Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Long Covid: Κατανοώντας τους παράγοντες κινδύνου

Long Covid: Κατανοώντας τους παράγοντες κινδύνου

Long Covid: Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με πιο ήπια λοίμωξη είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναρρώσουν γρήγορα. 

Στις αρχές της πανδημίας, πολλοί άνθρωποι που είχαν λοίμωξη από SARS-Cov-2 ή COVID-19 άρχισαν να αναφέρουν ότι δεν μπορούσαν να αποτινάξουν τα συμπτώματά τους ακόμη και μετά από ένα μήνα ή περισσότερο – ασυνήθιστα μεγάλο χρονικό διάστημα για μια ιογενή λοίμωξη της ανώτερης αναπνευστικής οδού– ή ανέπτυξε νέα, επίμονα συμπτώματα αμέσως μετά την εξάλειψη της λοίμωξης.

Αν και δεν είναι ακόμα σαφές τι προκαλεί καταστάσεις μετά την COVID-19 ή “μακρά COVID” (συμπτώματα και καταστάσεις που αναπτύσσονται, παραμένουν ή επανεμφανίζονται εβδομάδες ή μήνες μετά τη μόλυνση από SARS-CoV-2), μια νέα μελέτη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Columbia Vagelos επιβεβαιώνει το υψηλό βάρος του long COVID και ρίχνει φως στο ποιος διατρέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με πιο ήπια λοίμωξη -συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εμβολιάστηκαν κατά του SARS-CoV-2 και εκείνων που είχαν μολυνθεί με μια παραλλαγή Omicron- είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναρρώσουν γρήγορα. Ο χρόνος ανάρρωσης ήταν παρόμοιος για τις επόμενες λοιμώξεις.

«Η μελέτη μας υπογραμμίζει τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε ο εμβολιασμός κατά του COVID, όχι μόνο στη μείωση της σοβαρότητας μιας λοίμωξης αλλά και στη μείωση του κινδύνου μακράς διάρκειας COVID», λέει η Elizabeth C. Oelsner, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ο αναπληρωτής καθηγητής Herbert Irving. της Ιατρικής.

Long Covid: Λεπτομέρειες μελέτης

Στη μελέτη συμμετείχαν πάνω από 4.700 συμμετέχοντες από τη Συνεργατική Κοόρτη για την Έρευνα για τον COVID 19 (C4R), στους οποίους ζητήθηκε να αναφέρουν το χρόνο ανάρρωσής τους μετά τη μόλυνση με SARS-CoV-2. Η μελέτη διαπίστωσε ότι, μεταξύ του 2020 και των αρχών του 2023, ο διάμεσος χρόνος ανάρρωσης μετά τη μόλυνση από τον SARS-CoV2 ήταν 20 ημέρες και περισσότεροι από ένας στους πέντε ενήλικες δεν ανάρρωσαν μέσα σε τρεις μήνες.

Οι γυναίκες και οι ενήλικες με προπανδημική καρδιαγγειακή νόσο είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναρρώσουν μέσα σε τρεις μήνες. Άλλες καταστάσεις υγείας πριν από την πανδημία -συμπεριλαμβανομένης της χρόνιας νεφρικής νόσου, του διαβήτη, του άσθματος, της χρόνιας πνευμονοπάθειας, των καταθλιπτικών συμπτωμάτων και του ιστορικού καπνίσματος- συνδέθηκαν με μεγαλύτερους χρόνους ανάρρωσης, αλλά αυτές οι συσχετίσεις δεν ήταν πλέον σημαντικές μετά από το σεξ, τις καρδιαγγειακές παθήσεις , εμβολιασμός και παραλλαγή έκθεσης.

«Αν και οι μελέτες έχουν δείξει ότι πολλοί ασθενείς με μακροχρόνια COVID αντιμετωπίζουν προκλήσεις ψυχικής υγείας, δεν διαπιστώσαμε ότι τα συμπτώματα κατάθλιψης πριν από τη μόλυνση από τον SARS-CoV-2 αποτελούσαν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για μακροχρόνια COVID». Άλλες ομάδες που επηρεάστηκαν δυσανάλογα από τη μακρά COVID-19 ήταν συμμετέχοντες Ινδιάνους της Αμερικής και ιθαγενείς της Αλάσκας, στους οποίους οι σοβαρές λοιμώξεις και οι μεγαλύτεροι χρόνοι ανάρρωσης ήταν συχνότερες.

«Η μελέτη μας αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι ο μακροχρόνιος COVID θέτει ένα σημαντικό προσωπικό και κοινωνικό βάρος», λέει ο Oelsner. «Εντοπίζοντας ποιος ήταν πιθανό να έχει βιώσει μακρά ανάκαμψη, κατανοούμε καλύτερα ποιος θα πρέπει να συμμετέχει σε συνεχείς μελέτες για το πώς να μειώσουν ή να αποτρέψουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της μόλυνσης από SARS-CoV-2». Και οι δύο εθνικές ομάδες έχουν ένα τρόπαιο ηπειρωτικού πρωταθλήματος ο καθένας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς ο Long Covid μπορεί να επηρεάσει το μυαλό μας;

Long Covid: Τα συμπτώματα της μακράς COVID στα παιδιά διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία

Τα 2/3 των επιζώντων από βαριά COVID αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας μήνες αργότερα

Η μακρά COVID-19 συνδέεται με καταστάσεις χρόνιου πόνου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μπορεί η ηλιοφάνεια να είναι η ασπίδα σας κατά του διαβήτη τύπου 2;

Βιταμίνη D διαβήτης:Η βιταμίνη D είναι ένα κρίσιμο θρεπτικό συστατικό με ποικίλα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του πιθανού ρόλου της στη μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2.

Μπορεί να υποφέρετε από παλινδρόμηση οξέος επειδή είστε αγχωμένοι;

Άγχος παλινδρόμηση: Το άγχος και η παλινδρόμηση οξέος συχνά συνδέονται, δημιουργώντας έναν δύσκολο κύκλο όπου η μία κατάσταση μπορεί να επιδεινώσει την άλλη. Η παλινδρόμηση οξέος, γνωστή και ως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Σε αναζήτηση θεραπείας της long covid η επιστημονική κοινότητα - Διαπιστώσεις της λοιμωξιολόγου Γαρυφαλλιάς Πουλάκου

«Το επικαιροποιημένο εμβόλιο, δεν ξέρω κατά πόσο θα είναι πάρα πολύ διαφορετικό από το προηγούμενο», σχολιάζει η κυρία Πουλάκου και συμπληρώνει: «Ο ΠΟΥ έχει ανακοινώσει ότι οι τρέχουσες παραλλαγές καλύπτονται σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό από το υπάρχον εμβόλιο

10 Βασικές συμβουλές για να διατηρήσετε την όρασή σας σε πολύ καλό επίπεδο

Όραση συμβουλές: Η διατήρηση της βέλτιστης όρασης είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική ευημερία και την ποιότητα ζωής. Ακολουθούν ορισμένες πρακτικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε και να βελτιώσετε την όρασή σας

Πώς η έλλειψη της Β12 συνδέεται με τον διαβήτη;

Βιταμίνη Β12: Η βιταμίνη Β12, γνωστή και ως κοβαλαμίνη, παίζει αρκετούς ρόλους στο σώμα που μπορεί να επηρεάσει τον διαβήτη, τόσο τύπου 1 όσο και τύπου 2, αν και οι ακριβείς μηχανισμοί βρίσκονται ακόμη υπό έρευνα.

Πώς μπορώ να αποτρέψω την αρθρίτιδα;

Αρθρίτιδα αντιμετώπιση: Η αρθρίτιδα περιλαμβάνει μια σειρά καταστάσεων που επηρεάζουν τις αρθρώσεις, προκαλώντας πόνο, δυσκαμψία, πρήξιμο και μειωμένο εύρος κίνησης. Ενώ ορισμένες μορφές αρθρίτιδας,

Close Icon