοιο τρόπο“, δήλωσε ο Akiko Iwasaki, ανοσολόγος στο Yale. Άλλωστε, η μετάλλαξη Omicron έχει ήδη αναφερθεί σε δεκάδες  χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα πρώτα στοιχεία υποδηλώνουν την omicron λιγότερο επικίνδυνη από την παραλλαγή delta

Πώς μπορώ να προστατευτώ από τη νέα παραλλαγή Omicron;

Μαρία Θεοδωρίδου: Η Όμικρον μπορεί να προκαλέσει 3 έως 6 φορές περισσότερες λοιμώξεις από τη Δέλτα

Επιβεβαιώθηκαν τα 2 πρώτα κρούσματα της Όμικρον στη Ρωσία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιες παθήσεις υγείας προκαλούνται από το σπλαχνικό λίπος;

Σπλαχνικό λίπος: Η διαχείριση των επιπέδων του σπλαχνικού λίπους σε ένα ασφαλές εύρος είναι εξαιρετικά σημαντική, όχι μόνο για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης επικίνδυνων παθήσεων για την υγεία σας, αλλά και για τη γενική σας ευημερία.

Ελάχιστες χώρες προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες κοντά στον θάνατο

Παρηγορική φροντίδα: "Ξοδεύουμε τόσα πολλά χρήματα προσπαθώντας να κάνουμε τους ανθρώπους να ζήσουν περισσότερο, αλλά δεν ξοδεύουμε αρκετά χρήματα για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να πεθάνουν καλύτερα".

Τεχνητό πάγκρεας ελέγχει το σάκχαρο στο αίμα

Διαβήτης τύπου 1 παιδιά: Η ελπίδα είναι ότι η νεότερη τεχνολογία, ειδικά τα συστήματα τεχνητού παγκρέατος, όχι μόνο θα βελτιώσει τον έλεγχο του διαβήτη, αλλά θα κάνει και τη διαχείριση ευκολότερη για τους φροντιστές.

Η λειτουργία του θυρεοειδή αδένα επηρεάζει πολύ την καρδιά

Θυρεοειδής καρδιά: Οι διαταραχές του θυρεοειδούς εμφανίζονται τόσο σταδιακά που πολύ συχνά δεν ανιχνεύονται μέχρι να επισκεφθείτε έναν γιατρό. Αλλά οι κίνδυνοι να τις αγνοήσετε σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με καρδιαγγειακά.