Επιστημονικά Νέα

Κολπικός Δακτύλιος: Πρόκειται σύντομα να κυκλοφορήσει στη Νότια Αφρική για την πρόληψη του HIV

Κολπικός Δακτύλιος: Πρόκειται σύντομα να κυκλοφορήσει στη Νότια Αφρική για την πρόληψη του HIV

Οι γυναίκες πλήττονται δυσανάλογα από τον ιό HIV στη Νότια Αφρική, αντιπροσωπεύοντας το 64% των 7,4 εκατομμυρίων ενηλίκων που ζουν με τον ιό στη χώρα. «Ελπίζουμε ότι πολλές ακόμη χώρες θα ακολουθήσουν την κίνηση της Νότιας Αφρικής», δήλωσε ο Σάντς. Ο δακτύλιος έχει εγκριθεί και έχει υποβληθεί σε μελέτες εφαρμογής σε διάφορες χώρες της ηπείρου, όπως η Ουγκάντα, η Κένυα και η Ζιμπάμπουε.

Κολπικός Δακτύλιος: Ένας «επαναστατικός» κολπικός δακτύλιος για την πρόληψη του HIV πρόκειται σύντομα να κυκλοφορήσει στη Νότια Αφρική η οποία έχει τη μεγαλύτερη επιδημία του ιού στον κόσμο, δήλωσε την Παρασκευή μια παγκόσμια χρηματοδοτική σύμπραξη. Το Παγκόσμιο Ταμείο για την Καταπολέμηση του AIDS, της Φυματίωσης και της Ελονοσίας δήλωσε ότι τρεις ομάδες που συμμετέχουν στον αγώνα κατά του AIDS στη χώρα έχουν, με την υποστήριξή του, δώσει μια αρχική παραγγελία 16.000 δακτυλίων που αναμένεται να γίνουν διαθέσιμοι τους επόμενους μήνες.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτό το νέο δαχτυλίδι (προφύλαξης πριν από την έκθεση) μπορεί να έχει επαναστατικό αντίκτυπο στην πρόληψη του HIV», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Ταμείου Πίτερ Σαντς. Το δαχτυλίδι σιλικόνης, το οποίο φοριέται συνεχώς και αντικαθίσταται κάθε μήνα, απελευθερώνει δαπιβιρίνη, ένα αντιρετροϊκό φάρμακο. Η αρχική εξάπλωση θα χρησιμεύσει ως ένα πρώτο βήμα για την αύξηση της πρόσβασης στη θεραπεία και θα καταστήσει τα δαχτυλίδια άμεσα διαθέσιμα σε μια χώρα όπου σχεδόν 8 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με τον ιό HIV, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο. Τα αντιρετροϊκά φάρμακα συμβάλλουν στον περιορισμό του ιού και στην αποτροπή της μόλυνσης άλλων και έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στον περιορισμό της εξάπλωσης του AIDS τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Ωστόσο, η προφύλαξη πριν από την έκθεση συνεπάγεται συνήθως τη λήψη ενός καθημερινού χαπιού ή τη λήψη ενός μηνιαίου εμβολίου – μέθοδοι που δεν ταιριάζουν σε όλους, λένε οι φιλανθρωπικές οργανώσεις για το AIDS. Ορισμένοι μπορεί να δυσκολεύονται να θυμηθούν να πάρουν τα χάπια τους ή να προτιμούν κάτι πιο διακριτικό, δεδομένου του στίγματος που σχετίζεται με τον HIV, λέει το Παγκόσμιο Ταμείο, το οποίο συγκεντρώνει κυβερνήσεις, πολυμερείς οργανισμούς, ιδιωτικές ομάδες και ομάδες της κοινωνίας των πολιτών. «Οι γυναίκες χρειάζονται πρόσβαση σε μια σειρά ασφαλών και αποτελεσματικών επιλογών για να επιλέξουν, συμπεριλαμβανομένου του δακτυλίου δαπιβιρίνης, ώστε να μπορούν να αποφασίσουν να χρησιμοποιήσουν αυτό που λειτουργεί καλύτερα για τις ίδιες», δήλωσε ο Ντόμπενχλε Μχίζε, Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδρύματος AIDS της Νότιας Αφρικής. Το HIV έχει μακρά και τραγική ιστορία στη Νότια Αφρική.

Μέσω ενός τραγικού συνδυασμού κόστους και πολιτικής άρνησης, τα σωτήρια για τη ζωή φάρμακα που τέθηκαν σε κυκλοφορία στα τέλη της δεκαετίας του 1990 δεν ήταν διαθέσιμα στους φτωχούς Νοτιοαφρικανούς και αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες πάσχοντες από AIDS πέθαναν, σύμφωνα με μια εκτίμηση. Σήμερα, οι θάνατοι έχουν μειωθεί κατακόρυφα, αλλά οι νέες μολύνσεις εξακολουθούν να είναι υψηλές. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι το δαχτυλίδι, το οποίο έχει εγκριθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι ασφαλές, εύκολο στη χρήση και μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης. Φέτος, οι γυναίκες και τα κορίτσια ευθύνονται για το 53% όλων των μολύνσεων από τον ιό HIV παγκοσμίως, σύμφωνα με το Κοινό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για τον HIV και το AIDS UNAIDS. Οι γυναίκες πλήττονται δυσανάλογα από τον ιό HIV στη Νότια Αφρική, αντιπροσωπεύοντας το 64% των 7,4 εκατομμυρίων ενηλίκων που ζουν με τον ιό στη χώρα. «Ελπίζουμε ότι πολλές ακόμη χώρες θα ακολουθήσουν την κίνηση της Νότιας Αφρικής», δήλωσε ο Σάντς. Ο δακτύλιος έχει εγκριθεί και έχει υποβληθεί σε μελέτες εφαρμογής σε διάφορες χώρες της ηπείρου, όπως η Ουγκάντα, η Κένυα και η Ζιμπάμπουε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κολπικός δακτύλιος: Διώχνοντας κάθε έννοια εγκυμοσύνης

Οι γυναίκες με αντισυλληπτικά καθυστερούν την εμμηνορρυσία. Ποιοι είναι οι κίνδυνοι ;

Μύθοι και εσφαλμένες αντιλήψεις για την αντισύλληψη

Τρόποι να ενισχύσετε τη σεξουαλική σας ζωή μετά την εμμηνόπαυση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι είναι η γάγγραινα και γιατί έχει σχεδόν εξαλειφθεί;

Γάγγραινα ορισμός: Η μειωμένη παροχή αίματος μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμό ή μόλυνση. Μπορεί επίσης να οφείλεται σε ορισμένες καταστάσεις όπως ο διαβήτης, η υπέρταση κ.λπ. που επηρεάζουν την κυκλοφορία του αίματος.

Τα εργαστήρια φέρνουν επανάσταση στις εξετάσεις για τον καρκίνο του πνεύμονα

Καρκίνος πνεύμονα: Οι εργαστηριακές εξετάσεις αναλαμβάνουν το κεντρικό στάδιο επειδή στον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (NSCLC), η ιστολογία του όγκου, η μοριακή υπογραφή και η κατάσταση της PD-L1 καθοδηγούν την επιλογή θεραπείας.

Νιώθεις πάντα ζεστός; Ποιες είναι οι υποκείμενες ιατρικές παθήσεις που μπορεί να είναι η αιτία;

Θερμοκρασία σώματος: Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, όπως υποκείμενες ασθένειες που θα μπορούσαν επίσης να ρυθμίσουν και να αυξομειώσουν τη θερμοκρασία του σώματος.

Πιο ακριβή παιδιατρικά εγκεφαλικά οργανοειδή

Ανάπτυξη εγκεφάλου: Το νέο οργανοειδές φλοιού που παρήγαγαν αντιπροσωπεύει τον ανθρώπινο εγκέφαλο σε πολλαπλές πτυχές: το σχήμα του, την αρχιτεκτονική του οργάνωση και πολλές ιδιότητες των κυττάρων τους.