Επιστημονικά Νέα

Κορωνοϊός Μελέτη ΗΠΑ: Τα αντισώματα κατά του κορωνοϊού μπορεί να προστατεύσουν από εκ νέου μόλυνση

Κορωνοϊός Μελέτη ΗΠΑ: Τα αντισώματα κατά του κορωνοϊού μπορεί να προστατεύσουν από εκ νέου μόλυνση

Κορωνοϊός Μελέτη ΗΠΑ: Νέα στοιχεία από τις ΗΠΑ συνδέουν την ανεύρεση αντισωμάτων έναντι του κορωνοϊού (από προηγούμενη λοίμωξη) με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο εκ νέου μόλυνσης στο μέλλον. Συγκεκριμένα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Internal Medicine την Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου, διαπίστωσε ότι τα άτομα που ήταν θετικά σε αντισώματα έναντι του Covid-19 είχαν μειωμένο κίνδυνο λοίμωξης από κορωνοϊό μελλοντικά σε σύγκριση με εκείνα που βγήκαν αρνητικά στο τεστ αντισωμάτων.

Νέα στοιχεία από τις ΗΠΑ συνδέουν την ανεύρεση αντισωμάτων έναντι του κορωνοϊού (από προηγούμενη λοίμωξη) με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο εκ νέου μόλυνσης στο μέλλον. Συγκεκριμένα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Internal Medicine την Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου, διαπίστωσε ότι τα άτομα που ήταν θετικά σε αντισώματα έναντι του Covid-19 είχαν μειωμένο κίνδυνο λοίμωξης από κορωνοϊό μελλοντικά σε σύγκριση με εκείνα που βγήκαν αρνητικά στο τεστ αντισωμάτων.

“Τα αποτελέσματα της μελέτης μιλούν βασικά για δεκαπλάσια μείωση, αλλά θα έχω επιφυλάξεις γύρω από αυτό. Με άλλα λόγια, θα μπορούσε να είναι μια υπερεκτίμηση της μείωσης. Θα μπορούσε [όμως] να είναι μια υποτίμηση της μείωσης”, επεσήμανε ο Δρ. Douglas Lowy, κύριος αναπληρωτής διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, ο οποίος και συνέγραψε τη μελέτη.

“Για μένα, το μεγάλο μήνυμα είναι ότι υπάρχει μείωση”, προσέθεσε ο Δρ. Lowy και “το να είσαι θετικός στο αντίσωμα μετά από φυσική λοίμωξη σχετίζεται με μερική προστασία έναντι μιας νέας λοίμωξης”. Ο Lowy επεσήμανε ακόμη ότι τα άτομα που έχουν αναρρώσει από κορωνοϊό θα πρέπει να εμβολιαστούν κανονικά και παρά ταύτα, όταν έρθει η σειρά τους.

Οι ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου και τις εταιρείες LabCorp, Quest Diagnostics, Aetion Inc. και HealthVerity των ΗΠΑ εξέτασαν δεδομένα για περισσότερα από 3,2 εκατομμύρια άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες που είχαν συμμετάσχει σε μια δοκιμή αντισωμάτων Covid-19 πέρυσι, μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου.

Από τη ανάλυση των δειγμάτων πρέκυψε ότι το 11,6% ήταν θετικό σε αντισώματα και το 88,3% βρέθηκε αρνητικό. Στα δεδομένα παρακολούθησης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μόνο το 0,3% αυτών που ήταν θετικοί σε αντισώματα κατά του κορωνοϊού εμφάνισαν επίσης θετικά αποτελέσματα έναντι μόλυνσης από τον ιό στο μέλλον και συγκεκριμένα μετά από 90 ημέρες. Ενώ, το 3% αυτών που ήταν αρνητικοί στις δοκιμές αντισωμάτων Covid-19 διαγνώστηκαν αργότερα με λοίμωξη κορωνοϊού  – κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Συνολικά, η μελέτη είναι παρατηρητική και υποδηλώνει ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των θετικών αποτελεσμάτων σε δοκιμές αντισωμάτων κατά του κορωνοϊού και ενός χαμηλότερου κινδύνου μόλυνσης περίπου 90 ημέρες αργότερα – αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα για τον προσδιορισμό της αιτιώδους σχέσης και για την εκτίμηση του χρόνου που τα αντισώματα μπορεί να παρέχουν προστασία από νέα μόλυνση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κορωνοϊός 25/02 - 1.784 νέα κρούσματα - 39 νεκροί - 367 διασωληνωμένοι

Θρομβώσεις και κορωνοϊός

94% αποτελεσματικό το εμβόλιο της Pfizer

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η ρύπανση του αέρα οδηγεί σε διαβήτη τύπου 2;

Καλιφόρνια όζον άσκηση: Ένα οξύμωρο παρουσιάζεται στην Καλιφόρνια. Ηλικιωμένοι που ασκούνται σε εξωτερικούς χώρους βρίσκονται σε κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 λόγω ρύπανσης.

Τα εμβόλια covid -19 λειτουργούν σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας παρά την ανοσοθεραπεία

Σύμφωνα με την Εθνική Εταιρεία Σκλήρυνσης κατά Πλάκας NMSS, τα άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή κατά του CD20 θα πρέπει να εμβολιαστούν, καθώς μπορεί να αναμένουν τουλάχιστον «κάποια ανοσία».

Εξατομικευμένες συστάσεις άσκησης προσαρμοσμένες στα επίπεδα της αρτηριακής σας πίεσης

Αρτηριακή πίεση: Ένα στα τέσσερα καρδιακά επεισόδια προκαλείται από υψηλή αρτηριακή πίεση. Υπολογίζεται ότι έως το 2025, περίπου το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού θα έχει υπέρταση. Ενώ είναι ευρέως αποδεκτό ότι η άσκηση μειώνει την αρτηριακή πίεση, μέχρι τώρα οι συστάσεις επικεντρώνονταν στην ποσότητα άσκησης ανά εβδομάδα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το αρχικό επίπεδο αρτηριακής πίεσης ενός ατόμου.

Η Health2047 επενδύει στη RecoverX για την επαναστατική αναμόρφωση ιατρικών αρχείων & διαδικασιών

Health2047: Η εταιρεία επενδύει στη RecoverX, που χρησιμοποιεί επαυξημένη νοημοσύνη για την αναβάθμιση των ιατρικών διαδικασιών, αλλά και την αποδοτικότερη αρχειοθέτηση των ιατρικών δεδομένων.

Δεν υπάρχει ένα κατώφλι στα οφέλη που προσφέρει η σωματική δραστηριότητα στην καρδιά, λένε επιστήμονες

Αθλητισμός: Οι ειδικοί λένε ότι ακόμη και ασκήσεις χαμηλού επιπέδου που γίνονται σε διαφορετικές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορούν να ωφελήσουν την υγεία της καρδιάς σας.