Επιστημονικά Νέα

Κορωνοϊός ΗΠΑ: Οι επιπτώσεις της Covid στη διάγνωση και φροντίδα των καρκινοπαθών

Κορωνοϊός ΗΠΑ: Οι επιπτώσεις της Covid στη διάγνωση και φροντίδα των καρκινοπαθών

Κορωνοϊός ΗΠΑ: Η μείωση των αξονικών τομογραφιών για τον προσυμπτωματικό έλεγχο καρκίνου και την αρχική εξέταση πιθανότατα σημαίνει υψηλότερο αριθμό ασθενών με προχωρημένο καρκίνο στο μέλλον, επισημαίνει η νέα μελέτη.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει τον σοβαρό αντίκτυπο της COVID-19 στην υγειονομική περίθαλψη των ΗΠΑ, καθώς η πανδημία γέμισε τα νοσοκομεία και μείωσε την ικανότητα απεικονιστικών εξετάσεων για τον καρκίνο κατά την κορύφωσή της από τον Μάρτιο έως τις αρχές Μαΐου 2020. Λίγες μελέτες, ωστόσο, έχουν διερευνήσει τις παρατεταμένες επιπτώσεις της πανδημίας στην απεικόνιση του καρκίνου. Για τη νέα μελέτη, ερευνητές από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης (MGH) και την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ στη Βοστώνη συνέκριναν εξετάσεις αξονικής τομογραφίας για τον καρκίνο κατά τη διάρκεια τριών περιόδων του 2020: την προ-COVID φάση (Ιανουάριος έως τα μέσα Μαρτίου), την κορύφωση της COVID (μέσα Μαρτίου έως τον Μάιο) και την φάση που ακολούθησε (Μάιος έως μέσα Νοεμβρίου). Εξέτασαν τον όγκο των αξονικών τομογραφιών και το είδος της φροντίδας που παρέχεται μέσω των απεικονιστικών εξετάσεων. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι αξονικές τομογραφίες μειώθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της COVID. Συγκεκριμένα, η αξονική τομογραφία για τον προσυμπτωματικό έλεγχο καρκίνου μειώθηκε κατά 82%, ενώ η αξονική τομογραφία για την αρχική εξέταση, τον ενεργό καρκίνο και την επιτήρηση του παρουσίασαν επίσης σημαντική πτώση. Οι προσυμπτωματικοί έλεγχοι καρκίνου και οι αποκονίσεις αρχικής εξέτασης, παρέμειναν μειωμένοι κατά 11,7% και 20%, αντίστοιχα, και μετά τη φάση της κορύφωσης – σε σχέση με την προ-COVID εποχή.

«Η μείωση κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της COVID ήταν αναμενόμενη λόγω των συστάσεων παραμονής στο σπίτι και του αριθμού των τμημάτων απεικόνισης που έκλεισαν ως προληπτικό μέτρο», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Marc Succi, MD, ακτινολόγος έκτακτης ανάγκης στο MGH και διευθυντής του MESH Incubator, ένα εσωτερικό κέντρο καινοτομίας και επιχειρηματικότητας. Η μείωση των αξονικών τομογραφιών για τον προσυμπτωματικό έλεγχο καρκίνου και την αρχική εξέταση πιθανότατα σημαίνει υψηλότερο αριθμό ασθενών με προχωρημένο καρκίνο στο μέλλον. «Αναμένουμε ότι θα δούμε αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα λόγω του γεγονότος ότι αυτοί οι ασθενείς δεν μπόρεσαν να κάνουν τις συνήθεις απεικονίσεις τους», είπε ο Δρ Σούτσι. Η μείωση των απεικονίσεων καρκίνου επηρέασε ιδιαίτερα το περιβάλλον των εξωτερικών ασθενών, καθώς η χρήση μετατοπίστηκε από τα μεγάλα ακαδημαϊκά κέντρα προς τα κοινοτικά νοσοκομεία και το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Οι απεικονίσεις καρκίνου στα επείγοντα αυξήθηκαν κατά την περίοδο μετά την κορύφωση της COVID. Η πιθανότητα έκθεσης στον κορωνοϊό έκανε πολλούς ασθενείς με καρκίνο να διστάζουν να πάνε σε μεγάλα νοσοκομεία και κέντρα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, είπαν οι ερευνητές. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να ανέβαλαν μια επίσκεψη έως ότου τα συμπτώματα έγιναν πολύ σημαντικά για να αγνοηθούν. «Όταν η αρχική διαγνωστική απεικόνιση γίνεται στο δωμάτιο επειγόντων περιστατικών, αυτό υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι είχαν συμπτώματα λόγω καρκίνου για μήνες και μήνες και δεν έρχονταν σε επαφή με τους παρόχους πρωτοβάθμιας περίθαλψής τους», σημειώνουν. «Τελικά, τα συμπτώματα έγιναν τόσο άσχημα που δεν μπορούσαν να το αντιμετωπίσουν στο σπίτι». Τα ευρήματα της μελέτης υπογραμμίζουν την ευάλωτη θέση των καρκινοπαθών στην πανδημία.

«Χρειαζόμαστε καλύτερη ευαισθητοποίηση και προσέγγιση προς τον πληθυσμό των ογκολογικών ασθενών», είπε ο Δρ. Σούτσι. «Για παράδειγμα, εάν ένας ασθενής πρόκειται να υποβληθεί σε ετήσιο προσυμπτωματικό έλεγχο καρκίνου του πνεύμονα με αξονική τομογραφία, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι γνωρίζει ότι μπορεί και πρέπει να κάνει αυτόν τον έλεγχο ανεξάρτητα από την COVID. Οι καθυστερήσεις στον προσυμπτωματικό έλεγχο αναπόφευκτα θα οδηγήσουν σε καθυστερημένες διαγνώσεις και αυξημένη νοσηρότητα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

1 στους 3 ασθενείς που νοσηλεύονται καταλήγουν στις ΜΕΘ από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη

Η πανδημία έχει επιδεινώσει τις ανισότητες στην πρόσβαση παιδιών με καρκίνο

Ο τεράστιος αντίκτυπος της πανδημίας covid-19 στον προληπτικό έλεγχο ρουτίνας των γυναικών για καρκίνο και άλλες ασθένειες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι εκπαιδευτικοί χρειάζονται περισσότερες μέρες ασθενείας

Covid-19 burnout: Υπάρχει πραγματική ανησυχία ότι οι δάσκαλοι που προσπαθούν να κάνουν ό,τι μπορούν για τους μαθητές τους θα εξοντώσουν τους εαυτούς τους και αυτό θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην πορεία.

Πότε θα σταματήσει το μωρό μου να κλαίει τόσο πολύ;

Καμπύλη κλάματος: Το κλάμα είναι μια από τις πρώτες μορφές επικοινωνίας που χρησιμοποιούν τα βρέφη για να τραβήξουν την προσοχή των γονιών τους. Η γνωστική και συναισθηματική ανάπτυξη του βρέφους διεγείρεται όταν οι γονείς αντιδρούν κατάλληλα στα σήματα του παιδιού. 

Η κλιματική αλλαγή είναι πιθανό να μειώσει την ποσότητα του ύπνου ετησίως

Ποιότητα ύπνου: Στην τρέχουσα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπό κανονικές συνήθειες διαβίωσης, οι άνθρωποι φαίνονται πολύ καλύτεροι στο να προσαρμόζονται σε ψυχρότερες εξωτερικές θερμοκρασίες από ό,τι πιο ζεστές συνθήκες.

Νέα στοιχεία για την καταπολέμηση των θανατηφόρων βακτηρίων

Βακτηριακές λοιμώξεις: Η ομάδα ανακάλυψε ότι το Clostridium septicum μπορεί να σκοτώσει γρήγορα τα κύτταρα απελευθερώνοντας μια τοξίνη που δρα σαν σφυρί ανοίγοντας τρύπες στην επιφάνεια του κυττάρου.

Οι επιδόσεις των μαθητών της Βιρτζίνια υποχωρούν μετά το κλείσιμο της COVID, σύμφωνα με έκθεση

Οι γονείς της Βιρτζίνια απογοητεύτηκαν με μια πληθώρα ζητημάτων που σχετίζονται με την εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένων των εντολών μάσκας, του κλεισίματος σχολείων, του ακατάλληλου περιεχομένου μαθημάτων και αμφιλεγόμενων θεμάτων όπως η ρητορική των φύλων και η κριτική θεωρία των φυλών και έφεραν την απογοήτευσή τους στις κάλπες στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.

Πιθανή ανακάλυψη μηχανισμού πίσω από τα μυστηριώδη συμπτώματα της COVID-19

Κορωνοϊός: Μπορούμε να δούμε ότι η πρωτεΐνη ακίδας, όταν επηρεάζεται από το δικό μας ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να παράγει αμυλοειδείς δομές και ότι αυτό μπορεί να επηρεάσει δυνητικά την πήξη του αίματός μας.