Επιστημονικά Νέα

Κοινωνία Παρατήρηση: Τα ποσοστά γεννήσεων μειώθηκαν νωρίς στην πανδημία

Κοινωνία Παρατήρηση: Τα ποσοστά γεννήσεων μειώθηκαν νωρίς στην πανδημία

Αυτές οι αναλύσεις επέτρεψαν να αναπτυχθεί ένα μοντέλο για επεισόδια εγκυμοσύνης, ένα που πρέπει να αντέξει σε άλλες κοινωνικές αλλαγές. Το μοντέλο προσφέρει μια νέα αντίληψη για τις αναπαραγωγικές επιλογές, την αύξηση του πληθυσμού και τα ποσοστά γονιμότητας.

Κοινωνία Παρατήρηση: Μία από τις ενδιαφέρουσες κοινωνικές παρατηρήσεις κατά την εποχή του κορωνοϊού είναι οι αλλαγές στις τάσεις της εγκυμοσύνης και των γεννήσεων. Η εποχή της πανδημίας έχει προφανώς επιβραδύνει τα ποσοστά σύλληψης. Από την άλλη πλευρά, η χαλάρωση του κλειδώματος μπορεί να σηματοδοτεί την έναρξη μιας έκρηξης γεννήσεων. Και οι δύο αυτές τάσεις σχετίζονται με την οικονομία των ΗΠΑ, βάσει έρευνας που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο του Michigan. Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Dr. Molly Stout: «Τα ποσοστά γεννήσεων μειώθηκαν νωρίς στην πανδημία, αλλά αναμένουμε σύντομα μια δραματική ανάκαμψη». Το βασίζει σε μια ανασκόπηση των ηλεκτρονικών αρχείων υγείας για μια ομάδα εγκυμοσύνης.

Αυτές οι αναλύσεις επέτρεψαν να αναπτυχθεί ένα μοντέλο για επεισόδια εγκυμοσύνης, ένα που πρέπει να αντέξει σε άλλες κοινωνικές αλλαγές.

Το μοντέλο προσφέρει μια νέα αντίληψη για τις αναπαραγωγικές επιλογές, την αύξηση του πληθυσμού και τα ποσοστά γονιμότητας.

Είναι ενδιαφέρον ότι παρόμοια μοτίβα παρατηρήθηκαν, αν και λιγότερο εξελιγμένα μοντέλα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας γρίπης του 1918, της Μεγάλης Ύφεσης το 1929 και της ύφεσης του 2008.

Με άλλα λόγια, ισχυροί εξωτερικοί παράγοντες σχετίζονται με αλλαγές στις συμπεριφορές, ειδικά σε σχέση με τη σύλληψη.

Υπάρχει μια σειρά παραγόντων που εξηγούν την ανασκόπηση του 2021, όπως το άγχος και οι χρονικές πιέσεις.

Πίσω από αυτά βρίσκεται η οικονομική αβεβαιότητα, η έλλειψη φροντίδας παιδιών ή η πρόσβαση σε τυπικά συστήματα υποστήριξης παιδιών.

Υπάρχουν σχετικοί παράγοντες με τον ρόλο των γυναικών στην εργασία. Για παράδειγμα, στο ίδρυμα που μελετήθηκε, ο όγκος της εγκυμοσύνης μειώθηκε κατά περίπου 14% (χρησιμοποιώντας τα πιο περιοριστικά μέτρα κορωνοϊού).

Αυτή η νέα ανασκόπηση θα επιτρέψει στα νοσοκομεία και τις κυβερνητικές υπηρεσίες να αποκτήσουν καλύτερη εικόνα για τη δυναμική του πληθυσμού.

Η κατανόηση αυτού μπορεί να βοηθήσει στον σχεδιασμό χωρητικότητας του νοσοκομείου καθώς και στη λειτουργία προγραμμάτων προώθησης της υγείας.

Επιπλέον, οι κυβερνητικές υπηρεσίες θα είναι σε θέση να εκτιμήσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια το μέγεθος της οικονομίας και, από αυτό, το μοντέλο του πληθυσμού που εργάζεται ή γερνά. Δεδομένου ότι η μελέτη βασίστηκε σε ένα ιατρικό ίδρυμα (ένα ακαδημαϊκό κέντρο τριτοβάθμιας περίθαλψης), τότε θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα για να εκτιμηθεί πόσο εφαρμόσιμο είναι το μοντέλο στις υπόλοιπες ΗΠΑ (και ίσως παγκοσμίως).

Η έρευνα εμφανίζεται στο JAMA Network Open, με τίτλο «Χρήση ηλεκτρονικών ιατρικών αρχείων για την εκτίμηση των αλλαγών στην εγκυμοσύνη και τα ποσοστά γέννησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Η υπογεννητικότητα στη σκιά της πανδημίας

Ο πληθυσμός της Ρωσίας συρρικνώθηκε κατά μισό εκατομμύριο

Απογραφή: Η Ελλάδα «σβήνει»

ΗΠΑ:μείωσαν τις ανεπιθύμητες γεννήσεις στις νεαρές κοπέλες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κορωνοϊός ΗΠΑ: Η πλειονότητα των ηλικιωμένων που πέθαναν από Covid-19 δε ζούσαν σε γηροκομεία

Κορωνοϊός ΗΠΑ: Αν και οι θάνατοι σε οίκους ευγηρίας έλαβαν πέρυσι τεράστια προσοχή, από μελέτες προκύπτει ότι η πλειονότητα των ηλικιωμένων που πέθαναν από την covid δεν ζούσαν σε ιδρύματα.

ΕΚΠΑ: Ο χρόνος αποβολής του SARS-CoV-2 σε ασθενείς με COVID-19

ΕΚΠΑ: Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα από τη σχετική μετα-ανάλυση των D. Yan και συνεργατών (Front Public Health. 2021 Mar 19;9:652842.).

Οι έφηβες αναφέρουν μεγαλύτερη ψυχική δυσφορία εξαιτίας της πανδημίας από τους εφήβους

Κορωνοϊός: Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα της μελέτης που δεικνύουν ότι οι έφηβες βιώνουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ψυχική τους υγεία εξαιτίας των αλλαγών που έχει επιφέρει η Covid πανδημία παγκόσμια, θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από τους γονείς, φροντιστές, αλλά και τους επαγγελματίες υγείας.

ΕΚΠΑ: Χυμική και κυτταρική ανοσία έναντι SARS-CoV-2 μετά από εμβολιασμό σε ασθενείς με μεταμόσχευση νεφρού και αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς

ΕΚΠΑ: Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό "The Lancet Regional Health".

Σπάνια τα μακροχρόνια συμπτώματα Covid-19 στα παιδιά σύμφωνα με νέα μελέτη

Κορωνοϊος Παιδιά: Κατά μέσο όρο, τα μεγαλύτερα παιδιά ήταν συνήθως άρρωστα για λίγο περισσότερο από τα παιδιά του δημοτικού, με τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 12 και 17 να χρειάζονται μια εβδομάδα για να αναρρώσουν, ενώ για τα μικρότερα παιδιά η ασθένεια κράτησε πέντε ημέρες.

Η υψηλή κατανάλωση καφέ σχετίζεται με κίνδυνο εγκεφαλικών παθήσεων όπως η άνοια και το εγκεφαλικό

Καφές: Η κατανάλωση περισσότερων από έξι φλιτζανιών καφέ την ημέρα μπορεί να σας θέσει σε κίνδυνο εγκεφαλικών παθήσεων όπως η άνοια και το εγκεφαλικό.

Συνδυασμός αεορόβιας άσκησης & θερμιδικής μείωσης για απώλεια βάρους & καρδιαγγειακή υγεία

Αθλητισμός: Η μείωση της πρόσληψης θερμίδων κατά περίπου 250 θερμίδες την ημέρα μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια βάρους και να βελτιώσει την αγγειακή υγεία σε ηλικιωμένους με παχυσαρκία.

Πλανήτες : H αστεροσεισμολογία καθορίζει την ηλικία τους

Πλανήτες : Ένα αστέρι που μοιάζει με τον ήλιο και χρονολογείται από την αυγή του Γαλαξία, ανακαλύφθηκε από μια διεθνή ομάδα αστρονόμων. Με ηλικία 11,2 δισεκατομμυρίων ετών, είναι το παλαιότερο αστέρι με πλανήτες μεγέθους Γης που βρέθηκαν ποτέ και αποδεικνύει ότι τέτοιοι πλανήτες σχηματίστηκαν σε όλη την ιστορία του Σύμπαντος.