Επιστημονικά Νέα

Κορωνοϊός Μελέτη ΗΠΑ: Τα αντισώματα κατά του κορωνοϊού μπορεί να προστατεύσουν από εκ νέου μόλυνση

Κορωνοϊός Μελέτη ΗΠΑ: Τα αντισώματα κατά του κορωνοϊού μπορεί να προστατεύσουν από εκ νέου μόλυνση

Κορωνοϊός Μελέτη ΗΠΑ: Νέα στοιχεία από τις ΗΠΑ συνδέουν την ανεύρεση αντισωμάτων έναντι του κορωνοϊού (από προηγούμενη λοίμωξη) με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο εκ νέου μόλυνσης στο μέλλον. Συγκεκριμένα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Internal Medicine την Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου, διαπίστωσε ότι τα άτομα που ήταν θετικά σε αντισώματα έναντι του Covid-19 είχαν μειωμένο κίνδυνο λοίμωξης από κορωνοϊό μελλοντικά σε σύγκριση με εκείνα που βγήκαν αρνητικά στο τεστ αντισωμάτων.

Νέα στοιχεία από τις ΗΠΑ συνδέουν την ανεύρεση αντισωμάτων έναντι του κορωνοϊού (από προηγούμενη λοίμωξη) με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο εκ νέου μόλυνσης στο μέλλον. Συγκεκριμένα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Internal Medicine την Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου, διαπίστωσε ότι τα άτομα που ήταν θετικά σε αντισώματα έναντι του Covid-19 είχαν μειωμένο κίνδυνο λοίμωξης από κορωνοϊό μελλοντικά σε σύγκριση με εκείνα που βγήκαν αρνητικά στο τεστ αντισωμάτων.

“Τα αποτελέσματα της μελέτης μιλούν βασικά για δεκαπλάσια μείωση, αλλά θα έχω επιφυλάξεις γύρω από αυτό. Με άλλα λόγια, θα μπορούσε να είναι μια υπερεκτίμηση της μείωσης. Θα μπορούσε [όμως] να είναι μια υποτίμηση της μείωσης”, επεσήμανε ο Δρ. Douglas Lowy, κύριος αναπληρωτής διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, ο οποίος και συνέγραψε τη μελέτη.

“Για μένα, το μεγάλο μήνυμα είναι ότι υπάρχει μείωση”, προσέθεσε ο Δρ. Lowy και “το να είσαι θετικός στο αντίσωμα μετά από φυσική λοίμωξη σχετίζεται με μερική προστασία έναντι μιας νέας λοίμωξης”. Ο Lowy επεσήμανε ακόμη ότι τα άτομα που έχουν αναρρώσει από κορωνοϊό θα πρέπει να εμβολιαστούν κανονικά και παρά ταύτα, όταν έρθει η σειρά τους.

Οι ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου και τις εταιρείες LabCorp, Quest Diagnostics, Aetion Inc. και HealthVerity των ΗΠΑ εξέτασαν δεδομένα για περισσότερα από 3,2 εκατομμύρια άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες που είχαν συμμετάσχει σε μια δοκιμή αντισωμάτων Covid-19 πέρυσι, μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου.

Από τη ανάλυση των δειγμάτων πρέκυψε ότι το 11,6% ήταν θετικό σε αντισώματα και το 88,3% βρέθηκε αρνητικό. Στα δεδομένα παρακολούθησης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μόνο το 0,3% αυτών που ήταν θετικοί σε αντισώματα κατά του κορωνοϊού εμφάνισαν επίσης θετικά αποτελέσματα έναντι μόλυνσης από τον ιό στο μέλλον και συγκεκριμένα μετά από 90 ημέρες. Ενώ, το 3% αυτών που ήταν αρνητικοί στις δοκιμές αντισωμάτων Covid-19 διαγνώστηκαν αργότερα με λοίμωξη κορωνοϊού  – κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Συνολικά, η μελέτη είναι παρατηρητική και υποδηλώνει ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των θετικών αποτελεσμάτων σε δοκιμές αντισωμάτων κατά του κορωνοϊού και ενός χαμηλότερου κινδύνου μόλυνσης περίπου 90 ημέρες αργότερα – αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα για τον προσδιορισμό της αιτιώδους σχέσης και για την εκτίμηση του χρόνου που τα αντισώματα μπορεί να παρέχουν προστασία από νέα μόλυνση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Κορωνοϊός 25/02 - 1.784 νέα κρούσματα - 39 νεκροί - 367 διασωληνωμένοι

Θρομβώσεις και κορωνοϊός

94% αποτελεσματικό το εμβόλιο της Pfizer

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Δύο στους 100 ασθενείς Covid-19 σε ΜΕΘ παθαίνουν εγκεφαλικό

Το 2% των ασθενών με Covid-19 που νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσοκομείου, δηλαδή οι δύο στους 100, παθαίνουν εγκεφαλικό επεισόδιο κατά την παραμονή τους σε αυτήν, σύμφωνα με μία νέα διεθνή επιστημονική μελέτη.

Το πρόγραμμα θα μπορούσε επίσης να απαιτεί τρίτη δόση του εμβολίου της Phizer εντόςενός έτους λέει ο Albert Bourla

"Κανένα από τα 400 εμβολιασμένα δεν μολύνθηκε, πολύ καλά νέα", δήλωσε ο Μπουρλά. Με βάση τα στοιχεία, ο Διευθύνων Σύμβουλος είπε ότι υπήρχε ανάγκη για επανεμβολιασμό μεταξύ έξι και 12 μηνών, καθώς επίσης και ένας ετήσιος επανεμβολιασμός. Ωστόσο, αυτό πρέπει να επιβεβαιωθεί, είπε ο Μπούρλα.

Βάση για πολλά εμβόλια covid-19 oι αδενοϊοί

Δεν υπάρχουν δημόσια διαθέσιμα εμβόλια που προστατεύουν από τη μόλυνση από αδενοϊό, αν και ένα υπάρχον εμβόλιο μερικές φορές δίνεται σε στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων CDC

Σε καινοτόμες θεραπείες σε ανθρώπους που θα μπορούσαν να μειώσουν ή να αντιστρέψουν βλάβες από καρδιακή προσβολή οδηγούται οι επιστήμονες

Εάν μελλοντικές μελέτες δείχνουν πώς η πλαστικότητα του μυοκαρδίου εμποδίζεται και επανενεργοποιείται στον άνθρωπο, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καινοτόμες θεραπείες που θα μπορούσαν ενδεχομένως να μειώσουν ή να αντιστρέψουν τη βλάβη λόγω καρδιακής προσβολής. Αυτή η ανακάλυψη έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στη θεραπεία των καρδιακών παθήσεων.

Ερευνητές μελετούν διάσημη μαύρη τρύπα για να εξελίξουν τη Θεωρία της Σχετικότητας

Μαύρη τρύπα: Διεθνής ερευνητική ομάδα έστρεψε 19 διαστημικά και ισχυρά επίγεια τηλεσκόπια στη συγκεκριμένη μαύρη τρύπα για να συλλέξει όσο το δυνατόν περισσότερα δεδομένα.