Επιστημονικά Νέα

Κορωνοϊός εμβόλιο: Nέα εξέταση αίματος βοηθά στον έλεγχο του πληθυσμού

Κορωνοϊός εμβόλιο: Nέα εξέταση αίματος βοηθά στον έλεγχο του πληθυσμού

Κορωνοϊός εμβόλιο: Σε μια συνέντευξη ο James Hindley, Ph.D., από την Indoor Biotechnologies εξηγεί πώς η εταιρεία του αναπτύσσει ένα νέο τεστ κυττάρων Τ κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Αποκαλύπτει επίσης γιατί αυτή η δοκιμή είναι ένα πολύ απαραίτητο εργαλείο για εκείνους που σχεδιάζουν νέα εμβόλια και μελετούν ανοσολογικές αντιδράσεις στο νέο κορωνοϊό. Από τότε που ξεκίνησε η πανδημία COVID-19, επιστήμονες σε διάφορους κλάδους και γεωγραφικές τοποθεσίες συνεργάστηκαν με πρωτοφανείς τρόπους. Η ταχύτητα με την οποία οι διαγνωστικές δοκιμές πήγαν από τη σύλληψη στην πραγματικότητα ήταν εκπληκτική, όπως και οι παγκόσμιες προσπάθειες για τη δοκιμή νέων και επανατοποθετημένων φαρμάκων για την εξεύρεση θεραπειών για άτομα με τη νόσο. Ωστόσο, οι αποτελεσματικές θεραπείες εμφανίζονται μόνο προσωρινά. Οι διαγνωστικές δυνατότητες δοκιμών ήταν αργές για να φτάσουν στις κλίμακες που απαιτούνται για να κρατήσει την πανδημία σε απόσταση.

dr-james-hindley.jpg

Πολλές ερωτήσεις παραμένουν σχετικά με το πώς ο ιός προκαλεί καταστροφική επιδείνωση σε μερικούς, αλλά αφήνει πολλούς άλλους ασυμπτωματικούς. Αμέτρητοι, οι ερευνητές συνεχίζουν να ερευνούν και να αναπτύσσουν νέα οπλοστάσια σε αυτόν τον παγκόσμιο αγώνα. Ο James Hindley, Ph.D., είναι ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Indoor Biotechnologies στο Κάρντιφ της Ουαλίας και το έργο βρίσκεται σε συνεργασία με τον Martin Scurr, Ph.D., ερευνητικό συνεργάτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ. Σε συνεργασία με την ομάδα της Indoor Biotechnologies, οι Dr. Hindley και Dr. Scurr αναπτύσσουν έναν νέο τύπο δοκιμής που μπορεί να δείξει εάν κάποιος έχει αναπτύξει συγκεκριμένα κύτταρα Τ στο SARS-CoV-2. Τα Τ κύτταρα είναι ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων. Παίζουν βασικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο τα σώματά μας καταπολεμούν τα ιογενή παθογόνα, όπως το SARS-CoV-2, το νέο κορωνοϊό.

indoor.jpg

 

«Χρειάζεται μια απλή δοκιμή κυττάρων Τ»

Γιατί χρειάζεται να αναπτυχθεί μια νέα δοκιμή Τ κυττάρων;

Δρ. James Hindley : Η τρέχουσα εστίαση για τον έλεγχο της ανοσίας στον ιό SARS-CoV-2 βασίζεται στην αξιολόγηση των αντισωμάτων. Αυτά είναι αναμφίβολα σημαντικό μέρος της ανοσοαπόκρισης της μνήμης μας στους ιούς. Ωστόσο, ένα άλλο κρίσιμο συστατικό της ανοσολογικής μας απόκρισης στους ιούς είναι το Τ κύτταρο. Αυτά παρέχουν επίσης στη μνήμη ανοσοαποκρίσεις και μπορεί ακόμη και να είναι πιο ευαίσθητα από τα αντισώματα. Η πρόκληση με τα Τ κύτταρα είναι ότι, σε αντίθεση με τα αντισώματα, η μέτρησή τους δεν είναι απλή. Ως εκ τούτου, υπάρχει ανάγκη για μια απλή δοκιμή κυττάρων Τ, η οποία θα μπορούσε να επιτρέψει τη διεξαγωγή δοκιμών για ειδικά κύτταρα ιού Τ.

Τι θα δείξουν τα αποτελέσματα των δοκιμών;

Δρ Hindley : Το τεστ που έχουμε αναπτύξει μπορεί να παρέχει ποσοτικά αποτελέσματα που μετρούν το μέγεθος της απόκρισης ενός κυττάρου Τ ενός ατόμου στον ιό SARS-CoV-2. Μπορούμε επίσης να εκτελέσουμε παράλληλα την ίδια δοκιμή για άλλους ανθρώπινους ιούς και ιούς, όπως η γρίπη. Αυτό μας επιτρέπει να καθορίσουμε την ανοσοποιητική κατάσταση ενός ατόμου. Όπως και τα αντισώματα, πρέπει να προσδιοριστεί αν μια θετική δοκιμασία Τ κυττάρων προστατεύει από μελλοντική μόλυνση.

Ποιος θα επωφεληθεί από τη δοκιμή σας και ποιος μπορεί να το διαχειριστεί;

Δρ Hindley : Αρχικά, πιστεύουμε ότι η πρωταρχική χρήση αυτού του τεστ θα είναι για την ανάπτυξη εμβολίων, για να προσδιοριστεί εάν έχει δημιουργηθεί μια απόκριση Τ κυττάρου στο εμβόλιο και αν αυτό είναι επαρκές για να προστατεύει από τη μόλυνση. Τέτοιες δοκιμές θα γίνονται σε εργαστήρια, παράλληλα με άλλες δοκιμές που απαιτούνται για τη δοκιμή εμβολίων. Πιστεύουμε επίσης ότι αυτή η δοκιμή θα επιτρέψει στους φορείς δημόσιας υγείας να εκτελέσουν πολύ ευρύτερους ελέγχους του πληθυσμού. Και πάλι, αυτό θα πραγματοποιηθεί από εργαστήρια σε συνδυασμό με τον έλεγχο αντισωμάτων για να προσδιοριστεί τι συνιστά προστατευτική ανοσία. Μόλις αυτό αποδειχθεί, η αξιολόγηση θα μπορούσε στη συνέχεια να διατεθεί στο ευρύτερο κοινό, αλλά είναι πιθανό να παραμείνει ως δοκιμή που εκτελείται σε εργαστήριο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Λόγοι αποτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης

Υπάρχει άμυνα κατά της μόλυνσης του κορωνοϊού;

Μέτρα πρόληψης καρκίνου μαστού

Υπολογίζεται ότι μία στις δέκα γυναίκες έχει πιθανότητες να τον εκδηλώσει, με τον αριθμό των ετήσιων κρουσμάτων σε όλο τον κόσμο να υπερβαίνει τα 1,6 εκατομμύρια, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Τροφές που ανακουφίζουν από τον πόνο

Επανεξέτασαν προϋπάρχουσες έρευνες από διάφορα εργαστηριακά πειράματα υπό διαφορετικές συνθήκες και κατέληξαν σε 33 τροφές που αποδεδειγμένα μειώνουν τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου.

Νέα γονίδια που σχετίζονται με τον κορωνοϊό "κλειδί" για μελλοντικές θεραπείες

Για τη μελέτη, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια οθόνη σε ολόκληρο το γονιδίωμα μιας γραμμής κυττάρων πράσινου πιθήκου, τα οποία είναι πιο πιθανό να πεθάνουν μετά από έκθεση σε SARS-CoV-2 από ό, τι οι κυτταρικές σειρές που χρησιμοποιούνται συνήθως.

Νέος χάρτης του ανοσοποιητικού τοπίου στον καρκίνο του παγκρέατος

Οι καρκίνοι του παγκρέατος δεν ήταν ευαίσθητοι στη θεραπεία του ανοσοποιητικού συστήματος, και εκείνοι από εμάς στον τομέα προσπαθούμε να τακτοποιήσουμε είναι γιατί αυτό που κάνει αυτόν τον καρκίνο τόσο διαφορετικό

Δείτε ροφήματα και ποτά που προστατεύουν από την άνοια

Ρόφημα Άνοια: Ο κίνδυνος ανάπτυξης άνοιας αυξάνεται με τη γήρανση και η νόσος είναι εξαιρετικά συχνή στις μεγάλες ηλικίες. Εκτιμάται ότι 2% των ανθρώπων ηλικίας 65-74 έχει άνοια, ποσοστό που ανεβαίνει στο 19% για τις ηλικίες 75-84 και στο 42% για τους άνω των 85 ετών. Οι αιτίες της νόσου Aλτσχάιμερ, που είναι η συχνότερη […]