Επιστημονικά Νέα

Lockdown Ακινησία: Επιβαρυντικός για το μυοσκελετικό ο εγκλεισμός στο σπίτι

Lockdown Ακινησία: Επιβαρυντικός για το μυοσκελετικό ο εγκλεισμός στο σπίτι

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας πραγματοποίησαν μια έρευνα, στην οποία έχουν αποτυπωθεί οι επιπτώσεις στα άτομα με μυοσκελετικές παθήσεις των ριζικών αλλαγών που επιβλήθηκαν προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωσή του νέου κορωνοϊού.

Lockdown Ακινησία: Επιβαρυντικός για την υγεία των οστών, των μυών και των αρθρώσεων ήταν ο εγκλεισμός που επιβλήθηκε πριν μερικούς μήνες, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του SARS-CoV 2, του νέου κορωνοϊού.

Σύμφωνα με μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας, η πλειονότητα των ανθρώπων που υπέφεραν από πόνους και δυσκαμψία πριν από το lockdown, είδαν τα συμπτώματά τους να επιδεινώνονται σημαντικά. Τα ευρήματα αυτά κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους, εάν η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας δείξει ότι πρέπει να επιβληθούν νέα περιοριστικά μέτρα.

Τα μυοσκελετικά προβλήματα αποτελούν μια πολύ συχνή αιτία δυσλειτουργίας και αδυναμίας αυτοεξυπηρέτησης.

Ο πόνος, η δυσκαμψία, η κόπωση που βιώνουν τα άτομα με οστεοαρθρίτιδα και ρευματοειδή αρθρίτιδα γίνονται εντονότερα όταν μειώνεται η σωματική δραστηριότητα και διακόπτεται η φαρμακευτική αγωγή που ακολουθείται. Επιδείνωση παρατηρείται και σε άτομα με οστεοπόρωση όταν δεν ασκούνται.

Και δυστυχώς με την επιβολή των σκληρών μέτρων την περασμένη άνοιξη αρκετοί άνθρωποι κυρίως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία περιόρισαν σε σημαντικό βαθμό τις δραστηριότητές τους και ανέβαλαν τις επισκέψεις τους στους γιατρούς που τους παρακολουθούσαν, υπό τον φόβο μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό. Αυτή η συνετή απόφαση είχε αρνητικές επιπτώσεις στο μυοσκελετικό τους σύστημα οι οποίες ενδεχομένως να επιταθούν, αφού τα περιοριστικά μέτρα και οι συστάσεις υφίστανται ακόμα. Σε ορισμένους ασθενείς η επαναφορά στο προ κορωνοϊού επίπεδο λειτουργικότητας της άρθρωσης δεν θα μπορεί να επέλθει μόνο με συντηρητική θεραπεία και θα χρειαστούν πιο δραστικά μέτρα.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας πραγματοποίησαν μια έρευνα, στην οποία έχουν αποτυπωθεί οι επιπτώσεις στα άτομα με μυοσκελετικές παθήσεις των ριζικών αλλαγών που επιβλήθηκαν προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωσή του νέου κορωνοϊού. Αφορούσε την περίοδο μεταξύ 23 Μαρτίου και 1ης Αυγούστου, όταν άτομα που διέτρεχαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο υποχρεώθηκαν να παραμείνουν στο σπίτι τους, αποφεύγοντας κάθε κοινωνική επαφή και ενθαρρύνθηκαν να χρησιμοποιούν υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης μόνο για επείγουσες ανάγκες.

Στα τέλη Απριλίου 2020, πέντε εβδομάδες μετά την έναρξη του lockdown στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι ερευνητές πραγματοποίησαν τη διαδικτυακή έρευνα σε μια ομάδα ασθενών που είχε διάφορες μυοσκελετικές νόσους.

  • Απ’ ό,τι αποδείχθηκε από τις απαντήσεις τους, οι συχνότερες ασθένειες ήταν η ρευματοειδής αρθρίτιδα, αφού το 43,5% ανέφερε ότι υπέφερε από αυτή και η οστεοαρθρίτιδα με ποσοστό 21,7%.
  • Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (52,1%) απάντησε ότι τα μυοσκελετικά συμπτώματά τους είχαν επιδεινωθεί από την έναρξη του lockdown.
  • Το 88,2% επεσήμανε ότι είχε μικρή δυσκολία στην πρόσβαση σε φάρμακα και το 44% ότι χρειάστηκε τη βοήθεια άλλων προκειμένου να τα προμηθευτούν.
  • Όσοι δεν είχαν πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη ανέφεραν σημαντικά μεγαλύτερο πόνο, δυσκαμψία και κακή γενική υγεία.

Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι η πανδημία του κορωνοϊού αποτελεί πρόκληση για την υγεία και την ευημερία των ανθρώπων, ανεξαρτήτου ηλικίας. Ιδιαίτερα όμως για τους ηλικιωμένους πρέπει να ληφθούν μέτρα για την υποστήριξή τους, εάν και για όσο διάστημα επιβληθούν περαιτέρω μέτρα απομόνωσης, αφού η πανδημία συνεχίζεται.

Πέραν όμως της επιδείνωσης των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού υπήρξε αύξηση και των καταγμάτων ισχίου.

Όπως έχει αποκαλύψει μια σκωτσέζικη μελέτη παρότι οι αριθμοί όλων των τύπων τραυματισμού που χρειάστηκαν χειρουργική θεραπεία από τις 23 Μαρτίου 2020 έως τις 28 Μαΐου 2020 μειώθηκαν, η συχνότητα των καταγμάτων του ισχίου αυξήθηκε από 30,2% το 2019 και 30,7% το 2018 σε 36,3% το 2020.

Ενδεχομένως αυτό να οφείλεται στις πτώσεις μέσα στο σπίτι, φαινόμενο που παρατηρείται συχνά στους ηλικιωμένους, ειδικά όταν το μυϊκό τους σύστημα είναι αδύναμο. Αυτοί οι τραυματισμοί απαιτούν χειρουργική αποκατάσταση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Χορήγηση αντιπηκτικής αγωγής ως πρόληψη έναντι των επιπλοκών της καραντίνας

Οι επιπτώσεις της πανδημίας σε ψυχική και σωματική υγεία

Πώς να διαχειριστούμε τον διαφορετικό τρόπο ζωής εν καιρώ κοροναϊού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Nέα μελέτη των CDC για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων covid που αναπτύχθηκαν με τη μέθοδο mRNA

Οι ερευνητές στο Ισραήλ τον Φεβρουάριο, για παράδειγμα, διαπίστωσαν ότι το εμβόλιο κορωνοϊού της Pfizer πέτυχε πτώση 94% στις συμπτωματικές μολύνσεις από κορωνοϊούς.

Έρευνα για την προέλευση του κορωνοϊού ζητούν 18 επιστήμονες από όλον τον κόσμο με ανοιχτή επιστολή

"Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη τις υποθέσεις τόσο για τις φυσικές όσο και για τις εργαστηριακές διαρροές έως ότου έχουμε επαρκή δεδομένα. Μια σωστή έρευνα θα πρέπει να είναι διαφανής, αντικειμενική, βασισμένη σε δεδομένα, να περιλαμβάνει ευρεία εμπειρογνωμοσύνη, να υπόκειται σε ανεξάρτητη εποπτεία και να είναι υπεύθυνη να ελαχιστοποιεί τον αντίκτυπο των συγκρούσεων. ενδιαφέροντος."

Η απότομη αύξηση της πίεσης του αίματος με κάθε καρδιακό παλμό αναγκάζει τον εγκέφαλο να πάλλεται

Εγκέφαλος βίντεο: Οι τεχνικές λεπτομέρειες της μεθόδου παρουσιάζονται σε δύο δημοσιεύσεις στις επιθεωρήσεις Brain Multiphysics και Magnetic Resonance in Medicine. Η κλαστική μαγνητική τομογραφία δίνει εικόνες δύο διαστάσεων, ωστόσο η ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, την Κλινική «Όρος Σινάι» και άλλα αμερικανικά ιδρύματα μπόρεσε να συνδυάσει αλλεπάλληλες λήψεις, τραβηγμένες από διαφορετική οπτική γωνία, για να δημιουργήσουν βίντεο τριών διαστάσεων. Ήδη οι ερευνητές χρησιμοποιούν την τεχνική 3D αMRI για τη μελέτη της διάσεισης και της υδροκεφαλίας, ενώ ελπίζουν να την αξιοποιήσουν στο μέλλον για τη μέτρηση της ενδοκρανιακής πίεσης, η οποία για να μετρηθεί απαιτεί σήμερα τη δημιουργία μιας οπής στο κρανίο.

Διάστημα : Υπάρχουν ηφαίστεια στους πλανήτες

Διάστημα : Αν και μπορεί να είναι απειλή για την ανθρώπινη ζωή, τα ηφαίστεια μπορεί επίσης να είναι και ο λόγος για την ύπαρξή μας. Τα υποβρύχια ηφαίστεια δημιουργούν θερμές πηγές που ονομάζονται υδροθερμικοί αεραγωγοί, που ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να είναι εκεί που ξεκίνησε η ζωή στη Γη.

Γενετικά τροποποιημένα κουνούπια απελευθερώθηκαν για πρώτη φορά στις ΗΠΑ

Μεταδοτικές ασθένειες: Έπειτα από μια δεκαετία προσπαθειών για την εξασφάλιση άδειας από την ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA), η βρετανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Oxitec ξεκίνησε τη δοκιμή στα τέλη Απριλίου με στόχο να μειώσει τον πληθυσμό του Aedes aegypti, ενός είδους κουνουπιού που ενοχοποιείται για κρούσματα δάγκειου και κίτρινου πυρετού τα τελευταία δέκα χρόνια.

Μαγνητικό πεδίο γης : Οι καρχαρίες το χρησιμοποιούν για την πλοήγηση τους στην θάλασσα

Μαγνητικό πεδίο γης οι καρχαρίες, δεν χρειάζονται τίποτα περισσότερο από το σώμα τους - και το μαγνητικό πεδίο της Γης, αφού ορισμένοι καρχαρίες μπορούν να διαβάσουν το πεδίο της Γης σαν χάρτη και να το χρησιμοποιήσουν για να πλοηγηθούν στις ανοιχτές θάλασσες. 

Η μείωση της ανοσίας θα μπορούσε να προκαλέσει περιπτώσεις βλεννομυκητίασης

Πιστεύεται ότι αυτή η μείωση της ανοσίας θα μπορούσε να προκαλέσει αυτές τις περιπτώσεις βλεννομυκητίασης. Ο διαβήτης μειώνει την ανοσολογική άμυνα του σώματος, ο κορωνοϊός την επιδεινώνει και, στη συνέχεια, τα στεροειδή που βοηθούν στην καταπολέμηση της Covid-19 ενεργούν σαν να προστίθενται καύσιμα στη φωτιά», λέει ο Δρ Nair.