Επιστημονικά Νέα

Κορωνοϊός ομάδα αίματος: Η ομάδα αίματος επηρεάζει πόσο ευάλωτοι είστε στην Covid

Κορωνοϊός ομάδα αίματος: Η ομάδα αίματος επηρεάζει πόσο ευάλωτοι είστε στην Covid

Κορωνοϊός ομάδα αίματος: Υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες ανθρώπων που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να προσβληθούν από τη μόλυνση σε σύγκριση με άλλες, με βάση και την ομάδα αίματός τους.

Η COVID-19 είναι μια λοιμώδης νόσος του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος που επηρεάζει άτομα όλων των ηλικιακών ομάδων. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες ανθρώπων που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να προσβληθούν από τη μόλυνση σε σύγκριση με άλλες. Ο ιός οδηγεί σε σοβαρά συμπτώματα σε άτομα άνω των 60 ετών ή σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα όπως πνευμονοπάθειες ή καρδιακές παθήσεις, διαβήτη ή μειωμένη ανοσία. Επιπλέον, ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι μπορεί να είναι ακόμη πιο μεταδοτικός σε άτομα με συγκεκριμένες ομάδες αίματος.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Μια νέα μελέτη που κυκλοφόρησε από το Sir Ganga Ram Hospital (SGRH) υποδηλώνει ότι τα άτομα με ομάδες αίματος Α, Β και Rh+ είναι πιο ευαίσθητα στη μόλυνση από την Covid-19. Επιπλέον, όσοι έχουν ομάδες αίματος O, AB και Rh- διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο μόλυνσης. Η μελέτη διεξήχθη σε 2.586 θετικές περιπτώσεις COVID-19 που εισήχθησαν στο SGRH μεταξύ 8 Απριλίου 2020 και 4 Οκτωβρίου 2020. Αναλυτικότερα οι συχνότητες μόλυνσης:

  • Α 29,93%
  • Β 41,80%
  • Ο 21,19%
  • ΑΒ 7,98%
  • 98,07% είχαν Rh-θετικό

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Frontiers in Cellular and Infection Microbiology, οι άνδρες με ομάδα αίματος Β είναι πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις σε σύγκριση με τις γυναίκες της ίδιας ομάδας. Στην περίπτωση της ομάδας αίματος ΑΒ, τα άτομα κάτω των 60 ετών είναι πιο επιρρεπή στη μόλυνση. Ενώ η μελέτη κατέστησε σαφές ότι η ομάδα αίματος έχει σχέση με τον κίνδυνο μόλυνσης, δεν αποκαλύπτει τίποτα σχετικά με την σοβαρότητα ή τη θνησιμότητα της νόσου. Επιπλέον, η έρευνα προτείνει επίσης ότι τα άτομα με ομάδα αίματος Α και Rh+ θετικό χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αναρρώσουν, ενώ όσοι έχουν ομάδα αίματος Ο και Rh- θα μπορούσαν να αναρρώσουν γρήγορα.

Σημασία των ευρημάτων

Ορισμένες προηγούμενες μελέτες αναφέρουν επίσης ότι τα άτομα με ομάδα αίματος Α είναι πιο επιρρεπή στη μόλυνση από την Covid-19. Ο κορωνοϊός είναι ένας νέος ιός και υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν είναι ακόμη γνωστά γι ‘αυτόν. Έτσι, το κίνητρο της μελέτης ήταν να μάθουμε για το ρόλο της ομάδας αίματος στον κίνδυνο ή την εξέλιξη της μολυσματικής νόσου. Μπορεί ωστόσο να αποτελεί ένδειξη υποκείμενων και ανεξερεύνητων παραγόντων όπως η συννοσηρότητα, οι οποίοι πρέπει να μελετηθούν λεπτομερώς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πρωτοποριακή συσκευή μειώνει τον κίνδυνο θρόμβωσης στα κάτω άκρα

Βαριά σωματική άσκηση και απώλεια ψυχραιμίας μπορεί να προκαλέσουν εγκεφαλικό, σύμφωνα με έρευνα

Η μακρά COVID συνδέεται με δυσλετουργική αναπνοή και σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

Θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο: Μια νέα στρατηγική προσέγγιση στην πρόληψη του Αλτσχάιμερ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η υγεία του εντέρου παίζει ρόλο στην γνωστική λειτουργία μας;

Άνοια μικροβίωμα: Το δίκτυο επικοινωνίας μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου είναι γνωστό ως "άξονας εντέρου-εγκεφάλου" και η αλληλεπίδραση αυτή μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τη σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου.