Επιστημονικά Νέα

Μελέτη: Τα νέα εμβόλια ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα κατά του Covid19

Μελέτη: Τα νέα εμβόλια ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα κατά του Covid19

Μελέτη: Τα επικαιροποιημένα εμβόλια ενίσχυσης COVID-19 που στοχεύουν παραλλαγές Omicron κυκλοφορούν σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και μια νέα μελέτη υποστηρίζει ότι έρχονται ακριβώς την κατάλληλη στιγμή.

Τα επικαιροποιημένα εμβόλια ενίσχυσης COVID-19 που στοχεύουν παραλλαγές Omicron κυκλοφορούν σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και μια νέα μελέτη υποστηρίζει ότι έρχονται ακριβώς την κατάλληλη στιγμή. Τα επίπεδα προστατευτικών αντισωμάτων τείνουν να μειώνονται κατά τουλάχιστον 15% κάθε μήνα μετά τη λήψη ενός μόνο εμβολίου για τον COVID-19, αναφέρουν ερευνητές. Τούτου λεχθέντος, η λήψη μιας νέας αναμνηστικής δόσης θα αποκαταστήσει πλήρως τα επίπεδα αντισωμάτων και θα παρέχει ισχυρή προστασία έναντι του σοβαρού COVID, διαπίστωσαν οι ίδιοι ερευνητές.

Ενισχυτικές δόσεις εμβολίου κατά του Covid19

«Συνιστάται ανεπιφύλακτα ένα δεύτερο αναμνηστικό, ειδικά για άτομα με μεγάλη ηλικία και υποκείμενες παθήσεις», δήλωσε ο ανώτερος ερευνητής Δρ. Shan-Lu Liu, συνδιευθυντής του Προγράμματος Viruses and Emerging Pathogens στο Ohio State University. Στα τέλη Αυγούστου, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ενέκρινε τα νέα ενισχυτικά εμβόλια για τον COVID από τη Moderna και την Pfizer και έγιναν διαθέσιμα αυτόν τον μήνα. Οι νέοι ενισχυτές έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν τόσο από τον αρχικό κορωνοϊό όσο και από τις υποπαραλλαγές Omicron.

Η νέα μελέτη «έρχεται σε μια κατάλληλη στιγμή γιατί προωθούμε αυτό το ενημερωμένο δισθενές εμβόλιο», δήλωσε ο Δρ Γουίλιαμ Σάφνερ, ιατρικός διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Λοιμωδών Νοσημάτων. «Αυτά τα ευρήματα πρέπει να παρέχουν ενισχυτικά στοιχεία ότι η λήψη αυτού του ενημερωμένου εμβολίου είναι προς όφελός σας, είτε είχατε εμβολιαστεί είτε ακόμα και αν έχετε αναρρώσει από τον COVID», είπε ο Σάφνερ. “Η προστασία σας θα αυξηθεί και πιθανότατα θα παραταθεί.” Για αυτήν τη μελέτη, ο Liu και οι συνεργάτες του εξέτασαν αίμα από 46 επαγγελματίες υγείας που είχαν λάβει ένα αρχικό εμβόλιο mRNA δύο δόσεων καθώς και ένα αναμνηστικό εμβόλιο. Διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα προστατευτικών αντισωμάτων μειώνονταν από 18% έως σχεδόν 20% κάθε 30 ημέρες, ανάλογα με τη συγκεκριμένη παραλλαγή του COVID. Αυτό σημαίνει ότι τα επίπεδα αντισωμάτων είναι πιθανό να μειωθούν στο μισό εντός 95 έως 108 ημερών από τη λήψη ενός αναμνηστικού, είπαν οι ερευνητές.

«Έτσι λειτουργεί το ανοσοποιητικό σύστημα», είπε ο Δρ Amesh Adalja, ανώτερος μελετητής στο Κέντρο Τζον Χόπκινς για την Ασφάλεια Υγείας. “Οι τίτλοι αντισωμάτων θα πέσουν με την πάροδο του χρόνου και στη συνέχεια θα ενισχυθούν ξανά με επανέκθεση είτε μέσω μόλυνσης είτε μέσω άλλου ενισχυτή.” Οι μειώσεις ήταν ελαφρώς λιγότερο απότομες στα εμβολιασμένα άτομα που είχαν επίσης λοίμωξη από COVID, με τα επίπεδα αντισωμάτων να πέφτουν 9% έως 17% το μήνα, είπε ο Liu. Ωστόσο, οι αιματολογικές εξετάσεις που έγιναν σε δύο επαγγελματίες υγείας που έλαβαν ένα δεύτερο αναμνηστικό έδειξαν ότι η λήψη άλλης βολής επανέφερε την προστασία σε πλήρη ισχύ, είπαν οι ερευνητές.

Αυτά τα δύο άτομα είχαν σχεδόν πλήρη απώλεια προστατευτικών αντισωμάτων έναντι της παραλλαγής Omicron τρεις έως τέσσερις μήνες μετά την πρώτη τους αναμνηστική εμβόλια. Αλλά είχαν πλήρη ανάκτηση της απόκρισης των αντισωμάτων τους μετά από μια δεύτερη αναμνηστική. Αυτά τα αποτελέσματα είναι λογικά επειδή οι άνθρωποι τείνουν ήδη να χάνουν τη φυσική τους ανοσία έναντι των κοροναϊών που κυκλοφορούν τακτικά που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα, σημείωσε ο Schaffner. «Οι κοροναϊοί είναι διαφορετικοί, για παράδειγμα, από τον ιό της ιλαράς, όπου θα έχετε αντισώματα που διατηρούνται για χρόνια και χρόνια και χρόνια και θα συνεχίσετε να προστατεύεστε», είπε ο Σάφνερ. «Τα ανθρώπινα αντισώματα για τον κορωνοϊό εξασθενούν και μετά μπορείς να κρυώσεις ένα χρόνο αργότερα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

COVID-19: Το προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ συνέχισε να μειώνεται το 2021

Τα mAbs SARS-CoV-2 συνέχισαν να χρησιμοποιούνται μετά την κατάργηση της έγκρισης από τον FDA

Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα σταματήσει να στέλνει δωρεάν τεστ COVID-19 την Παρασκευή

Η τσεχική κυβέρνηση πλήρωσε 21 δισεκατομμύρια CZK για εμβόλια κατά του COVID, αλλά χρησιμοποίησε πολύ λιγότερα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Biorexia - Η διατροφική διαταραχή που απειλεί τους εφήβους σύμφωνα με Καναδική μελέτη

Η νέα μελέτη είναι μία από τις πρώτες που εξετάζουν τον αντίκτυπο αυτής της δημοφιλούς δίαιτας στην ψυχική υγεία και τα ευρήματά της οδηγούν τους συγγραφείς να ζητήσουν αλλαγή στην προσέγγισή της, καθώς θεωρούν ότι συνιστά απειλή για τη δημόσια υγεία.

Ποιες είναι οι καλύτερες στάσεις ύπνου στην υπνική άπνοια;

Υπνική άπνοια: Σύμφωνα με μελέτη του 2022 στο Journal of Clinical Sleep Medicine, σχεδόν 30 εκατομμύρια ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν άπνοια ύπνου και περίπου το 80% αυτών των περιπτώσεων είναι αδιάγνωστες.

Άτομα με γλαύκωμα διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο για τη νόσο Αλτσχάιμερ

Αλτσχάιμερ: Από τη σκοπιά της δημόσιας υγείας, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ενθαρρύνονται να επιβάλουν τον έλεγχο του Alzheimer για ασθενείς σε κίνδυνο με γλαύκωμα φυσιολογικής τάσης και να παρέχουν πιο ουσιαστική και ολοκληρωμένη φροντίδα.

Επεξεργασμένες φυτικές ίνες αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος για κάποιους ανθρώπους, σύμφωνα με νέα μελέτη

Με βάση τα ευρήματά μας, πιστεύουμε ότι αυτή η εξέταση θα πρέπει να ενσωματωθεί στις μετρήσεις προσυμπτωματικού ελέγχου που εκτελούνται τακτικά για την παρακολούθηση της υγείας», υποστήριξε ο Vijay-Kumar.

Η μελέτη φαρμάκου για τη νόσο Αλτσχάιμερ δίνει θετικά αποτελέσματα στα αρχικά στάδια

Η νόσος Αλτσχάιμερ "είναι μια εξαιρετικά πολύπλοκη ασθένεια και η παθολογία που σχετίζεται με το αμυλοειδές είναι απίθανο να είναι ο μοναδικός παράγοντας", είπε. "Ως εκ τούτου, η στόχευση ενός μόνο στόχου δεν είναι πιθανό να παράγει μεγάλα μεγέθη αποτελέσματος".