Επιστημονικά Νέα

Κορωνοϊός παιδιά: Ποια είναι πιο ευάλωτα σε σοβαρή νόσο COVID

Κορωνοϊός παιδιά: Ποια είναι πιο ευάλωτα σε σοβαρή νόσο COVID

Κορωνοϊός παιδιά: Στη νέα μελέτη, τα παιδιά με χρόνιες παθήσεις είχαν περίπου διπλάσιες πιθανότητες να είχαν σοβαρή επιπλοκή συγκριτικά με τα παιδιά που δεν είχαν χρόνια προβλήματα υγείας. Αυτές οι χρόνιες παθήσεις περιελάμβαναν καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, γαστρεντερικές διαταραχές και νευρολογικές παθήσεις, μεταξύ άλλων.

Καθώς ο αριθμός των παιδικών κρουσμάτων αυξάνεται παγκόσμια, μια νέα μελέτη βοηθά να διευκρινιστεί ποια παιδιά διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές της νόσου Covid. Η μελέτη παρακολούθησε περισσότερα από 3.200 παιδιά και εφήβους που έφτασαν στα επείγοντα νοσοκομείων σε 10 χώρες με συμπτώματα COVID-19 και βρέθηκαν θετικά. Διαπίστωσε ότι τα μεγαλύτερα παιδιά – ηλικίας μεταξύ 10 και 18 ετών – και εκείνα με χρόνιες ιατρικές παθήσεις διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο για «σοβαρή έκβαση της νόσου». Αυτή περιελάμβανε επιπλοκές όπως αναπνευστική δυσχέρεια, καρδιακά προβλήματα και οίδημα του εγκεφάλου.

Συνολικά, το 23% των παιδιών που εμφανίστηκαν στο τμήμα επείγοντων περιστατικών χρειάστηκε να νοσηλευτούν, με λίγο πάνω από το 3% να έχει σοβαρή έκβαση της νόσου. Σύμφωνα με τον ερευνητή Δρ. Τοντ Φλόριν, από το Νοσοκομείο Παίδων Lurie του Σικάγο, η μελέτη περιελάμβανε μόνο παιδιά που ήταν αρκετά άρρωστα ώστε να μεταφερθούν στα επείγοντα. Ωστόσο, τα ευρήματα δίνουν μια σαφέστερη ιδέα για το ποια παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών, πρόσθεσε ο Florin.

Τα παιδιά είναι πολύ λιγότερο πιθανό από τους ενήλικες, ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους, να νοσήσουν βαριά με COVID-19. Όμως, με την έκρηξη της Omicron, οι νοσηλείες παιδιών έχουν αυξηθεί από τα μέσα Δεκεμβρίου. Μεγάλο μέρος αυτής της αύξησης έχει παρατηρηθεί σε παιδιά κάτω των 5 ετών, για τα οποία δεν είναι ακόμη διαθέσιμα τα εμβόλια. Μέχρι και τις 8 Ιανουαρίου, το ποσοστό νοσηλείας που σχετίζεται με τον COVID σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα ήταν λίγο λιγότερο από 8 ανά 100.000 παιδιά, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Αυτό σε σύγκριση με λίγο περισσότερο από 2 ανά 100.000 μεταξύ παιδιών ηλικίας 5 έως 17 ετών. Προηγούμενες μελέτες έχουν καταστήσει σαφές ότι, όπως και στους ενήλικες, οι χρόνιες ιατρικές παθήσεις μπορούν να κάνουν τα παιδιά πιο ευάλωτα στη σοβαρή νόσηση με COVID-19.

Στη νέα μελέτη, τα παιδιά με χρόνιες παθήσεις είχαν περίπου διπλάσιες πιθανότητες να είχαν σοβαρή επιπλοκή συγκριτικά με τα παιδιά που δεν είχαν χρόνια προβλήματα υγείας. Αυτές οι χρόνιες παθήσεις περιελάμβαναν καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, γαστρεντερικές διαταραχές και νευρολογικές παθήσεις, μεταξύ άλλων. Ωστόσο, μια κοινή ασθένεια της παιδικής ηλικίας – το άσθμα – δεν συνδέθηκε με υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών. «Ήταν μια έκπληξη για εμάς», είπε ο Florin, καθώς προηγούμενες μελέτες έχουν εντοπίσει το άσθμα ως παράγοντα κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη COVID-19.

Σημειώνεται ότι η μελέτη πραγματοποιήθηκε πριν η Omicron γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή. Όμως, ενώ η νέα μετάλλαξη φαίνεται να είναι πιο ήπια από την προκάτοχό της Delta, είναι πιθανό οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση σοβαρής λοίμωξης COVID-19 να παραμείνουν οι ίδιοι, λένε οι ειδικοί. Τα ευρήματα της νέας μελέτης, που δημοσιεύτηκαν διαδικτυακά στις 11 Ιανουαρίου στο JAMA Network Open, βασίζονται σε 3.221 παιδιά και εφήβους που επισκέφθηκαν τα επείγοντα περιστατικά σε 10 χώρες — το 62% αυτών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όλα έφτασαν με συμπτώματα COVID-19 και βρέθηκαν θετικά. Λίγο λιγότερο από το 23% αυτών χρειάστηκε να νοσηλευτεί και λίγο πάνω από το 3% παρουσίασαν σοβαρή έκβαση της νόσου – περιπτώσεις όπου τα παιδιά εμφάνισαν σημάδια βλάβης οργάνων ή χρειάστηκαν παρεμβάσεις για την υποστήριξη της καρδιάς, των πνευμόνων ή των νεφρών τους. Συνολικά, τέσσερα παιδιά πέθαναν.

Τα παιδιά μεταξύ 10 και 17 ετών διέτρεχαν τον υψηλότερο κίνδυνο, με το 5,5% να αναπτύσσει σοβαρή επιπλοκή. Αυτό σε σύγκριση με το 1,7% στα μωρά κάτω του 1 έτους. Σημειώνεται ότι κατά την περίοδο της μελέτης – Μάρτιος 2020 έως Ιούνιος 2021 – τα παιδιατρικά εμβόλια δεν ήταν ακόμη διαθέσιμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Δεν υπάρχουν προς το παρόν στοιχεία ότι τα υγιή παιδιά χρειάζονται 3η δόση, λέει ο ΠΟΥ

Κορωνοϊός: Στο 5.67% η θετικότητα-43.386 παιδικά κρούσματα [πίνακες]

Σχεδόν 100.000 παιδιά άφησε στην ορφάνια και στην ένδεια η πανδημία στο Περού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η "ανεβαστική" μουσική βελτιώνει την γνωστική ικανότητα

Ρυθμός εγκέφαλος: Ο ρυθμός groove ενίσχυε την εκτελεστική λειτουργία και τη δραστηριότητα στο l-DLPFC μόνο σε συμμετέχοντες που ανέφεραν ότι η μουσική προκάλεσε μια έντονη αίσθηση αισιοδοξίας και την αίσθηση της καθαρότητας.

Συσχετίσεις μεταξύ ατμοσφαιρικής ρύπανσης και αναπνευστικής υγείας

Καναδάς μελέτη: Η ανάπτυξη των πνευμόνων στην πρώιμη ζωή διαδραματίζει βασικό ρόλο στην προστασία ή στην αύξηση της ευαισθησίας σε αλλαγές που προκαλούνται από την ατμοσφαιρική ρύπανση, στην πνευμονική λειτουργία και στη ΧΑΠ στην ενήλικη ζωή.

Ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής, Κ. Τριανταφυλλίδης, δίνει το γενετικό προφίλ των ιών της ευλογιάς, ανεμοβλογιάς και ευλογιάς των πιθήκων

Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο εγείρει ανησυχία ότι ο ιός μπορεί να υποστεί γενετικές αλλαγές για να μπορέσει να εξαπλωθεί πιο αποτελεσματικά από άτομο σε άτομο, αν και δεν είναι ιδιαίτερα επιρρεπής σε μεταλλάξεις.

Η ανάπτυξη του οπτικού συστήματος εμπλέκεται σε βρέφη που αναπτύσσουν αυτισμό

Εγκέφαλος παιδιά: Όταν οι γονείς και τα μωρά δένονται, όταν κλείνουν τα μάτια και βιώνουν τον κόσμο τους μαζί μέρα με τη μέρα, δεν είναι απλά χαριτωμένο. Αντικατοπτρίζει το πώς τα μωρά μαθαίνουν να ερμηνεύουν τις λεπτές ενδείξεις για το περιβάλλον τους.

Ο θηλασμός ενισχύει το IQ του παιδιού

Θηλασμός: Ο θηλασμός θεωρείται από καιρό ότι συμβάλλει στην ενίσχυση του IQ ενός παιδιού, αλλά άλλοι παράγοντες όπως το μορφωτικό επίπεδο ή/και η κοινωνική θέση της μαμάς θα μπορούσαν επίσης να αιτιολογούν ορισμένα από τα οφέλη.

Αξιολόγηση των κινδύνων ανεπιθύμητων εκβάσεων με διαβήτη κύησης

Διαβήτης κύησης: Υπάρχει ανάγκη για βελτιωμένη κατανόηση της παθοφυσιολογίας του σακχαρώδους διαβήτη κύησης για την ενημέρωση της πρόβλεψης του κινδύνου για τη μείωση των δυσμενών εκβάσεων της εγκυμοσύνης.