Επιστημονικά Νέα

Κορωνοϊός: Συστάσεις να διερευνηθούν πιθανές σχέσεις μεταξύ εμβολίου και εμμηνορροϊκών αλλαγών

Κορωνοϊός: Συστάσεις να διερευνηθούν πιθανές σχέσεις μεταξύ εμβολίου και εμμηνορροϊκών αλλαγών

Κορωνοϊός: Όπως επισημαίνει η ειδικός στην αναπαραγωγή, Δρ Victoria Male, οι εμμηνοροϊκές αλλαγές εμβολιασμένων που αναφέρθηκαν ήταν βραχύβιες, ωστόσο η έρευνα για αυτήν την πιθανή ανεπιθύμητη ενέργεια του εμβολίου παραμένει κρίσιμη για την επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος.

Ορισμένες γυναίκες λένε ότι οι περίοδοι τους αλλάζουν μετά τον εμβολιασμό κατά του Covid-19. Στο BMJ today, στις 15 Σεπτεμβρίου 2021, η Δρ Victoria Male, ειδικός στην αναπαραγωγή στο Imperial College του Λονδίνου, λέει ότι μια σχέση μεταξύ των εμμηνορροϊκών αλλαγών μετά τον εμβολιασμό κατά του Covid-19 είναι εύλογη και πρέπει να διερευνηθεί.

Οι αλλαγές σε περιόδους ή η απροσδόκητη κολπική αιμορραγία δεν αναφέρονται ως συχνές παρενέργειες του εμβολιασμού κατά του Covid-19, γράφει η Δρ Male. Ωστόσο, περισσότερες από 30.000 τέτοιες αναφορές είχαν υποβληθεί στο πρόγραμμα επιτήρησης του Ηνωμένου Βασιλείου UK Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency  (ΜΧΡΑ) για την παρακολούθηση ανεπιθύμητων ενεργειών έως τις 2 Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, στις περισσότρες περιπτώσεις η περίοδός επιστρέφει στο φυσιολογικό της ρυθμό κατά τον επόμενο κύκλο και, το σημαντικότερο, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο εμβολιασμός κατά του Covid-19 επηρεάζει αρνητικά τη γονιμότητα.

Το MHRA αναφέρει ότι τα δεδομένα επιτήρησής του δεν υποστηρίζουν σύνδεση μεταξύ αλλαγών της εμμήνου ρύσεως και εμβολίων για τον Covid-19, καθώς ο αριθμός των αναφορών είναι χαμηλός σε σχέση τόσο με τον αριθμό των εμβολιασμένων ατόμων όσο και με τον επιπολασμό των διαταραχών της εμμήνου ρύσεως γενικά.

Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο συλλέγονται τα δεδομένα καθιστά δύσκολα τα συμπεράσματα, λέει η Δρ Male.

Η ίδια υποστηρίζει ότι χρειάζονται προσεγγίσεις καλύτερα εξοπλισμένες για τη σύγκριση των ποσοστών εμμηνορροϊκών αλλαγών σε εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους πληθυσμούς και επισημαίνει ότι τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ (NIH) έχουν διαθέσει 1,67 εκατομμύρια δολάρια για να στηρίξουν αυτήν τη σημαντική έρευνα.

Αναφορές για εμμηνορροϊκές αλλαγές μετά τον εμβολιασμό για τον Covid-19 έχουν γίνει τόσο για mRNA όσο και για εμβόλια που φέρουν αδενοϊό, προσθέτει, προτείνοντας ότι, εάν υπάρχει σύνδεση, είναι πιθανό να είναι αποτέλεσμα της ανοσολογικής απάντησης στον εμβολιασμό, παρά να προέρχεται από ένα συγκεκριμένο συστατικό του εμβολίου.

Ο εμμηνορροϊκός κύκλος μπορεί να επηρεαστεί από την ανοσολογική απάντηση του σώματος στον ίδιο τον ιό, με μια μελέτη να δείχνει διαταραχή της εμμήνου ρύσεως σε περίπου ένα τέταρτο των γυναικών που έχουν μολυνθεί με SARS-CoV2.

Εάν επιβεβαιωθεί η σχέση μεταξύ εμβολιασμού και εμμηνορροϊκών αλλαγών, αυτό θα επιτρέψει στα άτομα που εμβολιάζονται να προγραμματίσουν εκ των προτέρων τους δυνητικά τροποποιημένους κύκλους τους, εξηγεί η Δρ Male.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου: Γιατί αξίζει να το δοκιμάσετε

Διατροφικό σχήμα για πιο αποτελεσματικά εμβόλια

Μηδενικός ο κίνδυνος αυτόματων αποβολών από τα mRNA εμβόλια λένε ερευνητές

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Όταν η ώρα ύπνου επηρεάζει την αποδοτικότητά σας σύμφωνα με Φινλανδική έρευνα

Η συμβουλή τους εδώ είναι αν οι νυχτερινοί τύποι δεν μπορούν λόγω της φύσης της εργασίας τους να ξυπνούν αργά, να προσπαθούν να ακολουθούν ένα συνεκτικό και πιο αυστηρό πρόγραμμα ύπνου ώστε να νιώθουν όσο το δυνατόν πιο ξεκούραστοι.

Πώς τα βακτήρια του εντέρου μπορούν να πυροδοτήσουν τον καρκίνο του προστάτη σύμφωνα με μελέτες

Σε μελέτες σε ποντίκια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν εξαφάνισαν αυτά τα βακτήρια, ο καρκίνος ήταν πολύ πιο αργός για να εξελιχθεί σε αντοχή στη θεραπεία.

Η οσμή αποτελεί το πιο γρήγορο σύστημα προειδοποίησης του σώματος

Οσμή κίνδυνος μελέτη: Για όλα τα θηλαστικά η οσμή αποτελεί σημαντική αίσθηση και προϋπόθεση για την επιβίωση. Νέα μελέτη το επιβεβαιώνει, αποδεικνύοντας πως η μυρωδιά είναι μια από τις γρηγορότερες προειδοποιήσεις του σώματος.

1 στους 2 ασθενείς με Covid εμφανίζει συμπτώματα που επιμένουν ως και 6 μήνες μετά τη λοίμωξη

Κορωνοϊός: Σύμφωνα με τα ευρήματα μίας νέας ανασκόπησης από το Penn State College of Medicine, όσοι νόσησαν από τον ιό αντιμετώπισαν μια σειρά προβλημάτων υγείας. Οι επιπλοκές επηρέασαν τη γενική ευημερία των ασθενών, την κινητικότητά τους ή την οργανική τους λειτουργικότητα. Συνολικά, ένας στους δύο επιζώντες από COVID αντιμετώπισε μακροχρόνιες επιπτώσεις της νόσου. Τα ποσοστά παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό σταθερά από ένα μήνα έως έξι ή περισσότερους μήνες μετά την ασθένεια.