Επιστημονικά Νέα

Κορωνοϊός εγκέφαλος: Η Covid-19 προκαλεί βλάβες στα αγγεία

Κορωνοϊός εγκέφαλος: Η Covid-19 προκαλεί βλάβες στα αγγεία

Αν και η COVID-19 είναι κυρίως αναπνευστική νόσος, οι ασθενείς συχνά αντιμετωπίζουν νευρολογικά προβλήματα.

Κορωνοϊός εγκέφαλος: Σε μια μελέτη του τρόπου με τον οποίο η νόσος COVID-19 επηρεάζει τον εγκέφαλο, Αμερικανοί ερευνητές των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (NIH) εντόπισαν διαρκή σημάδια βλάβης που προκλήθηκαν από αραίωση του αίματος και διαρροή του μέσω των εγκεφαλικών αιμοφόρων αγγείων σε δείγματα ιστών από ασθενείς που πέθαναν από τη νόσο.

Αν και η COVID-19 είναι κυρίως αναπνευστική νόσος, οι ασθενείς συχνά αντιμετωπίζουν νευρολογικά προβλήματα. Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές διεξήγαγαν εις βάθος εξέταση δειγμάτων εγκεφαλικού ιστού από 19 ασθενείς που είχαν πεθάνει λόγω COVID-19 μεταξύ Μαρτίου και Ιουλίου του 2020. Οι ασθενείς ήταν από 5 έως 73 ετών.

Εγκέφαλος δυνατότητες: Πώς να τις αξιοποιήσετε για μια καλύτερη ζωή [pic,vid]

Αρχικά, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν ειδικό σαρωτή μαγνητικής τομογραφίας υψηλής ισχύος (MRI) που είναι 4 έως 10 φορές πιο ευαίσθητος από τους περισσότερους σαρωτές μαγνητικής τομογραφίας, για να εξετάσουν δείγματα των οσφρητικών βολβών και του εγκεφάλου από κάθε ασθενή. Αυτές οι περιοχές πιστεύεται ότι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στη νόσο COVID-19. Οι οσφρητικοί βολβοί ελέγχουν την αίσθηση της όσφρησης, ενώ ο εγκέφαλος ελέγχει την αναπνοή και τον καρδιακό ρυθμό. Οι σαρώσεις αποκάλυψαν ότι και οι δύο περιοχές είχαν αφθονία φωτεινών κηλίδων, που ονομάζονται υπερευαισθησίες, που συχνά υποδηλώνουν φλεγμονή, καθώς και σκοτεινές κηλίδες, που ονομάζονται υποεντάσεις, οι οποίες αντιπροσωπεύουν αιμορραγία.

Οι ερευνητές στη συνέχεια χρησιμοποίησαν τις σαρώσεις ως οδηγό τους για να εξετάσουν τα σημεία αυτά κάτω από το μικροσκόπιο. Διαπίστωσαν ότι τα φωτεινά σημεία περιείχαν αιμοφόρα αγγεία που ήταν πιο λεπτά από το φυσιολογικό και μερικές φορές διαρρέουν πρωτεΐνες αίματος, όπως το ινωδογόνο, στον εγκέφαλο. Αυτό φάνηκε να πυροδοτεί μια ανοσολογική αντίδραση. Οι κηλίδες περιβάλλονταν από Τ κύτταρα από το αίμα και τα κύτταρα του ανοσοποιητικού του εγκεφάλου που ονομάζονται μικρογλοία. Αντιθέτως, τα σκοτεινά σημεία περιείχαν τόσο θρόμβους όσο και διαρροή αιμοφόρων αγγείων, αλλά καμία ανοσοαπόκριση. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν ως αλληλογραφία στο New England Journal of Medicine.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σε αυστηρό lockdown από την Πρωτοχρονιά η Στροφή Ροδόπης

Η πρώτη περίπτωση μετάλλαξης στην Αμερική από άγνωστη πηγή

Ο κίνδυνος επανεμφάνισης SARS-CoV-2 μειώνεται με την παρουσία αντισωμάτων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα μελέτη ανατρέπει τα δεδομένα για τη θεραπεία της ALS

Αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση ALS: Μια νέα μελέτη του Northwestern δείχνει ότι ο εκφυλισμός των κινητικών νευρώνων του εγκεφάλου (τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο που ελέγχουν την κίνηση των άκρων) δεν είναι απλώς ένα υποπροϊόν της εκφύλισης του κινητικού νευρώνα της σπονδυλικής στήλης.

Η ομάδα αίματος επηρεάζει τελικά τον κορωνοϊό;

Κορωνοϊός ομάδα αίματος: Υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες ανθρώπων που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να προσβληθούν από τη μόλυνση σε σύγκριση με άλλες, με βάση και την ομάδα αίματός τους.

Η ελαφριά γνωστική έκπτωση συχνά εξαφανίζεται στους ηλικιωμένους

Άνοια γνωστική εξασθένηση: "Θέλαμε να αποκτήσουμε περισσότερες γνώσεις σχετικά με τα πρώιμα στάδια της άνοιας ως πιθανό χρονικό πλαίσιο για την πρόληψη ή τις στρατηγικές παρέμβασης της άνοιας", ανέφερε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Jennifer Manly.

Περίσφιξη κήλης: Γιατί δεν πρέπει να αναβάλλεται το χειρουργείο

Κήλη ονομάζεται το μη φυσιολογικό εξόγκωμα που εμφανίζεται κάτω από το δέρμα της κοιλιακής χώρας (ομφαλοκήλη, επιγαστρική κήλη, μετεγχειρητική κήλη) ή της μηροβουβωνικής περιοχής (βουβωνοκήλη, μηροκήλη).

1 στα 44 παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες με αυτισμό

ΗΠΑ αυτισμός: Tα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διαπίστωσαν ότι μεταξύ των 8χρονων, 1 στους 44 είχε διαγνωστεί με αυτισμό, σε σύγκριση με 1 στους 54 που ταυτοποιήθηκαν με αυτισμό το 2016.

Διαβήτης τύπου 2-Έρευνα θέλει να εξετάσει τη συμβολή του ανθεκτικού αμύλου στη διαχείριση της γλυκαιμίας

Ανθεκτικό άμυλο διαβήτης: Εάν η υπόθεση αποδειχθεί, θα μπορούσε να προσφέρει έναν νέο τρόπο διαχείρισης του διαβήτη τύπου 2 με επίκεντρο τη διατροφή και θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει τις διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές στο Ηνωμένο Βασίλειο.