Επιστημονικά Νέα

Κορωνοϊός: Ισχυρές ενδείξεις ότι η COVID-19 είναι μια εποχική μόλυνση

Κορωνοϊός: Ισχυρές ενδείξεις ότι η COVID-19 είναι μια εποχική μόλυνση

Κορωνοϊός: Νέα έρευνα παρέχει ισχυρές ενδείξεις ότι η COVID-19 είναι μια εποχιακή λοίμωξη που συνδέεται με τις χαμηλές θερμοκρασίες και την υγρασία, όπως η εποχική γρίπη.

Με επικεφαλής το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης (ISGlobal), ένα ίδρυμα που υποστηρίζεται από το Ίδρυμα «la Caixa», η νέα μελέτη παρέχει ισχυρές αποδείξεις ότι η COVID-19 είναι μια εποχική λοίμωξη που συνδέεται με τις χαμηλές θερμοκρασίες και την υγρασία, όπως η εποχική γρίπη. Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Nature Computational Science, υποστηρίζουν επίσης τη σημαντική συμβολή της μετάδοσης του ιού SARS-CoV-2 δια του αέρα και την ανάγκη στροφής σε μέτρα που προάγουν την «υγιεινή του».

Ένα βασικό ερώτημα σχετικά με τον SARS-CoV-2 είναι αν συμπεριφέρεται ως εποχικός ιός όπως η γρίπη ή αν μεταδίδεται εξίσου οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου. Μια πρώτη θεωρητική μελέτη μοντελοποίησης πρότεινε ότι το κλίμα δεν αποτελούσε παράγοντα μετάδοσης της COVID-19, δεδομένου του υψηλού αριθμού ευπαθών ατόμων χωρίς ανοσία στον ιό. Ωστόσο, ορισμένες παρατηρήσεις πρότειναν ότι η αρχική διάδοση της COVID-19 στην Κίνα συνέβη σε γεωγραφικό πλάτος μεταξύ 30 και 50o Nο, με χαμηλά επίπεδα υγρασίας και χαμηλές θερμοκρασίες (μεταξύ 5 και 11o C).

«Το ερώτημα εάν η COVID-19 είναι μια γνήσια εποχική ασθένεια γίνεται ολοένα και πιο κεντρικό, με συνέπειες για τον καθορισμό αποτελεσματικών μέτρων παρέμβασης», εξηγεί ο Xavier Rodó, διευθυντής του προγράμματος Climate and Health στο ISGlobal και συντονιστής της μελέτης. Για να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα, ο Rodó και η ομάδα του ανέλυσαν αρχικά τη συσχέτιση θερμοκρασίας και υγρασίας στην αρχική φάση της εξάπλωσης του SARS-CoV-2 σε 162 χώρες σε πέντε ηπείρους, προτού τεθούν σε εφαρμογή αλλαγές στην ανθρώπινη συμπεριφορά και τις πολιτικές δημόσιας υγείας. Τα αποτελέσματα δείχνουν μια αρνητική σχέση μεταξύ του ρυθμού μετάδοσης (R0) και τόσο της θερμοκρασίας όσο και της υγρασίας σε παγκόσμια κλίμακα: υψηλότεροι ρυθμοί μετάδοσης συσχετίστηκαν με χαμηλότερες θερμοκρασίες και υγρασία.

Στη συνέχεια, η ομάδα ανέλυσε πώς αυτή η συσχέτιση μεταξύ κλίματος και ασθένειας εξελίχθηκε με την πάροδο του χρόνου και αν ήταν συνεπής σε διαφορετικές γεωγραφικές κλίμακες. Και πάλι, βρήκαν μια ισχυρή αρνητική συσχέτιση μεταξύ της νόσου (αριθμός κρουσμάτων) και του κλίματος (θερμοκρασία και υγρασία), με σταθερά μοτίβα κατά τη διάρκεια του πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύματος της πανδημίας σε διαφορετικές χωρικές κλίμακες: παγκοσμίως, σε χώρες , έως μεμονωμένες περιοχές εντός των χωρών που πλήττονται ιδιαίτερα (Λομβαρδία, Θύρινγκεν και Καταλονία), ακόμη και σε επίπεδο πόλης (Βαρκελώνη).

Τα πρώτα επιδημικά κύματα εξασθενούσαν καθώς η θερμοκρασία και η υγρασία αυξήθηκαν, και το δεύτερο κύμα αυξήθηκε καθώς έπεφταν η θερμοκρασία και η υγρασία. Ωστόσο, αυτό το μοτίβο έσπασε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σε όλες τις ηπείρους. «Αυτό θα μπορούσε να εξηγηθεί από διάφορους παράγοντες, όπως οι μαζικές συγκεντρώσεις νέων, ο τουρισμός και ο κλιματισμός, μεταξύ άλλων», εξηγεί ο Alejandro Fontal, ερευνητής στο ISGlobal και πρώτος συγγραφέας της μελέτης.

Τέλος, χρησιμοποιώντας ένα επιδημιολογικό μοντέλο, η ερευνητική ομάδα έδειξε ότι η ενσωμάτωση της θερμοκρασίας στον ρυθμό μετάδοσης λειτουργεί καλύτερα για την πρόβλεψη της ανόδου και της πτώσης των διαφορετικών κυμάτων, ιδιαίτερα του πρώτου και του τρίτου στην Ευρώπη. «Συνολικά, τα ευρήματά μας υποστηρίζουν την άποψη ότι η COVID-19 είναι μια πραγματική εποχιακή λοίμωξη χαμηλής θερμοκρασίας, παρόμοια με τη γρίπη και με τους πιο καλοήθεις κορωνοϊούς που κυκλοφορούν», λέει ο Rodó.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κορωνοϊός: 364 τα νέα κρούσματα της ινδικής μετάλλαξης στη χώρα

Μίνα Γκάγκα: Ανεμβολίαστοι οι 70 από τους 73 νοσηλεύομενους στις ΜΕΘ σε Δ.Μακεδονία και Θεσσαλονίκη

Βάνα Παπαευαγγέλου: Οι νέες εισαγωγές αυξήθηκαν τις τελευταίες 2 εβδομάδες κατά 30%

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι άνδρες που μιλούν με μεγαλύτερη ένταση μεταδίδουν πιο εύκολα την covid-19, σύμφωνα με ερευνητές στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Κολοράντο

Αυτά τα αποτελέσματα, σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης, ενώ υποστηρίζουν περαιτέρω διερεύνηση της έντασης της φωνής και του CO2 ως δείκτες κινδύνου μόλυνσης σε εσωτερικούς χώρους.

Ο αντίκτυπος της ημικρανίας με αύρα στην κίνηση

Ημικρανία με αύρα: Οι ασθενείς με ημικρανία με αύρα εμφάνισαν μεγαλύτερη καθυστέρηση απόκρισης και άλλες υποομάδες ημικρανίας κατά την αξιολόγηση της ισορροπίας μετά από απροσδόκητες διαταραχές του εδάφους.

Τεστ ανιχνεύει τα πρώιμα στάδια άνοιας

Άνοια Αλτσχάιμερ τεστ: Αυτή η πρώιμη ανίχνευση είναι κρίσιμη για την αποτελεσματική θεραπεία, ειδικά καθώς αναπτύσσονται και εγκρίνονται νέες θεραπείες για την άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται με διπλάσιο ρυθμό από τη Δέλτα

Μετάλλαξη Όμικρον: Η παραλλαγή αυτή δείχνει να ξαπλώνεται με διπλάσιο ρυθμό από ό,τι η παραλλαγή Delta, κυρίως λόγω ενός συνδυασμού μεταδοτικότητας και της ικανότητας να αποφεύγει την ανοσολογική άμυνα του σώματος, αναφέρουν οι επιστήμονες.

Πώς αναπτύσσεται ένα μωρό μέσα στη μήτρα - στάδια ανάπτυξης από τη σύλληψη έως τη γέννηση

Μήνας 10 (Εβδομάδες 37 έως 40) Αυτόν τον τελευταίο μήνα το έμβρυο προετοιμάζεται για τη γέννηση. Μπορεί να είναι μέχρι 20 ίντσες και βάρος περίπου 3,50 κιλά. Επειδή ο χώρος είναι στενός, μπορεί να γίνει αισθητή λιγότερη κίνηση, λέει η κλινική του Κλίβελαντ. -

Αυξήθηκε η πίεση το 2020 για το 27% των Αμερικανών λόγω lockdown

Υπέρταση κορωνοϊός: Δεδομένα που καλύπτουν σχεδόν μισό εκατομμύριο μεσήλικες Αμερικανούς δείχνουν ότι περίπου το 27% είδε την αρτηριακή του πίεση να αυξάνεται σημαντικά το 2020 μετά την εμφάνιση περιορισμών για την COVID-19 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.