Επιστημονικά Νέα

Κορωνοϊός παραλλαγές: Πολύ πιθανόν να εμφανιστούν και άλλες μεταλλάξεις του ιού

Κορωνοϊός παραλλαγές: Πολύ πιθανόν να εμφανιστούν και άλλες μεταλλάξεις του ιού

Κορωνοϊός παραλλαγές: Μετά την κυριαρχία της Όμικρον και την συνεχιζόμενη ισχύ της Δέλτα, οι επιστήμονες αναμένουν και νέες μεταλλάξεις του ιού να εμφανιστούν.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ο ανεμοστρόβιλος της Όμικρον πρακτικά διασφαλίζει ότι δεν θα είναι η τελευταία εκδοχή του κορωνοϊού που ανησυχεί τον κόσμο. Κάθε λοίμωξη παρέχει μια ευκαιρία στον ιό να μεταλλαχθεί και η Όμικρον έχει ένα πλεονέκτημα έναντι των προκατόχων του: εξαπλώνεται πολύ πιο γρήγορα παρά το γεγονός ότι αναδύεται σε έναν πλανήτη με ισχυρότερο συνονθύλευμα ανοσίας από εμβόλια και προηγούμενη ασθένεια.

Αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι στους οποίους ο ιός μπορεί να εξελιχθεί περαιτέρω. Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν πώς θα μοιάζουν οι επόμενες παραλλαγές ή πώς θα μπορούσαν να διαμορφώσουν την πανδημία, αλλά λένε ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι συνέχειες του όμικρον θα προκαλέσουν πιο ήπια ασθένεια ή ότι τα υπάρχοντα εμβόλια θα λειτουργήσουν εναντίον τους. Προτρέπουν τον ευρύτερο εμβολιασμό τώρα, ενώ τα σημερινά εμβόλια εξακολουθούν να λειτουργούν.

“Όσο πιο γρήγορα εξαπλώνεται το όμικρον, τόσο περισσότερες ευκαιρίες υπάρχουν για μετάλλαξη, που ενδεχομένως οδηγεί σε περισσότερες παραλλαγές”, δήλωσε ο Λεονάρντο Μαρτίνεζ, επιδημιολόγος μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης. Από τότε που εμφανίστηκε στα μέσα Νοεμβρίου, η Όμικρον έχει εξαπλωθεί σε όλη την υδρόγειο. Η έρευνα δείχνει ότι η παραλλαγή είναι τουλάχιστον δύο φορές πιο μεταδοτική από την Δέλτα και τουλάχιστον τέσσερις φορές πιο μεταδοτική από την αρχική έκδοση του ιού.

Η Όμικρον είναι πιο πιθανό από το δέλτα να μολύνει εκ νέου άτομα που είχαν προηγουμένως COVID-19 και να προκαλέσει επαναστατικές λοιμώξεις σε εμβολιασμένα άτομα ενώ παράλληλα επιτίθεται σε μη εμβολιασμένους. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε ρεκόρ 15 εκατομμυρίων νέων κρουσμάτων COVID-19 για την εβδομάδα 3-9 Ιανουαρίου, αύξηση 55% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Μαζί με τη διατήρηση σχετικά υγιών ατόμων εκτός εργασίας και σχολείου, η ευκολία με την οποία εξαπλώνεται η παραλλαγή αυξάνει τις πιθανότητες να μολύνει και να παραμείνει ο ιός σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα – δίνοντάς του περισσότερο χρόνο για να αναπτύξει ισχυρές μεταλλάξεις.

“Είναι οι μεγαλύτερες, επίμονες λοιμώξεις που φαίνονται να είναι το πιο πιθανό έδαφος αναπαραγωγής για νέες παραλλαγές”, δήλωσε ο Δρ. Στιούαρτ Κάμπελ Ρέι, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. “Μόνο όταν έχετε πολύ διαδεδομένη μόλυνση θα δώσετε την ευκαιρία να συμβεί αυτό”. Επειδή η Όμικρον φαίνεται να προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσηση από τη Δέλτα, η συμπεριφορά του έχει φουντώσει την ελπίδα ότι θα μπορούσε να είναι η αρχή μιας τάσης που τελικά κάνει τον ιό πιο ήπιο σαν ένα κοινό κρυολόγημα.

Είναι μια πιθανότητα, λένε οι ειδικοί, δεδομένου ότι οι ιοί δεν εξαπλώνονται καλά εάν σκοτώσουν τους ξενιστές τους πολύ γρήγορα. Αλλά οι ιοί δεν γίνονται πάντα λιγότερο θανατηφόροι με την πάροδο του χρόνου. Μια παραλλαγή θα μπορούσε επίσης να επιτύχει τον κύριο στόχο της εάν τα μολυσμένα άτομα ανέπτυξαν αρχικά ήπια συμπτώματα, διέδιδαν τον ιό αλληλεπιδρώντας με άλλους και μετά αρρώστησαν πολύ αργότερα, εξήγησε ο Ρέι ως παράδειγμα. “Οι άνθρωποι αναρωτήθηκαν αν ο ιός θα εξελιχθεί σε ήπιο χαρακτήρα. Αλλά δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος να το κάνει. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι ο ιός θα γίνει λιγότερο θανατηφόρος με την πάροδο του χρόνου”.

Η προοδευτική βελτίωση στην αποφυγή της ανοσίας βοηθά έναν ιό να επιβιώσει μακροπρόθεσμα. Όταν πρωτοχτύπησε ο SARS-CoV-2, κανείς δεν είχε ανοσία. Αλλά οι λοιμώξεις και τα εμβόλια έχουν προσφέρει τουλάχιστον κάποια ανοσία σε μεγάλο μέρος του κόσμου, επομένως ο ιός πρέπει να προσαρμοστεί. Υπάρχουν πολλοί πιθανοί δρόμοι για την εξέλιξη. Τα ζώα θα μπορούσαν ενδεχομένως να επωαστούν και να απελευθερώσουν νέες παραλλαγές. Οι σκύλοι και οι γάτες κατοικίδιων ζώων, τα ελάφια και τα μινκ που εκτρέφονται σε φάρμα είναι μόνο μερικά από τα ζώα που είναι ευάλωτα στον ιό, τα οποία μπορούν ενδεχομένως να μεταλλαχθούν μέσα τους και να πηδήξουν πίσω στους ανθρώπους.

Μια άλλη πιθανή οδός: Με την Όμικρον και τη Δέλτα να κυκλοφορούν, οι άνθρωποι μπορεί να κολλήσουν διπλές λοιμώξεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αυτό που ο Ρέι αποκαλεί “Frankenvariants”, υβρίδια με χαρακτηριστικά και των δύο τύπων. Όταν αναπτυχθούν νέες παραλλαγές, οι επιστήμονες είπαν ότι είναι ακόμα πολύ δύσκολο να γνωρίζουμε από γενετικά χαρακτηριστικά ποια μπορεί να απογειωθούν. Για παράδειγμα, το omicron έχει πολλές περισσότερες μεταλλάξεις από τις προηγούμενες παραλλαγές, περίπου 30 στην πρωτεΐνη ακίδας που το αφήνει να προσκολληθεί στα ανθρώπινα κύτταρα.

Αλλά η λεγόμενη παραλλαγή IHU που εντοπίστηκε στη Γαλλία και παρακολουθείται από τον ΠΟΥ έχει 46 μεταλλάξεις και δεν φαίνεται να έχει εξαπλωθεί καθόλου. Για να περιοριστεί η εμφάνιση παραλλαγών, οι επιστήμονες τονίζουν τη συνέχιση των μέτρων δημόσιας υγείας, όπως η κάλυψη και ο εμβολιασμός. Ενώ η Όμικρον μπορεί να αποφύγει καλύτερα την ανοσία από το δέλτα, είπαν οι ειδικοί, τα εμβόλια εξακολουθούν να προσφέρουν προστασία και οι ενισχυτικές βολές μειώνουν σημαντικά τις σοβαρές ασθένειες, τις νοσηλείες και τους θανάτους.

Η Anne Thomas, μια 64χρονη αναλύτρια πληροφορικής στο Westerly, R.I., είπε ότι είναι πλήρως εμβολιασμένη και ενισχυμένη και επίσης προσπαθεί να παραμείνει ασφαλής μένοντας κυρίως στο σπίτι, ενώ η πολιτεία της έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά κρουσμάτων COVID-19 στις ΗΠΑ. “Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτοί οι ιοί θα συνεχίσουν να μεταλλάσσονται και θα το αντιμετωπίζουμε για πολύ καιρό”, είπε. Ο Ray παρομοίασε τα εμβόλια με πανοπλίες για την ανθρωπότητα που εμποδίζει σε μεγάλο βαθμό την εξάπλωση του ιού ακόμα κι αν δεν την σταματήσει εντελώς. Για έναν ιό που εξαπλώνεται εκθετικά, είπε, “οτιδήποτε περιορίζει τη μετάδοση μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

1 δισ. δόσεις εμβολίου έχει χαρίσει ο ΠΟΥ στις φτωχότερες χώρες

Πρώτο κρούσμα στο Πεκίνο πριν τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες

Ο Λεόνδιος Κωστρίκης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, αποκαλεί το νέο στέλεχος του κορωνοϊού «deltacron»

Πολλοί πλήρως εμβολιασμένοι νοσούν ξανά και είναι εξαγριωμένοι - Τι τους λέει ο Δρ Marc Siegel

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι εκπαιδευτικοί χρειάζονται περισσότερες μέρες ασθενείας

Covid-19 burnout: Υπάρχει πραγματική ανησυχία ότι οι δάσκαλοι που προσπαθούν να κάνουν ό,τι μπορούν για τους μαθητές τους θα εξοντώσουν τους εαυτούς τους και αυτό θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην πορεία.

Πότε θα σταματήσει το μωρό μου να κλαίει τόσο πολύ;

Καμπύλη κλάματος: Το κλάμα είναι μια από τις πρώτες μορφές επικοινωνίας που χρησιμοποιούν τα βρέφη για να τραβήξουν την προσοχή των γονιών τους. Η γνωστική και συναισθηματική ανάπτυξη του βρέφους διεγείρεται όταν οι γονείς αντιδρούν κατάλληλα στα σήματα του παιδιού. 

Η κλιματική αλλαγή είναι πιθανό να μειώσει την ποσότητα του ύπνου ετησίως

Ποιότητα ύπνου: Στην τρέχουσα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπό κανονικές συνήθειες διαβίωσης, οι άνθρωποι φαίνονται πολύ καλύτεροι στο να προσαρμόζονται σε ψυχρότερες εξωτερικές θερμοκρασίες από ό,τι πιο ζεστές συνθήκες.

Νέα στοιχεία για την καταπολέμηση των θανατηφόρων βακτηρίων

Βακτηριακές λοιμώξεις: Η ομάδα ανακάλυψε ότι το Clostridium septicum μπορεί να σκοτώσει γρήγορα τα κύτταρα απελευθερώνοντας μια τοξίνη που δρα σαν σφυρί ανοίγοντας τρύπες στην επιφάνεια του κυττάρου.

Οι επιδόσεις των μαθητών της Βιρτζίνια υποχωρούν μετά το κλείσιμο της COVID, σύμφωνα με έκθεση

Οι γονείς της Βιρτζίνια απογοητεύτηκαν με μια πληθώρα ζητημάτων που σχετίζονται με την εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένων των εντολών μάσκας, του κλεισίματος σχολείων, του ακατάλληλου περιεχομένου μαθημάτων και αμφιλεγόμενων θεμάτων όπως η ρητορική των φύλων και η κριτική θεωρία των φυλών και έφεραν την απογοήτευσή τους στις κάλπες στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.

Πιθανή ανακάλυψη μηχανισμού πίσω από τα μυστηριώδη συμπτώματα της COVID-19

Κορωνοϊός: Μπορούμε να δούμε ότι η πρωτεΐνη ακίδας, όταν επηρεάζεται από το δικό μας ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να παράγει αμυλοειδείς δομές και ότι αυτό μπορεί να επηρεάσει δυνητικά την πήξη του αίματός μας.