Επιστημονικά Νέα

Κορωνοϊός μετάδοση: Τελικά τα έντομα μεταδίδουν τον COVID;

Κορωνοϊός μετάδοση: Τελικά τα έντομα μεταδίδουν τον COVID;

Κορωνοϊός μετάδοση: Nέα έρευνα διαπιστώνει ότι οι μύγες και οι κατσαρίδες δεν είναι πιθανό να μεταδώσουν τον COVID-19.

Αν και οι επαγγελματίες δημόσιας υγείας και οι αξιωματούχοι έχουν πλέον καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο εξαπλώνεται ο COVID-19, υπάρχουν συνεχείς ανησυχίες σχετικά με το εάν μπορεί να εξαπλωθεί έμμεσα μέσω μολυσμένων επιφανειών, ζώων ή εντόμων. Σύμφωνα με τον συν-συγγραφέα της μελέτης Gabriel Hamer, εντομολόγο της AgriLife Research στο τμήμα εντομολογίας του Texas A&M, τα έντομα είναι γνωστό ότι μεταδίδουν μια ποικιλία μολυσματικών ασθενειών στους ανθρώπους, επομένως δόθηκε προτεραιότητα στον προσδιορισμό της πιθανής συμβολής τους στη μετάδοση του SARS-CoV-2 στα αρχικά στάδια της πανδημίας.

«Λαμβάναμε δείγματα από έντομα σε σπίτια με πρόσφατα κρούσματα COVID-19, μερικά από τα οποία είχαν επίσης σκυλιά και γάτες ενεργά μολυσμένα με SARS-CoV-2», εξήγησε ο Χάμερ. «Υποψιαζόμασταν ότι επρόκειτο για περιβάλλοντα υψηλού κινδύνου όπου τα έντομα μπορεί να μολυνθούν από τον ιό εάν έρχονταν σε επαφή με μολυσμένους ανθρώπους, ζώα ή μολυσμένες επιφάνειες. Αντίθετα, δεν εντοπίσαμε στοιχεία του ιού στα έντομα από αυτά τα σπίτια». Η ερευνητική ομάδα είχε διαπιστώσει προηγουμένως ότι νοικοκυριά με επιβεβαιωμένα θετικά κρούσματα COVID-19 στον άνθρωπο παρουσίασαν μετάδοση του SARS-CoV-2 από ανθρώπους σε σκύλους και γάτες. Και η ομάδα ερευνούσε πρόσφατα τη μετάδοση του COVID-19 μεταξύ ελαφιών του Τέξας.

Τι γίνεται όμως με τα έντομα;

Σε προηγούμενες μελέτες από άλλους ερευνητές, μετά την έκθεση στον SARS-CoV-2 σε εργαστηριακό περιβάλλον, οι μύγες έδειξαν σημάδια τόσο του ιού όσο και του ιικού RNA. Ωστόσο, η μελέτη AgriLife δεν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτά τα έντομα αποκτούσαν ιικό RNA SARS-CoV-2 σε οικιακά περιβάλλοντα. Σύμφωνα με τον Hamer, η μηχανική μετάδοση θα συνεπαγόταν τη μετάδοση του παθογόνου σε ένα άτομο από μολυσματικά σωματίδια στο σώμα ενός εντόμου. Με τη βιολογική μετάδοση, το παθογόνο θα εισχωρούσε στο έντομο, θα αναπτυσσόταν και στη συνέχεια θα πολλαπλασιαζόταν πριν εξαπλωθεί μέσω του σάλιου ή των περιττωμάτων του εντόμου.

Η πλειοψηφία των παθογόνων που μεταδίδονται από φορείς, όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου στα κουνούπια, εξαπλώνονται βιολογικά, είπε ο Hamer. Ωστόσο, οι μύγες που δεν δαγκώνουν μπορούν να μεταδώσουν μηχανικά βακτήρια όπως η σαλμονέλα.

Στη νέα μελέτη, η ομάδα του Hamer επεξεργάστηκε το περιεχόμενο 133 παγίδων εντόμων που τοποθετήθηκαν σε 40 σπίτια που το καθένα είχε τουλάχιστον ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 σε άνθρωπο. Από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο του 2020, κολλώδεις παγίδες αιχμαλώτισαν περισσότερα από 1.345 έντομα, συμπεριλαμβανομένων 11 διαφορετικών ειδών μύγας και κατσαρίδας. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τεστ PCR για να αξιολογήσουν τα έντομα. Καθεμία από τις 243 δεξαμενές μεμονωμένων εντόμων βρέθηκε αρνητική για SARS-CoV-2.

Την επόμενη μέρα που τα δείγματα σκύλου ή γάτας βρέθηκαν θετικά στον ιό, 14 ακόμη παγίδες εντόμων εγκαταστάθηκαν σε επτά σπίτια, αυξάνοντας την πιθανότητα τα έντομα να έρθουν σε επαφή με μολυσμένα ζώα ή επιφάνειες. Σύμφωνα με τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο Journal of Medical Entomology, ούτε οι κατσαρίδες ούτε οι μύγες – που δαγκώνουν ή δεν δαγκώνουν – είναι πιθανό να μεταδώσουν τον ιό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να αντιμετωπίσετε ένα τσίμπημα από έντομο τώρα το καλοκαίρι;

ΕΟΔΥ: Πρώτο περιστατικό λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας

Ποιοι παράγοντες λειτουργούν ως "πειρασμός" για τα κουνούπια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αγγειίτιδα του Ashton Kutcher, μια σπάνια αυτοάνοση διαταραχή: Τι είναι;

Ένας γιατρός μπορεί να διαγνώσει την αγγειίτιδα με βάση τα συμπτώματα, το ιατρικό ιστορικό ενός ατόμου, τη φυσική εξέταση και τις εργαστηριακές εξετάσεις. Μπορούν επίσης να πραγματοποιηθούν σαρώσεις αιμοφόρων αγγείων και καρδιάς, καθώς και βιοψίες ιστών, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη οδηγεί σε περισσότερα παιδιά με κακή υγεία παγκοσμίως

Υπερθέρμανση του πλανήτη: Είναι επιτακτική ανάγκη τα παιδιά να ενθαρρύνονται να κάνουν καθημερινή σωματική δραστηριότητα για να χτίσουν και να διατηρήσουν τη φυσική τους κατάσταση.

Αλλαγές στην περίοδο μετά τη χορήγηση εμβολίου κατά του κορωνοϊού

Covid19: Το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας διεξάγει μια μεγάλη μελέτη σε περισσότερες από 60.000 γυναίκες ηλικίας 12-80 ετών στη Νορβηγία για να διερευνήσει οποιαδήποτε συσχέτιση μεταξύ του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού και των διαφορετικών τύπων αλλαγών της περιόδου.

Πώς οι αλλαγές στον τρόπο ζωής επηρεάζουν την αντίσταση στην ινσουλίνη;

Αντίσταση στην ινσουλίνη: Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, ιδιαίτερα η διατροφή, μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές στην πρόληψη, τη θεραπεία και ακόμη και την αναστροφή του διαβήτη τύπου 2.

Μελέτη νευροαπεικόνισης αποκαλύπτει διαφορές που σχετίζονται με την κόπωση ανά ηλικία και φύλο

Μελέτη νευροαπεικόνισης: Για να μελετήσουν τη σχέση μεταξύ ηλικίας και κόπωσης, οι ερευνητές του Ιδρύματος Kessler πραγματοποίησαν μια νέα μελέτη χρησιμοποιώντας δεδομένα νευροαπεικόνισης και αυτοαναφοράς.