Επιστημονικά Νέα

Μελέτη Εκτίμηση: Πάνω από 2 εκατομμύρια πιθανότατα είχαν μακρά COVID-19 στην Αγγλία

Μελέτη Εκτίμηση: Πάνω από 2 εκατομμύρια πιθανότατα είχαν μακρά COVID-19 στην Αγγλία

Έχουμε εντοπίσει σημαντική συνεχιζόμενη νοσηρότητα μεταξύ των ατόμων μετά την COVID-19, με σημαντικό ποσοστό να αντιμετωπίζει επίμονα συμπτώματα διάρκειας 12 εβδομάδων και άνω. Η διαχείριση των μακροπρόθεσμων επακόλουθων λοιμώξεων του SARS-CoV-2 στον πληθυσμό θα παραμείνει μια σημαντική πρόκληση για τις υπηρεσίες υγείας στο επόμενο στάδιο της πανδημίας ", κατέληξαν οι συγγραφείς.

Μελέτη Εκτίμηση: Οι ερευνητές επεσήμαναν «σημαντική συνεχιζόμενη νοσηρότητα μεταξύ των ατόμων μετά την COVID-19», προσθέτοντας ότι η διαχείριση της μακράς COVID θα αποτελέσει μια «μεγάλη πρόκληση για τις υπηρεσίες υγείας». Μια νέα μελέτη προβλέπει ότι περισσότεροι από 2 εκατομμύρια ενήλικες στην Αγγλία πιθανότατα εμφάνισαν επίμονα συμπτώματα τους μήνες μετά τη μόλυνση με COVID-19 ή τη λεγόμενη μακρά COVID. Ερευνητές που συνεργάστηκαν με το Imperial College London δημοσίευσαν ευρήματα την Πέμπτη, προερχόμενα από πάνω από μισό εκατομμύριο άτομα στην Αγγλία που συμμετείχαν σε αρκετούς γύρους της μελέτης αξιολόγησης σε πραγματικό χρόνο της κοινοτικής μετάδοσης-2 (REACT-2), η οποία κάλεσε τυχαία δείγματα ενηλίκων να λάβουν έρευνες από Σεπτέμβριο έως Φεβρουάριο. “Η μακροχρόνια COVID, που περιγράφει τα μακροπρόθεσμα επακόλουθα μετά τη μόλυνση από SARS-CoV-2, παραμένει ένα κακώς καθορισμένο σύνδρομο.

Υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με τους παράγοντες προδιάθεσής της και την έκταση του επακόλουθου φόρτου για τη δημόσια υγεία, με εκτιμήσεις επικράτησης και διάρκειας που ποικίλλουν ευρέως, είπαν οι συγγραφείς.

Η έρευνα, που χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας στην Αγγλία, συγκέντρωσε δεδομένα για δημογραφικά στοιχεία, ύποπτες COVID-19, ιογενείς εξετάσεις, υποκείμενες συνθήκες υγείας, συμπτώματα COVID-19 και σοβαρότητα και διάρκεια περίπου 29 καταγεγραμμένων συμπτωμάτων.

Σχεδόν το 20% των ερωτηθέντων ανέφεραν αυτοαναφερόμενη COVID-19, σύμφωνα με σταθμισμένο επιπολασμό και το 37,7% περίπου 76.100 ατόμων ανέφεραν ότι εμφάνισαν ένα ή περισσότερα επίμονα συμπτώματα, με περίπου το 15% να αναφέρει τρία ή περισσότερα συμπτώματα που διαρκούν πάνω από 12 εβδομάδες.

Οι εκτιμήσεις [του σταθμισμένου επιπολασμού του πληθυσμού] κυμαίνονταν από 5,8% του πληθυσμού που εμφάνισε ένα ή περισσότερα επίμονα συμπτώματα μετά την COVID-19 (που αντιστοιχούν σε πάνω από 2 εκατομμύρια ενήλικες στην Αγγλία), έως 2,2% για τρία ή περισσότερα επίμονα συμπτώματα (ακριβώς κάτω από ένα εκατομμύρια ενήλικες στην Αγγλία) και 1,7% με ένα ή περισσότερα συμπτώματα που διαρκούν τουλάχιστον 12 εβδομάδες σε άτομα που ανέφεραν σοβαρά συμπτώματα COVID-19 που επηρέασαν την καθημερινή τους ζωή τη στιγμή της ασθένειάς τους», έγραψαν οι συγγραφείς.

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος επίμονων συμπτωμάτων ήταν υψηλότερος στις γυναίκες και αυξήθηκε με την ηλικία.

Πρόσθετοι παράγοντες κινδύνου περιλάμβαναν την παχυσαρκία, το κάπνισμα, τον ατμό και τη νοσηλεία για την COVID-19.

Το χαμηλό εισόδημα συνδέθηκε επίσης με υψηλότερο ποσοστό μεγάλων περιπτώσεων COVID, ή 51% έναντι 28,7% για τους ερωτηθέντες με υψηλό εισόδημα. Μερικά από τα πιο κοινά επίμονα συμπτώματα περιελάμβαναν κόπωση (ταυτόχρονα με μυϊκούς πόνους και προβλήματα ύπνου) και αναπνευστικά συμπτώματα, όπως δύσπνοια και πόνο στο στήθος.

“Οι κλινικοί γιατροί πρέπει να γνωρίζουν τις διαφορετικές εκδηλώσεις της μακράς COVID που μπορεί να απαιτούν προσαρμοσμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις”, έγραψαν οι συγγραφείς.

Οι ερευνητές απέδωσαν μια «συγκριτικά υψηλή εκτίμηση» των ατόμων που έχουν προσβληθεί με μακρά COVID στα πολλά συμπτώματα που μελετήθηκαν, μερικά από τα οποία δεν είναι ειδικά για την COVID και εμφανίζονται συχνά.

Ωστόσο, οι ερευνητές ανέφεραν ότι η έρευνα ρώτησε “μόνο για συμπτώματα που σχετίζονται με επιβεβαιωμένο ή ύποπτο επεισόδιο της COVID-19 και όχι με συμπτώματα γενικότερα” και μια περαιτέρω ανάλυση ευαισθησίας περιόρισε τα συμπτώματα σε 15 που σχετίζονται με ένα θετικό τεστ COVID-19, όπως απώλεια μυρωδιάς ή γεύσης, κόπωση και δύσπνοια “Έχουμε εντοπίσει σημαντική συνεχιζόμενη νοσηρότητα μεταξύ των ατόμων μετά την COVID-19, με σημαντικό ποσοστό να αντιμετωπίζει επίμονα συμπτώματα διάρκειας 12 εβδομάδων και άνω. Η διαχείριση των μακροπρόθεσμων επακόλουθων λοιμώξεων του SARS-CoV-2 στον πληθυσμό θα παραμείνει μια σημαντική πρόκληση για τις υπηρεσίες υγείας στο επόμενο στάδιο της πανδημίας “, κατέληξαν οι συγγραφείς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σχεδόν το ένα τέταρτο των επιζώντων covid-19 ανέφεραν νέες ιατρικές παθήσεις μετά από 30 ημέρες μόλυνσης.

Αναφορές έχουν αρχίσει να εμφανίζονται για άτομα που αναρρώνουν μετά τον εμβολιασμό COVID-19.

Τα χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες συνδέθηκαν με υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα, σύμφωνα με μελέτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελετούν ξανά τις νυχτερίδες για να βρουν πιθανή σύνδεση με τον κορωνοϊό

Οκταμελής ομάδα του IPC συγκεντρώνει δείγματα από νυχτερίδες και καταγράφει τα είδη τους, το φύλο, την ηλικία και άλλες λεπτομέρειες για αυτές επί μία εβδομάδα. Αντίστοιχη έρευνα διεξάγεται και στις Φιλιππίνες

"Έκκληση για αντικειμενική, ανοιχτή και διαφανή επιστημονική συζήτηση σχετικά με την προέλευση του SARS-CoV-2" σε άρθρο του The Lancet

Μια έρευνα που διεξήχθη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τον ιό έλαβε πολύ έλεγχο για τα μη καταληκτικά αποτελέσματα τον Μάρτιο και η Κίνα απέρριψε μια δεύτερη φάση έρευνας για την προέλευσή του.

O ρόλος του μικροβιώματος του εντέρου στην απώλεια βάρους σύμφωνα με έρευνα

"Τουλάχιστον, αυτή η εργασία μπορεί να οδηγήσει σε διαγνωστικά για τον εντοπισμό ατόμων που θα ανταποκριθούν καλά σε μετριοπαθείς αλλαγές υγιεινού τρόπου ζωής και εκείνων που μπορεί να απαιτήσουν πιο δραστικά μέτρα για να επιτύχουν απώλεια βάρους"

Ώρα για ύπνο: Tips ύπνου για όλη την οικογένεια

Ύπνος εφηβεία: Γιατί είναι ιδιαίτερα δύσκολο να τιθασεύσει κανείς έναν έφηβο ως προς το πρόγραμμα ύπνου του; Δείτε πώς μπορούν ορισμένα tips να κάνουν τη διαφορά για όνειρα γλυκά!

Μπορεί το εμβόλιο κατά της Covid να σχετίζεται με αλλαγές στον εμμηνορροϊκό κύκλο;

Κορωνοϊός: Όπως επισημαίνει η ειδικός στην αναπαραγωγή, Δρ Victoria Male, οι εμμηνοροϊκές αλλαγές εμβολιασμένων που αναφέρθηκαν ήταν βραχύβιες, ωστόσο η έρευνα για αυτήν την πιθανή ανεπιθύμητη ενέργεια του εμβολίου παραμένει κρίσιμη για την επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος.

Η άσκηση προστατεύει την καρδιά μέσω μίας διαδικασίας γνωστής ως ισχαιμικής προετοιμασίας

Αθλητισμός: Μελέτες σε ζώα υποδεικνύουν ότι η ισχαιμική προετοιμασία φαίνεται να προστατεύει την καρδιά εάν συμβεί έμφραγμα αργότερα, μειώνοντας τη βλάβη έως και 50%.