Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Μαγείρεμα: Σκόρδο και κρεμμύδια μπορεί να παράγουν τρανς λίπη σε υψηλές θερμοκρασίες

Μαγείρεμα: Σκόρδο και κρεμμύδια μπορεί να παράγουν τρανς λίπη σε υψηλές θερμοκρασίες

Μαγείρεμα: Μια πρόσφατη μελέτη έχει αναδείξει τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με το μαγείρεμα σκόρδου και κρεμμυδιών σε υψηλές θερμοκρασίες.

Μια πρόσφατη μελέτη έχει αναδείξει τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με το μαγείρεμα σκόρδου και κρεμμυδιών σε υψηλές θερμοκρασίες. Αν και τα δύο αυτά λαχανικά είναι γνωστά για τα θρεπτικά τους οφέλη και τη θετική τους επίδραση στην υγεία, η νέα έρευνα υποδεικνύει ότι όταν μαγειρεύονται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, ενδέχεται να παράγονται τρανς λίπη, τα οποία είναι βλαβερά για τον οργανισμό.


Τα τρανς λίπη είναι μια κατηγορία λιπαρών οξέων που προκύπτουν όταν τα φυσικά, ακόρεστα λιπαρά οξέα υποβάλλονται σε χημική επεξεργασία, δημιουργώντας ένα πιο σταθερό και στερεό λίπος σε θερμοκρασία δωματίου. Είναι γνωστό ότι τα τρανς λίπη αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοαγγειακών παθήσεων, εγκεφαλικών επεισοδίων και άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας. Αν και βρίσκονται κυρίως σε επεξεργασμένα τρόφιμα, η νέα έρευνα δείχνει ότι και το σκόρδο και τα κρεμμύδια, δύο από τα πιο συνηθισμένα συστατικά σε πολλές κουζίνες, ενδέχεται να παράγουν τρανς λιπαρά όταν μαγειρεύονται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Η μελέτη, η οποία διεξήχθη από μια ομάδα ερευνητών σε κορυφαίο ερευνητικό κέντρο, εστίασε στο πώς οι υψηλές θερμοκρασίες (πάνω από 180°C) κατά το τηγάνισμα, το ψήσιμο ή το σοτάρισμα αυτών των λαχανικών, προκαλούν χημικές αντιδράσεις που οδηγούν στη δημιουργία τρανς λιπών. Οι ερευνητές υποδεικνύουν ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση τρανς λιπών, χωρίς οι καταναλωτές να το γνωρίζουν, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές συνέπειες για την υγεία.

Αν και τα επίπεδα τρανς λιπών που παράγονται από το μαγείρεμα του σκόρδου και των κρεμμυδιών σε υψηλές θερμοκρασίες είναι χαμηλότερα σε σύγκριση με τα τρανς λιπαρά που περιέχονται σε επεξεργασμένα τρόφιμα με υδρογονωμένα έλαια, τα ευρήματα της μελέτης είναι ανησυχητικά. Οι επιστήμονες προτείνουν ότι για να μειωθούν οι κίνδυνοι για την υγεία, οι καταναλωτές θα πρέπει να μαγειρεύουν το σκόρδο και τα κρεμμύδια σε χαμηλότερες θερμοκρασίες ή να επιλέγουν πιο υγιεινές μεθόδους μαγειρέματος, όπως το σωτάρισμα σε χαμηλή φωτιά.

Αυτή η ανακάλυψη υπογραμμίζει την ανάγκη για πιο συνειδητό μαγείρεμα, προκειμένου να απολαμβάνουμε τα θρεπτικά συστατικά του σκόρδου και των κρεμμυδιών χωρίς να ενισχύουμε τον κίνδυνο κατανάλωσης τρανς λιπών. Με τη χρήση σωστών τεχνικών μαγειρέματος, είναι δυνατό να απολαύσουμε την γεύση και τα οφέλη αυτών των τροφίμων, αποφεύγοντας ταυτόχρονα τις αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία μας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Tα κρεμμύδια είναι ο καλύτερος φίλος των κυττάρων σας!

Κρεμμύδια: Γεμάτα γεύση και θρεπτικά συστατικά

Σκόρδο: Φυσική άμυνα κατά της αρθρίτιδας

Σκόρδο: Μια φυσική ασπίδα κατά του καρκίνου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ανακαλύφθηκε ο πρώτος εγκεφαλικός βιοδείκτης για την αγχώδη διαταραχή 

Η νέα αυτή ανακάλυψη αφορά την ταυτοποίηση ενός βιοδείκτη στον εγκέφαλο, ο οποίος μπορεί να διακρίνει άτομα με αγχώδη διαταραχή από υγιή άτομα. Χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνικές απεικόνισης, όπως η λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI), ερευνητές ανέλυσαν τη δραστηριότητα συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου, όπως η αμυγδαλή και ο προμετωπιαίος φλοιός.

Εμβολιασμός ή φυσική ανοσία;

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε σε επιστημονικό περιοδικό συγκρίνοντας την προστασία από εμβολιασμό και φυσική λοίμωξη διαπίστωσε ότι η ανοσία μετά τον εμβολιασμό παρέχει σταθερή και αξιόπιστη προστασία, η οποία συχνά υπερβαίνει αυτήν που αποκτάται μέσω φυσικής λοίμωξης.

Οι σοβαρότερες μορφές Covid-19 συνδέονται με γενετική προδιάθεση;

Οι ερευνητές τονίζουν ότι η γενετική προδιάθεση δεν αποτελεί τον μοναδικό παράγοντα κινδύνου. Περιβαλλοντικοί παράγοντες, η ηλικία, η ύπαρξη υποκείμενων νοσημάτων και ο τρόπος ζωής επίσης παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της νόσου.

Ανοσοθεραπεία μειώνει 40% τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο πνεύμονα 

Καρκίνος πνεύμονα:Ο τρόπος λειτουργίας της ανοσοθεραπείας βασίζεται στην χρήση ειδικών φαρμάκων, όπως οι αναστολείς των σημείων ελέγχου (checkpoint inhibitors), που εμποδίζουν τα καρκινικά κύτταρα από το να καταστρέψουν τα ανοσοκύτταρα του οργανισμού.

Έντερο - Γιατί ονομάζεται δεύτερος εγκέφαλος;

Έντερο: Είναι ένας πολύπλοκος, ανεξάρτητος εγκέφαλος που επηρεάζει τη διάθεσή μας, την ψυχική μας υγεία, ακόμη και τις αποφάσεις μας. Η κατανόηση της σχέσης μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου υπογραμμίζει τη σημασία της σωστής διατροφής και της υγείας του εντέρου για τη συνολική υγεία.

Η σχέση μεταξύ βιταμίνης D και υγείας του παχέος εντέρου

Παχύ έντερο: Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας, είτε μέσω της διατροφής, της έκθεσης στον ήλιο είτε μέσω συμπληρωμάτων, συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη φλεγμονωδών και καρκινικών παθήσεων του εντέρου.

Close Icon