Επιστημονικά Νέα

Κρατικό Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον: Η χημειοθεραπεία θα μπορούσε να αυξήσει την ευαισθησία σε ασθένειες στις μελλοντικές γενιές

Κρατικό Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον: Η χημειοθεραπεία θα μπορούσε να αυξήσει την ευαισθησία σε ασθένειες στις μελλοντικές γενιές

Η καλύτερη γνώση των επιγενετικών μεταβολών της χημειοθεραπείας θα μπορούσε, επίσης, να βοηθήσει στην ενημέρωση των ασθενών σχετικά με την πιθανότητα εμφάνισης ορισμένων ασθενειών, δημιουργώντας τη δυνατότητα έγκαιρων στρατηγικών πρόληψης και θεραπείας, δήλωσε ο Skinner.

Κρατικό Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον: Ένα κοινό χημειοθεραπευτικό φάρμακο θα μπορούσε να μεταφέρει τοξική κληρονομιά για τα παιδιά και τα εγγόνια των εφήβων επιζώντων από καρκίνο, δείχνει έρευνα υπό την ηγεσία του Κρατικού Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε online στο iScience, διαπίστωσε ότι αρσενικοί αρουραίοι που έλαβαν το φάρμακο ifosfamide κατά την εφηβεία είχαν απογόνους και εγγόνια με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης νόσου. Ενώ άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι οι θεραπείες κατά του καρκίνου μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα των ασθενών να αναπτύξουν νόσο αργότερα στη ζωή τους, αυτή είναι μία από τις πρώτες γνωστές μελέτες που δείχνουν ότι η ευαισθησία μπορεί να μεταβιβαστεί σε τρίτη γενιά απογόνων που δεν έχουν εκτεθεί. “Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι αν ένας ασθενής λάβει χημειοθεραπεία και στη συνέχεια αποκτήσει αργότερα παιδιά, τα εγγόνια του, ακόμη και τα δισέγγονα, μπορεί να έχουν αυξημένη ευαισθησία στην ασθένεια λόγω της έκθεσης των προγόνων τους στη χημειοθεραπεία”, δήλωσε ο Michael Skinner, βιολόγος του Κρατικού Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον (WSU) και συγγραφέας της μελέτης.

Ο Σκίνερ τόνισε ότι τα ευρήματα δεν πρέπει να αποτρέπουν τους καρκινοπαθείς από το να αναλάβουν χημειοθεραπεία, καθώς μπορεί να είναι μια πολύ αποτελεσματική θεραπεία. Τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα και τα εμποδίζουν να πολλαπλασιαστούν, αλλά έχουν πολλές παρενέργειες αφού επηρεάζουν ολόκληρο το σώμα, συμπεριλαμβανομένων των αναπαραγωγικών συστημάτων. Λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις αυτής της μελέτης, οι ερευνητές συνιστούν στους καρκινοπαθείς που σκοπεύουν να αποκτήσουν παιδιά αργότερα να λαμβάνουν προφυλάξεις, όπως η χρήση κρυοσυντήρησης για την κατάψυξη σπέρματος ή ωαρίων πριν από τη χημειοθεραπεία. Στη μελέτη, οι ερευνητές εξέθεσαν ένα σύνολο νεαρών αρσενικών αρουραίων σε ιφοσφαμίδη επί τρεις ημέρες, μιμούμενοι μια πορεία θεραπείας που θα μπορούσε να λάβει ένας έφηβος ασθενής με καρκίνο στον άνθρωπο. Αυτοί οι αρουραίοι αναπαράχθηκαν αργότερα με θηλυκούς αρουραίους που δεν είχαν εκτεθεί στο φάρμακο. Οι απόγονοι που προέκυψαν αναπαράχθηκαν και πάλι με ένα άλλο σύνολο αρουραίων που δεν εκτέθηκαν.

Οι απόγονοι της πρώτης γενιάς είχαν κάποια έκθεση στο χημειοθεραπευτικό φάρμακο, καθώς το σπέρμα των πατέρων τους είχε εκτεθεί, αλλά οι ερευνητές διαπίστωσαν μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης της νόσου όχι μόνο στην πρώτη αλλά και στη δεύτερη γενιά, που δεν είχαν άμεση έκθεση στο φάρμακο. Ενώ υπήρχαν κάποιες διαφορές ανά γενιά και φύλο, τα σχετικά προβλήματα περιλάμβαναν μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης ασθενειών των νεφρών και των όρχεων, καθώς και καθυστερημένη έναρξη της εφηβείας και ασυνήθιστα χαμηλό άγχος, γεγονός που υποδηλώνει μειωμένη ικανότητα εκτίμησης του κινδύνου. Οι ερευνητές ανέλυσαν, επίσης, το επιγονιδίωμα των αρουραίων, το οποίο είναι μοριακές διαδικασίες που είναι ανεξάρτητες από την αλληλουχία του DNA, αλλά επηρεάζουν τη γονιδιακή έκφραση, συμπεριλαμβανομένης της ενεργοποίησης ή απενεργοποίησης των γονιδίων. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η έκθεση σε τοξικές ουσίες, ιδίως κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης, μπορεί να δημιουργήσει επιγενετικές αλλαγές που μπορούν να μεταβιβαστούν μέσω του σπέρματος και των ωαρίων.

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης των ερευνητών έδειξαν επιγενετικές αλλαγές σε δύο γενιές που συνδέονται με την έκθεση στη χημειοθεραπεία των αρχικά εκτεθειμένων αρουραίων. Το γεγονός ότι οι αλλαγές αυτές μπορούσαν να παρατηρηθούν στους απογόνους, οι οποίοι δεν είχαν άμεση έκθεση στο φάρμακο χημειοθεραπείας, υποδεικνύει ότι οι αρνητικές επιδράσεις μεταβιβάστηκαν μέσω επιγενετικής κληρονομικότητας. Ο Skinner και οι συνεργάτες του στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Παίδων του Σιάτλ εργάζονται επί του παρόντος σε μια μελέτη σε ανθρώπους με πρώην έφηβους καρκινοπαθείς για να μάθουν περισσότερα για τις επιπτώσεις που έχει η έκθεση στη χημειοθεραπεία στη γονιμότητα και την ευαισθησία σε ασθένειες αργότερα στη ζωή. Η καλύτερη γνώση των επιγενετικών μεταβολών της χημειοθεραπείας θα μπορούσε, επίσης, να βοηθήσει στην ενημέρωση των ασθενών σχετικά με την πιθανότητα εμφάνισης ορισμένων ασθενειών, δημιουργώντας τη δυνατότητα έγκαιρων στρατηγικών πρόληψης και θεραπείας, δήλωσε ο Skinner. “Θα μπορούσαμε ενδεχομένως να προσδιορίσουμε αν η έκθεση ενός ατόμου είχε αυτές τις επιγενετικές μετατοπίσεις που θα μπορούσαν να κατευθύνουν ποιες ασθένειες θα αναπτύξουν και τι θα κληροδοτήσουν ενδεχομένως στα εγγόνια τους”, δήλωσε. “Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε την επιγενετική για να βοηθήσουμε στη διάγνωση του κατά πόσον θα έχουν ευαισθησία σε ασθένειες”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Χτυπώντας τον καρκίνο του εγκεφάλου με μακριές βελόνες ανοίγει η πόρτα σε νέες θεραπείες

Ενεργοποιημένες με υπερήχους μικροφυσαλίδες ενισχύουν τη δραστικότητα των συνήθων θεραπευτικών ουσιών στον καρκίνο του παγκρέατος

Ο έλεγχος για καρκίνο του πνεύμονα είναι πολύ σημαντικός

Νέα θεραπευτική στρατηγική για τη βελτίωση της θεραπείας του επιθετικού καρκίνου του ενδομητρίου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς η καλή στοματική υγιεινή συνδέεται με τον καρκίνο;

Στοματική υγεία: Η έρευνα υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο της στοματικής υγείας στο ταξίδι των ασθενών με HNSCC, προσφέροντας μια νέα διάσταση στην επιδίωξη βελτιωμένων αποτελεσμάτων και ποσοστών επιβίωσης για αυτήν την προκλητική πάθηση.

Πώς θα βοηθήσετε στη φροντίδα των ατόμων με άνοια;

Άνοια: Να θυμάστε ότι η φροντίδα της άνοιας είναι ένα ταξίδι που απαιτεί συνεχή προσαρμογή και ευελιξία. Κάθε άτομο με άνοια είναι μοναδικό και οι ανάγκες και οι συμπεριφορές του μπορεί να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου.