Επιστημονικά Νέα

Κορωνοϊός: Το άγχος λόγω Covid-19 μπορεί να επιδεινώσει διαταραχές του ακουστικού και αιθουσιαίου συστήματος

Κορωνοϊός: Το άγχος λόγω Covid-19 μπορεί να επιδεινώσει διαταραχές του ακουστικού και αιθουσιαίου συστήματος

Κορωνοϊός: Το άγχος και το στρες που σχετίζονται με την COVID-19 πανδημία μπορεί να αυξήσουν τις επιπτώσεις στο ακουστικό και αιθουσαίο σύστημα που σχετίζονται με τον κορωνοϊό.

Οι επιπτώσεις της COVID-19 λοίμωξης φαίνονται σχεδόν απεριόριστες. Οι επιπλοκές μπορεί να κυμαίνονται από απώλεια γεύσης έως αναπνευστική δυσχέρεια, με πολλές εξ αυτών να διαρκούν μήνες. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα συμπτώματα που αφορούν το ακουστικό και αιθουσαίο σύστημα πρέπει να προστεθούν στον συνεχώς αυξανόμενο κατάλογο της COVID-19 συμπτωματολογίας.

Κατά τη διάρκεια της 180ης Συνάντησης της Acoustical Society of America,, η οποία διενεργήθηκε διαδικτυακά στις 8-10 Ιουνίου, η Colleen Le Prell, καθηγήτρια από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ντάλας και ερευνήτρια στον τομέα της πρόληψης της ακουστικής απώλειας, μίλησε για τις διαταραχές ακοής και ισορροπίας που σχετίζονται με μόλυνση από κορωνοϊό και εξήγησε πώς το άγχος και το στρες που συνδέονται με την πανδημία μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα των εμβοών. Η παρουσίασή της, με τίτλο «Διαταραχές της ακοής που οφείλονται στη μόλυνση με SARS-CoV-2», πραγματοποιήθηκε εχθές,  Πέμπτη 10 Ιουνίου.

Σύμφωνα με την Le Prell, οι παράγοντες που μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο στη σχέση μεταξύ COVID-19 λοίμωξης και ακοής είναι πολλαπλοί. Η COVID-19 είναι γνωστό ότι έχει φλεγμονώδεις επιδράσεις. «Η φλεγμονή μπορεί να βλάψει τις ακουστικές και αιθουσαίες οδούς στο περιφερικό και κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως ακριβώς και τις οδούς οσμής και γεύσης και άλλα νευρικά συστήματα», δήλωσε ο Le Prell.

Υπάρχουν αρκετές μελέτες που υποδηλώνουν ότι το ψυχικό άγχος που προκαλείται από ή σχετίζεται με την πανδημία – όπως το στρες που συνδέεται με την εμπειρία των lockdown και οι ανησυχίες σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις των μασκών στην ικανότητα ακοής και την προσβασιμότητα στην επικοινωνία – μπορεί να επιδεινώσει τις ακουστικές επιπτώσεις του ιού, ειδικότερα για όσους είχαν εμβοές πριν την COVID-19 πανδημία.

«Η αύξηση των συμπτωμάτων των εμβοών συσχετίστηκε με αναφορές για μοναξιά που σχετίζεται με την πανδημία, προβλήματα ύπνου, άγχος, κατάθλιψη, ευερεθιστότητα και οικονομικές ανησυχίες», δήλωσε ο Le Prell. Με άλλα λόγια, οι συμμετέχοντες που παρουσίασαν γενικές αυξήσεις στο άγχος εξαιτίας της πανδημίας ανέφεραν ότι η εμβοή τους ήταν πιο ενοχλητική από ό, τι πριν από την πανδημία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Παράγοντες που μειώνουν την ανδρική λίμπιντο - Θεραπείες

11/06: Ο χάρτης της διασποράς των κρουσμάτων του κορωνοϊού

Βάνα Παπαευαγγέλου: Η Ελλάδα στις χώρες με μέτρια κυκλοφορία του ιού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πίνοντας περισσότερο καφέ μειώνετε τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, σύμφωνα με νέα μελέτη

Καφές Καρδιά: Η ανάλυση τριών μεγάλων μελετών για τις καρδιακές παθήσεις διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ενός ή περισσότερων φλιτζανιών καφέ - με καφεΐνη - συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας. Την ίδια στιγμή, η κατανάλωση καφέ χωρίς καφεΐνη όχι μόνο δεν έχει το ίδιο όφελος, αλλά μπορεί και να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Όταν ο κορωνοϊός επηρεάζει τις τάσεις εγκυμοσύνης

Αυτές οι αναλύσεις επέτρεψαν να αναπτυχθεί ένα μοντέλο για επεισόδια εγκυμοσύνης, ένα που πρέπει να αντέξει σε άλλες κοινωνικές αλλαγές. Το μοντέλο προσφέρει μια νέα αντίληψη για τις αναπαραγωγικές επιλογές, την αύξηση του πληθυσμού και τα ποσοστά γονιμότητας.

Επιστήμονες μελετούν γιατί ορισμένες φορές το χιόνι βάφεται κόκκινο

Άλγη στα όρη: Τα άλγη που βρίσκονται στους πάγους στην πραγματικότητα είναι πράσινα αφού διαθέτουν μια συγκεκριμένη μορφή χλωροφύλλης η οποία επιτρέπει τη φωτοσύνθεση. Όμως διαθέτουν και καροτενοεϊδείς χρωστικές ουσίες οι οποίες λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά και πιθανότατα προστατεύουν τα άλγη από την ηλιοφάνεια και την υπεριώδη ακτινοβολία που είναι πιο έντονες στα μεγάλα ύψη που αυτά βρίσκονται. Αν υπάρξει μια ξαφνική ανάπτυξη αυτών των οργανισμών θα υπάρξει και ανάλογη αύξηση της συσσώρευσης καροτενοεϊδών με αποτέλεσμα το χιόνι να «βάφεται» κόκκινο.

Νέα μέθοδος ανακόπτει το δάγκειο πυρετό στα κουνούπια

Δάγκειος πυρετός: Μια νέα μέθοδο για να ανακόψουν το δάγκειο πυρετό προσεγγίζουν τώρα οι επιστήμονες, μολύνοντας τα κουνούπια, με ένα βακτήριο που «μπλοκάρει» τον ιό που προκαλεί το δάγκειο πυρετό. Η νόσος σκοτώνει κάθε χρόνο περίπου 25.000 ανθρώπους, ενώ προσβάλλει συνολικά περί τα 390 εκατομμύρια. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, περιλαμβάνει το δάγκειο πυρετό μεταξύ των 10 πιο σημαντικών απειλών υγείας, διεθνώς. Μεταδίδεται με το τσίμπημα των κουνουπιών, συνήθως αυτών του είδους Aedes aegypti.

Νέα έρευνα αποκαλύπτει τις επιπτώσεις της COVID-19 στα ανθρώπινα νεφρικά κύτταρα

Κορωνοϊός: Σύμφωνα με νέα επιστημονικά ευρήματα, ο ιός που προκαλεί την COVID-19 λοίμωξη μπορεί να μολύνει και να αναπαραχθεί σε ανθρώπινα νεφρικά κύτταρα, αλλά αυτό συνήθως δεν οδηγεί σε κυτταρικό θάνατο. Ωστόσο, τα νεφρικά κύτταρα που έχουν ήδη χαρακτηριστικά τραυματισμού μπορεί να μολυνθούν πιο εύκολα και να αναπτύξουν επιπλέον τραύμα.

Ο πλακούντας έχει αναφερθεί από ερευνητές ως το λεγόμενο «μαύρο κουτί» της εγκυμοσύνης

"Αυτή η εργασία παρέχει νέα ελπίδα ότι η καλύτερη κατανόηση του πλακούντα θα οδηγήσει σε ασφαλέστερες, υγιέστερες εγκυμοσύνες για μητέρες και μωρά", δήλωσε ο Sferruzi-Perri.

Εξατομικευμένο ηχητικό περιβάλλον "ευελπιστεί" να βοηθήσει άτομα με άνοια

Άνοια: Σχεδιασμός "ηχητικού τοπίου" για άτομα με άνοια - Η συσχέτιση μεταξύ της ψυχοακουστικής παραμέτρου και της ανθρώπινης αντίληψης στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της άνοιας.

Τα μυστικά μακροζωίας των ιθαγενών του Αμαζονίου

Η ίδια η δίαιτα περιέχει υψηλή θερμιδική πρόσληψη φυτών, πρωτεϊνών και μη επεξεργασμένων υδατανθράκων, στην οποία μόνο το 8% των συστατικών αγοράζονταν εκτός της φυλής. Δημιουργήθηκαν συσχετισμοί μεταξύ του πολύ χαμηλού ποσοστού καρδιακών παθήσεων μεταξύ των περίπου 16.000 Tsimane και του προβιομηχανικού τρόπου διαβίωσής τους, που περιλάμβανε κυνήγι, συλλογή καρπών, ψάρεμα και γεωργία.