Επιστημονικά Νέα

Μελέτη CureVac: Το εμβόλιο mRNA COVID-19 της Γερμανίας “πέφτει” σε κλινική δοκιμή

Μελέτη CureVac: Το εμβόλιο mRNA COVID-19 της Γερμανίας “πέφτει” σε κλινική δοκιμή

"Πιστεύουμε ότι η προκύπτουσα μελέτη πολλαπλών παραλλαγών αντιπροσωπεύει το μέχρι σήμερα, που παρουσιάζεται, παρέχει σημαντικές πληροφορίες για [ένα] δραματικά μετασχηματισμένο περιβάλλον παραλλαγής, υποδηλώνοντας ότι ουσιαστικά καταπολεμάμε έναν διαφορετικό ιό και μια διαφορετική πανδημία τους τελευταίους έξι μήνες", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος σε μια τηλεδιάσκεψη την Πέμπτη.

Μελέτη CureVac: Ένας επικεφαλής επιστήμονας στη μελέτη φέρεται να υποψιάζεται ότι η χαμηλή δόση του εμβολίου συνέβαλε στη λιγότερη αποτελεσματικότητα. Προκαταρκτικά στοιχεία πίσω από το υποψήφιο εμβόλιο COVID-19 mRNA της γερμανικής βιοφαρμακευτικής εταιρείας CureVac αποκάλυψαν μια απογοητευτική αποτελεσματικότητα 47% έναντι της νόσου COVID-19 οποιασδήποτε σοβαρότητας και δεν πληρούσε τα στατιστικά κριτήρια επιτυχίας σε μια δοκιμή στα τέλη του σταδίου, στέλνοντας αποθέματα. “Στο άνευ προηγουμένου πλαίσιο τουλάχιστον 13 παραλλαγών που κυκλοφορούν στο υποσύνολο του πληθυσμού της μελέτης που αξιολογήθηκε σε αυτήν την ενδιάμεση ανάλυση, το CureVac έδειξε μια ενδιάμεση αποτελεσματικότητα εμβολίου 47% έναντι της νόσου COVID-19 οποιασδήποτε σοβαρότητας και δεν πληρούσε προκαθορισμένα κριτήρια στατιστικής επιτυχίας”, η εταιρεία έγραψε σε δήλωση που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη.

Η χαμηλή αποτελεσματικότητα έρχεται σε αντίθεση με τα εμβόλια mRNA COVID-19 της Pfizer και της Moderna με αποτελεσματικότητα άνω του 90% και μόνο κάπως μειωμένη προστασία έναντι των ιογενών παραλλαγών.

Η CureVac είπε ότι 134 περιπτώσεις COVID-19 εντοπίστηκαν στην ενδιάμεση ανάλυση, εμφανίστηκαν τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση, με παραλλαγές κατηγορούμενες για 124 περιπτώσεις και μόνο μία περίπτωση αποδόθηκε στον αρχικό ιό.

Η μελέτη περιελάμβανε περίπου 40.000 συμμετέχοντες σε 10 χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης. «Ενώ ελπίζαμε για ένα ισχυρότερο ενδιάμεσο αποτέλεσμα, αναγνωρίζουμε ότι η απόδειξη της υψηλής αποτελεσματικότητας σε αυτήν την άνευ προηγουμένου ευρεία ποικιλία παραλλαγών είναι δύσκολη. Καθώς συνεχίζουμε προς την τελική ανάλυση με τουλάχιστον 80 επιπλέον περιπτώσεις, η συνολική αποτελεσματικότητα του εμβολίου μπορεί να αλλάξει,

“Ο Δρ Franz-Werner Haas, Διευθύνων Σύμβουλος της CureVac, είπε σε δήλωση. “Επιπλέον, το πλούσιο σε παραλλαγές περιβάλλον υπογραμμίζει τη σημασία της ανάπτυξης εμβολίων επόμενης γενιάς καθώς συνεχίζουν να εμφανίζονται νέες παραλλαγές ιών.” Ωστόσο, το γερμανικό υπουργείο Υγείας είπε ότι οι αδυναμίες της μελέτης δεν θα επηρεάσουν την ταχύτητα της διάθεσης εμβολιασμού της χώρας, ανέφερε το Reuters.

Ένας επικεφαλής επιστήμονας στη μελέτη, ο Peter Kremsner από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Tuebingen, δήλωσε στο Reuters ότι υποψιάζεται ότι η χαμηλή δοσολογία του εμβολίου συνέβαλε στην λιγότερη από την αναμενόμενη αποτελεσματικότητα.

Ο Kremsner είπε στο κατάστημα ότι η χαμηλή αποτελεσματικότητα είναι «πολύ πιθανή λόγω της δόσης». Το CureVac δεν τροποποίησε το mRNA στη λήψη, σε αντίθεση με τους Pfizer και Moderna και δεν μπόρεσε να επιτύχει υψηλότερη δόση λόγω των αναμενόμενων παρενεργειών, είπε. “Πιστεύουμε ότι η προκύπτουσα μελέτη πολλαπλών παραλλαγών αντιπροσωπεύει το μέχρι σήμερα, που παρουσιάζεται, παρέχει σημαντικές πληροφορίες για [ένα] δραματικά μετασχηματισμένο περιβάλλον παραλλαγής, υποδηλώνοντας ότι ουσιαστικά καταπολεμάμε έναν διαφορετικό ιό και μια διαφορετική πανδημία τους τελευταίους έξι μήνες”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος σε μια τηλεδιάσκεψη την Πέμπτη.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στόχευαν να προσθέσουν το εμβόλιο κατά της COVID-19 στο απόθεμά τους μετά την επιβολή περιορισμών ηλικίας στο εμβόλιο Johnson & Johnson και AstraZeneca εν μέσω μιας σχέσης με σπάνια αλλά σοβαρή πήξη του αίματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Κοροναϊός: Κόντρα Γερμανίας ΗΠΑ για το εμβόλιο

Η Shire πωλεί την πλατφόρμα θεραπείας mRNA στη Rana Therapeutics

Οι επιστήμονες αγωνίζονται να αναπτύξουν εμβόλιο για νέο κοροναϊό

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η χρηματοδότηση των εμβολίων

Εμβόλιο στα αρχικά στάδια κλινικών δοκιμών ετοιμάζει Γερμανική φαρμακευτική εταιρεία

Έρχεται νέο εμβόλιο κατά της Covid-19 από συνεργασία CureVac - Bayer

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι δεσμοί μεταξύ σκληρών γονεϊκών πρακτικών, παιδικού άγχους και ανατομίας του εγκεφάλου

Ανάπτυξη παιδιού: "Νομίζω ότι αυτό που είναι σημαντικό είναι να καταλάβουν οι γονείς και η κοινωνία ότι η συχνή χρήση σκληρών γονικών πρακτικών μπορεί να βλάψει την ανάπτυξη ενός παιδιού", δήλωσε η Suffren, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. "Μιλάμε για την κοινωνική και συναισθηματική τους ανάπτυξη, καθώς και για την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους".

Καρκίνος: Η υγιεινή ζωή μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου, ακόμη και σε άτομα με υψηλή γενετική προδιάθεση

Καρκίνος: Yγιεινοί τρόποι ζωής όπως η αποχή από το κάπνισμα και το αλκοόλ, ο χαμηλός δείκτης μάζας σώματος και η άσκηση συσχετίζονται με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου, ακόμη και σε άτομα με υψηλό γενετικό κίνδυνο.

Μνήμη : Την διαμορφώνουν οι θετικές και αρνητικές καταστάσεις που βιώνει το άτομο

Μνήμη : Στο παρόν άρθρο θα κατανοήσετε πως το συναίσθημα που μας δημιουργήθηκε και το μέρος που διεξάχθηκε ένα συγκεκριμένο περιστατικό μπορεί να καθορίσει πόσο καλά θα το θυμόμαστε.

Τριπλάσιες περιπτώσεις άνοιας αναμένονται ως το 2050

Άνοια: Ερευνητές από το Institute for Health Metrics and Evaluation της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον εκτιμούν ότι ο αριθμός των ατόμων με άνοια θα τριπλασιαστεί: σχεδόν περισσότερα από 152 εκατομμύρια άτομα θα έχουν άνοια έως το 2050. Ο επιπολασμός προβλέπεται να είναι υψηλότερος στην ανατολική υποσαχάρια Αφρική, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Νέα πιθανή ανοσοθεραπεία ενισχύει την ικανότητα του οργανισμού να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα

Καρκίνος: Eπιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον και το Εθνικό Ινστιτούτο Μοριακής Γενετικής στο Μιλάνο ανακάλυψαν έναν τρόπο περιορισμού της δραστηριότητας μιας ομάδας κυττάρων που ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να απελευθερώσει άλλα ανοσοκύτταρα για να επιτεθεί σε καρκινικούς όγκους.