Επιστημονικά Νέα

Κορωνοϊός Συμπτώματα: Νέο ενδεικτικό σημάδι της Covid-19

Κορωνοϊός Συμπτώματα: Νέο ενδεικτικό σημάδι της Covid-19

Αυτό το σύμπτωμα είναι η παροσμία, δηλαδή η αδυναμία να οσφρίζεται ο ασθενής τη σωστή μυρωδιά των τροφίμων και ποτών. Η παροσμία επηρεάζει επίσης την αίσθηση της γεύσης και το κάνει με τον χειρότερο δυνατό τρόπο.

Κορωνοϊός Συμπτώματα: Ο μόνος τρόπος για να ξεχωρίσετε την COVID-19 εκτός από τη γρίπη ή το κρυολόγημα είναι να κάνετε ένα τεστ κορωνοϊού. Αυτό συμβαίνει επειδή τα περισσότερα από τα συμπτώματα από μια νέα λοίμωξη από κορωνoϊό, απαντώνται επίσης σε άλλες ασθένειες, ακόμη και στις πιο ασυνήθιστες.

Ωστόσο, υπάρχουν δύο συμπτώματα που όλοι συσχετίζουν άμεσα με την COVID-19. Αυτά είναι η ξαφνική απώλεια μυρωδιάς (ανοσμία) και γεύσης (αγευσία). Τα συμπτώματα αυτά εξαφανίζονται για τους περισσότερους ανθρώπους και η μυρωδιά και η γεύση επιστρέφουν μετά από λίγο. Ωστόσο, υπάρχει ένα διαφορετικό σύμπτωμα που σχετίζεται με την μυρωδιά και τη γεύση, το οποίο είναι εξίσου ενδεικτικό σημάδι της COVID-19.

Αυτό το σύμπτωμα είναι η παροσμία, δηλαδή η αδυναμία να οσφρίζεται ο ασθενής τη σωστή μυρωδιά των τροφίμων και ποτών. Η παροσμία επηρεάζει επίσης την αίσθηση της γεύσης και το κάνει με τον χειρότερο δυνατό τρόπο.

Παροσμία: Ένα ακόμα σύμπτωμα της COVID-19

Η παροσμία μπορεί να εμφανιστεί σε ασθενείς με COVID-19 μετά από την ανοσμία, αναφέρει η Washington Post. Εάν η ξαφνική απώλεια μυρωδιάς και άλλα συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη δεν σας έπεισαν ότι μπορεί να έχετε μολυνθεί με τον νέο κορωνοϊό, τότε το να σας έρχεται γεύση… λαδιού στο στόμα όταν πίνετε καφέ θα πρέπει σίγουρα να σας πείσει.

Μία 35χρονη γιατρός μολυσματικών ασθενειών σε πανεπιστήμιο της Ατλάντα πίστευε ότι είχε ξεπεράσει την COVID-19. Ο πυρετός, τα ρίγη και η σοβαρή κόπωση είχαν βελτιωθεί και οι αισθήσεις της μυρωδιάς και της γεύσης επέστρεφαν. Στη συνέχεια ήπιε μια γουλιά κόκκινο κρασί, αλλά αυτό είχε γεύση σαν… βενζίνη!

Επίσης το άρωμα μαγειρεμένου σκόρδου και κρεμμυδιών της έφερνε αναγούλα. Το κρέας άρχισε να μυρίζει σαν να είναι σάπιο και αναγκάστηκε να αλλάξει οδοντόκρεμα, αφού η γεύση της μύριζε πολύ άσχημα. Ακόμα και ο καφές της άρχισε να μυρίζει σαν βενζίνη.

Αυτή δεν είναι μια τόσο σπάνια περίπτωση, καθώς και άλλοι ασθενείς με COVID-19 πάσχουν από παροσμία. Μετά τη μόλυνση, η μύτη μπορεί να αναγνωρίσει εσφαλμένα τις μυρωδιές διαφορετικών τροφίμων και ποτών.

Μια μελέτη από τον Ιούλιο ανέφερε ότι το 7% περίπου από 4.000 άτομα ανέφεραν προβλήματα με την όσφρηση, πράγμα που σημαίνει ότι ο αριθμός των ατόμων που αντιμετωπίζουν παροσμία κατά τη διάρκεια της μόλυνσης με COVID-19 μπορεί να είναι αρκετά υψηλός.

Δεν είναι σαφής η αιτία για την παροσμία λόγω COVID-19, αλλά οι επιστήμονες εικάζουν ότι επηρεάζεται ο νευρικός ιστός της μύτης. Συγκεκριμένα, οι νευρώνες των οσφρητικών υποδοχέων πρέπει να ανακάμψουν και να αναγεννηθούν προτού αποκατασταθεί η κανονική αίσθηση της όσφρησης.

«Κανονικά, μια μυρωδιά, ας πούμε η μυρωδιά του τριαντάφυλλου, διεγείρει 6 νευρώνες», είπε ο δρ. Donald Leopold. «Εάν έχετε κρυολόγημα που προκαλείται από ιό ή αν κολλήσετε κορωνοϊό και έχουν πληγεί μερικοί από αυτούς τους νευρώνες, τότε δεν θα μπορεί ο εγκέφαλος να ‘μεταφράσει’ σωστά την οσμή από το τριαντάφυλλο. Έτσι αυτό θα σας μυρίζει σαν κάτι άλλο». Ο δρ. Leopold είναι καθηγητής ωτορινολαρυγγολογίας στο Vermont Larner College of Medicine.

Παροσμία: Τι “τεστ” να κάνετε στο σπίτι

Δοκιμάστε να μυρίσετε διαφορετικές οσμές, όπως αιθέρια έλαια, τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα για 10-15 δευτερόλεπτα κάθε φορά και να επαναλαμβάνετε τη διαδικασία για εβδομάδες. Αρώματα όπως τριαντάφυλλο, λεμόνι, γαρύφαλλο και ευκάλυπτος χρησιμοποιούνται συνήθως στην εξάσκηση της οσμής.

Ένας απλός τρόπος για να εξαφανίσετε τις δυσάρεστες οσμές είναι να βουλώσετε τα ρουθούνια σας με βρεγμένες μπάλες από βαμβάκι κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Επίσης, το να πίνετε smoothies είναι μια άλλη στρατηγική που μπορεί να λειτουργήσει, σύμφωνα με επιστήμονες που μίλησαν στην The Post.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιο είναι το πρώιμο σύμπτωμα της COVID-19;

Κορωνοϊός σύμπτωμα ανοσμία: Σημάδι μόλυνσης από τον ιό

Τι δείχνει νέα έρευνα για την ανοσμία σε ασθενείς με covid-19

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η υπερθέρμανση του πλανήτη οδηγεί σε περισσότερα παιδιά με κακή υγεία παγκοσμίως

Υπερθέρμανση του πλανήτη: Είναι επιτακτική ανάγκη τα παιδιά να ενθαρρύνονται να κάνουν καθημερινή σωματική δραστηριότητα για να χτίσουν και να διατηρήσουν τη φυσική τους κατάσταση.

Αλλαγές στην περίοδο μετά τη χορήγηση εμβολίου κατά του κορωνοϊού

Covid19: Το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας διεξάγει μια μεγάλη μελέτη σε περισσότερες από 60.000 γυναίκες ηλικίας 12-80 ετών στη Νορβηγία για να διερευνήσει οποιαδήποτε συσχέτιση μεταξύ του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού και των διαφορετικών τύπων αλλαγών της περιόδου.

Πώς οι αλλαγές στον τρόπο ζωής επηρεάζουν την αντίσταση στην ινσουλίνη;

Αντίσταση στην ινσουλίνη: Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, ιδιαίτερα η διατροφή, μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές στην πρόληψη, τη θεραπεία και ακόμη και την αναστροφή του διαβήτη τύπου 2.

Μελέτη νευροαπεικόνισης αποκαλύπτει διαφορές που σχετίζονται με την κόπωση ανά ηλικία και φύλο

Μελέτη νευροαπεικόνισης: Για να μελετήσουν τη σχέση μεταξύ ηλικίας και κόπωσης, οι ερευνητές του Ιδρύματος Kessler πραγματοποίησαν μια νέα μελέτη χρησιμοποιώντας δεδομένα νευροαπεικόνισης και αυτοαναφοράς.

Παίζει ρόλο ο δείκτης μάζας σώματος για την ενέργειά μας;

ΔΜΣ: Παρόλο που οι πολύ αδύνατοι άνθρωποι είχαν χαμηλά επίπεδα δραστηριότητας, οι δείκτες υγείας της καρδιάς τους, συμπεριλαμβανομένης της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης, ήταν πολύ καλοί.

Πώς συνδέεται το σύνδρομο Prader-Willi με τις διαταραχές του ύπνου;

Σύνδρομο Prader-Willi: Προκαλείται από την απώλεια ή την εξασθένηση των πατρικών γονιδίων στο χρωμόσωμα 15 και χαρακτηρίζεται από πολλαπλές αναπτυξιακές, ενδοκρινικές (ορμονικές) και μεταβολικές βλάβες.